Din seria gogomaniilor prezidentiale

Mult trebuie sa mai urasca Basescu si Boc guvernarea liberala! Nici un prilej nu este ratat pentru a lansa, cu obida, inca o defaimare la adresa fostului Guvern. Ura este atat de sincera si de coplesitoare incat orice informatie prinsa din zbor, orice frantura de fraza gasita prin arhive sunt folosite imediat impotriva liberalilor. Ca niciunul dintre bravii protagonisti de care am amintit mai sus nu isi ofera macar un ragaz de o clipa inainte de a cadea in ridicol (ori in penibil, alegeti dumneavoastra, functie de starea de spirit in care va gasiti) sta dovada sirul de gogomanii prezentate de presedintele Basescu intr-o declaratie din 9 mai 2010. Iata ce spune Traian Basescu, intr-o retorica apocaliptica si cu o precizie de miime de zecimala:

“ …in acest an, ca urmare a datoriilor pe care Romania le-a contractat in 2007, 2008 si parte din 2009, bugetul de stat trebuie sa plateasca 10,007 miliarde euro. Repet: 10,007 miliarde euro.”

Daca era cineva care nu a inteles, presedintele reia cateva randuri mai jos:

“Repet: anul acesta platim pentru ceea ce am consumat fara sa producem. In 2007, 2008 si inceputul anului 2009 platim peste 10 miliarde de euro.”

Dupa ce a repetat de trei ori aceeasi bazaconie, cred ca ati inteles: in 2010 bugetul de stat va plati 10,007 miliarde de euro. Si ca romanii sa fie convinsi ca acest lucru se va intampla, cel mai bine informat cetatean al Romaniei adauga:

“Daca doriti, va dau si transele de plata. In primul trimestru am platit 260 de milioane. In trimestrul al doilea platim 2,257 miliarde euro. In trimestrul al III-lea avem de plata 3,16 miliarde euro, iar in trimestrul al IV-lea avem de plata 2,5 miliarde euro.”

 

Asadar, in 2010 platim, dupa opinia lui Traian Basescu, de la bugetul de stat peste 10 miliarde de euro. Numai cineva care nu are nici cele mai elementare notiuni de politica bugetara romaneasca poate sa declare asa o enormitate. Decat, fireste, daca, informat fiind, stie ca, in majoritatea lor, romanii nu sunt familiarizati cu astfel de cifre, si vrea sa bage spaima in ei.

Veniturile bugetului de stat pe anul 2010 sunt estimate, potrivit legii bugetare, la aproape 16 miliarde euro iar cheltuielile la 24 miliarde de euro. In situatia in care cineva ar avea nastrusnica idee de a plati din bugetul de stat 10 miliarde de euro pentru plata datoriei publice, statul roman, practic, si-ar inchide portile. Ar ramane doar cu structurile de aparare si ordine publica, precum si cu ceva servicii generale, sa nu prade hotii sediile ministerelor. Am ajunge nu doar sa avem ratii la branza si la oua, ca pe vremea lui Ceausescu, dar sa rationalizam chiar si visele despre branza si oua.

Interesant este ca, in fata unei asa imense bucurii ca a gasit ceva impotriva liberalilor, presedintele nu a avut ragazul sa consulte Legea bugetara. Ar fi aflat ca, in ce priveste datoria publica, e vorba, intr-adevar de zece miliarde (din care 3 miliarde returnari de credite pentru investitii), dar nu de euro, ci de…lei.

