Paranoia fiind o boală, mai degrabă, a individului, prefer republica parlamentară

Legea nu trebuie să te apere doar de răul pe care ţi-l pot face alţii, dar trebuie să te apere şi de răul din tine. Fiecare om are un preţ, important este să nu afle niciodată care e acela sau, dacă află, el să fie mai mare decât cei din jur pot plăti. Ca să te poată apăra de răul din tine, legea trebuie să fie astfel făcută încât să te împiedice să greşeşti, chiar şi atunci când eşti tentat s-o faci.

Disputa dintre preşedintele României şi primul ministru este un pilduitor exemplu în acest sens. Eu nu vreau să mă pronunţ acum de partea cui e dreptatea. Disputa este, oricum, nelalocul ei. Nu ne face cinste. Mă întreb cum ar fi fost dacă am fi asistat la o astfel de polemică despre ocuparea unicului scaunu de la Consiliul European între preşedintele şi cancelarul Germaniei, ori între regina Marii Britanii şi primul său ministru.

 

În astfel de ţări o astfel de polemică, oricât de mult s-ar duşmăni conducătorii statului în cauză, n-ar fi posibilă, căci regulile sunt clare. Regina Marii Britanii citeşte discursul tronului şi atât. Nici măcar nu calcă în Camera Comunelor, deputaţii privesc, lungindu-şi gâturile pe la uşile Camerei Lorzilor, căci regii Angliei nu au iertat niciodată cum, unde şi de către cine a fost decapitat predecesorul lor Carol I. Celorlalţi regi şi regine, preşedintelui Germaniei ori al Italiei nici măcar nu le-ar trece prin cap o astfel de dispută, dat fiind că atribuţiile lor constituţionale sunt clar delimitate. Tot la fel cum primul ministru al Franţei nu ar contesta niciodata dreptul preşedintelui celei de-a cincea Republici să se aşeze, ori de câte ori are chef, pe scaunul Franţei la Consiliul European.

 

Pentru că aceste ţări, prin Carta fundamentală, sunt monarhii constituţionale, republici prezidenţiale (sau pe-aproape) ori parlamentare. În România, Constituţia este ambiguă în această privinţă. Această ambiguitate ne-a costat mult în perioada de tranziţie. Aşa s-au ciondănit Ion Iliescu şi Petre Roman, de ne-am trezit, în toamna lui 1991, din nou cu minerii pe cap. Tot astfel Emil Constantinescu şi Radu Vasile, încât, poate vă mai amintţi, primul ministru se încăpâţâna să rămână la Palatul Victoria în total dispreţ faţă de actele preşedintelui. Tot aşa s-a întâmplat apoi cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase. De Traian Băsescu şi Călin Tăriceanu ce să mai vorbim. În perioada în care Traian Băsescu a condus ţara împreună cu Emil Boc şi Răzvan Ungureanu nu s-a întâmplat nimic de felul ăsta, probleme apăreau doar dacă, lustruind pantofii preşedintelui, premierii lăsau vreun centimetru nelustruit cum trebuie, cum i-ar fi plăcut, adică, preşedintelui.

Acum, suntem din nou în miezul disputei. Nu pot să vă spun exact cât a costat România această ambiguitate constituţională, agravată şi de profilul unora dintre combatanţi, dar, din pildele pe care le-am prezentat, se pare că destul de mult.

Trebuie să optăm între republică prezidenţială şi parlamentară. Trebuie să delimităm clar atribuţiile executive ale preşedintelui. Dacă mă întrebaţi pe  mine, indiferent de forma în care ar fi ales preşedintele, dat fiind că paranoia e, mai degrabă, o boală individuală, optez pentru republică  parlamentară.  Această modificare constituţională ar trebui făcută repede, astfel încât alegerile prezidenţiale din 2014 să fie începutul unei stări de normalitate între puterile statului.

