PNL trebuie sa evolueze ideologic

Aderarea la Uniunea Europeană presupune pentru liberalismul din România o diversificare, o rafinare a viziunii sale doctrinare. Ideea însăşi care a stat la baza construcţiei instituţionale europene este de esenţa liberala. Uniunea Europeană este întemeiată pe principiile democraţiei liberale. Consacrarea libertăţilor cetăţeneşti, a principiului separaţiei si controlului reciproc al puterilor în stat, a principiului liberei concurenţe, a liberei circulaţii era esenţială pentru PNL în perioada de preaderare. În Uniunea Europeană aceste valori sunt asumate iar spiritul proiectului noii Constituţii Europene este grăitor în acest sens.

 

Liberalismul constituie esenţa viziunii noastre despre lume, cel care a asigurat compatibilitatea dintre Uniunea Europeană şi România, consfinţită prin aderarea ţării noastre la construcţia Europei Unite. Trăim într-o Europă a naţiunilor. Aceasta înseamnă că trebuie să fim compatibili, dar să fim, conştienţi, în acelaşi timp de trăsăturile distinctive ale fiinţei noastre, să nu ne dizolvăm într-un sistem ci, dimpotrivă, să ne afirmăm personalitatea. Partidul Naţional Liberal a trecut cu succes examenul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Acum PNL trebuie să îşi diversifice sistemul de valori, trecând în faza sa post-integrare.

 

România trebuie să încheie o tranziţie de la dictatură la democraţie, de la socialism la capitalism şi de la o societate închisă la o societate deschisă. Bătălia politică reală se duce între stânga populista şi dreapta democratică. Modernizarea specifică desprinderii de trecutul comunist se duce pe trei direcţii: economică, socială şi culturală. Acţiunea pe cele trei direcţii trebuie să fie corelată. Nici una nu poate, de una singură, să asigure eficienţa transformării. Mai mult decât atât, tentativa de a acţiona asupra uneia dintre cele trei direcţii, în mod unilateral, nu face decât să adâncească crizele tranziţiei.

 

Acţiunea corelată asupra bazei economice, sociale şi culturale îşi propune depăşirea unei crize cu forme de manifestare pe acelaşi sistem tridimensional: criza economică, criza socială, criza culturală şi morală. Tentativa de soluţionare a crizei economice, ignorând componenţa socială sau culturală, va duce, inevitabil, la agravarea tensiunilor sociale şi la adâncirea crizei mentalităţilor. Tentativa de soluţionare unilaterală a problemei sociale, fără substanţa oferită de dezvoltare, adânceşte deficitele şi agravează criza economică, mărind şi mai mult riscurile pentru persoanele defavorizate. Depăşirea crizei culturale şi emanciparea mentalităţilor nu se pot susţine fără un suport economic şi social.

 

Din toate acestea decurge necesitatea înfăptuirii sintezei doctrinare, căci viziunea privind modernizarea economică este precumpănitor liberală, cea privind transformarea bazei sociale este precumpănitor creştin-democrată iar cea privind emanciparea culturală este predominant conservatoare. Strategia corelată de transformare sistemică are nevoie, în planul viziunii, de o sinteză doctrinară, rezultatul acestei sinteze fiind însăşi ideologia dreptei.

 

Aşadar, esenţa evoluţiei Partidului Naţional Liberal în faza post-integrare este îmbogăţirea viziunii sale prin această sinteză doctrinară, trecerea de la doctrină la ideologie, anume de la doctrina liberală la o viziune mai complexă şi anume ideologia dreptei.

 

80 Responses to “PNL trebuie sa evolueze ideologic”

 1. cris spune:

  @ Barosanul

  Esti rau. Ideea e sa aducem impreuna ceea ce stiu lordul si Corina din experienta lor, atit ca specialisti in domeniul lor, cit si ca oameni din interiorul PNL cu ceea ce stim noi dupa ce ne-am caznit sa intelegem cum de merg lucrurile in alta parte, si cum putem sa le facem sa mearga. Prin noi insine, inseamna noi toti. Si nu e usor sa gasesti o modalitate sa insemne intr-adevar noi toti, dupa ce zeci de ani am fost impartiti in cei de la putere pentru ei insisi-adica pentru propriile interese, iar restul natiunii tot pentru ei insisi – adica scapa cine poate.

