Joi, 22 martie, orele 15,00, la Colegiul I.C.Brătianu din Piteşti întâlnire cu autorul “Cărţii şoaptelor”, iar de la orele 17,00, la Biblioteca Judeţeană, vorbim despre teama de a fi patriot

33 Responses to “Joi, 22 martie, orele 15,00, la Colegiul I.C.Brătianu din Piteşti întâlnire cu autorul “Cărţii şoaptelor”, iar de la orele 17,00, la Biblioteca Judeţeană, vorbim despre teama de a fi patriot”

 1. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Argesul ar trebui sa fie prin defintie liberal. Nu pricep cum a ajuns pe mana socialistilor. Poate descifratati aceata dilema maine. Va urez succes!

 2. gabi spune:

  La Brasov incepe maine targul de carte, pana duminica; avem sansa sa va intalnim si anul asta?

 3. lordul john spune:

  @VV
  @all

  Iata un text al lui Dan Puric, intitulat ‘Invidia’ care descrie foarte bine de unde am plecat si unde am ajuns:

  “Într-o zi, vecinul nostru de bloc şi-a luat un aparat de aer condiţionat. Era un zăduf îngrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer condiţionat şi nici bani ca să ne cumpărăm unul. Sufeream de căldură şi de invidie. Aveam însă o bibliotecă. Ne-am uitat în ea şi am scos cugetările lui Seneca. Am citit de acolo o pagină-două despre bine şi sensul vieţii şi, deşi cald tot ne era, nu l-am mai invidiat pe vecin. Ceva mai târziu, vecinul şi-a deschis un butic şi a început să umble îmbrăcat la costum la patru ace. Noi – tot cu blugi. Nu-i nimic – ne-am zis liniştiţi, citind un capitol din Etica lui Spinoza. Apoi vecinul a apărut deodată într-un Megane argintiu. Noi n-aveam nici bicicletă, dar l-am dispreţuit citind din Phaidon al lui Platon.
  Mai târziu, vecinul a schimbat Meganul pe Merţan. Nu ne-a păsat, căci şi noi îl schimbaserăm deja pe Platon cu Aristotel. Şi-a luat şi un 4×4, cel mai mare de pe stradă. Noi l-am luat pe Marcus Aurelius, care ne-a făcut să zâmbim împăcaţi. A mai trecut o vreme şi vecinul şi-a luat nevastă nouă: blondă, frumoasă, tânără. Noi – tot cu cea veche, dar am luat Evanghelia după Ioan. Vecinul şi-a îmbrăcat soaţa cu o garderobă întreagă şi cu blănuri, başca bijuteriile. Noi ne-am îmbrăcat spiritul citind din Eclesiast.
  În fine, vecinul s-a mutat într-o vilă la şosea cu gard mare, bodygarzi şi piscină. Am rezistat şi de data aceasta eroic, citind Richard III. A urmat o a doua vilă – la munte. După ce am văzut-o, ne-am consolat cu Macbeth. O a treia – la mare: am recurs la Învierea lui Tolstoi, al cărei efect l-am consolidat cu Ghilgameş, Ghandi şi Declaraţia de iubire a lui Liiceanu. Ne-am simţit cu mult mai bine.
  L-au dat la televizor la o emisiune foarte populară. Ne-am stăpânit emoţia cu o porţie de Caragiale. L-au dat a doua oară cu mare succes: am fi suferit dacă nu ne-ar fi ajutat Ananda Coomaraswamy, Cartea lui Iov şi Cazul Wagner al lui Nietzsche. Aşa a trecut ceva mai mult timp… Vecinul îşi lua case, maşini, iahturi, femei. Noi răspundeam cu Balzac, Thomas Mann, Hegel, Berdiaev. Lupta era strânsă, dar echilibrată.
  În sfârşit, într-o zi l-au arătat cu cătuşe la mâini, umflat de DNA.
  Am răsfoit atunci fericiţi Apocalipsa. Dar peste vreo două săptămâni, vecinul nostru era eliberat şi chiar şi-a anunţat candidatura pe listele unui partid majoritar. Scîrbiţi, ne-am uitat în bibliotecă. N-am mai văzut nimic. Ne-am uitat pentru a doua oară. Nu ne-a venit să credem. Pentru a treia oară ne-am uitat cu atenţie. Acelaşi rezultat: citiserăm toate cărţile.

  Şi atunci ne-a cuprins invidia…

  Popor român, nu te-ai săturat să stai pe locul mortului şi să fii condus de toţi tâmpiţii?”

 4. lordul john spune:

  @

  cu un singur amendament: Noi, inca nu am terminat de citit toate cartile din biblioteca!

 5. Dorin spune:

  @ Varujan:

  Daca tot ajungi la Pitesti, fa un drum si pana la gara sa te uiti o clipa la ea. Este ultimul exemplu dintre garile construite de consortiul Strousberg intre 1872-1874 care mai era in picioare pana acum.

