Încheierea tranziţiei înseamnă şi dispariţia statului-jucător din economie.

A fi ministru într-un Guvern de coaliţie nu e o experienţă tocmai uşoară, necesită tact şi corectitudine din partea tuturor părţilor. Iar modul în care a fost construit cabinetul, cu instituţia miniştrilor delegaţi, nu e de natură să înlesnească această coabitare. Ceea ce înseamnă că dacă reuşim, cu atât mai demni de laudă vom fi.

Ministerul pe care îl conduc este, în această privinţă, pilduitor. El cuprinde nu mai puţin de un ministru şi doi miniştri delegaţi. Acesta e şi motivul pentru care hotărârea de guvern care precizează modul în care va funcţiona şi atribuţiile fiecăruia dintre cei trei membri ai cabinetului va întârzia cu o săptămână, urmând a fi adoptată în şedinţa de săptmâna viitoare. Astfel încât am amânat orice apariţie televizată până când voi şti exact ce atribuţii am, ca să-mi formulez răspunsurile în consecinţă.

Până atunci însă, aşa cum v-am promis, vom începe evaluarea principalelor teme ale şi vom căuta (de ce nu?) împreună soluţii. E drept că, din perspectiva mediului de afaceri, acest minister este extrem de important căci el trebuie să elaboreze strategiile de dezvoltare în domenii dintre cele mai variate, cum ar fi politica industrială, politica energetică, competitivitatea, turismul, comerţul exterior etc. În acelaşi timp, însă, el  are şi sarcina de a face curat. Anume de a curăţa economia de zonele sale muribunde ori chiar necrozate. Cu alte cuvinte, unităţi economice care, lăsate de izbelişte din diverse motive, sunt înglodate în datorii, au linii învechite de producţie sau nu mai au clientelă. Menţinerea în funcţiune a unor astfel de unităţi economice, acolo unde ar mai fi, totuşi, posibil, nu ar face decât să mărească datoriile şi să crească mormanele de produse nefolositoare.

Asta nu înseamnă că trebuie să aruncăm şi copilul odată cu scutecele. Chiar şi astfel de unităţi economice dispun, încă, de compartimente funcţionale şi rentabile, de active care pot fi valorificate fie prin vânzare, fie prin reorganizare. De aceea, nu vorbim despre aceste societăţi ca şi cum am recita necroloage, ci ne gândim la potenţialul lor.

E vorba de sute şi sute de astfel de companii. Cele mai multe se găsesc în portofoliul Agenţiei de Valorificare a Activelor Statului, dar nu numai. Domeniile lor de activitate sunt dintre cele mai diverse, de la utilaj greu şi până la valorificarea plantelor medicinale. Aceste companii dispun de clădiri, de terenuri, de utilaje, materii prime sau produse finite care pot fi refolosite.

Ca orice gospodină vrednică, această guvernare trebuie să deretice prin odaie, să facă, adică, curat. În cei patru ani care urmează sectorul economic de stat - altul decât cel din domeniul energetic, al industriei de aparare şi din domeniul transporturilor, pentru care decizia se face de la caz la caz – trebuie să fie transformat in sector privat. Statul trebuie să-şi rafineze calitatea de reglementator al pieţelor şi să menţină un anumit control strategic asupra resurselor, dar trebuie să se retragă din poziţia de jucător în economie. Existenţa statului-jucător a fost nefastă în perioada de tranziţie, ducând la inflaţie,la monopoluri,  la distrugerea multor societăţi, la căpuşarea şi la subvenţionarea lor mascată, la vinderea  pe  nimic a activelor statului.

Bugetul are nevoie de bani. Chiar dacă veniturile de acest fel nu pot, potrivit reglementărilor europene, să devină venituri la bugetul statului, ele pot contribui la reducerea datoriei externe şi, după negocieri cu organismele financiare internaţionale, pot fi utilizate pentru investitii.

Aşa încât, luând aminte la toate acestea, să trecem acţiunea de valorificare a activelor statului printre ţintele predilecte ale Ministerului Economiei.

 

S

275 Responses to “Încheierea tranziţiei înseamnă şi dispariţia statului-jucător din economie.”

 1. Adam Mares spune:

  @katrina
  Era o stire, n-am scris-o pt a starni compasiune. E adevarat ca de la mineriade incoace, unii nu mai au niciun fel de mila fata de mineri. Dar, cu toate vinovatiile, si ei au fost o masa de manevra. Nu uita cati oameni din tara asta l-au votat si sprijint pe Iliescu, facandu-i drogati pe “golanii” din Piata.

 2. Adam Mares spune:

  Mda, bestialitatea umana e mai urata decat cea a maimutelor.
  Chiar, a vazut cineva filmul “Planeta maimutelor”?

 3. lordul john spune:

  @Mihai Andrei

  Zilele astea am planificate doua filme vechi: Billy the Liar si The Local Hero. Am introdus si Comme un Chef in program.

