Conferință de presa pe tema energiei

Transcrierea conferinţei de presă susţinute de vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian
(22 martie 2012)

“Astăzi vom prezenta câteva considerente privind una dintre temele fundamentale ale Strategiei de modernizare a ţării şi de relansare economică, e vorba de domeniul energiei.
Deși această conferință de presă este prilejuită de depunerea în Parlament a Proiectului legii energiei electrice, consideraţiile mele se vor referi la întregul domeniu al energiei și la felul în care el a fost abordat în perioada 2009-2012.
Din această perspectivă, trebuie să spunem că mandatul 2009-2012 a fost un mandat eşuat. Din perspectiva politicilor guvernamentale, nu a fost demarat niciun proiect energetic important, iar cele deja demarate au fost blocate. Fondurile pentru retehnologizare și investiții s-au redus dramatic, iar infrastructura în domeniul energetic a suferit un proces de deteriorare.

În această perioadă, strategia de adaptare și transpunere în domeniul energetic la standardele europene a fost practic abandonată, astfel încât România a înregistrat un mare şi usturător număr de proceduri de infringement.
Mai mult decât atât, în ciuda faptului că România ar fi trebuit să procedeze la liberalizare în domeniul energetic, pieţele nu numai că nu au fost liberalizate, dar Guvernul a luat măsuri care au dus la distorsionarea mediului competițional sau a reînnoit măsuri ce fuseseră luate cu mult înainte.
Din această perspectivă, din păcate, în loc să fie un promotor în domeniul strategiilor energetice, Guvernul PDL a fost, de fapt, un traficant în domeniul energiei, a folosit energia pentru a-şi extinde reţelele de influență și pentru a avea resurse pentru acțiunile de natură politică.
Prima consideraţiune pe care o fac în legătură cu Legea energiei electrice este legată de faptul că domeniul gazului metan este complet ignorat. Nu avem niciun răspuns al Guvernului României cu privire la cel de-al treilea pachet de liberalizare, a cărui scadenţă era acum un an.

În ceea ce privește energia electrică, avem deja o întârziere de un an în ceea ce priveşte transpunerea și trebuie să spunem deschis că, dacă nu ar fi fost presiunile Comisiei Europene și ale Fondului Monetar Internațional, nici astăzi nu am fi avut un proiect de lege pentru energia electrică.
Din păcate însă, acest proiect nu răspunde la câteva teme importante și la care România prezintă mari întârzieri. Dintre acestea, definirea consumatorului vulnerabil, despre care noi aflăm numai din surse ce crede Guvernul și, mai mult decât atât, nu există niciun fel de răspuns al Guvernului la Consiliul Economic și Social European în ce priveşte definirea sărăciei energetice în România, un concept fundamental fără de care nu putem duce la îndeplinire cu succes calendarul de liberalizare.

A doua chestiune este cea privind calendarul însuși, la care proiectul iarăşi nu dă niciun fel de răspuns. Practic, proiectul legii energiei electrice amână rezolvarea acestor teme, lăsându-le fie pe seama unor proiecte viitoare de lege, fie pe seama guvernelor viitoare.
Probabil că cel mai grav aspect al acestui proiect de lege, şi care arată limpede că atitudinea Guvernului nu este aceea de a acorda independenţă sectorului energetic, este felul în care este abordată Agenţia Națională de Reglementare în Domeniul Energetic. Potrivit proiectului de lege, președintele, vicepreședintele și cei cinci membri ai Consiliului de Reglementare sunt numiţi de către preşedintele României.
Este o situație fără precedent pe harta instituțională a României când toți membrii conducerii unei instituții, cu excepţia, fireşte, a Preşedinţiei României, sunt numiți de către președintele României. Parlamentului i se acordă un rol de-a dreptul batjocoritor. El are dreptul doar să audieze prin comisiile de specialitate pe cei cinci membri ai Comitetului de Reglementare, iar dacă citiţi care sunt criteriile în baza cărora se selectează aceștia, 90% din cei care activează în domeniul economic corespund, pentru că e nevoie de cinci ani vechime pentru persoane care lucrează în domeniul energetic sau în mediul de afaceri.

Aceste persoane care sunt numite pe perioade lungi de timp, de la cinci la șapte ani, nu vor putea fi schimbate decât în situații de incompatibilitate, adică dacă ajung deputați sau senatori, sau dacă încalcă legile țării. De fapt, potrivit acestui proiect de lege şi care în acest fel dă o dovadă clară a servilismului actualului Guvern, nu vom avea o Autoritate Națională de Reglementare în Domeniul Energetic, ci vom avea o autoritate prezidenţială de supraveghere în domeniul energetic, vom avea un fel pe APRE. În România nu va putea reglementa în domeniul energetic pe următorii şase ani decât cine vrea preşedintele Traian Băsescu.
Mie mi se pare că a introduce un astfel de proiect de lege într-un moment în care situația politică este excesiv tensionată, în momentul în care apare un conflict clar între puterile statului, provocat de excesul de autoritate al președintelui României și în care președintele însuși nu are nicio sfială de a se situa politic de o anumită parte, este o gravă eroare să introduci în dezbaterea publică un astfel de proiect în care, repet, toţi membrii care conduc această Agenţie sunt numiţi de preşedintele României și, repet, fără să existe un astfel de precedent în România.
Aş vrea să adaug în această privinţă şi faptul că ambiguităţile și ezitările în ceea ce privește acest proiect de lege au o seamă de consecințe dramatice. Aşadar, după aproape patru ani de guvernare PD, avem un sector nereformat, neretehnologizat, corupt, generator de arierate şi cu o vădită tentă anti-europeană.

Trebuie să spun, în paranteză, că acest lucru este agravat nu doar de atitudinea Executivului, ci de mentalitatea majorității parlamentare, care nu a ezitat să susțină în Parlament iniţiative legislative făţiş anti-europene.  În această privință, aș vrea să vă dau doar două exemple. Unul dintre ele este legat de președintele României, care a declarat că dânsul rupe legăturile cu o anumită firmă. Acum eu nu ştiu ca preşedintele României sau România să aibă ambasade pe lângă firme ca să poată rupe relațiile cu ele. Vreau însă să-i atrag atenția președintelui României că statul român are participație de circa 20% la firma aceea şi dacă rupi relaţiile cu o firmă înseamnă că-ți retragi reprezentantul în consiliul de administrație și în orice caz lansezi semnalul că atâta vreme cât tu vei fi președinte, participaţia statului nu se va privatiza pentru că nu văd cine ar putea să cumpere participații la o firmă care este persona non grata în țara în care ea este înscrisă din punct de vedere juridic.
Iar cea de-a doua se referă la ministrul Economiei şi felul în care ministrul Economiei și Guvernul însuși a tratat domeniul energetic de o lună şi ceva de când a fost învestit arată clar că acest guvern este urmaşul, era să zic demn, dar nu văd ca demnitatea să aibă de-a face cu această chestiune, este urmașul nedemn al guvernului anterior. De altminteri, el însuși a spus-o, în programul de guvernare, aproape jumătate din text sunt osanale la adresa guvernului precedent.
În clipa în care lansezi o ofertă publică pe piețele de capital și în acelaşi timp creezi o criză de autoritate la Transelectrica, numești acolo persoane care n-au nicio legătură cu domeniul respectiv, în sfidarea tuturor normelor manageriale, nu faci decât să compromiți procesul însuși. În clipa de față, nivelul de subscriere la Transelectrica este la o cotă alarmantă, iar răspunzători sunt ministrul Economiei şi fireşte primul-ministru care l-a învestit. Eu, în locul ministrului Economiei, m-aș ruga ca în cele trei –patru zile câte au mai rămas, procentul subscripţiilor să crească pentru că altminteri el este principalul răspunzător pentru climatul nefavorabil răspândit printre investitori și ar trebui să se întoarcă la Parcul Dracula, cu finanţare din Qatar, și care a fost până acum principalul său obiectiv politic.

Există o seamă de măsuri care ar fi trebuit incluse de către ministrul Justiției în strategia anticorupţie. Strategia anticorupție nu este numai o strategie punitivă, din perspectiva PNL este în primul rând o strategie preventivă și care trebuie să creeze mecanismele care să excludă posibilitatea corupției. Eu aș fi trecut acolo la loc de cinste faptul că de mâine toate contractele energetice se derulează pe bursă, inclusiv cele privind gazul metan. Platforma OPCOM să devină o platformă de tranzacționare nu numai pentru contractele din domeniul energiei electrice, dar și pentru cei din domeniul gazului metan., În acest fel scoatem definitiv de sub orice suspiciune ROMGAZ și Ministerul Economiei ca generatoare de corupție.