131 Responses to “Paranoia fiind o boală, mai degrabă, a individului, prefer republica parlamentară”

 1. tiberiu spune:

  @aurel
  Textul Constitutiei mi se pare absolut clar si nu lasa loc de “intors”,indiferent cine este la cotroceni.Desigur ca ar fi fost dezirabil sa existe o colaborare intre presedentie si executiv,dar conduita constant abuziva si dictatoriala a lui TB de-a lungul anilor ,incepand cu guvernul Tariceanu,face un asemenea deziderat imposibil in opinia mea.Timp de 3 ani TB si-a asumat in afara competentelor sale calitatea de prim ministru de facto si de lider al PDL in sfidarea misiunii de mediator la care era obligat prin textul Constitutiei.Daca ar avea onoare si ratiune TB ar trebui sa demsioneze si sa elibereze natiunea de povara unui presedinte esuat care nu mai poate contribui cui nimic bun la progresul tarii.Demisia ar fi o mare usurare pentru toti,chiar si pentru el.
  Opinia mea.

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Si eu cred, ca toata lumea, ca Ponta si-a facut guvernul cam pe genunchi. Trebuia sa faca verificari mai serioase.Despre legaturile misterioase intre Daniel Constantin si Voiculescu se vorbea mai de mult, precum si de interesele acestuia din urma in agricultura. Sunt realist si stiu ca la atribuirea de posturi un premier trebuie sa impace toate gruparile care-l sustin in Parlament, dar rigoarea nu trebuie sa-i lipseasca. Prea multe scandaluri in nici macar o luna!

  • @ un liberal optimist
   #Marturisesc ca nu stiam nimic de povestea asta. Nu se poate ca un sef de partid dintr-o astfel de coalitie sa traiasca din salariul minim platit de firma nevestei.

  • @ un liberal optimist
   #Marturisesc ca nu stiam nimic de povestea asta. Nu se poate ca un sef de partid dintr-o astfel de coalitie sa traiasca din salariul minim platit de firma nevestei.

 3. @VV

  Regele nostru, fie el batrin,este totusi regele nostru. Mostenitori ai coroanei exista, stabiliti de insusi Majestatea Sa. Indiferent cine va fi seful Casei Regale, daca Romania alege sa isi reintre pe calea normala a istoriei, va avea un conducator. Ma bucur ca imi reafirmati convingerile pe care le aveam referitor la dumneavoastra. Totusi, nu pot fi de acord cu punctul de vedere sustinut de dumneavoastra. Orice schimbare a formei politice de organizare a tarii pe calea republicii ne indeparteaza tot mai mult de regalitate, ori eu sustin ca un monarhist convins ar trebui sa militeze doar pentru aceasta forma de guvernamint. In fond, redactarea constitutiei nu se face pentru urmatorii 5-6 ani, ci pentru urmatorii 50-60, nu?

 4. tiberiu spune:

  @aurel
  Influenta liberala vine din ponderea sa electorala,parlamentara si ministeriala a PNL,tot asa cum in timpul guvernarii Tariceanu influenta PSD venea din sustinerea parlamentara acordata si conditionata de aplicarea unor anumite politici sociale,fapt constatat indubitabil prin cresterea nivelului general de viata al cetatenilor de toate categoriile.
  Conceptia falimentara basista a venit tocmai din incercarea aberanta de a reintroduce totalitarismul unipersonal in gestiunea economiei si institutiilor statului.Aceasta conceptie primitiva, retrograda, ramasita a deprinderilor comuniste, a fost una din cauzele principale a prabusirii guvernarii pediste-basiste

 5. tiberiu spune:

  @aurel
  In plus presedintele in calitatea sa de mediator si de garant al libertatilor in stat este indreptatit sa intervina si sa-si afirme public punctul de vedere daca observa aplicarea unor politici in mod gresit.Moralitatea si prestigiul public personal al unui presedinte trebuie sa fie principalul lui atu politic si nu manipularile securiste.

 6. lordul john spune:

  @tiberiu

  individul nu intelege ca un presendinte nu poate si nu are dreptul sa influenteze liberal, socialist, legionar, ecologist sau trotkist pe nimeni. El traieste in paradigma “tatucului Stalin”. Nu-ti mai pierde vremea!

 7. tiberiu spune:

  @Aurel
  Ce vorbesti, deciziile lui Basescu si Boc nu au fost influentate de cerintele UDMR si UNPR ? Pai aia erau prosti sa sustina guvernul daca nu li satisfaceau cererile ? Traiesti in alta tara ?

