Discurs omagial – Botosani, 15 ianuarie 2013

 

Sunt mulți ani de când vorbim aici despre poetul Mihai Eminescu și găsim de fiecare dată lucruri noi. Astăzi, însă, eu am ales să nu vă vorbesc, deși o fac în numele Uniunii Scriitorilor din România, despre Poetul Mihai Eminescu. Astăzi o să vă vorbesc despre un om ca noi, care avea şi el tabieturile sale, bucuria sa de a fuma, de
a bea bere, tânjelile şi mizantropiile sale, singurătăţile şi fanteziile sale. Un om care, însă, s-a pus mai mult decât oricare dintre noi în slujba Poetului Mihai Eminescu. Şi anume Omul Mihai Eminescu.

Dacă noi, astăzi, îl sărbătorim pe Poetul Mihai Eminescu,  dacă am păstrat atâtea dintre manuscrisele lui, care au fost adunate într-o colecţie excepţională a  Academiei Române, dacă memoria sa este neştirbită şi el  vine către noi cu atâta putere încât poate, ca un atlant, să ne ţină îndoielile şi speranţele de mai bine de un secol pe umerii săi şi să fie împreună cu noi  în toate firidele sufletului nostru, asta o datorăm şi harului Poetului, dar o  datorăm şi Omului Mihai Eminescu. Cel care, așa cum Leonardo da Vinci nu s-a dezlipit până la moarte de Mona Lisa, așa cum alți mari creatori au păstrat  lângă ei ceea ce creaseră, de teamă să nu se piardă,  a păstrat în sipete manuscrisele, gândindu-se  că într-o zi celălalt Mihai Eminescu, Poetul, va avea nevoie de ele, să le  dăruiască. Vreau să vorbesc despre omul Mihai Eminescu, care a refuzat mari  onoruri, date nu oricum, ci din partea regilor și reginelor vremii sale, și  care a refuzat ispitele materiale care i-ar fi asigurat o viață liniștită,  pentru că singurul lui rege era el însuși, poetul din el, Mihai Eminescu. Așadar, astăzi aș vrea să ne amintim de  Omul Mihai Eminescu.

Ontogenia repetă  filogenia. Am fost cu toții, pe rând, ochiul verde al euglenei, am fost cu  toții crosopterigienii cu șira spinării slabă, cum zicea Virgil Mazilescu, am
trecut, până să ne naştem, în paradisul intrauterin prin toată istoria  speciilor de până atunci. Să știți că și sufletul are aceeași lege:  ontogenia repetă filogenia.

Fiecare dintre  noi ne naștem într-o stare paradisiacă. Prima copilărie, perioada de pruncie,  este o astfel de stare. Copilul nu știe ce-i iertarea, pentru că nu știe ce-i
păcatul.  Copilul fraternizează cu  copacii. Într-o carte pe care am scris-o, vorbind despre copacii copilăriei  mele, am rămas surprins să constat că cele mai puternice amintiri din viața mea  nu le am față de oameni sau față de întâmplări, ci față de copaci. Dacă închid  ochii, văd și acum copacii din curtea copilăriei mele, cu nervurile lor, cu mirosul  fructelor, cu zgomotul perelor care cădeau noaptea ca niște grenade din copaci,  cu merii care stăteau aliniați în fundul curţii, și cu mirosul ionatanelor, cu cireșul ale cărui fructe aveau gustul rece ca de piatră al cireșelor spălate de ploaie. Şi asta pentru că între copil și copac, dat fiind că amândoi sunt fără  de păcat, există nevinovăţia, care este o comuniune mai puternică decât orice  altă energie.

Vine un moment în  care omul se rupe de îngerul din el. Atunci când întâlnește primul păcat, îngerul  rămâne în urmă. Este un fel de cădere, fiecare dintre noi este un fel de Adam  care, la un moment dat, este izgonit din paradis.

Probabil că cei  care sunt cu adevărat hărăziți au șansa să ocolească acest moment.  Au șansa să trăiască într-o stare divină,  care le oferă posibilitatea de a trece într-altă dimensiune. Și cred că  poetul Mihai Eminescu a fost dintre aceștia. Eu sunt convins că și Poetul a fost, la rândul lui, dragăstos cu Omul. Eu sunt convins că, împreună cu Lascăr Catargiu, împreună cu alți foști prim-miniștri,  Mihai Kogalniceanu şi Titu Maiorescu, împreună cu dascălii, cu studenții care l-au dus pe ultimul  drum pe Mihai Eminescu, eu cred că și poetul Mihai Eminescu a fost acolo.  Poetul Mihai Eminescu și acum, împreună cu noi, îl omagiază pe Omul Mihai  Eminescu, cel care l-a slujit, în scurta lui viață, pe poet.