Concluzie: tentativele Guvernului de a forța mâna USL, sugerând că trebuie să se reîntoarcă în Parlament pentru că este vorba despre o piatră unghiulară în strategia de modernizare a României în această lege a energiei electrice, nu găsește răspunsul pe care Guvernul îl așteaptă. Din punctul nostru de vedere este un simulacru, o tentativă de a mai amâna verdictul implacabil al trimiterii României la Curtea Europeană de Justiție pentru disprețul față de pachetele de liberalizare și nu face decât să confirme în plus că atitudinea noastră, de a nu ne face părtași la această ilegitimă formă de a gestiona România se dovedește temeinică.
Vă mulțumesc și aștept întrebări.”

Întrebări din partea mass-media
Jurnalist: Să înţeleg că parlamentarii USL nu vor merge în Parlament pentru dezbaterea acestui proiect de lege?
Varujan Vosganian: Acest proiect de lege transformă sectorul energetic într-un fel de Adunare Generală a Acționarilor, la care președintele României numește membri, devine un fel de companie prezidențială în care președintele României stabilește felul în care este reglementat domeniul. Este împotriva tuturor principiilor europene, este un proiect greșit structurat, plin de lozinci, dar care nu fac decât să ascundă lipsa de asumare a Guvernului în legătură cu temele fundamentale și servilismul Guvernului față de actualul președinte, căruia dorește să îi ofere pe următorii 6 ani posibilitatea de a dispune de domeniul energetic, sperând că după mandatul următor dânșii vor reveni la putere.
Jurnalist: În ce condiţii ar accepta USL să meargă în Parlament şi să participe la dezbaterile pe aceste legi?
Varujan Vosganian: În primul rând trebuie să vă spun că noi nu avem în vedere renunțarea de facto la atitudinea noastră în Parlament, din perspectiva uneia sau alteia dintre actele normative. Reîntoarcerea noastră în Parlament va fi rezultatul negocierilor unui pachet mai amplu și care are în vedere în primul rând restructurarea de fond a activității parlamentare, asumarea unor greșeli și pedepsirea celor care s-au făcut vinovați de ele. În mod punctual, așa cum s-a întâmplat zilele trecute în Camera Deputaților, suntem dispuși să mergem în Parlament, dar acolo unde socotim că imaginea României ar avea de suferit și niciun caz într-un astfel de proiect de lege, care cum spuneam, e mai degrabă un tertip decât un pas înainte în ceea ce privește strategia energetică. Noi nu putem să cauționăm o astfel de făcătura legislativă, care face cadou lui Traian Băsescu reglementarea în domeniul energetic.
Jurnalist: Are USL în momentul de faţă un proiect alternativ pentru energie sau luați în calcul așa ceva?
Varujan Vosganian: Proiectul nostru alternativ în domeniul energiei nu inventează roata, el pornește de la pachetul respectiv și formula noastră este de sancțiune a modului în care Guvernul PD a negociat liberalizarea în domeniul energetic. Poporul român trebuie să știe că potrivit precedentelor de la Curtea Europeană de Justiție, România nu era obligată să pună un termen atât de apropiat pentru liberalizarea în domeniul consumatorilor casnici. Faptul că România a acceptat termenele 2015 au fost expresia slăbiciunii și incapacității Guvernului de a negocia ținând seama de interesul național, faptul că de la 2015 s-a reușit mutarea pe 2017 nu este o mare victorie a autorităților statului, ci este doar o mică răscumpărare a unei greșeli istorice.
Potrivit unui conflict mai vechi între Comisia Europeană și Italia, Curtea Europeană de Justiție a stabilit că procesul de liberalizarea totală în domeniul consumatorilor casnici este un proces care trebuie demarat, dar fiecare stat, funcție de condițiile interne va decide care este momentul final, ori din perspective PNL este condamnabil să derulezi un proces de liberalizare, fără să ai măsuri adiacente, privind mediul competițional, privind reducerea intensității energetice, privind creșterea productivității în domeniu și deschiderea pieței, astfel încât numărul consumatorilor vulnerabili să fie cât mai mic și liberalizarea să fie suportabilă, atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru consumatorul casnic.
Este de nepermis ca un Proiect de lege privind energia electrică să ajungă în Parlament, stabilind un termen limită pentru consumatorii non casnici de liberalizare 2013, fără să existe niciun studio de impact. Este aceeași eroare comisă și în ceea ce privește tratatul de stabilitate. Astfel de amatorisme nu pot fi acceptate de către PNL. Dvs. veți întreba dar de ce nu mergeți acolo să îndreptați lucrurile? Când am reușit noi să îndreptăm lucrurile în ultimii ani pentru a se întâmpla acest lucru tocmai acum.
Jurnalist: Preşedintele PSD, Victor Ponta, punea o singură condiţie zilele trecute pentru a merge parlamentarii USL pentru dezbaterea acestei legi, denunţarea contractelor cu aşa zişii ”băieţi deştepţi din energie”.
Varujan Vosganian: Victor Ponta, ca și Crin Antonescu avuseseră o solicitare care era mai amplă și ea se referea la negocierea proiectului înainte de a intra în Parlament și nu la negocierea proiectului aflat în dezbatere parlamentară. În Parlament nu se mai negociază, în Parlament se discută amendamente și se votează, iar votul are o aritmetică necruțătoare. Dar dacă ați ajuns la această chestiune, a contractelor de la Hidroelectrica, am câteva lucruri de spus și care puteți să le socotiți ca poziție a PNL.
Am folosit adineauri o sintagmă, ”trafic în domeniul energiei”, acest trafic în domeniul energiei a fost premeditat de fiecare din actele oneroase de negoț, făcute cu gazul metan sau cu curentul electric au avut în vedere modificarea unor acte normative. Guvernul Boc în 2010 a modificat ordinul care funcționa în perioada mandatului meu, prin care se interzicea categoric reînnoirea unor astfel de contracte sau încheierea altora noi. Potrivit Guvernului Boc, din această măsură s-au exonerat cantitățile de energie deja contractate, așadar Guvernul Boc prin acte normative a permis reînnoirea contractelor.
Sunt surprins că la nivelul presei nu se cunoaște acest act normativ prin care guvernul Boc și-a luat singur dreptul de a reînnoi aceste contracte. Reînnoirea contractelor are la bază o substanță de câteva miliarde de euro, ceea ce înseamnă că statul pierde câteva sute de milioane de euro. Nu pot face o socoteală exactă pentru că, așa cum vedeți, condițiile de piață evoluează, dar vorbim de sume care ca ordin de mărime merg între jumătate de miliard și un miliard de euro. Ceea ce spune Guvernul, că a renegociat contractele și că a mai mărit prețul este după opinia mea o dezinformare, pentru că de fapt crescând și prețul energiei electrice pe piață nu a făcut decât să mai reducă din câștigul suplimentar. Este amuzant, dacă nu ar fi o temă atât de gravă, dialogul dintre miniștrii pe această temă.
Nu e normal să anunți opinia publică că ministrul Justiției va da un punct de vedere. În nicio țară ministrul Justiției nu se pronunță în legătură cu contracte comerciale. Aceasta este o chestiune pe care o discuți cu terțe persoane, cu terțe instituții de expertiză. Dacă totuși trimiți spre consultare ministrului Justiției din două una – ori o faci publică, dar atunci ministrul Justiției este ținut dator față de poporul român să facă public, ori i-o trimiți sub forma unui secret de serviciu, iar el îți trimite pe aceeași cale răspunsul. Dar tu să te lauzi că după o lună ministrul Justiției va spune dacă se pot rezilia, luna să se încheie la 20 și ceva februarie, să mai treacă o lună, ministrul să nu spună nimic, și abia când presa îl întreabă, să răspundă: ”Da, dar nu pot să vă spun”. Ce rost mai are toată tevatura asta, toată comedia asta? Este un caz flagrant în care cum spuneam energia a fost folosită ca trafic.