 8. tiberiu spune:

  @lordul john
  Poate nu reusesc dar cel putin incerc

 9. tiberiu spune:

  @aurel
  Cuvantul unui om , daca este respectat ,conteaza, asa cum d-ta cred ca tii cont de parerea membrilor de familie, a prietenilor, chiar daca ei nu te pot constrange cu nimic.

 10. tiberiu spune:

  @aurel
  Exact,un pesedinte trebuie sa fie respectat ca un rege,nu pentru forta coercitiva ,ci pentru autoritatea lui morala.

 11. tiberiu spune:

  Un presedinte este ca un rege ales de popor si care se schimba periodic, ca sa nu si-o “ia in cap”.La punctul asta base a dat-o rau in bara.

 12. Eva spune:

  @tiberiu
  Mi-ai amintit cum ii explicam eu sora-mi cand eu aveam vreo 4 ani si ea vreo doi, ce este boul:
  - Boul e o vaca mai mica de culoare gri.
  Parintii erau lesinati de ras de cate ori isi aminteau.

 13. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Păi eu am spus că ar trebui să-şi de demisia DIN TIMP. Tocmai ca să nu încurce (de fapt ar trebui să meargă la muncă şi nu pe “coclauri”). Chiar nu vi se pare aberantă blocarea atâtor instituţii ale statului pe motivul alegerilor? După ce trec localele începe deranjul cu parlamentarele… De la începutul anului a tot fost grevă… mandatul următor vor fi doi ani de campanie, unul cu prezidenţialele şi europenele şi ultimul an cu localele şi parlamentare. Credeţi că va veni cineva în campania de parlamentare ca să spună că are de gând să muncească doar doi ani din cei patru de mandat parlamentar? Încă o dată vă întreb, vi se pare normal ca instituţiile statului să fie blocate şi disfuncţionale pentru miza alegerilor? Poate eu sunt anormal, dar mie mi se pare că nu. Şi aşa vacanţele acestea lungi pe care le au parlamentarii (şi justiţia de altfel) mi se par absolut aberante. Nu văd de ce nu ar avea concediu de odihnă ca toţi ceilalţi, care în ianuarie, care în iunie…

  “Numirea” nu se referă la un act de voinţă personală (respectiv uneori poate fi, alteori nu, de la caz la caz, doar că numirea nu are legătură cu actul de voinţă), ci la atestarea instituţională (oficială) formală a unui stări de fapt. Actul de voinţă, respectiv hotărârea, decizia, are loc înainte de numire. În cazul în care preşedintele numeşte pe cineva, acest act este legat de un decret prezidenţial, respectiv publicarea numirii, oficializarea ei. Cum s-a ajung la alegerea persoanei ce va fi numite… este altă poveste.

  Nu insist… până la urmă nu sunt jurist, vorbesc după ureche.

 14. lordul john spune:

  @VV

  Maestre, nu-mi permit sa comentez mai mult decat am facut-o la semnarea celor doua aliante (ACD si USL).

 15. florin spune:

  ..mandatul unui presedinte ar trebui sa fie de 4 ani; marinarul a prins-o din zbor p-asta cu 5 ani mandatul in 2004 si spune ca nu-i vina lui, c-a fost vina PSD-ului si a PNL-ului; tot asa am auzit si cu programul parcuri, piscine si sali de sport la sate; nu ei l-au promovat, doar l-au continuat; ce am inteles eu, cetatean onest, e ca PD-ul, o gasca de hoti, te fura apoi dau vina pe tine si pe ispita si afirma ca ti-au dorit binele;…si ma uit lung la banner-ul cu Liviu Negoita, ce vrea sa spuna cand afirma CONTINUAM IMPREUNA..!?.iar la Bucur Obor, Lucian Iliescu arata cu degetul spre portocaliul chilotilor unei tinere june, parca amintind de portocaliul PDL-ist;

 16. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Posibil sa fie adevarat ce spuneti dar este la fel de adevarat ca a concentra toata puterea in mana unui singur om – recte primul ministru – este aproape la fel de periculos precum o republica prezidentiala.

  Daca ar fi sa-mi exprim si eu o opinei as inclina sa spun ca cel mai benefic pt Romania ar fi o oarecare stare de echilibru in care hotii – pardon oamenii politici de la varf care servesc interesele tarii – sa se controleze intre ei.