Sa facem o precizare. Datoria publica a Romaniei a fost, in procente, 22,5% din PIB in 2004 si 21,6% din PIB in 2008, in conditiile in care Romania a avut ani de crestere economica spectaculoasa. Astfel incat guvernarea liberala nu poate fi acuzata, in niciun caz, de inglodarea tarii in datorii. E drept, in termeni nominali datoria publica a crescut de la 14 miliarde la 27 miliarde de euro (cam o trime datorie externa), dar si produsul intern brut a crescut de la 60 miliarde euro la 125 miliarde de euro. Datoria publica scadenta in cea mai mare parte nu se plateste, ci se refinanteaza, pe diverse termene. Ceea se plateste intotdeauna este dobanda. In anul 2008, de pilda, am platit 500 milioane de euro dobanzi. Factura a urcat in 2009 la 1,2 miliarde de euro si in 2010 sunt incluse in bugetul de stat 1,7 miliarde de euro plata dobinzilor De unde pana unde 10 miliarde de euro? De cand un presedinte de tara are astfel de fantezii escatologice despre functionarea statului pe care il reprezinta?

Dar, vorba lui Creanga din “Capra cu trei iezi”, bucuria lui Basescu nu fu proasta. Caci cei care i-au dat acest tabel pe care eu l-am putut ulterior vedea, nici macar nu au scris corect cifrele. Datoria publica de refinantat poate fi zece miliarde de euro. Insa bunii sai specialisti au gresit datele primului trimestru, unde, in loc de 2 miliarde si ceva de euro au scris 0,216, astfel incat presedintele a impartit aiurea cele zece miliarde de euro in patru trimestre, pierzand pe drum vreo doua miliarde de euro. Aceasta dovedeste ca in fata cifrelor pe care le-a primit nu a avut nici o contributie de gandire personala, luandu-le ca atare. Nu mai vorbim de faptul ca declaratia ca am platit 260 milioane de euro pe primul trimestru este o alta inchipuire, suma platita fiind cu totul alta.

Presedintele nu are cunostinte elementare privind ordinul de marime al bugetului de stat ori privind modul de functionare a datoriei publice. In general, nu are cunostinte economice minime si consilierii sai, precum se vede in acest comentariu, sunt alesi in asa fel incat sa nu jigneasca nivelul cunostintelor prezidentiale. Cum sa avem incredere intr-un pachet de masuri scornit de presedintele Basescu, cel care crede ca anul asta platim zece miliarde de euro datorie publica si care de fapt, tot el ne spune, impartite pe trimestre nu sunt decat opt si care, daca ne uitam in legea bugetara, sunt de un milliard si ceva etc. etc.

Tare mi-e teama ca, peste cateva luni, sa nu fim nevoiti sa includem si pachetul de masuri de azi in seria gogomaniilor prezidentiale, numai ca atunci nu va mai fi de glumit, caci nu va mai fi doar o greseala pe hartie…

97 Responses to “Din seria gogomaniilor prezidentiale”

 1. Shadow spune:

  Dle Vosganian

  puteti sa-i explicati lui traian basecu de ce cresterea tva nu poate genera inflatie asa cum sustine dansul? Nu de alta dar pdlacii de la putere sunt complet opaci la orice are legatura cu economia.

 2. cris spune:

  @ Corina

  Ca tot suntem la umbra nucului batrin Maat, chiar daca nu e de ris, iti pun mai jos o politica pe intelesul tuturor pe care am gasit-o de curind.