Noi discutăm despre Schengen, discutăm despre frontiere, din păcate în privința asta suntem într-un exil interior. Noi nu reuşim să păstrăm barierele legale şi de onorabilitate în interiorul țării, ar trebui să începem să le discutăm pe astea mai întâi. Și dacă ar fi numai din trecut în timpul Guvernul Boc, aș putea să cred, însă ele așa cum vedeți se continuă și acum.
Jurnalist: Cum vedeţi rezolvarea?
Varujan Vosganian: Vă referiţi la aceste contracte?
Jurnalist: Da.
Varujan Vosganian: În general, cu firmele private, și aici n-am în vedere numai partenerii de la Hidroelectrica, am în vedere și Petrom, discutăm despre redevențe în condițiile în care guvernele vechi au dat un termen de stabilitate a redevențelor până în 2014. E nevoie de o negociere care să aibă în vedere mai multe componente în situația în care firește contractele nu se pot rezilia. Însă, după atitudinea Guvernului am sentimentul că aceste contracte așa de bine de către investitorii privați, și atât de prost de către statul român, încât rezilierea lor ar fi costisitoare pentru România. Așadar o negociere care să se aibă în vedere și alte elemente, astfel încât intermediarii respectivi să renunțe sau să scurteze perioada. Vă reamintesc, e vorba despre o perioadă până în 2018, ceea ce este extrem de grav pentru siguranța sectorului energetic românesc în care aproape o cincime ocoleşte reglementările competiționale.
Mă surprinde faptul că această chestiune, ca și altele în domeniul energetic, nu a făcut până acum obiectul niciunei cercetări.
Jurnalist: Luaţi în calcul depunerea acelui proiect alternativ pe energie în Parlament în această legislatură?
Varujan Vosganian: În ceea ce privește proiectele de lege pe care USL le pregătește, noi nu avem în vedere ca vreunul din aceste proiecte să fie depus în prezent în Parlament. Noi lucrăm la nivelul comisiilor de specialitate și la nivelul Consiliului de Coordonare a Comisiilor de Specialitate ale PNL, lucrăm la o platformă de guvernare, platforma de guvernare care reuneşte mesajele pe care noi am început să le trimitem încă de acum un an – am început cu mediul economic, am continuat cu mediu, turism, agricultură ș.a.m.d., urmând ca această platformă de guvernare în perioada campaniei electorale, împreună cu acele proiecte de lege, să facă obiectul unui document special. Atunci când români vor vota, vor vota în cunoștință de cauză, adică vor știi care este Programul de guvernare al USL şi care sunt, cel puţin în ceea ce priveşte prevederile importante, propunerile noastre în ceea ce priveşte aplicarea Programului de guvernare.
Noi discutăm deja în USL, în ipoteza tot mai plauzibilă a transferului de putere. Niciodată în România după 1864, opoziția nu a fost atât de unită cum este acum. Niciodată, din 1990, diferența dintre majoritate și opoziție nu a fost atât de mare în ce privește opțiunile electorale, de aceea fără o fraudă majoră transferul de putere pare de departe ipoteza cea mai credibilă și noi ne socotim responsabili în această privință.
Jurnalist: Astăzi a apărut un super-scandal, practic fără precedent în România – un parlamentar care este dat în urmărire internaţională. Cum apreciați că se vede asta din afară, care este impactul asupra imaginii României în acest context în care peste câteva luni așteptăm și un raport pe Justiţie?
Varujan Vosganian: Acum pornind cu exemplul personal, poate că nu este locul cel mai potrivit, dar aș vrea să vă dau o cheie despre cum văd eu că se rezolvă în general lucrurile acestea.
Atunci când în 2006 am în termeni de câteva ore am fost catalogat în toate felurile de la spion, până la iredentist și rasist, eu am avut o discuție telefonică cu José Manuel Barroso și i–am spus că sunt conştient că va trebui timp pentru a dovedi că toate lucrurile astea sunt toate niște scorneli, dar pentru a nu pune România într-o situație delicată cred că este mai bine să mă retrag. Nu același lucru l-au făcut parlamentari de-ai noștri din Parlamentul European, parlamentarii altor ţări s-au retras pentru că imaginea țării era mai importantă, președintele altei țări pentru că a luat un credit cu care și-a cumpărat o casă s-a retras, președintele nostru care și-a luat casa, pe degeaba aproape, nu s-a retras. Tot aşa şi în ceea ce priveşte aceşti parlamentari.
Aici lucrurile sunt foarte simple și țin de onoarea fiecăruia dintre noi. Dacă nu pui România mai presus, nu faci două lucruri: nu depui jurământ militar și nu te bagi în politică.
Jurnalist: Aţi stabilit data la care veţi depune moţiunea de cenzură?
Varujan Vosganian: Lucrăm la această moțiune de cenzură și nu am stabilit încă data. Suntem însă acum extrem de preocupați de a încheia procedurile privind alegerile locale și de a le încununa cu un mare eveniment la București, care să prezinte opiniei publice varianta noastră. Este foarte posibil ca aceste două inițiative politice – cea de consolidare a Alianței și cea de depunere a moțiunii de cenzură, să coincidă, însă în acest moment nu pot să fac nicio previziune în această privință.
Jurnalist: În legătură cu salariile, preşedintele Băsescu a vorbit despre o revenire a salariilor din iunie şi în acelaşi timp la Guvern au început să apară semnale că ar fi vorba de spre o scădere a CAS-ului. Care dintre cele două măsuri e mai binevenită economic și social și dacă cele două pot să meargă concomitent?
Varujan Vosganian: Zilele trecute am avut o discuție cu fostul prim-ministru Călin Tăriceanu – unii dintre dumneavoastră știu și cu ce prilej am avut această discuție, pentru că au dat câteva informații distorsionate pe televiziuni, și ne gândeam cum ne-am fi simțit dacă am fi văzut pe la televizor pe unul dintre colegii noștri din Parlament, eventual pe vreun șef de grup parlamentar, că anunță că domnia sa Călin Tăriceanu și cu mine avem sarcină să găsim bani pentru creșterea salariilor, de parcă a te duce după bani e ca şi cum te-ai duce la cules de mure. Simplul fapt că domnul Toader și cu domnul Sârbu au anunțat că au dat sarcină Guvernului să facă rost de bani arată că e de fapt o decizie de natură politică fără nici un fel de consistență de altă natură.
Nu avem niciun răspuns din partea Guvernului. Ce înseamnă reîntregirea salariilor?
1. E vorba de venituri, e vorba de salarii?
2. E vorba de reîntregirea în termeni reali a salariilor sau nu?
3. E vorba de modificarea Legii responsabilităţii fiscale sau nu, pentru că eu previn Guvernul în această privinţă, că dacă face vreo derogare de la Legea responsabilității fiscale năruiește tot cea ce românii cu sacrificiile lor au înfiripat în ultimii ani în privința stabilității României. O lege de responsabilitate de la care se face derogare, devine o lege de iresponsabilitate.
4. Dacă se va face prin creşterea deficitului bugetar, prin creșterea veniturilor sau prin reorientarea cheltuielilor?
După opinia mea, în clipa de faţă, Guvernul a scos din cratiţă un cartof fierbinte și nu știe ce să facă cu el. După opinia mea Guvernul n-are soluție în acest moment, și ca în multe alte situații din ultimii ani l-a luat gura pe dinainte sau l-a luat preşedintele pe dinainte, care este purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Și încă ceva, să nu uit. Partidul Naţional Liberal susţine măsuri de creştere a salariilor și de reducere a CAS în condițiile respectării Legii responsabilității fiscale. Asta ca să nu avem dubii în această privință.
Jurnalist: Jeffrey Franks spunea aseară, într-o declarație pentru Money Channel, că nici vorbă de mărirea cu 15%, maximum 5% acestea au fost discuţiile între FMI şi autorităţile de la Bucureşti.
Varujan Vosganian: Păi o creștere de 5% a salariilor e ca și cum ai vărui un perete năruit. Eu un fel în care nu se acoperă nici măcar inflația ultimilor ani, adică e un fel de bătaie de joc și nu cred că e bine să te joci cu nădejdiile unui popor vlăguit. Oricum, Partidul Democrat trebuie să ştie că e deja prea târziu pentru a mai ispiti în acest fel pe români.