Nu știu dacă ați  avut acces la aceeași informație ca mine, dar, într-o însemnare, Mihai Eminescu  se spune că și-ar fi estimat viața la 78 de ani. Și într-un fel a avut  dreptate. Pentru că omul din el și poetul din el au trăit împreună exact 78 de  ani. Socotind timpul fiecăruia pe acest pământ, 39 și cu 39, fac exact 78.  Numai că probabil că, atunci când Mihai Eminescu a făcut această însemnare, el folosea aritmetica obișnuită, dar el era sortit unei alte aritmetici, în care  timpul e și moment și clipă. Și de aceea poți trăi, măsurând şi adâncimile,  ca într-o fântână, mult mai mult timp față de alții. Timpul nu se măsoară neapărat în durate, el se măsoară în profunzimi. Și în profunzimi, într-adevăr, Mihai Eminescu, în această dublă ipostază, a Omului  și a Poetului, a trait chiar 78 de ani, după care poetul a rămas să ducă singur  memoria amândurora, așa cum în timpul vieții lor comune, omul Mihai Eminescu a  apărat mândria şi prestigiul amândurora.

Poate că această pildă, a Omului Mihai Eminescu ce l-a protejat și l-a păstrat pentru noi pe  Poetul Mihai Eminescu, n-ar avea decât o dimensiune simbolică dacă n-ar fi, pentru noi, cei care credem că avem un har, o pildă ca oamenii din noi să  trăiască în așa fel încât să apere darurile din noi. Oamenii din noi să nu vrea  pentru ei ceea ce este hărăzit celuilalt: creatorului din noi. Deşi acest dar  există pentru fiecare, unii cad în păcat, alții se înalță în timpul aceleiași  vieți, unii nu știu cum să se apere de ei înșiși, și nu știu să se gândească la faptul că ceva din ei s-ar putea transforma, la un moment dat, în legendă.

E foarte bine că  dumneavoastră ați ales și să îl onorați cu un titlu post-mortem pe Mihai  Eminescu. M-a întrebat un jurnalist ce opinie am despre faptul că Poetul Mihai  Eminescu va deveni cetățean de onoare post-mortem al judeţului Botoşani. Eu i-am spus: “Vă rog să mă iertați,  nu am știut că Poetul Mihai Eminescu a murit! “

Și iată,  astăzi suntem împreună cu Poetul Mihai Eminescu, și-l onorăm pe Omul Mihai  Eminescu, cel care a avut ştire, înaintea oricărui altcuiva, de darurile  dumnezeieşti ale Poetului. Și poate nu întâmplător povestea spune că, în  halatul cu care era înveșmântat atunci când a fost găsit mort, s-a găsit un  petec de hârtie cu un mic catren, poate ultimele versuri ale Sale,  cu care în mod pilduitor aș vrea să închei și  eu acest cuvânt, în care Mihai Eminescu scria așa:

“Atâta foc, atâta  cer,

Atâtea lucruri sfinte

În întunecimea vieții

Ne-ai dăruit,  părinte”.

 

158 Responses to “Discurs omagial – Botosani, 15 ianuarie 2013”

 1. Pacala spune:

  @filipg,
  O sa dea declaratie pe propria raspundere ca nu are 3 vaci ci 2, nu are 13 capre ci 10, si tot asa. Dap, o sa ploua cu cinste… ieri ministrul agriculturii zicea la realitatea ca micii producatori vor avea un card de identificare si pe baza lui vor putea vinde in piete. Cine scrie in cardul ala, si ce, o sa scrie in viitor in ordinul de ministru. Dap, bun daniel asta de la agricultura, este la al doilea mandat sub ponta…

 2. Claus Patera spune:

  Iar aici: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2012/10/02/cateva-rondeluri-geniale-de-mine-bineinteles/, pe blogul meu, cititi cu totii “Rondelul postacului portocaliu”, scris de mine cand, pe un alt blog, un alt “tiberiu” m-a demascat, necrutator si vigilent.