 2. cris spune:

  @Lordul John

  Milord, as recapitula citeva idei esentiale din ce-am gindit pina acum:
  1. timpul scurt pentru elaborarea unor asemena proiecte,
  2. nevoia de a creea echipe care sa integreze si oameni politici si specialisti nonpartinici,
  3. nevoia de a aborda in fiecare domeniu/proiect diferite nivele (profesional, legislativ, educatie, feedback-ul cu populatia careia i se adreseaza)- ceea ce este exact o aplicare a acelei idei din motiune referitor la nevoia de a aborda simultan toate domeniile,
  4. nevoia de echipa interdisciplinara ( este iar o aplicare a solidaritatii si a respectului profesional),
  5. nevoia de creare a unui raport sanatos intre centru – nivel ministerial, si teritoriu: cum poti asigura autonomia teritoriului, ce tip de suport trebuie sa oferi, in ce masura, cum asiguri un continuu feedback.

  Cum ti se pare? Cum ai slefui tu aceste idei pe realitatea imediata? Avem CV-urile celor din PNL, OK. Cum ii adunam pe cei de la care nu avem inca CV?

  @ Barosanul

  Ce alte principii ai adauga tu? Sau ce alta perspectiva crezi ca ar fi importanta?

 3. cris spune:

  @Lordul John
  cer scuze pentru greseli gramaticale si de alt soi de mai sus si de mai jos – la ora asta, dupa ziua de azi, deja vad dublu.

  Ideea de echipa interdisciplinara este foarte folosita in domeniile in care lucrez. Ideea este de a pune impreuna la aceeasi masa specialisti din diferite domenii care isi formuleaza un tel comun si il abordeaza din diferite perspective. Inseamna colaborare, shared responsibility, leadership shifting: scopul comun este mai important decit cel individual, fiecare isi asuma pozitia de leader cind abordeaza aceeasi problema din perspectiva sa.

  Interesant este ca acelasi tip de structura se repeta la scala diferita de la micro la macro – fractal – in asa fel incit se creeaza structuri repetitive foarte solide, si mai ales coordinate fiindca au corespondente si canale de comunicare de la un nivel la altul. Hai sa zicem: creez o echipa locala interdisciplinara pe sanatate (doctor, finantist, administrator, jurist), una la nivel judetean, una la nivel central. Fiecare disciplina are propriul canal de comunicare intre different levels si la acelasi nivel intre diferite teritorii (doctor – doctor-doctor, finantist-finantist-finantist, Iasi – Suceava, Cluj). Iar repetarea aceluiasi tip de echipa la diferite niveluri face posibila o comunicare si coordinare eficienta pe acelasi proiect de la micro la macro, dar si in teritoriu, si este in mod real o linie de forta pe care se dezvolta si se stabilizeaza acel proiect. Mai mult, repetitivitatea structurii de echipa face posibila si promovarea de la un nivel la altul a specialistului in functie de competenta, skills and experience. Does it make sense? Daca nu, iarta-ma, vorbim din nou cind am mintea mai clara. Pina atunci ne lamureste barosanul, ca el are mai multa energie decit mine la ora asta.

 4. cris spune:

  @Lordul John

  Mai mult, asemenea structuri/ echipe pot constitui si un punct de origine a asociatiilor profesionale – o baza/un network pe care sa se ridice asemene asociatii, si sa creeze, in plus acel joc asociatie nonguvernamentala – institutie guvernamentala de licentiere de care vorbeam mai demult.

  In fine, nu fac decit sa aplic principiile unor sisteme care functioneaza deja de multa vreme aici, si sa ma gindesc cum ar putea fi pornite altundeva. Whatever, mata nu esti un fraier, dar eu sunt totusi numai un pirlit de doctor fare idee de politica si altele asemenea. Basmesc, adica.