Săptămâna viitoare, dacă lucrurile merg aşa cum noi sperăm, vă veţi întâlni cu domnul Eugen Nicolăescu, care va vorbi cu dumneavoastră pe chestiunile privind Sănătatea. Și vreau, de asemenea, să vă spun că ceea ce vorbim noi aici este rezultatul comisiilor noastre de specialitate și acel care vă vorbește are mandatul Comisiei și, firește, dacă răspunde la întrebările dumneavoastră trebuie să aibă grijă să aibă și mandatul PNL, dacă nu chiar al USL.
Vă mulțumesc.”

Departamentul de Comunicare al PNL

61 Responses to “Conferință de presa pe tema energiei”

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Eu unul sunt in stare de SOC ! Am aflat ca omu de baza a lui boldea cel care s-a tirat, era Boza, membru marcant in PNL, viitor candidat la Parlamentare. Soc si groaza ! E o lovitura mai mare cea incasata de PNL in comparatie cu cea luata de PDL, pentru ca de la portocalii nu se astepta oricum nimeni la nimic bun.

  Va aduceti aminte cind ziceam ca e bine ca USL sa-si verifice de multe ori oamenii ? Aveam, sau mai bine zis , am dreptate sa cer in continuare asta ?

  Ma apuca groaza numai cind ma gindesc citi de Boza or mai fi infiltrati, pentru ca in mod cert asta e cuvntul, infiltrati ai portocaliilor printre candidatii USL. Ma oripilez numai cind ma gindesc cite putea sa faca Boza din pozitia de candidat al PNL: putea sa piarda intentionat, sau putea sa cistige un loc in Parlament dupa care sa se tireze dincolo la prima sedinta a Parlamentului !

  Domnule Vosganian, spuneti-mi CITI DE BOZA MAI AVEM ?

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  referitor la energie nu inteleg de ce va stresati asa ! Pina in toamna nu va mai exista un domeniu al energiei care sa fie detinut de stat, rezolva baietii cu chip portocaliu tot! Si nu vad ce si cum s-ar putea opune mizeriilor facute pe ultima suta de metri de catre basescu. Eu ma asteptam sa iasa lumea masiv in strada, dar vad ca s-a calmat toata lumea la primul lolipop trimis de basescu, adica ma refer la ungureanu. Stam ca prostii si ne uitam cum distrug ca in vremea otomanilor, pirjolesc holdele, otravesc fintinile, nu lasa nimic in urma precum lacustele.

 3. emi spune:

  Superb!!!

 4. licurg spune:

  imi place ideea conferintei de presa saptamanale, axata pe cate un domeniu si tinuta de persoana din partid responsabila de acel domeniu; si ma bucura ca PNL incearca sa aiba o voce distincta in cadrul USL dar, cel putin in vremurile asta tulburi, poate ar fi mai bine sa fie o conferinta de presa comuna PNL+PSD.

  astept insa ca la prezentarea programului de guvernare in intregul sau, sa avem parte si de proiectele de legi necesare pt a fi pus in practica, insotite de studii de impact. de ex, sunt foarte curios cum ar arata un astfel de proiect si studiu de impact pt regionalizarea propusa de USL.

  in alta ordine de idei, in loc sa se dezbata public legea energiei, presa face tambalau pt (inca) un pedelist penal. mare lucru…

 5. Kronstadt an der Graft spune:

  Hai să vă mai ofer o măsură care ar fi fost tare bună în anii ăştia dezastruoşi. Reţelele de 400 Mw/h din ţară, care au tendinţa să fie cele mai afectate de intemperii, ar putea fi cablate şi pozate subteran cu bani de EU, evitându-se ruperea lor din varii motive. Nu numai că s-ar evita astfel o grămadă de necazuri apărute din cauza întreruperii acestor linii, dar s-ar revigora şi un număr apreciabil de locuri de muncă.

  • @ all

   Cititi-o pe asta! –

   Cum s-a luptat premierul cu tancurile la Cluj
   de Valentin Malaescu, 21 martie 2012, 21:35
   citiri:2752

   Într-un text publicat în 26 decembrie 1989 în Opinia Studenţească, Mihai Răzvan Ungureanu înşira invenţii pe bandă rulantă despre evenimentele din 21 Decembrie de la Cluj.

   Ungureanu se laudă că a participat la Revoluţia de la Cluj / foto Răzvan Rotta

   Tancuri inexistente, morţi care ar fi fost îngropaţi la nici 24 de ore de la deces, cadavre târâte prin piaţă şi blindate care ar fi “secerat” curioşii de la geamuri sunt doar câteva dintre cele mai crase neadevăruri relatate de actualul premier, la doar cinci zile de la evenimente. Martorii zilei revoltei şi ai celor ulterioare desfiinţează fabulaţiile lui Mihai Răzvan Ungureanu.

   Articolul publicat de viitorul premier al României în 26 decembrie 1989 în publicaţia studenţească ieşeană a fost descoperit şi republicat de Evenimentul Zilei, în 17 martie, sub titlul “Revoluţia din `89. Reportajul emoţionant al jurnalistului Mihai Răzvan Ungureanu: «Blugii ne erau plini de sânge»”. Numai că pentru cei care au fost martori ai evenimentelor, acesta este o înşiruire de neadevăruri, o pură operă de ficţiune. Sub genericul “Reporter de front”, Ungureanu, student la Iaşi în acei ani, îşi intitula textul “Blugii ne erau plini de sînge” (în toate citatele din textul lui Ungureanu, am respectat grafia din 1989 – n. red.), cu subtitlul “Calfele cizmarului trăgeau în noi ca în iepuri”. Materialul debutează cu o afirmaţie cel puţin şocantă: “Am în faţa maşinii de scris batista pe care am înmuiat-o în sîngele celor care au căzut la cîţiva metri în faţa mea”, fără să explice de ce a făcut acel gest (al înmuierii batistei în sângele celor împuşcaţi). Dar descrierile explicite nu se opresc aici. “… cînd te-ai ridicat de jos, ţi se lipiseră blugii de pielea picioarelor, fiindcă erau plini de sînge (…) Cîtă simţire ai mai fi putut avea cînd tălpile adidaşilor se încleiaseră în bucăţile de creier risipite pe jos! Aşa-i că am dreptul să plîng?”, spunea viitorul premier.

   Ungureanu pare să fi fost martorul unui eveniment rarisim în acea după-amiază şi seară în Cluj. “Cît de incredibilă a fost lovitura bastoanelor şi a paturilor de puşcă asupra trupului!”, rememora tânărul student. “Într-adevăr, au fost doi oameni loviţi, doi oameni răniţi nu de glonţ, ci prin lovire, dar atât şi eu am ajuns să ştiu foarte exact, din ce am văzut şi din ce mi s-a relatat, aproape tot ce s-a întâmplat atunci”, a afirmat preşedintele Asociaţiei pentru Aflarea Adevărului Revoluţiei Cluj, Aurel Coltor. Puţin mai încolo, în text, apare un prim neadevăr: “un fetid miros de motorină arsă îl împrăştiau tancurile”, în condiţiile în care pe străzile Clujului n-a fost scos nici un tanc. Totuşi, Coltor îi găseşte circumstanţe atenuante, apreciind că viitorul şef al spionajului românesc a confundat tehnica de luptă. “Când le-am văzut şi le-am auzit uruind prin Piaţa Mihai Viteazul şi eu le-am zis tancuri, dar am înţeles, de la alţii mai pricepuţi, că erau TAB-uri (transportatoare amfibii blindate, pe roţi, şi nu pe şenile şi fără tun – n. red.). Existenţa tancurilor este respinsă şi de realizatorul celebrelor fotografii din Piaţa Libertăţii (actuala Unirii), Răzvan Rotta. “Nici pomeneală, n-au existat nici măcar tanchete (vehicule pe şenile mai mici decât tancurile şi fără tun – n. red.)”, a spus Rotta.

   “A doua zi dimineaţă, mergînd printr-un cartier al Clujului, m-am întîlnit cu cei care-şi duceau morţii la groapă”, povesteşte Ungureanu. E mai mult decât neverosimil ca cineva să-şi ducă la groapă mortul decedat cu o seară în urmă. “Cum să ducă a doua zi morţii la groapă? Într-adevăr, morţii de la Fabrica de Bere au fost duşi la morgă abia a doua zi dimineaţa, pentru că soldaţii n-au permis acest lucru. Dacă îi duceau imediat la spital, poate unii scăpau, dar au fost duşi toţi, morţi şi răniţi, într-o curte şi abia dimineaţă i-au luat. În restul oraşului, cei împuşcaţi au fost ridicaţi şi duşi la spital sau la morgă în acea noapte”, a povestit Coltor. Printr-o situaţie similară a trecut actorul Călin Nemeş. Împuşcat în Piaţa Libertăţii, iniţial a fost considerat mort şi dus, împreună cu alte cadavre, şi depus, temporar, pe iarbă, în spatele unui spital de pe str. Clinicilor. Dând semne de viaţă, a fost dus la spital, operat şi salvat.

   Cele mai grosolane invenţii apar spre sfârşitul textului. “Şi ca batjocorirea noastră să fie deplină, hienele din seara precedentă îi tîrîseră prin piaţă (pe cei morţi – n. red.), intimidîndu-i pe cei slabi şi îndîrjindu-i pe ceilalţi”, spunea Ungureanu. “N-am auzit să se fi întâmplat aşa ceva. Şi n-ar fi avut cine să facă asta, pentru că, v-am spus, morţii au fost ridicaţi aproape imediat, iar trupele militare s-au retras în cazărmi la miezul nopţii. A rămas în oraş un singur TAB defect. A doua zi nu mai existau militari pe străzi”, a spus Coltor. “Categoric, nu s-a întâmplat aşa ceva”, a afirmat Rotta. Imaginaţia tânărului Ungureanu a plusat: “Ce-au făcut cu blindatele? Ca la Timişoara, au «ras» etajele superioare ale blocurilor, ferestrele luminate, ca să-i secere pe curioşi. Şi-au reuşit de atîtea ori!”, inventa istoria evenimentelor din Cluj studentul la… istorie. “O minciună! Nici măcar nu s-a tras cu blindatele. A existat un singur rănit la el în casă, în Mărăşti. Stătea omul în balcon şi a fost lovit de o schijă, nu de glonţ, în călcâi”, spune Coltor. “Nici poveste, nu e nimic real. Probabil a confundat oraşul, o fi fost în alt oraş”, a conchis Rotta.