 3. Filip G spune:

  @Pacala,
  ,De bine de rau acel producator e zilnic la coada vacii,iar daca vinde un kg de lapte si vitelul plateste factura la curent,telefonul si o pereche de papuci la copil.Ori evaziunea nu/i acolo.Ne indepartam aratand tinte false.Iar asta irita si scade increderea in guvern.Apropos,in 1991 cand am avut accidentul m-am trezit la reanimare legat de maini si picioare,zberam ca nebunul si nu era nimeni sa-mi explice am inebunit ori nu.Asta la faza cu copii legati .

 4. tiberiu spune:

  Santa Claus Pantera Roz
  Bizare rondeluri.
  Daca 2 (eu si cel de la Nastase) iti spun ca esti basist, conform proverbului te duci si te culci…basist.

 5. Claus Patera spune:

  @ tiberiu

  1. Rondelurile alea nu sunt bizare, sunt bune. Insusi domnul VV a fost de parere ca “sunt foarte reusite, mai ales ‘Rondelul nebuniei violete’”. :wink: Dar ce poate intelege un troglodit ca tine?

  2. “Daca 2 (eu si cel de la Nastase) iti spun ca esti basist, conform proverbului te duci si te culci…basist.”

  Ai incapatanarea specifica oamenilor mici: neavand puterea sa recunosti “Am gresit!”, preferi sa mananci rahat la infinit, sfidand orice EVIDENTE si facandu-te de ras. Pofta buna! Si nu uita: dusmanul asculta. Nu-l ierta! :lol:

 6. tudor spune:

  @Claus Patera

  Misto rondelurile, pe bune!

 7. Claus Patera spune:

  @ tudor

  Multumesc!

 8. Adam Mares spune:

  Fiindca @liana mi-a facut pofta cu mancarurile ei marocane, astazi am mancat mancare… libaneza. :-)

 9. Claus Patera spune:

  @ tiberiu

  Cum, in halul ala te-am adus?! :shock:

 10. Pacala spune:

  @filipg,
  Pai asta urlam si eu pe blog cand au dat codul fiscal modificat, chitoiu and comp, ca au facut modificari din teorie. Practica ne omoara. La fel cu modificarea impozitarii la micro, ferme etc. Marea evaziune fiscala, porturi, vama, produse petroliere, rambursari de tva, etc, dap, alea mai asteapta. Marim impozite si accize, impozitam subventii, masuri de mare angajament. Mai adauga coplata la sanatate, fonduri europene inca blocate, si poti emigra. Vorbim de modificarea constitutiei, care va fi candva, cumva, daca va fi vot destul. Dupa aia, mergem la seminarii la viena. Tare, boc si ialomitianu devin deja profesionisti.

 11. tiberiu spune:

  Claus Patera spune:
  ianuarie 31, 2013 la 3:18 pm
  “pe moment, nu am timpul necesar pentru a continua aceasta discutie fascinanta”

  Nu esti om de cuvant !

 12. Filip G spune:

  Urmeaza episodul Procurori prin satele romaniei cu Biblia pe capota masinii la vanatoare de tarani evazionisti.
  O sa se fereasca cetateanul de a mai declara ce are in batatura.Si uite asa din Gri intra multa lume la negru.Iar cei de la ANAF comanda SEIFURI mai mari.

 13. Pacala spune:

  @all,
  Alta tare, moraru de la sgg declara ca din vanzarea imobilelor raapps anul trecut a incasat sume mici. Si intreb, o societate comerciala a statului care sa le preia si sa le valorifice oricum, inchiriere, regim hotelier si sa isi ia comision din activitatea comerciala a statului a auzit? Dap, i le dam lui sova?

 14. Adam Mares spune:

  Il fait Charlemagne!

 15. Filip G spune:

  http://www.cotidianul.ro/vosganian-informatia-ca-trei-ministri-ar-fi-cercetati-pentru-coruptie-este-o-fantezie-205676/
  Cereti scris institutiilor statului un punct de vedere scris in speta ce va priveste.Pot proceda la fel si ceilalti ministrii.

 16. Adam Mares spune:

  Il est logé à Baffroy.