  DICTATURA: Ai doua vaci. Guvernul le ia pe amindoua si te impusca.
  TOTALITARISM: Ai doua vaci. guvernul le ia si neaga ca au existat vreodata. Laptele este interzis.
  SOCIALISM: Ai doua vaci. Guvernul le ia si le pune in acelasi grajd cu vacile tuturor. Ingrijitorul este un fost crescator de gaini. Tu trebuie sa ai grija de gainile luate de la crescatorul de gaini. Guvernul iti da atita lapte si atitea oua cit scrie in regulamente ca trebuie sa primesti.
  BIROCRATIE: Ai doua vaci. La inceput guvernul reglementeaza ca tu ai voie sa le hranesti si sa le mulgi. Apoi te plateste ca sa nu le mulgi. Dupa aceea ia amindoua vacile, o impusca pe una, o mulge pe cealalta si arunca laptele la canal. Apoi iti cere sa completezi formulare care sa explice disparitia vacilor.
  NAZISM: Ai doua vaci. Guvernul te impusca, ia vacile si da una armatei si una politiei
  CAPITALISM: Ai doua vaci. Vinzi una, iei un taur si faci contract de furnizor cu McDonalds.
  LIBERALISM: Ai doua vaci. Guvernul da laptele inapoi vacilor si le ajuta sa se emancipeze. Apoi pune vacile in registrul votantilor.
  MILITIANISM: Ai doua vaci. Impusti pe oricine daca vine dupa vacile tale.
  MILITARISM: Ai doua vaci. Guvernul le ia pe amindoua si te trimite pe front.
  DEMOCRATIE AMERICANA: Guvernul iti promite doua vaci daca votezi pentru el. Dupa alegeri, presedintele este demis pentru speculatii in legatura cu viitorul vacilor. Presa numeste afacerea “Cowgate”.
  DEMOCRATIE BRITANICA: Ai doua vaci. le hranesti cu creiere de oaie si devin vaci nebune. Guvernul nu face nimic.
  DEMOCRATIE REPREZENTATIVA: Ai doua vaci. Vecinii tai aleg pe cineva care sa iti spuna cine beneficiaza de lapte.
  SUPRAREALISM. Ai doua girafe. Guvernul iti cere sa iei lectii de acordeon ca sa le mulgi.

  Ma intreb cum ar suna o democratie romaneasca.

 3. cris spune:

  @ Barosanul

  Pai cel care cistiga e cel care e capabil sa transforme un dezavantaj major in avantaj. Asa ca nu te grabi sa zici ca e rau cu 53ul. Ia-ti si tu o cafea, aseaza-te sub nucul cel batrin ( ca aici nu ne mai gaseste nimeni sa ne faca inamic public numero uno) si citeste articolul 15 si recomandarile Consiliului Uniunii Eropene referitor la restrictionarea drepturilor si libertatilor.

  Respira adinc si mai citeste-le o data: Boc practic incearca sa mearga pe burta cu starea de urgenta drept care calca in nu stiu cite strachini europene si internationale.
  Zice ca are putere deplina si cind colo, oops, se pune singur in corzi. Cu OUGul la mama Europa nu stiu daca am fi facut mare lucru, se putea ajunge eventual numai pina la CCR, dar cu art 53 vis-a vis de art 15 din conventia drepturilor omului si recomandarile 1659 si 1859, you bet. (Ba o sa ajungem sa spunem si ca FMI-ul “e cu noi” – ultimul lucru care le trebuie (evident dupa ultimele reactii) este sa-i mustruluiasca Curtea Europeana pe drepturile omului.) Incearca sa profite de greve si manifestatiile de strada – du-te la aceleasi si vezi cit sunt de dure cu restrictionarea dreptului de exprimare.

  Basescu ne-a ciuruit cu 53ul, e timpul sa zimbim pe sub mustata lui Churchill, aia de abia astepta sa intre in nemti ca un tanc, si sa spunem e bine, e foarte bineeeee, doua fire doua paie, ia ciuleandra la bataie, si nu oricum, ci sistematic, democratic, constitutional si european. Vorba maestrului, am ridicat steagul negru: nu luam prizonieri!

 4. Dorin spune:

  Despre vaci, continuare…

  CAPITALISM TRADITIONAL
  Ai doua vaci. Vinzi una si cumperi un taur.
  Cireada se inmulteste iar economia prospera.
  Le vinzi si iesi la pensie cu castigul.