   A mai existat o ultimă afirmaţie surprinzătoare a viitorului şef al Serviciului de Informaţii Externe. “Cînd oraşul devenise o mare de lumînări aprinse, alţii, în demenţa renunţărilor la renunţări, fixau prin luneta puştilor ochii, obrajii celor care plîngeau de bucurie la aflarea marilor veşti”, afirma Ungureanu. Atât Coltor, cât şi Rotta îşi amintesc că după noaptea de 21 spre 22 decembrie în Cluj-Napoca nu s-a mai tras nici un foc de armă şi, ca urmare, n-au mai existat victime. “O fi fost trimis de la Iaşi la Cluj într-o misiune a Securităţii, şi poate, ca securist, o fi ştiut c-or mai fi fost lunetişti şi după 21 decembrie, noi n-am ştiut şi n-am auzit de aşa ceva. De fapt, tot textul e făcut în stil securistic, cu frânturi de adevăruri amestecate cu foarte multe invenţii”, a fost “verdictul” lui Coltor. El l-a invitat pe premier la Cluj să le povestească despre revoluţia din urbea de pe Someş.

   (de Valentin Malaescu)

 6. tiberiu spune:

  @VV
  O conferinta de presa substantiala, cu multe idei valoroase si cu pozitionari virulente fata de politicile iresponsabile in energie si salarizare promovate de institutia prezidentiala.

  • @ tiberiu

   Chiar ma gandeam la tine, cand vorbeam. Sultanul, cand scria firmane, se gandea ca pana si turcul cel prost trebuie sa le inteleaga. Eu cand vorbesc, ma gandesc ca pana si Tibi cel rau trebuie sa fie multumit.

 7. tudor spune:

  Ne place textul, la fel si raspunsurile.
  Totusi, de ce nu se aminteste nimic de stagnarea lucrarilor la reactoarele 3 si 4 si de gonirea investitorilor?

 8. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ati atacat cateva teme extrem de importante la aceasta conferinta de presa.
  Observ, ca pe final de mandat puterea muribunda doreste sa-si treaca cu iuteala de mana si nebagare de seama o serie de legi care sa-i prezerve in viitor surse de finantare(energie, sanatate etc).
  In materie de energie, daca nu se iau rapid si cu responsabilitate un set de masuri complexe putem ajunge la un colaps economic. Nu numai populatia va renunta la consumarea energiei(la care are dreptul constitutional ,tinand cont ca sistemul energetic actual este construit cu sacrificiile cetatenilor romani in peste o jumatate de secol), dar va submina supravietuirea intregii economii romanesti. Chiar si in prezent tot populatia suporta dezvoltarea energiilor alternative.
  Deja categorii extinse de populatie nu-si mai permit sa consume din resursele de energie la care are dreptul natural prin pertubarea pietei energiei datorita privatizarilor si contractelor oneroase.
  Sigur, avem niste intelegeri internationale, dar pana la urma tot statul roman este responsabil pentru starea de sanatate si confort ale natiunii.

 9. Bibliotecaru spune:

  Cum sistemul energetic românesc, în toate dimensiunile sale, a devenit mult prea scump pentru a putea fi suportat de către populaţie, oricât de ne-liberal ar fi ceea ce spun eu acum, cred că statul ar trebui să-şi recupereze controlul asupra sistemul energetic. Dacă în numele eficienţei economice ajungem să murim iarna de frig (din cauza preţului la gigacalorie) şi vara de cald (di cauza preţului la kw)… să-mi fie cu iertare, dar cu asta ce-am făcut? Puteam să stăm pe la 1900… că era la fel.

 10. emi spune:

  M-ati lasat fara cuvinte. Initiativa, prezentarea (prin critica si contraoferta), multitudinea de subiecte deosebit de importante explicate cu ce nu e bine si cum ar trebui sa fie si totul intr-un limbaj perfect accesibil… o conferinta de presa exemplara. Tot inainte!

 11. emi spune:

  Premierul Munchausen.

 12. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  dvs ziceti ca n-au timp sa privatizeze pina la toamna…

  1 – de unde stiti ca alegerile vor fi la toamna si nu la primavara viitoare
  2 – imi amintesc de videanu, cite luni a stat el la ministerul economiei ? Omu s-a dus acolo cu dedicatie, a semnat contractul ala pina in 2018 si s-a tirat. Partea cu privatizarea gazului si a energiei electrice le-a lasat in pregatire, si ati vazut cu cita rapiditate au aparut ca din senin toate proiectele de legi necesare pentru privatizarea sectorului energetic… Pe mine cel putin m-a oripilat aia cu privatizarea Nuclear Electrica… Adica astia ar da si centrala nucleara la privat, dupa ce in prealabil am vazut lobby-ul din vremea exploziilor de la Fukushima. Eram convins inca de pe atunci ca va reveni subiectul asta, mult mai bine pregatit si mai documentat. In background laboratoarele lor de furat tara cu acte legale functioneaza la viteza maxima, si la suprafata ne baga praf in ochi cu ungureanu si sleahta de ministri anonimi ca sa avem noi ce rumega pe bloguri.
  3 – sunteti convins ca veti reusi sa stopati (USL) toate pregatirile portocaliilor de privatizat energia odata ce ajungeti la putere ? chiar daca nu vor reusi ei sa vinda pina atunci, credeti ca veti reusi sa dati inapoi toate angajamentele pe care le fac ei acum in numele tarii ?

 13. tiberiu spune:

  @VV
  N-am experienta scrierii de firmane, dar am experienta comunicarii din practica didactica.Ca profesor daca o singura fraza o formulezi inadecavat si neclar si nu ai certitudinea ca absolut toti te-au inteles in mod corect, ai pierdut imediat contactul cu elevii.Este suficient ca numai unul sau doi sa nu inteleaga ce vrei sa spui si acestia vor incepe sa fie agitati deranjand pe ceilalti, care la randul lor isi vor pierde concentrarea si lectia s-a terminat .O singura gresala este suficienta sa te dea peste cap.Imi amintesc ca Truman Capote unul din marii stilisti ai prozei spunea ca este suficient sa faci o singura greseala de ritm ca sa strici toata scrierea.
  Incerc sa nu fiu rau ci numai exigent, insa am instincte de suporter care imediat ce echipa nu da randament incepe sa huiduie.Poate ca pare cel mai educativ sistem,dar se pare ca este cel mai eficient din moment ce toata lumea se poarta asa pe terenurile sportive,iar politica are multe asemanari cu spectacolul sportiv, mai ales in zilele noastre datorita mediei moderne.
  Tin insa sa va reamintesc mere : problema centrala nu este cum veti gestiona economia tarii cand veti fi la putere(sunt convins ca mult mai bine),PROBLEMA CENTRALA este CUM SA CUCERITI PUTEREA ,CUM SA INDEPARTATI GASCA PORTOCALIILOR, iar la acest capitol in ultima vreme genereaza neincredere crecanda .
  Dezvaluirea lui TB a ceeace s-a petrecut pe 6 feb. este incredibila.”Cei “trei muschetari” USL s-au dovedit “autisti politici” in acea intalnire si dupa ea ,nefiind capabili sa explice convingator cetatenilor ce s-a intamplat acolo si de ce au deconsiderat propunerea lui TB facuta jumatate serios jumatate in zeflemea.Nu spun ca trebuia sa accepte propunerea “otravita”,dar trebuiau sa reactioneze adecvat pe moment dar si mai ales ulterior.N-au facut-o.
  Opinia mea este ca s-au compromis definitiv ,ca Geoana cu vizita la O.Vantu. Se impun schimbari personale.Reiterez a nu stiu cata oara propunerea mea pentru un presdinte onorific USL,reputat,experimentat,nealiniat.

  • @ tiberiu

   Cred ca exagerezi cvu intalnirea din 6 februarie. Basescu a fost neserios. E drept ca ei trebuiau sa sanctioneze imediat, in declaratiile de presa chestia asta. Doar ti-am postat declaratila lui de la investitura, chiar si el uitase ce propusese lui Ponta.