 5. lorduljohn spune:

  @cris
  da cris ai prins ideea. Organizatii profesionale sunt o baza de selectie. Echipele interdisciplinare pot fi un model.

 6. lorduljohn spune:

  @barosanul#
  trebuie sa pornesti de la ceea ce ai. Asa poti atrage si alte competente.

 7. Barosanul spune:

  @ Lorduljohn

  Nu agreez punctul tau. Daca pleci de la ceea ce ai si banuiesc ca te referi la persoane cu specializare, experienta etc, atunci te apuci practic sa faci ceva iar mai tirziu sa CIRPESTI a la Romanica, adogind la ceea ce nu ai.

  Exemplu concret PDL, realizeaza ca nu merg lucrurile, le mai trebuiesc experti si incep Racolarea, peste 6 luni vin altii care isi aduc oamenii lor, competind ulterior cu persoane competente. Uite asa se merge de 20 de ani.

 8. Dragii mei, vin de la lansarea de carte a d-lui Bratescu. Un regal, ca orice manifestare culturala cu accente liberale. Iar prezenta lui Crin a intregit atmosfera. A avut un discurs interesant, ca de obicei, in care a reusit sa infiltreze idei din manifestul sau, in mod logic si firesc. Ceea ce mi-a placut in mod deosebit a fost ideea ca liberalismul e (daca am inteles eu bine) in insasi esenta fiintei umane, e ca un fel de samanta care nu se mai vede dar din care au rasarit toate valorile fundamentale la care cu totii aderam, un fel de constanta a fiintei noastre. Daca lorduljohn a fost prezent il rog sa confirme sau sa ma corecteze. E foarte interesanta aceasta opinie pentru ca ea poate fi punctul de plecare pentru o redefinire a liberalismului care sa-l faca accesibil nu numai elitelor ci tuturor oamenilor de buna-credinta si de bun-simt care poate acum nu inteleg sau nu indraznesc sa se apropie de aceste principii. Cu alte cuvinte, cand mesajul liberal, pornind de la ,,prin noi insine”, va fi un indemn prin care sa ne intoarcem fiecare catre sine si sa gasim inlauntrul nostru toate valorile perene pe care liberalismul le promoveaza, el va fi inteles si acceptat de un segment mult mai mare de oameni care nu se regasesc inca in cei pe care i-au votat si care ar trebui sa-i reprezinte.
  Intr-o alta ordine de idei, am lecturat pe diagonala manifestul, trebuie sa-l studiez cum se cuvine, dar, pornind de la ideea acestui manifest si de la tot ce s-a spus aici despre crearea de structuri va supun atentiei cateva aspecte. Crin a spus foarte clar, si eu una am inteles foarte bine, ca ideea de echipa care sa sustina un proiect este perfect justificata si foarte pragmatica. Fara falsa modestie, poate mai mult cu o imensa responsabilitate, a mentionat ca cei 2 milioane de votanti au aderat la mesajul sau, la ideile pe care le-a promovat in campanie, la speranta pe care el a insuflat-o intr-un mod mai altfel de a face politica. Desi a avut partidul in spate, e stiut deja faptul ca Crin a adus voturile partidului si nu invers. Asta a fost si diferenta fundamentala intre el si Geoana spre exemplu. Dupa euforia acestui succes Crin s-a trezit in fata unei imense responsabilitati: aceea de a nu dezamagi pe cei care au crezut in el, de a le oferi o continuitate a ideilor si o concretizare a acestora, chiar si din opozitie. Nu putea lasa acest lucru la voia intamplarii, trebuia sa se asigure ca echipa cu care va duce mai departe aceste idei este in acord perfect cu principiile pe care le promoveaza. Problema, din punctul meu de vedere, apare in structurile teritoriale. Dar e delicata pentru ca poate aluneca usor spre totalitarism. Va rog sa ma ajutati si daca o iau pe campii sa ma aduceti pe drum, dar eu ma intreb un singur lucru: in conditiile in care alegerile s-au facut de jos in sus, demers perfect democratic dealtfel, cum va reusi echipa lui Crin sa implementeze acele principii, idei, proiecte? Alegerile pe plan local, la modul general vorbind, se desfasoara de multe ori pe alte criterii. Cati din cei alesi la nivel local adera la acest manifest, inteleg ideile si valorile enuntate acolo si au si disponibilitatea de a le concretiza? Nu exista riscul ca toate aceste idei sa se piarda undeva pe drumul de la bucuresti spre provincie? Sunt doar niste intrebari la care ma astept sa primesc raspunsuri foarte interesante.