  Prin urmare eu as opta pt un sistem in care in timp ce majoritatea parlamentara ar desemna premierul prin Constitutie minoritatea – oricare ar fi aceea de la investitura Guvernului – ar desemna presedintele.

 17. Eva spune:

  @Radu Alexandru Vasilescu
  Acum in opozitie ar fi PD-L, rezulta ca tot base ar fi presedinte…

 18. emi spune:

  In gradinita cu flori a bunicii nu intra nici macar bunicul: “Nu le cunosc bine, mai tata, si daca ii rup o zambiluta, plange doua zile. Ea stie exact care si pe unde sunt”. Cam asa ar fi si cu familia mea.
  Era necesara aceasta completare a legii, trebuie sa recunosc. Si evident ca va trebui sa o si respect indiferent daca imi convine sau nu. Totusi, in “gradinitele cu flori” ar trebui sa intre doar gradinarii priceputi. Nu cu x grame de carne pe zi creste un copil sanatos, cat despre nevoia de educatie si nu de dresaj… Un copil educat ii educa si pe cei din jurul lui, un copil dresat e victima sigura a primului smecher.
  Va multumesc ca ati incercat sa ma ajutati si sa-mi aratati cararea cand n-o mai gaseam iar daca v-am suparat imi cer scuze.

 19. cris spune:

  Va amintiti ca, in iarna, problema domnului mru era ca oamenii cu zapada pina peste casa erau lenesi. Daca mai era nevoie de vreo confirmare ca ideile domnului mru sunt stralucitor de putine si fixe: “criza este doar pentru cei care nu vor sa munceasca…. pentru cei care se scoala tirziu si se culca devreme”.

  Un guvern democratic isi orienteaza politicile catre cresterea numarului de locuri de munca, presedintele Statelor Unite e judecat dupa numarul de locuri de munca create in timpul mandatului sau (si am postat de citeva ori acest tip de evaluare, o mai punem o data la nivel wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Jobs_created_during_U.S._presidential_terms. )

  Nu premierul sau presedintele judeca o natiune dupa capacitatea acesteia de a-si gasi locuri de munca, ci acestia sunt judecati dupa politicile de creare a locurilor de munca pe care le promoveaza.

  Nu alesii judeca o natiune, dumnealor nu sunt sefii unei intreprinderi care sa-si evalueze amploaiatii, e invers: amploaiatii natiunii sunt ei, ei sunt cei de evaluat. Sa zic ca mentalitatea de stapin e contagioasa de la basescu la urmasii dumnealui? Sau ca logica democratica a domnului mru e schioapa rau? Sau ca mru e mai ceva decit Obama?

 20. cris spune:

  Si cit e de usor de gasit un loc de munca in Romania ne spune statistica. 2% din cei fara loc de munca isi gasesc un job in 3 luni, suntem pe ultimul loc in Europa. Majoritatea muncilor oferite sunt necalificate spune acelasi raport – una din cele mai oferite e cea de bucatar, adica basescu a dat-o in bara pina si cu tinichigiii….tara dumnealui are nevoie de bucatari nu de tinichigii.

  http://www.cotidianul.ro/gasirea-unui-loc-de-munca-in-romania-sport-extrem-183475/

 21. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, fireste ca pentru monarhie iti trebuie si un rege dar, sta in puterea legislaturii viitoare dominata de USL sa aboleasca ” legea salica” care de fapt, cred, a fost lovita de nulitate prin schimbarea constitutiei in 1948 , si astfel sa fie posibil pentru Printesa Margareta sa devina Regina Romaniei . Un consiliu de coroana format din oameni cu scaun la cap ar putea sa asigure neutralitatea politica a Casei Regale. De ce nu este acceptabila aceasta solutie , ca sa spun asa, de avarie???