 14. un liberal optimist spune:

  @VV,
  N-am apucat sa termin comentariul de dimineata pentru ca m-a sunat din R. Irlanda un prieten si client. Am rezolvat problemele curente apoi l-am informat despre situatia politica din Ro. Sigur, este foarte interesat deoarece este investitor aici. Am discutat si despre energie, finante, sanatate, protectia sociala. Nici vorba ca statul irlandez sa privatizeze ce-i al sau, mai ales resursele naturale, sistemele contributive de sanatate, pensii, asistenta sociala. De aceea au prevazuta in Constitutie institutia referendumului.Sigur, poate veni orice companie sa investeasca in orice domeniu doreste, pai putin pe averea natiunii.
  I-am spus, ca tot a venit vorba ( desi anul trecut am petrecut 3 saptamani in Irlanda, dar, naspa, n-a venit vorba) despre ciudateniile economice postrevolutionare de la noi(privatizarea resurselor energetice, a distributiei acestora, a sistemelor contributive etc). S-a mirat si mi-a spus ca suntem o natie de idioti(in sensul ca ne lasam condusti de o gasca de mafioti care isi spun oameni politici). Poftiti si meditati!

 15. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Mai aflu ca firmele private vor sa mareasca iar asigurarea “obligatorie” auto(deja au scumpit-o cu 30%). De scumpit, pot s-o scumpeasca, dar de ce sa fie obligatorie? Daca eu in 35 de ani n-am provocat niciun eveniment rutier(statistica spune ca nici nu-l voi crea) de ca sa fiu obligat sa suport din buzunarul propriu profitul unei companii private?
  Sau de ce sa platesc o contributie obligatorie la o companie de asigurari de pensie, sanatate etc?
  La fel, daca niste companii private vor sa dezvolte niste proiecte energetice, de ce trebuie sa le subventionez eu ca cetatean si consumator? Iau eu dividende din aceasta afacere?

 16. tiberiu spune:

  @VV
  Nu sunt de acord ca TB a aruncat “poanta cu Ponta” la bascalie. Stenograma demonstreaza contariul. El a sugerat ideea inca de la inceputul intalnirii,deci a avut un plan solid in acest sens, dar cei din fata lui au venit cu ideea fixa sa ceara demisia lui( postarile lui Ponta o dovedesc) si nu au avut macar disponibilitatea sa verifice ce are in cap si sa-l contaracareze.
  S-au comportat ca niste persoane autisate,iresponsabile.Nu numai ca nu au obtinut demisia lui TB ,dar s-au facut de ras public ca niste copii de tzatza.Politicieni experimentati trebuie sa inteleaga raporturile de forte real si sa actioneze pentru a obtine anumite castiguri politice sau de imagine.Ei insa au demonstrat ca habar n-au pe ce lume traiesc si au pierdut un capital de imagine.
  Bineinteles ca TB n-a facut dezvaluirile mai devreme,caci sa nu uitam ca schimbarea guvernului Boc s-a facut sub presiunea strazii(dar si a opozitiei) iar el inca infricosat fiind nu a intentionat sa-si asume riscuri sa declanseze reactii adverse.Pentru a anula riscurile izbucnirii unor noi proteste de strada TB ar fi fost dispus sa-i ofere lui Ponta postul de PM in anumite conditii, dar fraierii din fata lui nici macar n-au avut curiozitatea sa vada in ce conditii. Fara indoiala ca TB ar fi facut de asa natura incat sa-l zboare pe Ponta de la guvern in ajunul alegerilor asa cum a facut in 2009 cu Geoana.
  El are nevoie ca alegerile sa se desfasoare sub controlul lui si sa le fraudeze in liniste.Cei trei insa au demonstrat cu prisosinta ca sunt cu mintea in “sac”.Ar avea poate o scuza daca Aliodor Manolea le-a facut “vraji” , caci exista posibiliatea tehnica de a genera unde psihotronice(electromagnetice) care sa perturbe capacitatile de gandire.Cu unul ca TB as lua in calcul orice posibilitate

 17. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Deci toate firmele care îmi aduc mie energie în casă este produsă şi transportată de firme de stat? Căldura-termoficare, curent electric, gaz?

 18. GabiA spune:

  @un liberal optimist
  Fostul prim ministru al Irlandei (Bertie Ahern) tocmai a fost gasit corupt de catre Mahon tribunal si Fianna Fail (The Republican Party) vor vota saptamana viitoare daca sa-l excluda din partid.

  Irlanda e departe de a fi fara pata. Ma intreb daca exista vreo tara fara pata. Romania in schimb este un caz aparte.

 19. TudorMih spune:

  Offtopic

  http://national-liberal.ro/avangarda-liberala-iii/

  La un moment dat scriam pe Facebook că în România există o „deficienţă de stil”. În continuarea acestui gând, la Naţional-Liberal încercăm să lansăm nu doar o idee politică, mergând pe linia postmodernismului politic şi adaptând liberalismul nevoilor şi realităţilor româneşti, ci, pentru că trăim într-o „civilizaţie a imaginii”, vrem să transpunem şi să codificăm mesajul noastru într-o abordare sensibilă, artistică, grafică. În acest sens, vă invităm să vedeţi posterul din link-ul de mai sus.

 20. Un liberal optimist spune:

  @GabiA,
  Departe de mine tendinta de a cadea pe spate in fata unor state. Am vazut anul trecut ce ravagii a facut criza financiara in Irlanda:totul parea mort, desi cetatenii irlandezi isi duceau viata ca si cum nu s-a intamplat nimic. Eu vorbeam doar de grija unui stat fata de resurse si proprii sai cetateni. Daca observam, companii strategice din Romania au fost vandute pe nimic altor companii strategice apartinnd altor state. State, care prin forta lor militara si financiara nu ar fi fost niciodata in stare sa viseze macar ca vor controla atatea bucati din Romania.Norocul lor ca cetatenii romani din neatentie si prostie crasa si-au incredintat destinele unor mafioti care isi spun oameni politici, sau unor grupari infractionale organizate care isi spun partide politice.

 21. Kronstadt an der Graft spune:

  Legat de aventurile boţmanului Ungureanu în anul de graţie 1989, s-ar putea să fi confundat substanţele. Totuşi, corpul uman are o mare varietate de secreţii. De ce să-l considerăm mincinos? Mai bine zicem că a fost o identificare superficială a ceea ce avea pe pielea picioarelor.

 22. GabiA spune:

  @un liberal optimist
  Daca ai unde lucra si nu te-ai umplut de datorii pe vremea Celtic Tiger’ului, e ok in Irlanda. Opinia publica e ferm convinsa ca statul nu trebuia sa garanteze bancile dar asta-i poveste lunga si nu-s competenta sa judec daca Brian Lenihan a luat decizia corecta (a si murit saracul intre timp).

  Macar aici lumea se prezinta la vot si penalizeaza puterea cand face prostii. Fianna Fail’ul s-a prabusit la alegerile de dupa declansarea crizei. Nu ca astia de-acuma ar fi mai breji. Dar orsicat, macar mesajul e clar si puterea se schimba.

  A propos de nimic, dar mi-a venit acuma in cap, a fost aici un caz luna trecuta in care cel mai mare importator de fructe si vegetale din Irlanda a fost bagat in puscarie pt 6 ani pt ca importa usturoi din China spunand ca-s mere. Taxa vamala pe mere e 9%, pe ustoroi platesti €120 pe kg plus 9,6% din valoarea totala. Omul a recunoscut ca-i vinovat, apararea lui fiind ca taxa vamala pe usturoi e inexplicabil de mare, fiind de 24 de ori mai mare decat taxa pe ceapa de exemplu.

  Pedeapsa maxima pt aceasta crima e 5 ani, dar judecatorul i-a dat 6, spunand ca asemenea crima e foarte greu de descoperit, ca a inselat statul cu €700,000 si ca e nevoie sa se dea un exemplu.

 23. Un liberal optimist spune:

  @GabiA,
  Observ ca relatezi de la fata locului! Si eu cunosc o sumedenie d cazuri concrete din cele povestite de prieteni. Unul din ei mi-a povestit cum a pierdut peste 1 milion e din cauza incoruptibilitatii uni primar de comuna. Avea de vandut o casa coscovita ramasa mostenire pe o fractiune de hectar, pe care un investitor dorea sa construiasca un complex turistic. Cum primarul era un ecologist si om al locului,nu a emis certificatul de urbanism(cu toate presiunile de rigoare), asa incat tranzactia a cazut. A primit pe ea doar 140.000 e de la o persoana in varsta care dorea sa-si petreaca restul vietii pe malul oceanului.
  In fine mai stiu si alte povesti interesante despre Irlanda, cum ii functioneaza institutiile ca stat suveran.