 17. Adam Mares spune:

  Mais il chante Ramona à @tiberiu! :-)

 18. Claus Patera spune:

  Domnule VV, recunosc, putin jenat, ca abia acum am citit discursul omagial de mai sus. Acum, a propos de ultimele versuri ale lui Eminescu (ca sa fiu si on topic), eu stiam ca au fost astea (putin diferite de cele citate de dvs.):

  “Atâta foc, atâta AUR,
  ŞI-atâtea lucruri sfinte
  PESTE-NTUNERICUL vieţei
  AI REVĂRSAT, Părinte.”

  P.S.: Am scris cuvintele care difera de varianta citata de dvs. cu majuscule. (Atrag atentia si asupra faptului ca “vieţei” trebuie citit in 3 silabe – “vi-e-ţei” -, pentru ca versul 3 sa aiba acelasi numar de silabe cu versul 1 si sa nu strice ritmul.)

 19. Adam Mares spune:

  Je suis étourdi, je m’ en vais. La sauce grenade est merveilleuse.

 20. Adam Mares spune:

  C.E. a facut rectificare la raportul MCV! Nu mai sunt 3 ministri penali, ci doi.
  Asteptam si scuzele pt dl VV! :-)

 21. Pacala spune:

  @adam mares,
  Unde, unde? :)

 22. Adam Mares spune:

  @pacala
  Unde asteptam scuzele? Pe toate agentiile de presa, inclusiv internationale.

 23. Corina spune:

  @Adam Mares
  M. le francophone, se zice ca cei patru evanghelisti erau trei: Luca si Matei. De ce sa-si ceara scuze d-lui VV? N-a zis nimeni nimic de dumnealui. Doar eu ca are barba. Ma uitam acum la stiri si Chitoiu parea cam nebarbierit :). In erata sunt si ceva indicii privind coruptii? Blonzi, bruneti? Cu mustata? Sa nu ne mai puna sa potrivim coruptul de capul nostru. Aflaram astfel inca o data ca si luminatii de la UE sunt oameni cu toate slabiciunile si pacatele aferente.

 24. Adam Mares spune:

  @corina
  M-am distrat azi cu niste expresii frantuzesti. Chanter Ramona à qn. mi se pare bestiala. :-)
  C.E. n-a mentionat nume, deci nu i se pot pretinde scuze. Dar agentiile de presa care au vehiculat nume trebuie sa-si ceara scuze public (nu prin sms).

 25. Filip G spune:

  @Adam Mares,
  Ditamai UE nu stie sa numere din 3 acum sunt 2.
  Ce e drep ca nici guvernul Ponta nu-i departe.Seara se impozita de la 3 vaci in sus si 100 fam albine.A doua zi de la 2 vaci si 50 fam de albine.Eu unul nu am auzit sa-si ceara nimeni scuze pentru un deranj asa minor.

 26. Adam Mares spune:

  Mon lit est affolé. Je peux pas commenter les oeuvres de Cujas, mon amour il n’ y a plus. Courtiser la Muse?

 27. Pacala spune:

  @adam mares
  gut zupergut … :)

 28. hermann spune:

  Felicitari Maestre am scris despre asta, ma bucur tare mult ca se mai intampla lucruri de genul acesta, din pacate prea putini ne mai facem timp de cultura, desi ar trebui sa respiram cultura prin toti porii cu totii, dar…
  Si noi l-am plans pe Eminescu si poate la anu’ o sa va chemam si pe dvs la noi, aici facem manifestari cu Armata, scolile si liceele care au aplecare spre studiu lui Eminescu, sa vezi copii din clasa a II a recitand Eminescu pe acompaniament al fanfarei, sa vezi cum cei de la Asociatia Pensionarilor recita poezii dandu-si unul la celalalt versurile si uite asa mai departe… cu lacrimi in ochi
  Dar, daca tot ne amintim de el si mai ales de felul cum leprele si jigodiile ajung sa ne reprezinte astazi, sa nu uitam cum a fost omorat Eminescu!!!

 29. tudor spune:

  Daca in chestia asta cu pusul botnitei presei la indicatia UE nu s ar fi bagat si ambasada sua, precum musca stim noi unde, am fi simtit ca lipseste ceva.

  Cea mai tare chestie am inteles – n am citit textul, sa nu ma enervez- este ca s ar da voie sa criticam justitia, cu avizul prealabil al CSM!!!!