  CAPITALISM CORPORATIST (TIP ENRON)
  Ai doua vaci. Vinzi trei dintre ele companiei tale
  listate public, folosind scrisori de credit deschise
  de cumnatul tau la banca, apoi executi un schimb
  datorie/creanta cu o oferta generala asociata, astfel
  incat recapeti cele patru vaci, cu o scutire de taxe
  pentru cinci vaci. Drepturile asupra celor sase vaci
  sunt transferate, printr-un intermediar catre o
  companie din Insulele Cayman, detinuta in secret de
  actionarul majoritar, care revinde companiei tale
  drepturile pentru toate cele sapte vaci. Conform
  raportului anual, compania detine opt vaci, cu o
  optiune pentru inca una. Vinzi o vaca pentru a cumpara
  un presedinte al SUA, ceea ce te lasa cu noua vaci. Nu
  se furnizeaza nici o foaie de bilant impreuna cu
  comunicatul. Publicul inghite.

  COMPANIE AMERICANA
  Ai doua vaci. Vinzi una si fortezi pe cealalta sa
  produca lapte cat pentru patru. Esti surprins cand vaca
  moare.

  COMPANIE FRANCEZA
  Ai doua vaci. Faci greva pentru ca doresti sa ai trei
  vaci.

  COMPANIE JAPONEZA
  Ai doua vaci. Le reproiectezi astfel incat sa fie de
  doua ori mai mici decat o vaca obisnuita si sa produca
  de douazeci de ori mai mult lapte. Apoi creezi imagini
  animate inteligente ale vacii, numite Cowkemon si le
  promovezi la scara globala.

  COMPANIE GERMANA
  Ai doua vaci. Le reproiectezi astfel incat sa traiasca
  100 de ani, sa manance o data pe luna si sa se mulga
  singure.

  COMPANIE BRITANICA
  Ai doua vaci. Amandoua sunt nebune.

  COMPANIE ITALIANA
  Ai doua vaci, dar nu stii unde sunt. Pleci in pauza de
  pranz.

  COMPANIE RUSEASCA
  Ai doua vaci. Le numeri si afli ca ai 5 vaci. Le
  numeri din nou si afli ca ai 42 de vaci. Le numeri din
  nou si afli ca ai 12 vaci. Te opresti din numarat vaci
  si deschizi alta sticla de vodca.

  COMPANIE ELVETIANA
  Ai 5000 de vaci, dintre care nici una nu-ti apartine.
  Facturezi celorlalti cheltuieli de depozitare.

  COMPANIE INDIANA
  Ai doua vaci. Te inchini la ele.

  COMPANIE CHINEZA
  Ai doua vaci. Ai 300 de oameni care le mulg.
  Declari somaj zero, productivitate bovina inalta
  si arestezi reporterul care a publicat alte cifre.

  COMPANIE ROMANEASCA
  Ai 6 vaci, costuri cat pentru 10, mulgi doar 3,
  alergi bezmetic printre ele, mai aduci personal
  pentru alte 5, dai faliment si in final dai vina pe bou.

  ASOCIATIA FAMILIALA PRAHOVEANA IOAN DONCA
  N-ai nici-o vaca. Contractezi doua cu statul si-ti faci o vila cu fonduri de la U.E. pe care o declari staul. Reziliezi contractul pe motiv de regiune defavorizata calamitata. O iei de la capat. Ceilalti se uita ca vitelu’ la poarta noua a vilei.

 5. cris spune:

  @ Dorin

  Update la gindirea economica a guvernului boc: Ai doua capre riioase. Guvernul zice ca sunt vaci si le taxeaza ca atare. Din taxele pe care le platesti, guvernul iti transforma pajistea in patinoar udrea cu borduri marmosin, tomberon prigoana si doi centimetri de alee berceanu. Guvernul te obliga sa importi iarba si patine pentru capre. Apoi tipa la OTV ca ai adus tara in faliment si ai cheltuit bugetul vecinului. Vecinul revoltat te omoara sa-ti ia vaca propagandistica, altminteri tot capra si tot riioasa. Mori tu, moare vecinul, guvernul ia caprele, baga una in buzunarul FMI-ului si una in posetuta nuti.