  “Inteligentii” CFR-ului au decis ca nu este o cladire monument, este doar o cladire veche si nesigura asa ca o vor demola si o vor inlocui cu o cladire moderna care va adaposti si un mall. Spre comparatie, in Statele Unite orice cladire mai veche de 50 de ani este considerata implicit de patrimoniu. Dar, desigur, americanii sunt tampitii aia fara istorie care in urma cu o suta de ani impuscau bizoni prin preerie, nu ca noi care avem cladiri de pe vremea lui Burebista asa ca nu avem nevoie de asemenea greturi existentiale.

  Oricum, la ce intens trafic feroviar se intampla in zona, ar si fi nevoie de o euro-gara europeana (pleonasmnul nu este intamplator)

  Ca exemplificare, in momentul de fata aceleasi capete luminate ale CFR se gandesc sa desfiinteze complet traficul feroviar pe ramura Pitesti-Curtea de Arges. Asadar, ce sa va mai povestesc?

 6. lordul john spune:

  @VV

  Asta, ziceam si eu. Din acest motiv suntem feriti de pacatul invidiei!

 7. sorin gyorgyfalvi spune:

  off topic…

  va dau un citat din mihail boldea: “nu e de trait in romania, pentru ca nu e de trait in romania, prin urmare voi pleca din tara…”

  Ce ziceti, de cit tupeu e nevoie ca sa faci o astfel de afirmatie? Adica, aduci tara in halul asta… dupa care spui, eu plec, ca aici nu mai e de trait ! Oare asta o sa spuna in decembrie si Videanu, Boc, Berceanu, Blaga, Udrea, sau Basescu ?

  • @ sorin gyorgyfalvi

   Pana in 2008 incepuse sa se infiripe o anumita speranta. oamenii faceau credite, aveau servicii stabile. Dupa aceea au inceput sa vada din nou Romania ca un spatiu al resemnarii si al dezolarii.

 8. Dorin spune:

  @ Sorin Gyorgfalvi:

  Nu ieri s-a inventat vorba asta: “Dupa mine potopul” :)

  Asta imi aduce aminte de bancul acela in care, auzind ca toti cetatenii vor sa plece din Romania, Ceausescu se duce la Pasapoarte si observa intr-adevar o lunga coada de cetateni care asteptau sa-si rezolve plecarea. Se aseaza si el frumos la coada si cand cel din fata sa observa cine s-a asezat in spatele lui, se schimba la fata si pleaca fara nici un cuvant. Urmatorul tot asa, si pana la urma se trezeste Ceausescu aproape de ghiseu, cu doar un singur cetatean in fata lui. Cand si acesta se pregateste sa plece, Ceausescu il apuca de maneca: “de ce pleci, de ce-au plecat toti cand au dat cu ochii de mine?” Iar cetateanul speriat ii raspunde: “Pai, ne-am gandit ca daca vrei sa pleci, noi astialalti putem sa ramanem!”

  Asta era inainte de 1989.

  Acum, intrebarea care se pune este: cam cati si mai ales cine ar trebui sa mai plece pentru ca acei optimisti care raman sa aiba un trai linistit in tara asta?

 9. tudor spune:

  @VV
  Puteti chiar sa i anuntati ca protestele inca nu s au incheiat ….

 10. tudor spune:

  @aburel
  Hai sictir!

 11. Dorin spune:

  Tocmai am primit urmatorul text:

  Trebuie sa fii “specialist” englez, ca sa fii asa de…destept ???
  95% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca!

  Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba oficiala a Republicii Moldova, respectiv, limba moldoveneasca. Fenomenul este cu atât mai teribil, cu cât limba în cauza este, dupa cum probabil se cunoaste, una dintre cele mai noi limbi indo-europene, aparuta pe planeta de abia doua decenii, mai exact, în anul 1989. Uluiti, cercetatorii britanici afirma ca singura explicatie plauzibila este ca românii sunt înzestrati genetic cu inteligenta deosebita, talent în comunicare si o profunda înclinatie spre limbi straine. Un argument invocat în sprijinul acestei teorii este si acela ca procentul de 4.74% din populatie care nu manifesta o asemenea întelegere spontana este reprezentat de minoritati nationale, în special, ungare, care de asemenea, nu înteleg nici limba româna. Studiul a fost demarat de autoritatile europene în încercarea de a cuantifica necesarul de traducatori autorizati din limba româna, în “limba moldoveneasca”.

  Nu-i banc, dar e bun !….Iti sta mintea in loc !

 12. adrian spune:

  Sa ne spuneti daca v-a placut arhitectura ultimilor 20 de ani ai acestui oras din care partea istorica a fost facuta pulbere in mod sistematic. Ultima chestie desteapta este ca pe bani europeni s-ar putea demola gara istorica (1872) ca sa se faca o gara intepenita in aspectul anilor ’70 pe locul ei. Desi e loc berechet sa faca una noua si s-o restaureze pe cea existenta ca sa faca in ea ceva util locului – un hostel, un dispensar un ceva, orice dar cu dichis …

 13. anca spune:

  @dorin
  In afara de gara asta veche, care va fi eutanasiata, fiindca e batrana (ca si in cazul oamenilor, li se pare mai simplu s-o omoare decat s-o ingrijeasca), ce mai este demn de atentie in Pitesti? (n-am fost niciodata in vizita pe-acolo, doar in trecere).