  Desigur, dl ponta va face putina caterinca si cam atit.

  Din fericire inteleg ca grupul ALDE va promova dicutarea subiectului in PE

 30. Adam Mares spune:

  Nu e deloc bine, bat campii in franceza, ca sa nu ma enervez in romana.

 31. Pacala spune:

  @tudor,
  Ghici ghicitoare, sotiile d- lor ponta si antonescu unde or lucra oare? Ah, da, sunt europarlamentari… in parlamentul european.

 32. alex spune:

  @Pacala

  ele se duc la shopping, tu crezi ca mai au timp sa combata ceva in parlamentul european?

 33. Adrian Năstase, executat silit

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/177608.html

  Judecătoria Sectorului 1 a decis vineri executarea silită a fostului premier Adrian Năstase în dosarul în care Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut recuperarea prejudiciului adus statului de fostul prim-ministru şi de ceilalţi inculpaţi din dosarul ‘Trofeul calităţii’, care se ridică, potrivit ISC, la circa 1.400.000 de euro.

  ——————————————————
  nota Roninjaune:

  Domnule profesor, dupa ce ca v-au condamnat la inchisoare FARA probe, acum FARSA SINISTRA continua prin executarea silita.

  Cred ca exista o singura solutie:

  Lupta deschisa.

 34. emi spune:

  “Poate că această pildă, a Omului Mihai Eminescu ce l-a protejat și l-a păstrat pentru noi pe Poetul Mihai Eminescu, n-ar avea decât o dimensiune simbolică dacă n-ar fi, pentru noi, cei care credem că avem un har, o pildă ca oamenii din noi să trăiască în așa fel încât să apere darurile din noi. Oamenii din noi să nu vrea pentru ei ceea ce este hărăzit celuilalt: creatorului din noi. Deşi acest dar există pentru fiecare, unii cad în păcat, alții se înalță în timpul aceleiași vieți, unii nu știu cum să se apere de ei înșiși, și nu știu să se gândească la faptul că ceva din ei s-ar putea transforma, la un moment dat, în legendă.”
  Am mai spus ca poti cunoaste un om dupa cum vorbeste despre Mihai Eminescu, pare o pagina plina de autocaracterizari.

 35. emi spune:

  Am ales din postarea dumneavoastra ce mi-a placut in mod deosebit, am considerat ca va reprezinta si e unul din motivele pentru care imi place sa va scriu.
  Comentariile celorlalti ii reprezinta pe fiecare in parte si imi confirma ce stiam deja despre ei.

 36. emi spune:

  Ca sa poti admira pe cineva, trebuie sa fii poti fi generos. Ma refer la admiratia reala, din toata inima si nu la zicerile tip copy-paste. Ca sa admiri pe omul Mihai Eminescu, trebuie sa fii oarecum pe aceeasi “lungime de unda” (aceleasi preocupari spirituale, sociale sau politice). Ca sa poti admira poetul Mihai Eminescu, este cel mai greu. Pentru ca nu poti admira ceva ce nu intelegi. Si poetul este atat de complex incat foarte putini il pot cunoaste in intregime, il admira deci fiecare partial, pe latura luminata de intelegerea sa. Un dependent de dragoste va sti sa-i aprecieze delicatele versuri de iubire, un iubitor de ecologie va tresari la descrierea naturii, un filozof e uimit de dialogul cu Demiurgul, un fizician de descrierea teoriei relativitatii, cu zeci de ani inaintea cercetarii oficiale. Ca sa nu mai vorbim de transformarea cuvantului in muzica, de patriotismul total sau de zborul sau printre astrii. Sunt atatea motive sa-l iubim pe Mihai Eminescu, incat devine foarte ciudat cand intalnim romani care il dispretuiesc. Despre aceste suflete meschine nu vreau sa vorbesc.
  E prima data cand cineva separa atat de clar omul Mihai Eminescu de poet si vede legatura dintre ei ca pe o colaborare de 39 de ani in care si-au daruit tot ce-au avut mai bun unul altuia. Am fost surprinsa dar era de asteptat ca un alt scriitor sa inteleaga mult mai usor si sa ne sopteasca si noua ca daca omul si artistul nu se sustin reciproc, mai devreme sau mai tarziu se vor autodistruge. Va multumesc pentru acest dar!