 6. Barosanul spune:

  @ Cris, Dorin

  Superba oda vacilor!
  Pacat ca strica viata Romanilor, BOII lui basecu!

 7. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Ar fi poate interesent sa discutati in emisiunile la care luati parte si sa accentuati despre ‘CAPITALISMUL de CUMETRIE practicat de Shleatca lui basecu. Despre cum au ales Solutia Supravietuirii Clientelei Politice in detrimentul Restringerii Dreptului Calitatii Vietii ( sanatate, cultura, invatatura, siguranta cetateanului si a tarii).

  Apropos, momentan nu se poate suspenda basecu, dar nu e asa ca se poate initia un Referendum pt Suspendarea Presedintelui?

 8. Bibliotecaru spune:

  @ cris
  Articolul are două părţi. Mă mir că nu citeşte nimeni alin.2

  ARTICOLUL 53 – Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
  (1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  (2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

  Ştiţi la ce se referă restrângerea unor drepturi şi libertăţi? La rechiziţionarea unui autoturism, la mobilizare generală, la faptul că statul de poate lua, în caz de calamitate, să sapi, să salvezi oameni de sub dărâmături.

  Să vă dau un exemplu. În cazul unei epidemii, statul are dreptul să te bage în carantină fără să se numească sechestrare de persoane. Sau, dacă eşti cu bomba în avion, ţi se trage un glonte în cap fără a mai exista un proces şi o condamnare.

  Cei de la guvern practic se şi auto-condamnă inducând ideea că România a ajuns în situaţia aceasta gravă pe cale politică, pentru că oricât ar decupa ei cei doi ani astfel încât PDL să nu fie implicaţi, la finele lui 2008 nu era deloc dezastru şi sinistru… Dacă luau atunci decizia, puteau pretexta vina Guvernului Tăriceanu.

  În acest moment avem o definiţie a siguranţei naţionale prin LEGEA nr.51 din 29 iulie 1991 privind siguranţa naţională a României:
  Art. 1.
  Prin siguranta nationala a Romaniei se intelege starea de legalitate, de echilibru si de stabilitate sociala, economica si politica necesara existentei si dezvoltarii statului national roman, ca stat suveran, unitar, independent si indivizibil, mentinerii ordinii de drept, precum si climatului de exercitare neingradita a drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor, potrivit principiilor si normelor democratice statornicite prin Constitutie.

  Acolo nu se spune însă siguranţa naţională ci apărarea securităţii naţionale.

  Există un proiect al securităţii naţionale, pe care l-am găsit pe site-ul guvernului…
  http www gov.ro/upload/articles/58770/legea-securitatii-nationale.pdf
  Este o lectură interesantă…

