Veniţi cu mine la Făgăraş şi la Victoria să discutăm despre dosarul gazelor

Vineri am fost la Făgăraş şi la Victoria, în judeţul Braşov. Două dintre localităţile unde, pe platformele industriale, se găseau combinate de îngrăşăminte chimice. S-au spus multe lucruri, vrute şi nevrute despre industria chimică românească şi, mai ales, despre sectorul îngrăşămintelor chimice. Cred că, pentru o mai bună înţelegere a lucrurilor, o călătorie la faţa locului este utilă.

 

Să alegem, pentru aceasta, două momente, la diferenţă de şapte ani.

Suntem în martie 2008. În urma înţelegerilor dintre Ministerul Economiei şi patronatul NITROFOSFOR, sectorului îngrăşămintelor chimice (cca 10 000 de locuri de muncă) urma să primească o reducere de jumătate din creşterea preţului gazului metan ce avusese loc la începutul anului, în schimb patronatul se obliga să renunţe la ideea închiderii combinatelor şi, în plus, urma să le redeschidă pe cele închise, fără a reduce locurile de muncă. Aşadar, nu a fost vorba, cum se spune de gaze ieftine, căci, chiar şi cu discountul respectiv, gazele erau mai scumpe decât cu două luni în urmă. Iar perspectivele nu erau deloc liniştitoare, dat fiind că în anul 2008 preţul la petrol şi gaz metan a atins cote-record în istoria lumii. Cum preţul îngrăşămintelor chimice produse în ţară era mai ieftin decât al îngrăşămintelor din import, oprirea producţiei de îngrăşăminte chimice ar fi avut consecinţe negative pentru agricultorii români.

 

Înţelegerea pe care am încheiat-o cu patronatele din industria îngrăşămintelor, pentru o perioadă de şase luni, a fost respectată, inclusiv în ce priveşte reducerea datoriilor. În cazul celor două oraşe, la Viromet Victoria s-a renunţat la închiderea combinatului şi el a continuat să lucreze fără disponibilizări, iar Combinatul de la Făgăraş, după ce fusese închis vreo trei ani, a fost redeschis şi, după o perioadă de remont, a reînceput să producă. Ambele combinate cumulau o mie şapte sute de salariaţi.

 

Suntem acum în 2015. Iar realitatea e cu totul alta.Combinatele au continuat să producă, fără întreruperi, până în 2012, făcând şi unele modernizări. Odată cu începerea liberalizării preţului la gazul metan, ceea ce a dus la creşteri ale costurilor de peste 60%, şi odată cu modificarea condiţiilor de plată, combinatele s-au oprit. Astfel încât, în 2014, producţia de îngrăşăminte şi de metanol a fost sistată. La Nitroporos Făgăraş, din cei 750 de salariaţi mai sunt angajaţi vreo 200 pentru întreţinere şi pază, dar nici aceştia nu şi-au mai luat salariile de şase luni. La Viromet, cinci sute de salariaţi au fost disponibilizaţi, restul de patru sute cincizeci continuă producţia de răşini sintetice, dar cu metanol din import. Aşadar, peste o mie două sute de locuri de muncă pierdute. O capacitate de producţie de peste 120 de milioane de lei irosită.

Să adăugăm faptul că cele două combinate erau ultimele vestigii ale unor platforme industriale altădată active.

 

Din ce trăiesc oamenii din oraş? am întrebat, atât la Făgăraş cât şi la Victoria, pe reprezentanţii administraţiei locale, ai conducerilor şi sindicatelor celor două combinate. Răspunsul a fost că singura opţiune la această situaţie, pentru locuitorii celor două oraşe, este exodul. Oraşul Făgăraş, din cei aproape 40 000 de locuitori pe care îi avea a mai rămas, practic, cu jumătate. Dacă rămâi şomer, nu mai ai altă şansă de supravieţuire decât şomajul şi ajutorul social. La fel în Victoria. Oraşul mai are doar cinci mii de locuitori (din peste zece mii), dintre care majoritatea pensionari. Practic, veniturile oamenilor sunt alcătuite din ajutoare de la stat, pensii şi salarii ale instituţiilor administrative, ale profesorilor şi ale medicilor. Cele două oraşe îşi trăiesc agonia şi, potrivit spuselor celor pe care i-am întâlnit acolo, nimeni nu pare să se intereseze de soarta lor.

Ceea ce se întâmplă la Făgăraş şi la Victoria se întâmplă şi în alte oraşe unde s-au închis combinate chimice. Dar nu numai. Harta oraşelor care mor este mult mai cuprinzătoare. Ea ar trebui să fie pe masa guvernanţilor şi a comisiilor de specialitate ale Parlamentului. La o parte din măsurile de sprijin s-a renunţat odată cu intrarea în Uniunea Europeană. La altele s-a renunţat de frică, să nu mai păţească precum Vosganian (un demnitar mi-a şi spus, zilele trecute: „Aţi greşit, trebuia să vă gândiţi, în primul rând, la dumneavoastră).

 

Sigr că motivele pentru care s-a ajuns aici sunt numeroase. S-au schimbat condiţiile pieţei, România a ieşit din CAER, privatizările au fost făcute, adesea, în pripă şi cu rea credinţă, patronii nu s-au ţinut întotdeauna de litera contractelor şi nu au modernizat fabricile, vizând câştigul imediat, legislaţia a fost imprevizibilă şi nestimulativă, inflaţia, cursul de schimb şi diverse liberalizări de preţuri au afectat costurile peste limita suportabilului. Dar nimic din toate astea nu justifică indiferenţa de astăzi.

Sigur că e simplu să socoteşti că orice tentativă de a ajuta oraşele care mor e populism sau subminare a economiei naţionale. Dar eu cred că România nu poate fi cu adevărat competitivă dacă în lăuntrul ei sunt atâtea decalaje şi atâtea drame tăcute. Pelerinajul (se poate spune şi aşa) pe care l-am făcut la Făgăraş şi la Victoria (şi vă sfătuiesc să faceţi la fel, acolo unde vă e mai aproape, la Corabia sau Turnu Măgurele, la Roşiori de Vede sau Balş, la Fălticeni sau Paşcani, la Medgidia sau la Sulina etc.etc.) m-a convins încă o dată că ceea ce am făcut în februarie 2008 a fost corect. Chiar dacă asta nu face parte din spectacol.

 

139 Responses to “Veniţi cu mine la Făgăraş şi la Victoria să discutăm despre dosarul gazelor”

 1. mihail spune:

  @ emi,

  nu ma surprinde, ca de obicei intelegi lucrurile pe dos ! Mai am putzin si termin cartea, nici vorba ca-l face băiat frumos pe Baselu.
  Nimic mai fals.
  Nu-i asa ca te deranjează, de mori, o femeie inteligenta, educata, discreta si frumoasa ? Nu-i asa ca urasti ceea ce tu nu poti fi niciodată ?