 14. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Dorin

  pai… ar cam trebui sa plece vreo citeva mii, m-as baga sa fac eu lista completa daca as sti ca se va intimpla. De fapt, chiar m-am gindit odata, ca una dintre cele mai tari pedepse posibile ar fi sa se retraga cetatenia celor corupti… In felul ala n-ar mai putea avea ei firme, neavind firme n-ar avea nici contracte cu statul, etc… Bineinteles ca n-ar folosi la nimic daca s-ar aplica doar citorva indivizi, ar trebui lasati fara cetatenie ei cu toata familia lor care fii sigur ca tot hoti sunt. N-as generaliza, dar uite cum se dovedeste in cazul boldea, implicat tatal, cel putin un frate, etc.. Celor care li-i s-ar gasi dovezi de complicitate la coruptie li-i s-ar putea aplica pedeapsa asta…

 15. GabiA spune:

  Mie “Invidia” mi se pare un text sentimental si highfalutin. Aparent auto-depreciativ, dar in realitate foarte plin de sine. Imi place numai sfarsitul:
  „Popor român, nu te-ai săturat să stai pe locul mortului şi să fii condus de toţi tâmpiţii?”

 16. lorduljohn spune:

  @GabiA

  Mie mi-a placut afirmatia: cartile din biblioteca nu se termina niciodata.

 17. GabiA spune:

  @lorduljohn
  Desigur, dar afirmatia a fost a lui VV. In “Invidia” s-a afirmat ca s-au citit toate cartile.

 18. anca spune:

  @GabiA
  Pai si omul e plin de sine (cel putin asa mi s-a parut mie cand l-am vazut pe la tv). Se crede profet si de-asta e asa.
  Textul e construit ca o parabola (altfel ar avea rupturi logice, fiindca Biblioteca e nesfarsita), vorbind despre 2 solutii existentiale: mortificare (unii i-ar zice rezistenta prin cultura) versus actiune.
  Dar actiunea se naste oare numai din invidie? Motivatia pe care o da el activismului e meschina. Fireste ca exista si astfel de motivatii urate, dupa cum exista si oameni care, desi citesc, sunt rosi de invidie.

 19. GabiA spune:

  @anca
  Nu cunosc omul, nici macar din vazute pe la televizor. Am inteles mesajul textului, iar intrebarea ‘ce naste actiunea?’ e una valoroasa care ar trebui examinata in profunzime. M-a iritat insa falsa modestie a textului.
  Imi cer scuze ca m-am bagat in vorba

 20. anca spune:

  @GabiA
  Nu inteleg de ce iti ceri scuze. Pe-aici toata lumea se baga in vorba (smiley). Adica intra in dialog.

 21. emi spune:

  Invidia o ai sau nu, mai multa sau mai putina, din ADN. Educatia (cartea) te poate ajuta sa o tii sub control, daca bineinteles iti doresti acest lucru. In general invidia este invers proportionala cu puterea de intelegere dar mai sunt si exceptii. Oamenii care isi pot admira si respecta semenii nu sunt chinuiti de invidie. Portocalele nu sunt de invidiat ci de dispretuit. Cine le intelege micimea sufletelor egoiste si a mintilor neputincioase, ii dispretuieste, cine le admira tupeul si banii si habar nu are sa respecte un om, ii invidiaza. Mie cand mi se termina cartile dintr-o biblioteca, gasesc o alta biblioteca. Sau puterea de a visa. Invidia este sentimentul care poate imbolnavi si de aceea prefer sa nu invidiez. E usor, ma gandesc la altceva.

 22. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Depinde spre ce protestari priviti. In ce-i priveste pe ai mei, sunt foarte prietenosi cu liberalii, dar au retineri fata celelalte componente ale USL. Stiu ei ce stiu!

 23. adrian spune:

  @VV: nu citisem comentariile si am vazut prea tarziu ca Dorin mi-o luase inainte cu gara. Nu vi s-a parut prea grozava AZI, in starea ei de abandon. Stiti casa lui Anton Pann de pe strada care si-a luat numele dupa ea dupa ce anterior se chemase Taurul? Nu e grozava nici ea saraca. S-ar cuveni s-o demolam sau s-o facem sa arate cum trebuie? Cred ca nici fostul Hotel Concordia din strada Smardan unde s-a hotarat unirea din 1859 nu arata prea grozav. Ca multe altele. Banuiesc ca ati vazut cum aratau Hanul lui Manuc sau Hanul cu Tei inainte de restaurarile de la inceputul anilor 1970.
  Despre cum era gara din Pitesti si cum ar trebui sa fie gasiti:
  http://a-craciunescu.blogspot.com/2012/03/experimentul-pitesti.html
  Scuze pentru introducerea unei legaturi directe spre un blog!