  @cris
  Specially for you: cand ma ,,ameninti” cu serenade uite ce patesti!

 9. lorduljohn spune:

  @corina chiriac
  confirm fara obiectii ceea ce ai spus. Am fost si eu acolo.

 10. lorduljohn spune:

  @barosanul

  Nu am nevoie de competente interesate in functii. Am nevoie de competente in sine. Cine vrea functii sa mearga la PDL. Cine vrea sa contribuie prin el insusi la apararea unor principii si valori fundamentale sa vina alaturi de noi. Nu am ce carpi. Nu se mai dau sinecuri. Gata! Nu am nevoie de mercenari! In fond nimeni nu e obligat sa faca nimic! Totul se face din convingere si din pasiune.

 11. cris spune:

  @ Corina
  Am sa-ti cint serenade mai des.

 12. cris spune:

  @Lordul John

  Multumesc milord, il citesc diseara.

  @Lordul John
  @ Corina

  Cred ca tipul asta de structura la care ma gindesc ar fi si un raspuns la intrebarea Corinei daca mesajul nu se va dilua pina in teritoriu. Ar exista o dubla – tripla cale de solidificare – la nivel de profesionist – pe canalele de comunicare si legatura pe care le-am mentionat, si la nivel de echipa – well, pe de o parte ai toate meetingurile/conferintele care se adreseaza fie profesionistilor in parte, fie telului urmat de echipa, in plus exista o comunicare si intr-ajutorare permanenta via internet intre profesionisti din diferite teritorii, si echipe din diferite teritorii. Iar pe de alta parte ai si feedback-ul continuu cu centrul, si acel echilibru intre autonomie si suport. Ceea ce nu inseamna nici totalitarism, ci structura. Parerea mea….

 13. cris spune:

  @ Lordul John

  cred ca era normal sa prind ideea daca traiesc si lucrez in asemenea sisteme de peste 10 ani. Asta voi face chiar si acum dupa-amiaza, inainte sa ma intorc la spital – I’ll run an interdisciplinary team meeting, si asta fac de 2-3 ori pe saptamina. Si bineinteles asta face si barosanul. Interesant este cum poti face un asemenea sistem sa prinda forma si sa elaboreze diferite proiecte in Romania, si pentru un scop foarte clar – un proiect liberal puternic, realist, aplicabil la scara larga, viabil, suplu, adaptabil, deschis, sustainable. Si uite aici avem nevoie de framework-ul barosanului….

 14. Barosanul spune:

  @ Lorduljohn
  Ma dau batut. Daca zici tu asa sa se faca.

  Dar sa stii ca inventezi expresii, imi pui cuvinte-n gura ca ” competente interesate in functii”.

  Eu am spus ca functiile trebueisc atribuite tocmai pt ca persoanele sunt COMPETENTE si nu am spus ca ”daca persoanele sunt competente trebuiesc aduse pt functii” am si dat exempul PDL-ului cu racolarile si exemplul PNL-ului cu Lipsa de Competenta a lui Adomnitei si Chiuariu caraora li s-au dat functii’.

  Iar gindirea ”Totul se face din convingere si din pasiune” imi aduce aminte de ceea ce faceau comunistii comparativ cu cea a asezarii pe o scara valorica in functie de merite.

  Si te rog sa ma crezi ca nu vreau sa te jignesc, e decit un alt punct de vedere.