  • emi spune:

   Pupila a securistului Melescanu, amanta cu scandal finalizat prin divort (probabil de aceea s-a simtit TB nedreptatit, un golan nu da la peste niciodata daca “vulpea” n-are coada sus):
   http://www.agenda.ro/divort-in-familia-imre-melescanu/81940

   Dupa un asemenea scandal si divort, ma indoiesc de inteligenta.
   Dupa fotografii, presupun ca nu e fotogenica.
   Dupa data nasterii, fecioara si capra, este de compatimit oricine se apropie de domnia-sa. Pentru ca ii place sa sara (domine) desi e “mioapa” (vede perfect copacul dar nu il poate plasa in padure).
   As paria ca AS “si-a tras amant” ca sa-l faca gelos pe TB. :)

 2. Emil Mihai spune:

  Te astept la Slobozia!
  Combinatul s-a inchis si aici!

  • Mihail spune:

   La Iasi, CFS-ul nu numai ca este inchis, dar l-au si taiat bucatele. Julien se spune.
   Veniti, priveghetoarea canta.

  • Stiu, peste tot s-au inchis combinatele. Numai la Tg Mures mai produce, dar acolo e alta structura a costurilor. Cred ca si Slobozia e un oras unde gasesti greu un loc de munca.

 3. emi spune:

  La Braila CCHFA (Combinatul de hartie si fibre artificiale) avea peste 15 000 de muncitori, banca proprie (astazi BCR Danubiu), linie speciala de tramvai cu orasul, autogara proprie cu autobuze interurbane catre toate satele de pana-n 50 km departare, liceu cu internat care ii asigura muncitorii calificati, echipa de fotbal si stadion, cartiere intregi de locuinte pentru muncitorii sai din oras, policlinica proprie la poarta intreprinderii. Si ce daca!
  http://adevarul.ro/locale/braila/mandria-industriei-chimice-comuniste-lasa-loc-unui-urias-parc-fotovoltaic-capitalist-1_5332f39f0d133766a83facdf/index.html
  L-am vizitat pe la 18 ani, tata a vrut sa vad unde isi chinuie plamanii, la Sala sodelor de la CFA (Combinatul de fibre artificiale). Zeci de tramvaie aduceau schimbul, incarcate, “ajutate” de alte zeci de autobuze interurbane. Pentru a face fata mareei de oameni intre schimburi, era decalata cu o ora schimbarea turei intre CCH si CFA, (CCH schimba la 6, 14, 10, CFA la 7, 15, 23). Eu am facut naveta la Gropeni cu autobuzele Combinatului, astazi este mult mai greu sa faci chiar si o nenorocita de naveta.

  • emi spune:

   Am gresit orele, CCH schimba la 7, 15, 23, si CFA la 6, 14, 22.
   Intr-o iarna, inainte cu o zi de Revelion, era viscol, nu mai puteau circula tramvaiele, pentru ca linia mergea in afara orasului cam trei km si era inzapezita, nici autobuzele nu mai erau lasate sa plece, pentru ca erau blocate si soselele. Atunci “schimbul” din zona Viziru, 3 cartiere cu majoritate muncitori din CCHFA, s-au incarcat cu provizii, si au plecat pe jos la Combinat. S-au suprapus schimburile nefiresc, dar au muncit toti cei care au ajuns la locul de munca cot la cot: dupa viscol, timp de trei zile au fost geruri de minus -20 pana la -30 grade noaptea, si au trebuit sa faca focuri controlate in exterior, pentru ca inghetau tevile intre sectii, si daca productia se oprea, era necesara minim o saptamana pentru a reporni totul. Nevestele/rudele au facut naveta pentru ei, cand au inceput sa circule tramvaiele si autobuzele, aprovizionandu-i cu apa si mancare. Tata a venit acasa dupa trei zile si nopti, a facut Revelionul cu colegii incalzind tevile, dormind cate o ora cu capul pe genunchi, langa foc.
   Unde este astazi solidaritatea romanilor?!?

  • Emil Mihai spune:

   Se taie si se darima la greu!
   Simbata trecuta cind am mers la Galati tocmai am “admirat ” o cladire care nu mai avea nic-o usa sau fereastra si care probabil urma sa fie darimata; o cladire care probabil a fost pt TESA!

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  “Sigur că e simplu să socoteşti că orice tentativă de a ajuta oraşele care mor e populism sau subminare a economiei naţionale.”
  Nu domnule senator, eu nu consider așa acest ajutor, ba chiar consider că asta este treaba guvernanților și a hoardei de funcționari care sunt plătiți tocmai pentru a ne ajuta să o ducem mai bine. Sau unii cred că funcționarii publici își ăncasează lefurile din impozitele plătite de noi ca să ne încurce?

  • Tu nu consideri asa acest ajutor, dar altii da. Dupa ce mi s-a intamplat mie crezi ca vreun functionar public e nebun sa invoce implicarea tsatului in ajutarea vreunei industrii? Ai mai auzit ceva de reindustrializare?

 5. Mihail spune:

  @ emi + Adam Mares( iarta-ma, te rog, pentru alaturarea nefireasca),

  emi, deoarece nu asa se exprima o doamna. Sub nicio forma. Lasa, inteleg ca uneori mai sughiti(in public) in gogosari.
  Adriana Saftoiu este, la randul ei o doamna, asadar niciun barbat nu are dreptul ca sa “dea” in ea.
  Tu, fiind calare pe frigider, dormind cu el in pat, nu ai dreptul ca sa o judeci.
  Oricum, nimeni nu are dreptul ca sa o judece.

  Am o idee: daca tot faci atata tam-tam de moralitate, ia judeca-l tu pe armean si armata lui de “consiliere”.
  Daca nu ai o “baza” te ajuta Adam Mares. Numai sa indici din cate persoane doresti lista.

  Adriana Saftoiu este si inteligenta si educata si delicata. Nu o spun primul eu.
  Arunca numai o privire pe CV ei.

  Adame, nu este genul care sa se “dea in barci” cu Baselu. Ea cauta altceva la un barbat. E.U. sigur ca da, ei ii place de mariner.
  Ce naiba sa discute Adriana Saftoiu cu Presedintele ? Ce naiba sa discute “dupa” ?

  Inainte de a mai emite comentarii, va invit ca sa cititi cartea. Costa aproape 40 de lei si aveti, fix, de citit 307 pagini.
  Defapt, presa a extras din carte doar intamplarile picante, sarind peste ceea ce este defapt cel mai interesant, politicul, cum s-au luat deciziile, in ce context…

  • emi spune:

   Stiu ca te chinui sa-i faci reclama, dar nu citesc Sandra Brown.