 22. emi spune:

  @cris
  Exact asta e motivul pentru care politicianul Varujan Vosganian este politicianul meu favorit. Nimeni altul nu a luptat pentru fiecare loc de munca asa cum a facut-o dumnealui. Eu nu astept sa-mi creeze un loc de munca [desi mi-ar place si asa] pentru ca stiu ca nu asta e treaba unui politician. Eu mi-as dori ca atunci cand imi voi permite o investitie [Baraganul nu este suficient folosit ca furnizor de energie alternativa], sa gasesc un mediu economic in care mica mea idee sa poata evolua. Stiu ca din mici afaceri nu te poti imbogati dar nu e normal nici sa saracesti.
  Astazi am vazut pentru prima data o “mimoza pudica”. Este o planta ornamentala delicata, noaptea frunzele se decoloreaza spre verde deschis iar ziua daca le atingi se inchid instantaneu la culoare devenind verde inchis. De aici probabil si expresia “pudica ca o mimoza”.

 23. cris spune:

  @ emi

  favoritele mele sunt florile de piatra. Nu doar pentru delicatetea care contrasteaza cu pietrele ori culorile extraordinar de intense, dar mai ales pentru ca se trezesc nu la o atingere ci atunci cind le mingiie soarele, si adorm odata cu el. Nu au ore fixe, le-am urmarit mult timp, pur si simplu se deschid ori se inchid in functie de cum le rasfata soarele.

 24. emi spune:

  Trebuie sa fie obositor sa te certi cu tine insuti.
  Cred ca era mai usor cand se sustinea “reciproc”.
  Esti Itzic pentru ca “rupi” fraza si ideea exact ca el.
  Esti aurel pentru ca Itzic scria la fel de corect pe toate ID-urile… ai hotarat sa te faci analfabet pe un ID si mare filozof pe altul. Pentru variatie a aparut anca. Daca va uitati la comentariile din decembrie veti observa lejer copy-paste care trebuia sa defineasca ganditorul personaj. Chiar si @VarujanVosganian era uimit ca nu pricepe de ce repeta acelasi lucru folosind cuvinte diferite, fara a o contrazice cineva.
  Mai trebuie sa continui?

 25. tudor spune:

  @all

  rica si cu aiurica
  si au tras blog aici
  adica
  :)

  aiurel nici macar nu ne multumeste pentru ca l am culturalizat: cind a intrat aici nici nu stia sa scrie
  :)

  sictir,
  bagabontilor!

 26. Eva spune:

  @VarujanVosganian
  Multumesc!
  Promit sa va spun si dumneavoastra.

 27. tudor spune:

  @Rica
  Nu mai face pe prostul, ca ramai asa; boc i a permis lui basescu sa i uzurpeze atributii fundamentale.
  Boc nu si a permis nici macar sa anunte masurile economice sau proiectele de lege.

  Ramine cum am stabilit:
  Sictir!

 28. emi spune:

  Iar ai incurcat ID-ul. Aia cu frustrarea era a lui aurel. Dupa cum aia cu calul care manca jaratec se potrivea manusa ancai. Cu cat vorbesti mai mult cu atat esti mai straveziu mai, Itzic. Macar atunci aveai personalitate…

 29. emi spune:

  @Eva
  Degeaba vorbiti la persoana a doua plural daca-mi scrieti numele cu minuscula.
  Va multumesc pentru “hotul striga hotul” si pentru ca ma acuzati de lipsa de decenta dar eu nu am vorbit despre scoala mea.
  Nu stiu ce inseamna Mazel Tov si nici nu ma intereseaza.

 30. emi spune:

  Vezi ce usor e?
  Incearca si tu Itzic

 31. emi spune:

  Am vrut doar sa arat cat e de usor. Eu nu am nevoie de masca.

 32. tudor spune:

  @Rica

  ma plictisesti

  de fapt, ce vrei?

 33. emi spune:

  @Itzic
  Cand m-ai ghicit, eu am recunoscut [si dovedit ca ai recunoscut corect] imediat. Eu te-am ghicit de mult dar tu nu ai curaj sa recunosti.
  LASULE!!!

 34. tudor spune:

  @Rica

  Adieu

 35. tiberiu spune:

  @eva
  Incantatoare precocitate in familia ta.
  In alta ordine de idei ma intreb daca uimitoarea metamorfoza a bolui in vaca (un animal hermafrodit ?!) anticipa o alta metamorfoza , de data asta insa fara schimbare de sex?
  Cald? Rece?