  Dar eu sunt desprins de realitate, voi traiti acolo si poate ca stiti mai bine.

 15. Barosanul spune:

  @ Cris

  Par rau, dar sunt pragmatic.

  Daca un lucru imi iese bine e ok, dar daca unui competitor ii iese si mai bine, ca mie mi-am pierdut slujba.

 16. lorduljohn spune:

  @barosanul

  1.Nu, nu ti-am pus cuvinte in gura,pentru ca nu am citat.
  2. Nici pasiunea si nici convingerile nu au fost inventate de comunisti. A existat viata si inainte de comunism.
  3. Nu exista acum si mai tarziu. E doar un proces continuu.
  4. PDL se apuca sa carpesca pentru ca la ei exista acum si mai tarziu.
  5. Nu ma supar. N-am de ce.

 17. cris spune:

  @ Lordul John
  @ Barosanul

  Aveti amindoi dreptate fiecare in parte. E o diferenta de perspective, atita tot. Si pleaca de la intrebarea cum poti sa-i aduci impreuna pe acesti participanti si profesionisti.

  Milord, si barosanul si eu traim intr-o lume in care voluntariatul se poate purta in organizatii gen Rotary sa zicem, dar la munca, sa voluntariezi nu e bine. (E mai complicat: pe de o parte nu-i convine organizatiei, fiindca un om care nu este platit nu poate fi incadrat in sistem, supravegheat, constrins in vreun fel; pe de alta parte, in loc sa te aprecieze considera ca esti de-a dreptul idiot, ca nu iti stii valoarea, si te executa in alte moduri.) Nu e un sistem rau, are regulile si sensul sau. Pastreaza relatiile la nivel strict profesional si contractual. Iti amintesti poate ca acum citeva saptamini am fost intoarsa pe dos rau de o situatie bizara la spital; ei, tocmai pentru ca exista acest sistem profesional si contractual am avut posibilitatea sa-mi execut de data asta seful, elegant, coerent, fara remuscari, fara reprosuri, si fara sa ma tem ca mi-ar fi rau dupa. (nu a fost emfaza, nici gluma cind ti-am spus ca am momentele mele de Dr. B). Partea pozitiva este ca inveti bine care iti este valoarea, locul, si nimeni nu te poate calca in picioare, in timp ce voluntariatul lasa loc de ambiguitati si de abuz.

  Barosane, iti inteleg pragmatismul din acest punct de vedere si cred ca iti este clar ca stiu de ce gindesti asa. Dar aici, pe asteroid, suntem ACASA, adica alaturi de oameni care au o pasiune si credinta reala, si pot merge pina in pinzele albe, asa cum o facem si noi. Si o stii foarte bine. Crezi ca tu te porti altfel? Nu vom fi multi, iar ceea ce exista aici intre noi, nu va fi existind pentru multi in lumea reala. Dar noi existam si am avut binecuvintarea sa ne intilnim si sa fim impreuna.

  Caveat for both of you: lumea din afara nu e ca noi.
  1. Un sistem, o organizatie serioasa are nevoie de oameni asezati in pozitii contractuale, cointeresati, interdependenti, pentru ca un asemenea proiect sa fie intr-adevar cladit intr-un mod profesionist (vs amatoresc), MILORD.

  2. exista si in afara blogului oameni superbi, cu pasiune si convingere, ca si noi, si e important sa-i gasim, BAROSANE, asa cum ne-am gasit aici unul pe altul.

 18. cris spune:

  @ Lordul John & Barosanul

  Am fost daruiti si cu minte si cu suflet, fiecare dintre noi, si tu milord, si tu barosane, si Corina si bibliotecarul, de VV ce sa mai vorbim. (La Tibi, trebuie sa mai lucram ceva la partea de suflet ca altfel ii trimite pe toti la ghilotina). Si mai avem ceva: integritate. Nu suntem perfect echilibrati tot timpul (cind vorbeste inima, cind numai mintea), dar de asta si suntem impreuna, pentru ca celalalt/ ceilalti sa ne aduca aminte cuvintele cintecului pe care l-am uitat sau pe care nici nu stiam ca il purtam in noi.