 24. lordul john spune:

  @VV

  Interesanta emisiunea “La vie en rose” de pe TVR1. Cu toate ca mi-ati parut cam grabit, mi-a placut in final fraza: Mantuirea/vindecarea nu se face cu viteza luminii, ci cu viteza sangelui.

 25. anca spune:

  @lordul john
  Unde era “la vie en rose”?

 26. lordul john spune:

  @anca

  pe TVR1 pe la ora 17, eram intr-o pauza de curatenie prin casa si am nimerit peste maestrul.

 27. lordul john spune:

  @tudorMih

  Interesanta viziunea colegului Aurelian Slavu, chiar daca nu impartasesc intru totul ideile pe care le expune. Am o singura observatie pe care doresc sa i-o comunici: mai multa atentie la forma, mai ales ca este un text suficient de solid. O corectura, in sensul editorial al termenului, mi se pare mai mult decat necesara inainte de publicarea oricarui text. Avantajul in online este ca se poate face corectura imediat.

 28. anca spune:

  @lordul john
  Am vazut emisiunea (nu chiar de la inceput), fiindca, parca-ar fi un facut, unde deschid televizorul, dau de VV. Intrebarea mea se referea la faptul ca titlul emisiunii nu prea corespundea cu temele discutate.

  Referitor la textele dlui Aurelian Slavu (pe care le-am citit si eu, fiind la indemana): n-as vrea sa fiu rea, dar sunt o salata de concepte, insuficient clarificate. Bine, am inteles ce vrea sa insemne avangarda liberala, insa e nevoie de mai multa rigoare in constructia textului si in utilizarea termenilor. Dau un singur exemplu: cuvantul avangarda e aici un passepartout, iar autorul pare sa ignore multiplele sale dimensiuni, orice creatie devine automat avangardista, uita ca avangarda istorica a fost de stanga, amesteca politica si metafizica si cate altele (ce-o cauta Nae Ionescu intr-un text despre liberalism, nu stiu…). Mi-e lene sa detaliez si sa fac o analiza sangeroasa.

 29. lordul john spune:

  @anca

  1. “La vie en rose” era in privirile moderatoarei

  N-am vrut sa fiu atat de direct si concret ca tine. Incerc sa-i determin pe cei ce scriu astfel de texte sa si citeasca ceea ce scriu.

 30. TudorMih spune:

  @lordul john

  Mulţumesc pentru observaţie. Am avut discuţii cu Aurel pe tema asta, anunţându-l că unele formulări sunt ambigue sau prea complicate. Am mai intervenit pe ici-pe colo, dar el m-a rugat să nu modific prea mult textul.

  @anca

  Aşa e, sunt încă multe lucruri de lămurit. Sunt multe chestii interpretabile. Sunt o serie de lucruri de nuanţat. Dar suntem la început de drum cu acest proiect. Suntem foarte tineri şi avem timp ca pe parcurs, prin lecturi şi experienţă, să ajungem la articularea unei viziuni mai coerente. Acum suntem mai de grabă într-o fază de căutări şi de răspunsuri.

  Mai fac o precizare. Vorbeam mai sus de postmodernism politic. Încercam oareşcum să ne eliberăm de „canoanele” moderniste (în plan doctrinar mă refer) şi de opoziţiile „tari”. Încercăm să explorăm paradigma conjunctivă, specifică postmodernismul şi opusă celei disjunctive, specifică modernismului.

  În sensul acestei idei, ca români, ca naţional-liberali, asumarea marilor figuri ale culturii române (care au meditat la destinul României în orizontul modernităţii), fie că vorbim de Cioran (care avea simpatii legionare) sau de Gusti (care avea vădite simpatii de stânga) sau de Eminescu (poate cel mai aprig critic al liberalilor – deşi Brătienii au preluat multe din ideile lui şi le-au şi pus în practic, vezi politica „Prin noi înşine!”), aşadar, asumarea identităţii culturale şi naţionale, o vedem ca pe un act de patriotism în care nu mai contează opţiunile politice, ci contribuiţia gânditorilor români sa la formare culturii şi a conştiinţei româneşti moderne.

 31. lordul john spune:

  @TudorMih

  Ajustarile necesare textului tin de lucruri elementare, in consecinta, modifica-i textul fara nici o retinere!

 32. anca spune:

  @lordul john
  Se poate, n-am studiat-o cu atentie pe moderatoare.
  Cateodata sunt prea directa si cam taioasa, ai dreptate.

 33. lordul john spune:

  @anca

  nu vrem moartea pacatosului, ci indreaptarea lui.

 34. anca spune:

  @TudorMih
  Am inteles ca vreti sa impacati traditia si modernitatea. Nu e deloc usor. Va urez succes!
  Sigur ca trebuie sa ne asumam personalitatile culturale, la modul critic si lucid, fara mistificari pioase. Ca si propria istorie, din care ar trebui sa invatam ceva, sa nu ne repetam greselile. Si nici sa le copiem pe-ale altora.

 35. anca spune:

  @lordul john
  Stii ca in asta cred, in indreptarea pacatosului, dar, ca sa se indrepte, trebuie sa-i arati uneori si unde greseste.

 36. tudor spune:

  mi am amintit ca sunteti printre putinele persoane din spatiul public romanesc care vorbiti despre reindustrializarea romaniei, asa ca am sa va spun
  “Povestea placajului”
  sau despre banalul placaj de fag

  pina de curind se gasea in piata placaj de fag, de productie romanesca, cel de 4 mm il cumparam cu 23 lei (preturi fara TVA).
  acum cateva luni producatorul romanesc (nici nu stiu cine era) a disparut in ceata si odata cu el si celebrul placaj.

  placaj de fag se mai gaseste doar la Holver, la aceleasi dimensiuni, dar ceva mai lucios, costa 56 lei (tot fara tva), placa cu aceleasi dimensiuni – 2440/1220 mm.

  cei de la care cumparam inainte placajul de fag (Baduc), vind acum PLACAJ DE CEDRU (!!!) cu 33 lei/placa.

  inteleg ca cei care au achizitionat fabricile romanesti le au inchis nu pentru ca n ar fi fost profitabile ci pentru a vinde produse fabricate la ei in tara (cel de la Holver este fabricat in austria)

  la fel se intimpla si cu PAL ul, asta ca sa ma refer doar la sectorul aglomerarilor lemnoase.

  In aceeasi ordine de idei, cred ca in viitoarea campanie electorala problema pe care ati formulat o – a reindustrializarii – ar trebui sa fie foarte precis formulata.

 37. lordul john spune:

  @anca

  Ca sa-l parafrazez pe poet: Sunt tineri, Doamna! Cred, in prima instanta, ca o recitire a textului de catre autor il va face sa-si indrepte cel putin erorile de exprimare. In ceea ce priveste fondul textului, acesta e supus dezbaterii.

 38. tiberiu spune:

  @VV
  http://www.ziare.com/politica/partid/cum-se-fura-banul-public-1157858
  Iata un material incriminator care da o imagine publica oficiala despre “masinii de delapidare” pediste a bugetului national. Asa cum presupuneam mafia portocalie a devalizat si continua sa devalizeze sume astronomice pe spinarea cetateanului impilat.Marirea de salarii anuntata va fi o joaca de copii.
  Daca USL nu preia aceste dezvaluiri oficiale ale IPP transformandu-le intr-un mesaj electoral imparabil inseamna ca nu val;oareaza 2 bani. IPP-ul v-a pus in mana “vehicolul propagandistic” care sa va duca imparabil la putere.Dar intrebarea este daca cineva este in stare sa conduca acest “vehicol” mediatic mai puternic decat cea mai puternica masina de lupta politica