   • Adam Mares spune:

    Păi nu a zis nimeni că TB nu avea amante. Dar, cum spune Mihail, de felul Udrea. Cu asemenea specimene se potrivește VV.
    Cât despre AS, o fi avut si ea amant. Dar si bărbatu-su avea, de aici a plecat toată treaba. Nu poti acuza o femeie că are nevoie de dragoste și o caută în altă parte dacă soțul e ocupat cu alta, nu?

   • Adam Mares spune:

    Păi nu a zis nimeni că TB nu avea amante. Dar, cum spune Mihail, de felul Udrea. Cu asemenea specimene se potrivește VV.
    Cât despre AS, o fi avut si ea amant. Dar si bărbatu-su avea, de aici a plecat toată treaba. Nu poti acuza o femeie că are nevoie de dragoste și o caută în altă parte dacă soțul e ocupat cu alta, nu?

    • Adam Mares spune:

     Aoleooooooooooooooooooooooooooooooo. Ce am tastat, din greseala, VV in loc de TB. :P :P :P

     • emi spune:

      Adriana Saftoiu poate avea deci sot si amanti, nu e cah?
      Probabil pe ea trebuie s-o perii, nu s-o distrugi ca pe VV.
      Ai gresit pe dracu!

     • Adam Mares spune:

      Pe cuvânt de onoare că a fost o greșeală!

     • mihail spune:

      Rămâne de stabilit daca Mioara era de felul lui Elena Udrea, sau mai curând aducea cu Adriana Săftoiu.
      Toti avem amante.
      Iar amantele deobicei sunt, la rândul lor maritate.
      Uneori perechile din bucati sunt tributare doar sexului….altele, cauta in zadar, caldura si afectiunea pierdute.

      Hai sa nu fim ipocriti !

      PS: Pe biata emi o inteleg, este calare pe frigider. In plus, nu stie sa-si ocoleasca creativ menopauza. Ea fiind de la pubertate la menopauza.

     • emi spune:

      Mioara Matale? Degeaba stati la rand, nici macar ea nu poate dovedi atatia.

    • Adam Mares spune:

     Unde l-am distrus eu pe VV????

 6. Mihail spune:

  Ceea ce spune Ion Cristoiu, m-am gandit si eu..ieri seara. Iohannis isi lanseaza carticica cu surle si trambete, sambata. Vine o jumatate de om, o tanti cu cartea ei…duminica seara. Si dintr-o data Iohannis nu mai exista !

  “Cum l-a îngropat mediatic Adriana Săftoiu pe Klaus Iohannis!

  Nu cred că s-ar putea imagina, chiar și de către un fan al lui Klaus Iohannis, că volumul Primul pas mărturisește o boală – zisă și a autorlîcului- de care ar fi fost lovit peste noapte noul președinte.
  E limpede că Echipa de comunicare de la Cotroceni s-a gîndit la o formulă mai aparte de implicare a tăcutului președinte în dezbaterea politică dîmbovițeană, definită prin amestecul de demagogie cu mahalagism de Mița Baston.

  Practic, participării la talkshow-uri, acordării de interviuri, ținerii conferințelor de presă li preferat comunicarea opiniilor despre personaje, partide și întîmplări politice prin intermediul unei cărți.
  Apariția cărții Primul pas a fost gîndită ca un moment de PR ieșit din comun:

  Fragmente din carte cu iz senzațional au fost lăsate să se scurgă în presă, lansarea de la Bookfest a avut notele unui moment de publicitate politică.
  Indiscutabil, în cadrul acestei Operațiuni de comunicare publică aparte, după lansarea de sîmbătă, 23 mai 2015, la Bookfest, ziarele, site-urile televiziunile, urmau să dea fragmente din carte, să citeze reacții ale celor despre care s-a scris în ea, să dezbată punctele de vedere ale lui Klaus Iohannis.
  Repet, pe acest lucru se paria, mai ales că unele confesiuni au fost dinadins scrise negru pe alb pentru a stîrni controverse și, prin asta, agitație în jurul cărții.

  Sîmbătă, 23 mai 2015, tot la Bookfest, vicepreședinta cu Comunicarea a Partidului Meu, altfel spus, a PNL, Adrian Săftoiu, a lansat cartea Cronică de Cotroceni, capodoperă a privirii politicii la nivel înalt prin prin gaura cheii, cu bale la gură de curiozitate și excitație în vecinătatea masturbării.

  Presa de toate culorile și de toate pretențiile- inclusiv cea care-și spun quality- s-a năpustit asupra cărții semnate de Adriana Săftoiu.
  Cartea Primul pas a lui Klaus Iohannis a fost uitată.
  Și uitată va rămîne, deoarece în cazul unei cărți care nu e Procesul lui Kafka, interesul public se manifestă doar în primele zile de la apariție.
  După aia La topit! scrie pe ea.
  Și astfel Klaus Iohannis a avut Ghinion.

  În loc să se discute despre relația sa cu Victor Ponta, despre cum a învins el în alegeri, despre rolul covîrșitor al soției în păstrarea optimismului său electoral, se discută dacă Traian Băsescu se giugiulea sau nu în afara programului cu Elena Udrea, dacă această giugiuleală putea fi surprinsă de o altă femeie, Adriana Săftoiu, care dădea buzna în biroul prezidențial, voind și ea, dacă președintele l-a pus pe Claudiu Săftoiu, fostul vrăbioi ai vrăbiuței Adriana Săftoiu, director la SIE pentru calitățile sale de Einstein al Intelligence sau pentru rolul său de soț care trebuia să închidă ochii.

  Ce mai încolo și încoace.
  Klaus Iohannis a fost îngropat mediatic de un vicepreședinte al PNL, al Partidului Meu, pe care și-l dorește adus la Guvernare. Ca să vezi de unde vine Ghinionul!”

  cristoiublog.ro

  • emi spune:

   Teatru ieftin, gagicile se paruiesc pentru masculul TB, incercand sa-i recreeze aura de “feroce”. Si specialistul in bale pune umarul.
   Minusculii in toate cele, care cersesc atentie prin minciuna si ura, adica acei care niciodata nu reusesc sa treaca cinstit de o “usa”, dar se insinueaza cu nerusinare pe geam. MANIPULARE!

 7. Lordul John spune:

  @VV

  Și printre ruinele industriei românești se plimbă încă poetul! La Iași, săptămâna aceasta, e Festivalul Internațional de Poezie! Umblă poeții prin târg și recită!