  Dezbaterea pe seama lui Sergiu Nicolaescu da nastere la propuneri interesante:
  http://focuriinnoapte.blogspot.ca/2013/01/modesta-propunere.html

  “Criticii lui Sergiu Nicolaescu se împart în două: cei care deplâng faptul că şi-a pus talentul în slujba dictaturii şi cei care deplâng faptul că şi-a pus lipsa de talent în slujba dictaturii. Ambele categorii de critici acuză faptul că Nicolaescu a fost un propagandist cinematografic al naţional-comunismului (nu intru aici în discuţii referitoare la legitimitatea conceptului, ci doar îl utilizez), un ilustrator al vulgatei naţionaliste. Ambele categorii de critici văd în naţionalismul „Eastman-Color prelucrat în laboratoarele de la Buftea” al lui Nicolaescu un indiciu al lipsei de scrupule a unui regizor fie talentat dar mercenar, fie netalentat dar mercenar, urlând cu lupii (dacici) pentru a-şi ascunde lipsa de talent.”

 4. Bibliotecaru spune:

  @ un liberal optimist

  Piaţa Giurgiului? Nici nu ştiu unde e… E acelaşi lucru cu Piaţa Progresului?

 5. Bibliotecaru spune:

  @ Filip G
  Aveţi din nou dreptate.

 6. Bibliotecaru spune:

  @ Katrina

  Îmi dau seama cum miroase acolo de la atâta parmigiana… :lol:

 7. Adam Mares spune:

  L-ati vazut pe Crin? Discursul lui este foarte limpede si convingator. Convingator si limpede pt ca este argumentat si logic, chiar daca, mai mult ca sigur, dedesubturile nu sunt chiar asa de clare cum le prezinta el, iar oamenii inteligenti stiu ca o argumentatie coerenta poate sa creeze o anume logica (ca “desenul din covor”).
  E un personaj cu o mare forta de persuasiune, verbala, paraverbala si nonverbala. Exprima siguranta de sine si hotarare. Sigur, ii exceptam pe cei care il antipatizeaza visceral sau sunt intoxicati de propaganda basisto-securista.
  E adevarat, pt prezidentiale trebuie sa se mai updateze, sa gaseasca niste teme de interes si de viitor.

 8. un liberal optimist spune:

  @Bibliotecaru,
  Viteza de redactare:Piata Progresul, dar branzeturile ei sunt fabricate la ferma familiei de langa Giurgiu!

 9. lordul john spune:

  @Adam Mares

  In contextul modificarii Constitutiei catre o republica parlamentara sau chiar a unei republici semiprezidentiale condusa de un om normal , singura tema plauzibila este cea de politica externa.

 10. Pacala spune:

  @all,
  Maestrul stie, ei usl stiu. Au 70% in parlament pe vot negativ, au guvernat deja. 8 luni. Da nu se misca economic, inchide la nonstop. Nu au timpul aliat.

 11. tiberiu spune:

  @Pacala
  Povesti.Cat timp Satan Basescu este la Cotroceni si terorizeaza natiunea prin servicii si asa zisa justitie Ro nu va putea progresa
  Sistemul satanist basist se apara si ataca in disperare incercand tactica pamantului parjolit
  Oamenii inteleg perfect situatia si ca principalul obiectiv al actualei guvernari este mazilirea si incarcerarea lui Satan Basescu si a gastii lui mafiote care au actionat sistematic pentru falimentarea Romaniei.
  Toate modificarile Constitutiei sunt cu dedicatie antibasista , sunt obiectivul principal al USL ,vor necesita mari eforturi si se vor lovi de o opozitie teribila din interior si dinafara pentru a proteja gasca mafiota antiromaneasca.Este un razboi pe viata si moarte si in timpul unui razboi economia nu poate inflori
  Totul pentru frontul antibasist ,totul pentru victoria impotriva basismului,a satanismului dambovitean !
  Obiectivul primordial :Jos Satan Basescu !

 12. Pacala spune:

  @tiberiu,
  Intrebarea pentru usl este ca nazi bs bolsevism. Blitzkrieg vstransee. Ce sa faca usl, asediaza cotroceni sau cuceresc moscova. Avansam economic sau stam la stalingrad?

 13. tiberiu spune:

  @Katrina
  @Pacala
  a fost o debandada totala in perioada de trecere,insa regimul basist a distrus sistematic elementele pozitive ale guvernarii Traiceanu si a instituit un regim totalitar antinational si mafiot in care jaful, a fost institutionalizat,adica s-a furat profesionist cu acte in regula sume astronomice din bugetul statului si din fondurile europeene,plus a fost edificat un sistemde justitie mafiot menit sa protejeze hotii,aduica exact inversul justitiei.
  Scopul regimului basescu a fost sa falimenteze Romania si a reusit in buna masura,prin furturi si imprumuturi astronomice.
  Au bagat in faliment tot ce misca taind si orice posibilitate de redresare.
  Ceeace face actualmente USL este cel mai bine ,o lupta de transee surda, prin care incet,incet,dar organizat si fara zarva sa gatuiasca mafia portocalie si sa epureze justitia si celelalte institutii de basism.
  Avansare economica nema pana cand Satan Basescu sta la Cotroceni si se plimba in weekend cu snowmobilul si saboteaza economia si guvernul zi de zi si ceas de ceas.Atunci cand Satan Ba-Secu va fi in spatele gratiilor si se va plimba in curtea interioara a unui penitenciar,ceeace nu se va intampla cred prea curand ,Ro va incepe procesul dev redresare.

 14. Bibliotecaru spune:

  @ un liberal optimist

  Am întrebat de clarificare pentru că am mai găsit pe internet referiri la Piaţa Giurgiului şi credeam că s-a deschis ceva nou. Nu am mai fost pe acolo de prin anii ’70… :D