 39. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, eu am o alta perspectiva despre povestea “privatizarii” intreprinderilor de stat in domeniul energiei. Aceasta privatizare a fost impusa de FMI, la noi ca si aiurea, nu datorita politicii “neoliberale” a FMI, cum cred tantalaii aia de stinga sau predicatorii ” the shock terapy” ci, datorita intereselor papusarilor din spatele FMI. Rationamentul este simplu : aia care cumpara intreprinderile de stat din ind. energetica trebuie sa faca imprumuturi la bancile comerciale ale bancherilor si sa plateasca DOBINDA . Prin natura variabila a acestor imprumuturi , costurile dobinzilor noii proprietari le vor transmite consumatorilor, adica, populatiei. Astfel cercul se inchide si Romania devine o colonie a bancherilor care, sub forma mecanismului dobinzilor, vor avea un alt mod prin care sa exploateze populatia romaneasca , perfect legal si cu o eficienta dovedita. Drept dovada , ia cititi dumneavoastra MOU( the memorandum of understanding) impus Greciei sa vedeti aceleasi metode de colectat dobinzi prin controlul pietei energiei !!
  Vorba aceea: ” bancherii sint in toate cele ce sint .. si in cele care miine vor ride la soare…” ca sa parafrazez un imn din vremea comunista. Aceasta este , in opinia mea, cruda realitate, oligarhia financiara continua colonizarea , nu cu arme ci, cu imprumuturi conditionate de IMF… Guverne tradatoare inconstiiente dau populatia Romaniei pe mina oligarhilor si, mai si racnesc din toti bojocii” ca au ” adoptat reforma prin privatizare a industriei energetice”. Discutia referitoare la faptul ca licitatiile sint trucate, caracatita politica si mafia care o sustine, a facut ca in Romania sa existe un pseudo-capitalism care, nu are nimic de a face cu piata libera a capitalismului adevarat , nu sint decit secundare in aceasta vinzare a intereselor nationale. Sint convins ca ” specialistii ” IMF-ului stiu foarte bine ca in Romania, siatemul mafiot nu are nimic comun cu liberalismul si ca implementarea unor reforme capitaliste intr-un sistem mafiot este lipsita de sens dar, atita timp, cit serveste interesele ” papusarilor” chiar ca nu ii intereseaza soarta romanilor, cum nu i-a interesat nicaieri( vezi exemplu Rusiei din anii 90′) soarta popoarelor care au suferit dezastrele impuse de IMF.
  Se pare insa ca , in sfirsit, popoarele s-au trezit si acum tarile BRICS ( Brazilia, Rusia, India, China si Africa de sud) vor avea o conferinta la sifrsitul lunii martie pentru constituirea ” Bancii de sud”, destinata sa contrabalanseze hegemonia euro-americana a institutiilor financiare, rezultate din tratatul de la Brentton Woods, adica, IMF si BM. Se pare ca , daca China accepta yoanul va deveni moneda de contrapondere a euro-dolarului. Atunci sa vezi circ si artificii pe plan mondial in domeniul monetar si financiar !!
  Este posibil ca, un guvern roman cu scaun la cap sa gaseasca o metoda , folosind conjunctura mondiala, de a scoate tara din mina camatarilor IMF si europeni si, de a ridica jugul financiar pe care tradatorii intereselor nationale, cuplul Basescu -Boc, l-au pus populatiei Romaniei pentru multi ani de acum incolo .

 40. tiberiu spune:

  Ca si in cazul Hayssam este cred evident ca au fost persoane suspuse interesate ca Boldea sa nu ciripeasca si s-a actionat in consecinta.Explicatia si mai ales tonul lui TB care ii scuza pe procurori ca pe niste copii de gradinita ,ca cica “saracutii” au gresit fiind prea presati si muncind prea din greu,sunt cred edificatoare.

 41. Un liberal optimist spune:

  @Sorin Muncaciu,
  De acord cu teoria ta. De cand tot ii propun Maestrului ca in noua filozofie liberala(sper si a USL!?) sa incepem sa rascumparam actiunile-oricand este posibil- de la companiile asa-zise de stat ,strategice, predate la cheie unor alte companii de stat al unor tari ridicol de insignifiante pe harta Europei-Grecia, Cehia, Austria- prin niste conditii absurde de aderare impuse de niste functionari corupti de la UE si cu acordul unor “oameni politici” de doi lei(o vila si o masina-cam asta era candva pretul).In ruptul capului nu trebuie sa vindem!

 42. emi spune:

  Aseara, ii povesteam baiatului meu de 16 ani ca domnul Valentin Stan ne-a delectat cu un filmulet cu tineri rusi dansand, cantand si strigand… “put in” (el a stat pe net si nu a vazut emisiunea). Raspunsul lui m-a lasat fara aer:
  “La ultimele alegeri din Rusia, au furat toate partidele la vot si in final s-a ajuns de au votat 140% din numarul total de alegatori. Din acest motiv se face un misto pe fata de “democratia” din Rusia.”
  Nici nu stiu ce m-a uimit mai tare, faptul ca desi parea “autist” (pierdut in lumea internetului), minorul meu stia perfect ce se intampla in jurul sau, faptul ca stia mai multe decat mine din politica internationala sau teama ca la noi vor vota 300% din alegatori.

 43. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Tocmai am citit o declaratie a co-presedintelui USL(Victor Ponta) potrivit careia accepta cu seninatate faptul ca PP-DD va fi a doua forta politica a Romaniei. V-am semnalat mereu ca baiatul asta-DD- chiar are in spate niste meseriasi care stiu minti votantii(vechea schema Iliescu-basescu). Noi , pe aici, ne tot batem capul cum sa va convingem ca ar trebui sa treceti de la prezentarea unor programe sofisticate de guvernare la niste prezentari de idei in sensul schimbarii legislatiei astfel incat sa inteleaga faptul ca Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista. Anume ca prosperitatea unui stat consta in intelepciunea guvernantilor si eforturile natiunii. Acum , pe de alta parte si DD a inceput sa declare ca de fapt , dupa alegeri, s-ar alia cu USL in scopul debarcarii basescului, astfel incat sa ajunga el presedinte. DVoastra mai intelegeti ceva? Pe de alta parte, Crin, pare din ce in ce mai mult impacat cu soarta care i se pregateste:am asteptat ieri seara intalnirea cu Ciutacu, cam degeaba. Niciodata nu l-am vazut pe Crin atat de inconsistent, in ciuda faptului ca Ciutacu se comporta ca un infirmier de la un spital de boli mintale! Si ne mai miram ca nu mai ies oamenii in strada?

 44. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  promisiunile astora din PPDD sunt atat de cretinoide, iar cei ce-i cred au atat de putina “indemanare intelectuala” incat e foarte greu sa combati cu ei.

 45. Un liberal optimist spune:

  @lordul john,
  Ai impresia ca la urne se duc doar intelectualii fini care nu lasa din mana toata ziulica “Cartea Soaptelor”?
  Acum cateva seri am vazut ceva absolut socant:dupa ce CNA a decis inchiderea OTV timp de trei ore, imediat au aparut in hala aia mare a postului cateva sute de simpatizanti hotarati, cu o sumedenie de mesaje, racnind din toti bojocii celebrele strigaturi ale strazii, incepand cu politistii. Tot timpul DD alerta boborul ca basescu vrea sa le inchida postul. Chestia aia a continuat toata noaptea. A inchis careva OTV pana acum?
  Si nu te mai lasa pacalit. Cum a ajuns basescu si ai lui de la nici 5% la 33% in 2008? Ai uitat promisiunile celor 1000 de km de autostrazi, salariile de peste 1000 e, pensiile de 800 e. Si in acel timp PNL tacea. Desi reusise performanta triplarii pib, dublarii si triplarii salariilor si pensiilor.
  Eu cred ca PNL au luat o mare plasa:Crin presedinte si Ponta PM. Ceea ce este o greseala strategica din start.

 46. tudor spune:

  @Un liberal optimist

  Si ce trebuia sa faca pnl ul?
  Sa promita 2000 de km de autostrazi si 3000 euro salariu?

  Minciunile de atunci ale pedelistilor ar trebui sanctionate acum de pnl.
  In loc sa comenteze despre ce a mai zic prima tzatza a natiei, ar trebui ca toti purtatorii de mesaj pnl sa spuna simplu:
  in 2004 pnl a promis cresterea salariilor cu atit a realizat in 4 ani atit.
  a promis cresterea pensiilor cu atit ….. etc
  pdl ul a promis salarii de 1000 de euro si a scazut veniturile reale cu peste 40 %.
  a promis pensii de 800 euro , dar real acestea au scazut cu atit …
  Totul reprezentat grafic

  Tot grafic ar trebui reprezentata situatia situatia investitiilor straine in romania, din 2000 din pina la celebrele 23 milioane de euro din ianuarie 2012.

  Astfel, cand un reprezentant pnl este intrebat ce parere are despre ultima aberatie basista sa raspunda: nu ma intereseaza ce zice, ma intereseaza ce face. Si sa prezinte graficele.

  E greu?

 47. Un liberal optimist spune:

  @tudor,
  Pai asta vreau si eu sa spun! Nu vreau promisiuni; vreau legislatie liberala!

 48. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  sunt de acord ca si Hitler s-a ridicat pe un val de tacere al clasei politice. Pe de alta parte ma declar incapabil de a argumenta rational irationalului.

 49. @ aurel ian

  Cand realitatea e dureroasa, nu mai e cazul sa inventezi. Eu, de pilda, in Cartea soaptelor, nu am inventat, am socotit ca s-a suferit destul ca sa mai si inventez.