  • mihail spune:

   @ Lordule,

   Astăzi m-am întâlnit cu Jean Panaite, chiar in fata editurii lui, statea rezemat in cot de WW lui albastru.
   Sa-ti trăiască familia ta, dar un vers m-a spus. De ce minti frumos ?

 8. emi spune:

  CCHFA era in sudul Brailei. In nord era alt mastodont, cu cartierul lui, Progresul, care fabrica excavatoare. Avea in coasta si Laminorul, alta amintire trista. Singura ramasa in picioare e Braiconf, fabrica de confectii. Am putea concluziona ca femeile au supravietuit mai bine demolarilor din Economie… :)

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Și asta cu excavatoarele e dureroasă rău. Ceea ce nu pricep unii e că o asemenea întreprindere dădea de lucru la o groază de firmulițe mai mărunțele. Toți vorbim de miniștrii luați la șmirghel de DNA, dar nimeni nu-și aduce aminte de directorii care și-au îngropat întreprinderile. Ăștia sunt unii din marii cioclii ai averii lăsate de noi după 89.

   • emi spune:

    Braila nu este un oras mic, si nici nou, este atestat documentar de peste 600 ani, si totusi industria este practic zero. Din salariul de croitoreasa nu poate supravietui nici macar o persoana, daramite o familie. In Braila patura mijlocie o reprezinta pensionarii… :)
    Orasul va supravietui datorita agriculturii si pestelui din Dunare.
    Problema cea mare a reindustrializarii nu este lipsa capitalului ci lipsa unui mediu sigur pentru o afacere. Degeaba te straduiesti sa respecti Legea, daca anual iti vin controale de la toate Institutiile Statului abilitate sa te verifice, si TOTI vin cu scuza in brate, ca au norma de amenzi, ca trebuie sa gaseasca “ceva incorect” ca altfel nu-l crede seful ca a verificat societatea. Cu alte cuvinte, pe langa impozite si taxe, lunar TREBUIE sa platesti si cel putin doua amenzi.
    Mai exista o moda, se dau ordine interioare la DGFPS, despre care intreprinzatorii particulari nu stiu nimic, si “verificarile” se fac pe temetica, se da intai amenda si abia apoi afli ce modificare recenta a aparut intr-o Lege de forma “se modifica articolul “x” din Legea “y”, adaugand cuvintele: “…”
    Doar idiotii si cei care pornesc din start pe evaziune fiscala, se mai apuca de afaceri in Romania, pentru ca Institutiile Statului te trateaza drept evazionist din start.

 9. Adam Mares spune:

  Orașele acestea micuțe, monoindustriale, create în timpul comunismului, sunt pe moarte. Nu există politici guvernamentale pentru salvarea lor.
  De ce unor companii li se sterg datorii? Cum a făcut Ponta, și nu-l mai anchetează nimeni…

 10. emi spune:

  Concert de Craciun 2014 in Senatul Italiei:
  https://www.youtube.com/watch?v=HbZvz0pXV48

 11. tudor spune:

  VV

  Un sac de azotat costa vreo suta de lei.
  Adica dintr o pensie medie cumperi vreo trei sute de kg.
  Marfa!

  De retinu, totusi: combinatele acelea s au inchis in timpul guvernarii USL!

  • Mihail spune:

   Numai “neinformatii” mai folosesc doar azotat.
   Acum sunt fertilizanti complcsi care au obligatoriu macar cele trei elemente: N,P, K.
   Insa americanii au “inserat” in sac pe langa cele trei(NPK) si Mg aditional, Fe, Zn, Cu, dar si microelemente.
   Astfel se ofera piesei vegetale tot necesarul de nutritieni necesar.
   …Tot americanii, au mers si mai departe, creand fertilizanti peliculati(1967). In sensul ca-i aplici o singura data, iar ei isi fac treaba timp de 3, 6, 9 luni. Acestia isi incep “activitatea” la temperaturi de peste 20 grade C si si-o inceteaza la 5 grade C. Nutrientii sunt eliberati prin presiune osmotica.
   Acestia, fata de batranul azot, sunt net superiori. In plus, nici macar nu leviga.
   Uite de aia nu mai este la “moda” batranul azot. Simplu.

   Ma intreb daca dl. senator stia de chestia asta, daca cineva l-a informat ca se produce un ingrasamant depasit tehnic de mult-mult timp ?

   • Emil Mihai spune:

    Daca vorbim de americani , ei au introdus de 20 de ani Agricultura de precizie (cu GPS , harti digitale de N P K si mai nou cu fotografiere cu drone si trctoare si combine care functioneaza fara tractorist)!

    • emi spune:

     Si platesc dublu produsele bio…

     • mihail spune:

      Nu ai inteles nimic. Este vorba despre maximalizarea profitului, despre a produce cat mai mult cu cheltuieli cat mai putine.
      Un utilaj agricol prevăzut cu GPS produce economii, in principal din mai Putin carburant folosit.
      Ceea ce ignora Emil Mihai, sau mai curând nu stie, este ca americanii au “importat” marele secret de la evrei: irigatiile.
      Din acea moment putem discuta despre o agricultura adevarata.
      Ca sa intelega si emi, cum sa explic ??
      ….emi, agricultura fără irigatie este ca viata ta fără orgasme.

     • emi spune:

      Dupa cat de des le pomenesti, tu duci dorul orgasmelor.
      Multe, ieftine, si care sa-ti tina si de foame si de sete.
      Cultura comestibila nu ar trebui tratata precum cultura peisagistica, pentru ca legumele si fructele ar trebui sa contina mult mai multe elemente chimice, si daca se poate si ceva nutrienti. Ieftin nu inseamna hranitor!
      S-a descoperit toxicitatea oualelor pasarilor stresate, dar la fel de stresate sunt si culturile bombardate cu chimicale, la fel de nociva este si carnea plina de hormoni. Aerul, apa, mancarea, elemente strict necesare supravietuirii, ar trebui scoase de sub teroarea banului.
      Cat despre robotei coordonatori zburatori, si irigatia cu picatura, se pot face si ieftin, si scump.

     • emi spune:

      Apropo, “gurile rele” spun ca razboaiele si bataile tampite dintre oameni sunt rezultatul blestemelor animalelor (eu as completa si ale plantelor), ucise pentru a fi consumate de catre oameni.
      Ai multumit vreodata gainii care te-a hranit cu puiul ei nenascut, sau salatei pe care o mananci de vie?!?
      Ca sa respectam porunca a patra “sa nu ucizi!”, ar trebui sa mancam doar fructele cazute din pom. :)

   • lordul john spune:

    in principiu, ca sa nu mai dai cu oiștea in gard, citește! Cand spui ca azotul nu mai e la moda, e prostie in stare pura (p.a.), Încearcă sa citești ceva mai mult decât scrii:

    http://www.tfi.org/sites/default/files/images/CRAreport.pdf

  • Nu mai era USL in 2014, dupa martie. Dar oricum eu nu mai eram ministru de mult. Ba chiar eram sabotor ca rezolvasem problema in 2008 intr-un mod care fusese avantajos pentru toata lumea.