  Nu stiu ce ginditi voi, treaba voastra, dar pentru mine este cu adevarat o onoare si o mare bucurie ca v-am intilnit si pe unul, si pe altul. Si nu-mi pot imagina o zi macar, fara sa va ascult pe fiecare in parte, si cind va vorbesc inimile, si cind va vorbesc mintile prodigioase. Ai avut dreptate milord, nu pot sa plec: A gasi un prieten este un miracol foarte rar si pretios, trebuie respectat si acceptat ca atare.

 19. cris spune:

  @ Lordul John
  ca sa vedem de unde se trag elitele – e superb articolul, sunt convinsa ca-l stii, dar n-am rezistat tentatiei de a ti-l reaminti

  http://elkorg-projects.blogspot.com/2007/09/mircea-platon-ce-sunt-intelectualii.html

  Coplesitoare: “Thomas Morus era cat pe ce sa devina intelectual, dar s-a razgandit si s-a facut sfant, sau, ma rog, a fost martirizat de gadele regelui Henric al VIII-lea, altminteri om luminat, autor de polemici teologice si intelectual al vremii sale.”

  Ha, culmea e ca n-am auzit pina acum in America notiunea de intelectual. Iar la elita se refera cu numele de “professional”.

 20. cris spune:

  @ Barosanul

  Ma caznesc de citeva ore sa pricep ce-ai vrut sa spui cu “daca mie imi iese un lucru bine…” Hai te rog explica, neuronii mei accepta un numar mare dar totusi limitat de moatze. Please…

  Stii ceva, nu mi-ar fi rasarit niciodata prin minte asemenea idei adacadabrante despre sisteme fara tine si framework-urile tale. Mi-era cam lene (ca si asa dorm numai 4 ore din 24) sa ma duc si pe un MPH – dar de dragul tau si al framework-urilor m-am hotarit sa incerc si un masters. Uite, vezi ce-mi faci?

 21. Barosanul spune:

  @ Cris

  Era o referire la chestii practice si pragmatice. In ceea ce fac nu ma pot limita numai la capacitatea mea si a colegilor, daca este cazul. Iar un lucru chiar daca este bine facut dar competititorii te contracareaza cu ceva mai potrivit pt situatia data si in final pierzi, iar pierderile sunt ori mari ori frecvente, ne pierdem munca.
  Asa ca datorita competitiei trebuie sa faci lucrurile cit mai aproape de perfectie si deci in anumite momente trebuie sa selectezi idei si persoane din afara grupului care sa iti dea ‘the cutting edge’, si atunci poate ca trebuie sa le rasplatesti mai mult decit pe oricare alt membru al grupului, rasplata care poate fi sub multiple forme.

 22. cris spune:

  @Barosanul

  OK, got it. Si asa este, adica trebuie sa ai, hai sa spunem, o echipa nu numai interdisciplinara dar si deschisa. Nu stiu daca ai citit ce scrie hermann pe pagina urmatoare, dar realitatea nu e deloc roz, si nu stiu cum si cu ce se poate porni, ca tot vorbeam de specialistii care nu exista, si de organizarea care arata mai mult a dezorganizare.

 23. tibi spune:

  @cris
  “(La Tibi, trebuie sa mai lucram ceva la partea de suflet ca altfel ii trimite pe toti la ghilotina). ”
  Opinia mea este ca greselile mari care le face un conducator in exercitiul functiei trebuie pedepsite imperativ prin pierderea functiei.Ghilotina este o pedeapsa infinit mai mare. Agatarea de scaun este una din caracteristicile tuturor liderilor de la noi care mai bine falimenteaza institutia pe care o conduc decat sa renunte la scaun.Pedeasa la care ma refer este administrativa desi in majoritatea cazurilor ar trebui sa fie penala.