 36. Buddha spune:

  Emi
  :)
  Si totusi, trebuie sa-mi dai un pont cat de mic. :)

 37. Buddha spune:

  Emi
  Eu incerc cu greu sa ma abtin sa n-o plesnesc virtual pe aceasta Anca.
  Asa ca astept detalii.

 38. Buddha spune:

  VV
  Maestre, permiteti-mi sa fiu profund dezamgit de dvs. Dupa toata discutia de pe blog (presupun ca n-ati citit intregul dialog), dvs continuati sa-i dati apa la moara Ancai.
  La fel ca EMI si ca si CRIS, ma gandesc serios sa ma retrag. Inseamna ca dvs nu aveti nevoie de oameni seriosi pe acest blog, ci de fufe care nu au alta treaba acasa.
  Spuneti ca e lipsita de inhibitii in modul in care isi apara ideile. Ce idei, domnule Vosganian? Ce idei a emis aceasta domnisoara, doamna, ce-o fi ea? IN afara de faptul ca in ultimele zile a dat clar de inteles ca dvs si cu ea va scrieti mailuri, in afara de nastrusnicia ca dvs ar trebui s-o aparati si alte asemenea gagicareli.
  Sunt profund dezamagit, ca si Cris si Emi.
  Da, e normal ca o gazda sa nu fie partinitoare, dar cand un musafir intrat la tine in casa isi bate joc de toti ceilalti musafiri, datoria ta de gazda este sa-i arati frumos si politicos usa. Asta doar daca nu esti las, ca gazda.
  Cu respect.

  • @ Buddha

   De ce atâta nervozitate? Ce aveți de împărțit? Dacă nu comunici cu Anca, dialoghezi cu ceilalți. Eu nu dau apa la moara nimănui, nu dau dreptate unuia in dauna celuilalt. Dacă e vorba de dezbatere de idei, da, îmi spun părerea, dacă e o disputa pasionala, fiecare trebuie sa lupte pentru sine.

 39. Buddha spune:

  vv
  Maestre, nu e nervozitate, e o reactie fireasca la lipsa de bun simt. Si dezamagirea ca dvs continuati sa aparati o fufa care bate campii aiurea, fara a avea vreo idee, fara a avea profunzimea lui Cris sau a lui Emi etc.
  Eu scriu de multa vreme pe acest blog si nu cred ca m-ati vazut pana acum asa furios, tocmai de aceea ar trebui sa va dea de gandit.
  Eu n-am nimic de impartit cu Anca, eu doar imi apar prietenele mele virtuale. Atat.
  E ciudat insa cum dvs alegeti sa ne mustruluiti pe noi si nu pe cea care a provocat toate aceste discutii.
  Pacat.
  E exact ca in societatea romaneasca: oamenii de buna credinta stau si muncesc si razbesc cu greu, in timp ce fufele dau din gene si sunt apreciate.

 40. 7Doors spune:

  Intreb pe toti ce au scris pana acum ce ar fi fost daca in 90 se relua
  istoria de unde au rupt-o alti si Regele se urca pe tron si ne-am fi alaturat COMMENWETH-ului britanic,cu monda lor?????
  Va multumesc.

 41. buddha spune:

  Lordul John
  La multi ani, Lordule!
  Dar sa stii ca ti-am mai urat o data, dar nu m-ai vazut. :)

 42. Marin spune:

  Si totusi, PDL cate mandate a primit?
  Am auzit tot felul de scenarii potrivit carora dupa alegerile parlamentare USL se va desparti amiabil, urmand o viata politica normala gen dreapta (PNL) – stanga (PSD). Cum ar fi oare o confruntare la prezidentiale intre POnta de la PSD si Antonescu de la PNL?

 43. Marin spune:

  Totusi, la Suceava PNL nu a avut rezultate asa spectaculoase.
  DAR per total, PNL a obtinut in tara un scor suficient de mare cat sa fie foarte greu de gestionat.
  Acum totul trebuie facut cu mare intelepciune.
  Domnule Vosganian, cum naiba ati putut s-o primiti pe Placinta in PNL?! Nu dvs, personal :), evident, ci partidul!

 44. @ aurel ian

  Ambiguitatea trebuie sa dispara, indiferent cui ii place.

 45. @ Eva

  Imi place de tine cum le-o spui.