 12. mihail spune:

  @ Lordule,

  crede-mă, nu ca “citesc mai mult”, din contra, studiez câteva ore bunicele pe zi.
  Nu este niciun castig sa bagi intr-o plantuta doar azot. Ea are nevoie de NPK. Acesta se gaseste fabricat cu diverse proportii dintre cele trei elemente. Pe care le folosesti functie de perioada anului, culturi, nivelul de vegetatie, soiul plantei, tipul solului, daca ai apa sau nu etc.

  • lordul john spune:

   si NPK nu are azot, de spui ca azotul nu mai e la moda? si cum ajunge azotul in NPK? Il bagă cu forța? Nu trebuie sa pornești de la azotat de amoniu? Adică, ma gândesc, nu e suficient sa te pricepi la plante ca sa vorbești despre industria de îngrășăminte, ar trebui sa te pricepi si la chimie. Ma gândesc, asa, ca un spectator.

   Zeflemeaua ta la adresa unora si altora, nu e dusa la nivel de ironie (pentru care iti trebuie ceva mai multa cultura, chiar si generala).

  • tudor spune:

   Poti sa citesti si o mie de ore, tot prost ramai: un combinat chimis deschis isi poate diversifica productia, fata de cele puse pe butuci de guvernul ponta plagiatorul mincinos :)

   • lordul john spune:

    @tudor

    Ce spui de rezultatul votului din Polonia?

   • Mihail spune:

    @ tudorica,

    poate ai si tu dreptate, vad eu cum raman !…. insa la Dacia nu se va putea face niciodata Mercedes sau Maserati. Asa cum capatzana ta tot goala va ramane, iar tu tot pe neamtul care vorbeste putin si gandeste identic, il vei vota. Hai ca bine v-ati gasit.

   • Nimeni nu mai are curaj sa ajute combinatele. Iar atacul pe cei care au ajutat combinatele nu vine de la Ponta. Guvernul PSD e doar temator sa nu pateasca la fel. Administratia publica, din perspectiva initiativelor, e in coma.

    • Ce interesant, totusi. Eu pun o problema grava, a oraselor care mor, dar tot povestea dnei Udrea e mai interesanta.

    • Kronstadt an der Graft spune:

     Bine domnule senator, deci n-are rost să mai așteptăm de la guvernanți măsuri serioase în vederea relansării economice, că se tem. Păi dacă se tem de ce nu-i lasă pe alții? La anu precis că o să vină tot momâile actuale să ne aburească cu ce vor face. Știți cum se zice, astăzi e mâinele de ieri. La alegerile trecute ne-au promis câte în lună și stele. Niu-i nimic, ei se tem să facă greșeli și nu mai fac nimic, eu mă tem să fac greșeli și nu mă duc la vot. Uite-așa facem loc diaconiștilor și vadimiștilor puiți din pepiniera FSN. Când o să apară un partid fată mare, cu personalități pe picioarele lor, care și-au făcut un renume înainte de a intra în politică și care, deci, au un blazon de apărat, atunci voi sări și eu în gura urnei de vot. Până atunci privesc și mă crucesc.

     • Vestea proasta e ca toti se tem. Ai auzit pe careva sa sustina vreo masura curajoasa pentru cresterea ocuparii sau sustinerea industriei? Cand eu conduceam economia ajunsesem la cinci milioane de salariati, de aia am putut mari pensiile fara deficit la bugetul de pensii. Daca socotesti ca avem rata negativa in evolutia populatiei, daca mergem tot asa, o sa fie jale. La treaba asta cu lupta impotriva coruptiei lucrurile stau asa: daca vrei sa spargi nuca fa-o cu ciocanul de cizmarie, nu cu ciocanul pneumatic. In al doilea caz, nuca se sparge, dar nu mai ramane nimic din ea.

 13. Mihail spune:

  ha-ha-ha…Adrian ca deobicei s-a pus primul pe afis.
  Asa sunt unii, mai bataiosi.
  Am fost colegi de birou vreo sapte ani, cam tot asa era si atunci. Uite, ca ceilalti fosti colegi de birou, tot poeti, nu sunt pe afis.
  Eu cam stiu de ce !

  PS: Adi Cristi este pseudonimul literar, numele real nu avea sanse, atunci, ca sa “dea bine” pe coperta unui volum de poezie.

  • Lordul John spune:

   Ca de obicei ești foarte superficial și insidios! Citește, citește, citește! Lasă pentru o vreme scrisul! Nu ești la nivelul “colegilor” de birou!

  • Emil Mihai spune:

   Desi spui ca meseria ta de baza e agicultura , nu prea esti la curent cu ultimele aplicatii; eu sint automatist; intimplarea a facut ca in 1991 sa ma ocup de optimizarea retetelor furajere la un combinat de cresterea porcilor ; am muncit 8 luni si am impementat un algoritm (SIMPEX- studiat la Cibernetica) dar pe care nu l-a mai aplicat nimeni; acum trei ani , de plictiseala m-am apucat de predictia seriilor de timp pentru a predicta cu 6-7 saptamini inainte eventualele secete extreme sau ingheturi extreme (sub -20grade Celsius) ;am citit peste 1500 de articole si teze de doctorat ; am mers pe descompunerea Wavelet (o chestie inventata in ultimii 20 de ani) dar nu am putut predicta seceta de 9 saptamini de acum trei ani ; un profesor de la Automatica m-a linistit definitiv ; asa am ajuns la agricultura de precizie (dupa ce am trecut prin optimizarea rotatiei culturilor , algoritmii FSSIM elaborati de un consortiu european care a consumat 11 ,milioane de euro) ; pot sa-ti spun ca pentru optimizarea rotatiei culturilor si optimizarea consumului de apa
   ultimul articol semnificativ este introdus de niste baieti din sud-africa care folosesc optimizarea cu ajutorul algoritmilor genetici: pentru ca au minim doua functii obiectiv ; clantane calculatorul trei minute se incinge procesorul si dupa 1000 de pasi da solutia;
   partea cu agricultura de precizie este mai paminteana (in America se aplica cam pe 85% din suprafata , Australia la fel , Argentina si Brazilia cam 60% si de 4-5 ani a intrat masiv si in FRANTA si Olanda. Nu ma refer numai la faptul ca pui un gps CUM CREDETI VOI agronomii; fac analiza de sol ,fac harta digitala a parcelelor cu continutul de N ,P K , vin cu rotatia de culturi digitala marchez absolut toate obstacolele din parcela pe harta digitala , pun o drona sa survoleze parcela timp de 40 minute , descarc fotografiile in calculator si in functie de spectrul culorilor culturii aplic tratamentele cu ierbicide , pesticide ingrasaminte in forma lichida pe metrul patrat unde este nevoie ; tractoristul nu apasa nici un buton , toate comenzile le da comuterul de bord pe baza hartilor opimizate pe care le-am introdul cu un sick in GPS-ul de pe tractor! Cam asa functioneaza
   agricultura de precizie ; la urma cheltuielile sint cam cu 25% mai mici ; iar din ce cistiga normal ca americanii vor si ei sa consume produse ecologice …din Romania!