 24. cris spune:

  @Tibi
  Ai dreptate, dar trebuie sa fie o masura ultima, exceptionala important e sa creezi mecanismele prin care asemenea indivizi sa nici nu ajunga la putere – adica mecanismele de selectie. Daca au ajuns deja la putere, pina reusesti sa-i dai jos si sa-i tragi la raspundere, deja au facut mult rau.

  Tu vorbesti pe partea de economie, eu ti-as spune ca pe partea de sanatate as lua fiecare presedinte, sef de guvern, ministru si secretar de stat de la sanatate din ultimii douazeci de ani si i-as pune la zid, pentru felul in care si-au batut joc de viata oamenilor – nimic nu imi repugna mai tare decit nesimtirea si cruzimea fata de cineva care nu se poate apara: copil, bolnav, batrin. Si o simt cu atita tarie incit am plecat din tara acum 10 ani cu asemenea furie, incit m-am mai intors acasa, si cu inima strinsa, abia dupa 7 ani….si am nimerit exact pe caldurile acelea oribile de acum 3 ani – stii ce m-a lovit, faptul ca ambulantele nu aveau aer conditionat – lesinau si pacientii si soferul si doctorul, ca sa nu mai spun de nesimtirea din trafic si multitudinea de gropi care faceau imposibil sa-ti transporti pacientul la spital in timp util.

  Responsabilitate – iti amintesti de asistenta invinuita pentru copilasul acela ars in incubator, pe principiul ochi pentru ochi ea ar fi trebuit pusa in inchisoare. Iar eu iti spun ca nu: nu este posibil sa consideri ca o asistenta intr-o sectie neonatala poate avea grija de 27 de nou nascuti, si cu incubatoare din ’74 – inseamna mai putin de 3 minute pe ora acordate fiecarui copil. Aici este o asistenta pentru maxim 3 nou-nascuti. Corpul profesional al asistentelor, aici, nu da voie sa existe asemenea oroare; obliga spitalul, la modul “nu imi dai conditiile corespunzatoare de lucru, nu lucrez, sunt aici sa ajut oameni, nu sa omor oameni.”

  Pentru tine e vorba de partea economica, pentru mine de viata si de moarte: indiferent ce metode coercitive posteriare faptului as avea la indemina, un om mort nu se mai ntoarce de la groapa – important e sa faci tot ceea ce iti sta in putinta ca asa ceva sa nu se intimple, iar aceasta inseamna profesionisti, o structura organizatorica serioasa, suportul material si logistic, safety-net, dupa safety-net pentru ca si daca o greseala se intimpla sa fie prinsa la timp.

  Iti repet, ca medic, nu am nici o ezitare sa consider ca toti acesti neaveniti care ne-au condus pina acum ar trebui acuzati de genocid la adresa poporului roman. Au incalcat si incalca cu nesimtire unul din drepturile fundamentale ale omului, asa cum au fost scrise la Geneva: dreptul la viata. Dar important nu e sa-i pun la zid, important este ca asa ceva sa inceteze sa mai fie o realitate , important este sa nu se mai ajunga la asa ceva deloc, pentru ca intre timp mor mii si mii de oameni.

  Iti inteleg opinia, este justificata si isi are locul ei. Tu o intelegi pe a mea? In meseria mea, a-i responsabiliza pe diletanti, oportunisti, nesimtiti ulterior faptei, e deja prea tirziu…poti da cuiva banii inapoi, dar nu-i poti da viata inapoi.

 25. cris spune:

  @ Tibi
  Iar la fel de cumplit ca atitudinea fata de viata si sanatatea omului este faptul ca si categoria celor care lucreaza in sanatate poate fi abuzata foarte usor, si nu au mecanisme de forta pentru a-i pune la punct pe acesti nemernici care ne guverneaza: nu putem face greva. E acceptabil daca metroul nu lucreaza 3 zile, daca elevii nu se duc la scoala 3 zile. Dar nu poti inchide spitalele si serviciile de ambulanta nici macar un minut, darmite 3 zile. Suntem legati de miini si de picioare, la fel ca si oamenii de care avem grija, suntem, si staff medical si pacienti, la fel de vulnerabili la abuz. Un motiv in plus pentru mine, sa-mi doresc sa-i vad pe toti astia la zid. Dar inca odata, important este nu sa-i pedepsesti ulterior, ci sa asiguri un mecanism continuu de corectare pentru ca asemenea abuz sa nu mai fie posibil.