  Se dau definiţii, una, alta… Şi apoi se ajunge la…
  ART. 3 Constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale următoarele situaţii: Punerea în pericol a securităţii naţionale prin:
  (1) activităţi teroriste, susţinere de activităţi teroriste şi nedivulgarea, în mod deliberat, a unor informaţii care pot contribui la prevenirea unor atacuri teroriste;
  (2) proliferarea armelor de distrugere în masă şi a vectorilor purtători precum şi a produselor cu dublă utilizare;
  (3) traficul ilegal cu armament, muniţie, explozivi, produse speciale, droguri şi produse contrafăcute;
  (4) criminalitatea transfrontalieră, migraţia ilegală, trafic de persoane şi acte de contrabandă;
  (5) punerea în pericol a ordinii constituţionale prin: a) suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului şi restrângerea exerciţiului acestor drepturi în afara normelor constituţionale şi a celorlalte legi; b) acţiuni violente care subminează puterea de stat; c) spionajul împotriva României; d) constituirea de organizaţii şi susţinerea acestora, care desfăşoară acţiuni şi manifestări împotriva minorităţilor etnice, politice şi religioase sau care militează în favoarea acţiunilor rasiste, xenofobe, antisemite şi anarhice, inclusiv cele de factură revizionist – teritorială şi secesionist – separatistă;
  6) punerea în pericol a securităţii informaţionale a cetăţeanului, a societăţii şi a statului român prin: a) lipsirea de informaţii de interes public absolut necesare realizării siguranţei cetăţeanului şi a societăţii româneşti în ansamblul său; b) alterarea conţinutului real al informaţiilor cu scopul vădit de a crea panică ori induce tensiuni ori conflicte sociale; c) operaţiuni de agresiune informaţională şi război informaţional cu scopul vădit de a crea conflicte sociale ori pentru destabilizarea statului; d) periclitarea stabilităţii şi securităţii infrastructurilor de comunicaţii şi a serviciilor de comunicaţii electronice şi tehnologiei informaţiei;
  (7) punerea în pericol a securităţii informaţiilor clasificate;
  (8) acţiuni concrete pentru subminarea economiei naţionale prin afectarea certă a activităţilor economice cu caracter strategic ori prin distrugerea infrastructurilor critice;
  (9) atentatele la viaţa, sănătatea, integritatea ori libertatea persoanelor române sau străine care îndeplinesc funcţii de demnitate publică ori sunt personalităţi publice de notorietate şi prestigiu naţional sau internaţional; culegerea de informaţii şi desfăşurarea unor activităţi pregătitoare în scop de atentat;
  (10) periclitarea capacităţii de apărare a ţării prin: a) elaborarea şi punerea în aplicare a unor strategii, intenţii, planuri generatoare de pericole care vizează apărarea naţională şi securitatea forţelor armate ale României, generate de acţiuni ale serviciilor adverse de informaţii, grupărilor sau organizaţiilor sau structurilor militare ostile, persoanelor, grupărilor sau organizaţiilor teroriste sau criminal; b) crearea unor dezechilibre strategice şi acumulări nejustificate şi ilegale de armament în zonele adiacente României sau ale aliaţilor săi; c) acţiuni ostile la adresa forţelor militare României şi ale aliaţilor săi în zone de operaţii în afara teritoriului României; d) scurgeri de informaţii cu caracter secret, documente referitoare la strategii militare, planuri, hărţi, amplasamente, manevre, efective, armamente;
  (11) Provocarea, susţinerea, încurajarea şi refuzul nejustificat de a rezolva conflictele locale din vecinătatea României;
  (l2) Periclitarea securităţii telecomunicaţiilor speciale prin: a) fapte sau atacuri de neutralizare, anihilare, blocare sau diminuare a funcţionalităţii şi fiabilităţii instalaţiilor, sistemelor tehnice de securitate şi protecţie aferente reţelelor şi capacităţilor tehnice de comunicaţie, a amplasamentelor în care acestea se regăsesc; b) penetrarea, întreruperea funcţionării şi distrugerea reţelelor de telecomunicaţii speciale, precum şi interceptarea comunicaţiilor în aceste reţele; c) pătrunderea fără drept în spectrul de frecvenţe radio cu utilizare guvernamentală şi interceptarea comunicaţiilor din acesta; d) afectarea capacităţii operaţionale a sistemului de comunicaţii speciale.

  Citiţi cu atenţie, din tot ce scrie acolo Guvernul Boc este singurul care afectează securitatea naţională şi face acest lucru aproape în toate punctele înşirate acolo. Nu e haios? Bineînţeles că nu, este o exprimare a statului totalitar.

 9. un liberal optimist spune:

  @cris,
  @dorin,
  Pai asta invatati voi la MBA?

 10. @Itzic Baseanu

  Nu mai jigniti poporul evreu cu astfel de pseudonime! Spune-i golegului tau Moshe sa caute pe blog programul de masuri al PNL. Chestia cu gargaragiul e prea la indemana, cautati ceva mai rafinat. Vad ca va cam speriati de anticipate si suspendare. Aveti si de ce.