 14. Mihail spune:

  @ Lordule,

  MINTI CU MULT TALENT !

  Astazi, fiind curios, am vorbit cu doi dintre ei, chiar mai mult, razand ei mi-au pus la dispozitie cateva afise.
  O-ri-gi-na-le !

  Niciun afis, care contine fotografiile si numele a 90 de poeti, nu-l are pe dl. Vosganian.
  Niciunul !

  Daca nu ma crezi, du-te si te uita pe portile de la Gradina Copou, sau pe “afisierele” din partea stanga.
  As putea sa ti-l pun si eu la dispozitie, dar imi este greata de pupatul tau in cur, de manipularea ta.

  Primul pe afis, in partea stanga, este chiar Spiridon, iar Jean este antipenultimul, iar undeva mai pe la mijloc, tot pe prima “verticala” este si Aurel. Chiar sub Spiridon este Adrian.

  Insa niciunde nu este Varujan Vosganian.

  De ce minti, de ce-ti place sa pupi dosuri ? Esti un om de nimic.

  • Lordul John spune:

   Nu am sa cobor la nivelul tău de marlanie și rea-credinta, ca de cultura nu poate fi vorba. Citește, citește, citește! E drept, trandafirii cresc pe gunoi! De grajd!

 15. Adam Mares spune:

  E așa o amestecătură de poeți aici… Poeți buni cu unii chiar jenanți.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=885069641539741&set=a.159635164083196.31019.100001101416972&type=1&theater

  Poate VV a confirmat după aceea sau poate nu se duce. Care-i baiul, Mihail?

  • Nu trebuie sa gandesti asa. Nu trebuie dispretuiti poetii, chiar daca nu sunt buni. Uite, ia exemplul lui Eminescu care le-a dat, prin Epigonii, respectul cuvenit.

   • Adam Mares spune:

    Era o altă epocă și era firesc să-i privească duios pe oamenii începutului de drum. :-)
    Astăzi, poeții slabi nu au nicio scuză. Doar scuza lipsei de talent și cultură (literară și critică). :P :P :P

    • Lordul John spune:

     @adam

     Ce înseamnă poeți jenanți? Și care sunt aceștia? Până la urmă poezia nu e chiar inginerie.

     • Adam Mares spune:

      Poeți foarte slabi. Dacă nu știi ce este literatura, riști să scrii banal, clișeistic, repetitiv. Dincolo ce “inginerie”, care se învață, rămâne absența talentului. Acolo nu ai ce să faci. Dar unii vor să fie musai poeți, nu au conștiință critico-artistică și se cred geniali. :P

 16. emi spune:

  Guvernul Ponta a sters datoriile unor firme, pentru a pastra locuri de munca:
  http://newsbv.ro/2014/05/16/datorii-fost-sterse-fabricile-brasovene-industria-aparare/
  Astia nu sunt banii nostri ai tuturor? Acum de ce nu se rascoala Pacala si ceilalti fani PSD?!? Va fi si domnul Ponta acuzat peste 8 ani de asociere mafiota???
  “CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU-I FACE!”, pentru ca
  “CINE SAPA GROAPA ALTUIA, POATE CADE IN EA.”

 17. Adam Mares spune:

  Ce spune chiar o jurnalistă despre presă:

  “Dacă mâine, puterea ar decide o reformă în sănătate, de pildă, și ar începe să divulge informații despre corupția din spitale, cel puțin un an de zile, asta ar reprezenta tema principală a țării. La fel s-ar întâmpla dacă puterea ar decide o reforma în învățământ.
  De câțiva ani, puterea a decis că principala temă de dezbatere a românilor este anticorupția și face în așa fel să furnizeze informații numai din zona asta. Presa se execută și avem știri și subiecte numai pe justiție. Ce vreau să spun? În raportul de forță stat-presă, presa nu există. Nu ea decide subiectele zilei, ci statul. Nu este capabilă să facă macar pentru o zi agenda în funcție de subiectele ei, gândite si furnizate de ea.
  Cel mai bun exercițiu pentru presă ar fi ( utopic vorbind) să se deconecteze măcar pentru o zi la tot ceea ce înseamnă comunicate și declarații venite din zona statului și să înceapă să-și gândească singură agenda. Suntem niște cetățeni captivi. Nu numai că resursele sunt la ei, dar nici nu ne lasă să gândim liber.”

 18. Adam Mares spune:

  @VV
  M-ați banat???

 19. Adam Mares spune:

  :P :P :P

 20. mihail spune:

  @Adam Mares,

  Daca ai vedea afisul oficial, ai intelege rapid.
  In primul rând sunt 90 de poeti.
  Lordul a folosit o imagine trunchiata, cu dl. senator in prim plan.
  Retine sunt 90 !
  Asta a fost maniera lui de a-l proslavi pe armean.

  Întrebând mi s-a spus ca, poate, va veni si domnul Vosganian.
  Foarte bine, dar de ce trebuia Lordul ca sa ajusteze un poster ? Unde sunt ceilalti porti, diferenta pana la 90 ?
  Nu cred ca dl. senator are nevoie ca sa fie pus in prim plan prin astfel de mijloace.
  Daca vrei sa te convingi ca eu spun adevărul, iar Lordul minte fără rusine, spune-mi unde sa-ti trimit un afis, sau fotografia lui.

  • Adam Mares spune:

   Am văzut afișul. Oricum nu are nicio relevanță, deoarece cap de afiș este “marele” poet Cassian Maria Spiridon. :P

   • Adam Mares spune:

    Sau: marele (de data asta fără ghilimele) poet Ion Mureșan stă lângă “ilustra” Paulina Popa :P

   • Adam Mares spune:

    Sau: marele (de data asta fără ghilimele) poet Ion Mureșan stă lângă “ilustra” Paulina Popa :P

   • Lordul John spune:

    Dacă intri pe site-ul de pe care am luat afișul vei vedea ca ei sunt organizați în echipe conduse de un moderator și participa în diverse locuri (licee, universități, piețe publice) la evenimente. Cassian e primul pentru ca el e Presedintele USR Iasi. Varujan e în echipa lui Adi Cristi.