 26. tibi spune:

  @cris
  In optica mea reglementarea imperativa a pierderii functiei de catre conducatorul institutiei in cazul in care institutia a pierdut un proces si nu se recupereaza prejudiciile ar avea in primul rand rol preventiv.Conducatorul care constientizeaza ca isi risca postul se va gandi de 10 ori pana cand va risca sa faca o ilegalitate.

  Referitor la mecanismele de selectie si a directorilor vezi opinia mea pe acest blog(Proiectul nostru politic: Consolidarea dreptei româneşti în jurul PNL-28.02. ora 12:20 a.m.).Adica daca directorii sunt numiti politic si raspunderea pentru selectia lor trebuie sa si-o asume fruntasii politici.

  Dar eu nu cred ca este vorba de nici o punere la zid.Oricine poate sa fie o somitate si sa beneficieze de tot respectul si fara sa fie director sau ministru.

 27. Jimmy spune:

  Scuze, fiind puțin distrat nu am căutat și la articole anterioare. Am găsit două. Am avut mult de citit, ca să mă pun la curent cu vechile comentarii. Oricum dialogul lordului, cris, barosanul și tibi este extrem de interesant. Mi-ar face plăcere să mă întâlnesc cu aceștia și s-o punem de o șezătoare.

 28. Jimmy spune:

  În ceea ce privește articolul dumneavoastră, am cinci comentarii:

  1: Pe lângă cele trei direcții enumerate de dumneavoastră, aș mai adăuga: mentalitate/filosofică/de cultură socială (în cazul în care nu o plasați la culturală !), politică, juridică și de practici/experiență; căci dacă nu pornim de la cauze nu avem cum obține efectele dorite;

  2: corect, dacă se pune accent doar pe una din direcții, dezechilibrul va duce la răsturnarea căruții; acum am înțeles ce înseamnă “dreapta integratoare” și de unde vine;

  3: criza economică, socială, culturală și morală în care ne aflăm este datorită decalajului față de majoritatea țărilor membre ale UE;

  4: nu am cunoștiințe în ceea ce privește liberalismul, creștin-democratismul sau conservatorismul, mai ales cele din UE, dar o să mă informez, pentru a putea face față unor dialoguri pe aceste teme;

  5: în principiu nu făceam mare deosebire între doctrină și ideologie. M-am interesat și acum am eliminat acest inconvenient;

  În concluzie, din punctul meu de vedere, această revoluție o văd pe mai multe nivele, ordonate astfel: filosofic, doctrinar, ideologic, economic, cultural, social, juridic și politic, căci:
  totul începe de la o filosofie; din filozofie extragi axiome sau principii; din axiome sau principii sintetizezi ideile; ideile le aplici economiei (domeniul ce aduce prosperitatea), culturii – care schimbă mentalitatea – și socialului care redă regulile din societate (personal prin social înțeleg: educație, cultură, asistență socială, ocuparea forței de muncă, incluziune, sănătate și situații de criză); aplicând ideile în economic, cultură și social, poți elabora legile după care se pot ghida toți membrii societății – cetățenii; abia după ce ai parcurs aceste etape, poți elabora politici, căci întâi analizezi și abia apoi sintetizezi. Din păcate nu avem acestă metodă, dar totul trebuie să înceapă de undeva. Fie liberalii aceia care vor îndrăzni și reuși.

  Scuze pentru stângăcia ideilor, sunt abia la începutul formării mele. Pentru a mă perfecționa îndrăznesc să vă cer opinia față de cele de mai sus.

  Mulțumesc

 29. [...] postat pe vosganian.ro (vezi aici) în data de 24 februarie [...]