    • Adam Mares spune:

     Și dacă ești președintele filialei și faci parte dintre organizatori te pui moț în capul listei???

  • Lordul John spune:

   Scuze, Tudor avea dreptate! Ești prost! Îmi retrag îndemnurile, degeaba citesti!

 21. Mihail spune:

  @ Adam Mares,

  Stiu, nu am uitat ca este un Festival de poezie, insa participa 90 de poeti, nu doar cativa cu dl. Vosganian in frunte, asa cum doreste ca sa se inteleaga, Lordulica.

  Cu Spiridon am fost coleg de birou, ne cunoastem de prin ’80-’82, cine mai stie.
  Nu am calificarea ca sa cantaresc daca este sau nu un poet bun, important. Eu il judec cu inima, crede-ma ca-mi este drag.
  Spiridon are insa are o mare-mare calitate, aceea ca pe 14 decembrie el a fost “capul rautatilor” la Iasi. Fapt pentru care a fost luat de masina Securitatii si cazat oleaca la ei.
  Tot lui, dar si lui Aurel, Jean si Adrian le multumesc pentru perpetuu ca m-au luat cu ei si m-au dus la Nechita acasa. Dar nu numai atat.

  In sfarsit, nu asta trebuie sa te surprinda, ci fotografia antepenultimului de pe afis, cel de pe randul de jos: Vasile Burlui.
  Cine-si aminteste cine este acesta, chiar ca ar trebui, apoi, sa caste ochii cat galoshu de mirare.
  Nu are ce cauta la aceasta adunare de distinsi cetateni.

  PS: la Nechita toti citeau poezii sperand ca sa obtina un calificativ bun de la marele poet. Ei bine, nu am auzit macar o data ca el sa nu spuna cateva cuvinte de incurajare, sa nu vorbeasca apreciativ despre versurile pe care le-a audiat.
  Cu doi dintre ei am stat si in acelasi bloc. Lui Adrian, impreuna cu inca 3-4 colegi, i-am bagat pianul sotiei, in casa, la etajul patru. Cu macaraua, evident.

  • Adam Mares spune:

   Nichita nu putea fi critic la adresa celor care îi citeau versurile lor, fiindcă nu voia să-și gonească adulatorii. :P

   • Mihail spune:

    Nu stiu…eram foarte tanar atunci, eram siderat pentru ca eram acolo in Amzei. Apoi, colegii mei, vorbeau tot timpul despre Nichita. Plecam seara cu VD1 si pana mergeam in paturile Romvared-lui ei tot vorbeau despre intalnirea de a doua zi.
    Mai mult, atunci, la birou ei afirmau ca Nichita este cu mult mai mare decat Eminescu. Intre timp, se pare ca nu mai recunosc aceste opinii, insa am memorie buna.
    …Ha-ha-ha, eram in cuseta cu Adrian(Adi Cristi, dar asta este un pseudomin, cine stie cunoaste) iar el nu mai merse-se vreodata cu VD.
    Asta pt. ca mergea cu a doua, sau cel mult antaia, iar dimineata venea repede la vagon ca sa-si faca rost de bilet de VD. In fine. Avea patul de sus. Vazand curele alea…s-a legat cu ele, nu stia cum se folosesc. Atunci cand a venit “nasul” ca sa ne ia biletele, i-a cazut lui ala fata. Noi radeam de ne tavaleam pe jos, evident ca eu l-am lasat sa se lege cu ele. :D

    • emi spune:

     A compara un poet romantic cu un poet simbolist este echivalent cu a compara marul cu portocala. Sunt formati in timpuri diferite, in medii diferite, au atitudini diferite asupra lumii si a vietii. “Maretia” unui poet este greu de cuantificat, Eminescu este mult mai usor de inteles, mai accesibil, desi putini il inteleg in profunzime, in plus, Mihai Eminescu a fost preocupat de multimea temelor majore ale vietii, la orice rascruce, orice roman, ii poate recita versurile. Nichita este mai exotic, are alt parfum, da alte senzatii. Ideal ar fi sa ii poti “gusta” pe amandoi, fara sa te obosesti cu comparatii inutile.

  • Adam Mares spune:

   Nu știu cine este Vasile Burlui.

  • Adam Mares spune:

   Nu știu cine este Vasile Burlui.

   • Mihail spune:

    Vasile Burlui, of Doamne, este fostul decan de la Stomatologie, proprietarul Facultatii particulare de stomatologie Apollonia- Iasi si apoi…rectorul de la UMF Iasi.
    Este cel cu alegerile de rector aranjate, cu diplomele vandute grecilor si nu numai lor.
    Eu as putea povesti multe lucruri din interior, dar nu sunt deloc sigur ca s-au prescris. o perioada de doi-trei ani, am fost in “mare apropierea” lui.
    Insa, este un medic stomatolog urias, un foarte bun specialist in implanturi.
    Daca ai si bani…

 22. Mihail spune:

  Adrian, ca deobicei este oportunist, tocmai de asta l-a “invitat” pe armean la el in “grupa”. Ca atare avem un evreu si un armean…sau invers ??? :P

  • Adam Mares spune:

   E ok grupa lui VV. :-) Cu excepția lui Adi Cristi. :P

   • Mihail spune:

    …este o chestie ciudata. Noi vorbeam multe, acolo in birou. Defapt aveam o camera a noastra, unde stateam numai noi si discutam despre bilete, deconturi, diurne, Ceausescu, cultura , poesie si cate si mai cate.
    Ei bine, nimeni nu ne-a legat, nimeni nu ne-a cerut ca sa e tinem gura.
    Dan Ciornea(fost basist de la Rosu si Negru) era cel cu bancurile, neaparat politice.
    Dl Frost era declarat cu frate la Secu, fratele lui fiind in apropierea lui Nea Nicu.
    Si tot asa.

    Dupa revolutie, atunci cand s-a dat drumul la vazut dosarele, am intrebat si eu, pe Aurel, Jean si Tacu cine era de la noi turnator.
    Mi-au spus vreo doua nume la care m-am mirat, iar atunci cand am intrebat de Adrian, mi s-a spus ” gata, hai ca nu mai discutam despre asta”.

    Nu stiu ce poate insemna asta. Ei stiau dupa Revolutie ca eu nu era turnator. Poate ca s-au plictisit s adiscute, poate era ceva…nu stiu.
    Nu te lua dupa mine.
    In plus domnul Tacu era suparat pe ei, se certase-ra rau de tot. Dl. Vosganian stie cate ceva.

 23. Mihail spune:

  S-a terminat, cica, tirajul Cronicei de Cotroceni. Poliromul va mai tage inca o editie.
  La Iasi, eu am cumparat cartea cu 1-2 zile inainte de lansarea la Bucuresti.

  Cea mai tare chestie e ca cartzulica sasului a trecut in uitare. Nimeni nu mai spune un cuvintel despre ea.
  Asa si cum merita.

  Nemtzalaul, ca sa se razbune pe viata, s-a apucat sa-l decoreze pe unul care este “cautat” de DNA pentru “mici” matrapazlacuri.

  • Adam Mares spune:

   Ar putea să facă și VV niște bani scriindu-și memoriile politice (dar cu picanterii) :P :P :P

  • Adam Mares spune:

   Ar putea să facă și VV niște bani scriindu-și memoriile politice (dar cu picanterii) :P :P :P

   • Adam Mares spune:

    Al naiba șoricel, iar își face de cap! :-)

    • Mihail spune:

     Daca o sa citesti cartea o sa descoperi ca nu marseaza pe picanterii ci pe luarea deciziilor politice. Presa a extras pasajele “colorate”.

     Cat despre dl. Vosganian, n-are decat sa-si povesteasca viata si este suficient pentru o vanzare uriasa. Unul dintre volume se poate intitula : “Cosuletul si Mioara”…iar unul dintre volume, precis ar avea o puternica tenta bisericeasca.

     • Adam Mares spune:

      Nu mai dezgropa și tu coșulețul! :P

     • Nu te-am interzis. Dar probabil ca blogul s-a saturat singur de obsesiile astea ale tale. Nu inteleg de ce insisti pe tema asta dar, ma rog, fiecare cu ale lui. Dupa parerea mea, sunt multe alte teme interesante care pot fi abordate.

     • Adam Mares spune:

      Nu mai dezgropa și tu coșulețul! :P

     • Adam Mares spune:

      @VV
      M-am jucat, am trecut altă adresă de email. :P :P :P Sper că nu vă doare capul. :P

     • Adam Mares spune:

      Dacă vă doare, va fi musai să vă pup să treacă și râde iar @mihail de mine! :P

     • emi spune:

      Fara sa isi dea seama, cei “doi” (unul e personaj colectiv, greu de numarat) papusari va fac un serviciu de imagine: un cosulet nu se poate compara cu postul de prefect sau de mare smecher la Bruxelles.
      Asta dovedeste ca sunteti capabil sa adaptati recompensele serviciilor, intr-un mod mult mai corect decat altii (poate si pentru ca nu a trebuit sa alergati prea mult dupa femei, nu le-ati “recompensat” fara masura). Recompensele uriase pe care le-a imprastiat TB arata doar ca altceva nu are de oferit.
      De asemenea dovedeste ca “doamna” nu presteaza decat pentru favoruri uriase. Ma intreb daca nu cumva se si razbuna cu aceeasi masura (uriasa)???
      La VV pare ca s-a razbunat, astept povestile despre nimicnicia lui TB. Pentru ca poate si pentru ca ii place sa plateasca inzecit orice umilinta, reala sau imaginata.

 24. epolitikon spune:

  @VV
  Doua chestii:
  1) Sunteti sigur ca acele combinate s-au inchis exclusiv datorita pretului la gaze?
  2) Timp de 25 de ani de ce nu a facut nimeni ceva concret pentru stimularea dezvoltarii a noi industrii in acele orase monoindustriale?

  • Eu am facut ceva pentru stimularea industriilor in zonele monoindustriale. Pot sa-ti dau multe exemple. Dar sa-ti raspund. In anul 2014 pretul gazelor la Romgaz s-=a dublat aproape fata de 2012, cand combinatele functionau toate. Combinatele au vrut sa se mute la Petrom, dar situatia era aceeasi. In plus, dat fiind ca aveau deja dificultati, li s-au cerut banii inainte. Drept care au inchis. Repet, in 2012 inca functionau toate.

   • epolitikon spune:

    De ce s-au dublat (aproape) gazele in 2 ani?
    Ce inseamna combinatele au vrut sa se mute la Petrom dar situatia era aceeasi? Sa ia gaze de la Petrom?
    Daca acea crestere la gaze a fost una organica iar industria nu a putut sa se adapteze, asta inseamna ca trebuie sa sustinem lipsa de competitivitate?

    • emi spune:

     Daca nu ai auzit de programul de esalonare a liberalizarii pretului la gaze, nu are rost comentariul… CITESTE! (vorba inteleptului lord)
     Daca ai auzit dar faci valuri urat mirositoare la comanda, tot rusinea ta! Pentru o manipulare ma inteligenta… CITESTE!
     Desi pentru asta e nevoie si de ceva creier…

    • Situatia era aceeasi pentru ca pretul gazelor de intern incepuse sa-l urmeze pe cel de la import. Cat despre competitivitate, eu zic sa nu te grabesti. Stii cat e pretul gazelor si benzinei in SUA? Dar in China? Dar in Rusia? Dar in Brazilia ori Mexic? Noi avem gaze in tara. Ti se pare normal ca, din cauza cresterii pretului la gaze, in acelasi an 2014 Romgaz sa aiba profituri record iar marii consumatori de gaze sa inchida??? O sa am un comentariu pe tema asta. Sigur ca altor tari din UE nu prea le pasa de liberalizare, caci Romania e singura tara din UE care are petrol si gaze naturale in sol. Bine ca noi nu mai suntem competitivi si cumparam ingrasaminte din Rusia si Ucraina. Ele sunt competitive, pentru ca au gazele mai ieftine.

     • epolitikon spune:

      Dar daca astia cu combinatele au inchis pentru ca a crescut pretul la gaze, inseamna ca valoarea adaugata era foarte mica, nu? Deci ardeam gazul de pomana, doar ca sa nu importam ingrasaminte…

     • emi spune:

      In general pretul de productie se face cam asa: materii prime si materiale 30%, forta de munca 30%, alte cheltuieli 10%, profit brut 30%.
      Cand pretul se dubleaza la materii prime… profitul brut se anuleaza.
      La fel se intampla cu orice alta cheltuiala (de exemplu marirea brusca si exagerata a salariilor).
      Exista domenii unde forta de munca reprezinta peste 50% din ponderea cheltuielilor de baza (in servicii), dupa cum in comert ponderea majora o au cheltuielile cu aprovizionarea.
      Ma intreb cum de nu stie toate informatiile astea ordinare un privatizat valoros ca tine, epolitikoana?!?