L’éternel retour

Comentariul următor îl vom dedica fiscalităţii. De data asta nu modificărilor Codului fiscal, ci dezbaterii privind aceste modificări. Până atunci, însă, să vă povestesc o întâmplare de acum mai bine de douăzeci de ani, care are, totuşi, tâlcul ei, mai ales pentru vremurile de azi:

Suntem prin 1993, în sediul Camerei Deputaţilor de pe Dealul Mitropoliei (încă nu se inaugurase actuala sală din Palatul Parlamentului). Tocmai ţinusem un discurs plin de elan în care vorbeam despre sensurile istoriei, înfierând cu mânie neproletară strâmbătăţile comunismului şi cerând îndreptarea lor. Cum cobor, mă ia deoparte un domn deputat de la PSM (adică Partidul Socialist al Muncii), pe numele său Marin Lungu, fost prim-secretar al judeţului Dolj. Îmi spune cu superioară blândeţe: “Văd că te preocupă sensurile istoriei. Hai să-ţi arăt eu care sunt sensurile istoriei”. Şi îmi arată unul din scaunele frumos tapiţate din incinta sălii de şedinţe a Camerei Deputaţilor. “Ştii cine a stat pe scaunul ăsta înainte de 1989?” mă întreabă, mai mult retoric, desigur, căci nu aveam de unde să ştiu eu, merceolog la Bere Rahova, cine şi cum stătea pe scaunele din Marea Adunare Naţională, înainte de 1989, chiar dacă Fabrica de Bere Rahova se găsea destul de aproape de Dealul Mitropoliei. “Nu ştiu!” răspund. “Eu, zice. Dar ştii cine stă acum?”  “Nu, zic. Cine?” “Tot eu. ”

Cam asta e cu sensurile istoriei la români. L’éternel retour, ar spune un filosof care nici el nu era, ca şi domnul deputat Marin Lungu, vreun mare admirator al democraţiei.

190 Responses to “L’éternel retour”

 1. Adam Mares spune:

  http://www.cdep.ro/pls/personal/resurse_umane2015.concurs?idc=396&dat=2008
  :P
  Noroc cu VV! I-a împlinit visul fetei, de a ajunge la Parlament!

 2. Mihail spune:

  Buey, dar tu spionezi nu gluma.
  Monitorizezi totul cu mare abnegatie.
  N-am inteles care-i treaba armeanului in aceasta cauza ?

  • Adam Mares spune:

   Era amuzamentul de seară! :-) Fata a vrut să ajungă la Parlament în 2008, dar i-a fost respins dosarul. Neputând ajunge consilier parlamentar, a ajuns unul “personal”. Era mai simplu pe calea asta. L-a vrăjit pe armean! :P

   • Mihail spune:

    aha…adica s-a “prezentat” cu rochitza scurta si bluzitza fara nic pe dedesubt ?
    Adica, a dat proba scris si oral ?
    Examenul(testarea :P) s-a tinut pe canapeaua lui Crin ?
    …pana la urma, s-au si protejat ?

    Dom’le, armeanul este mare iubitor de frumuseti ale naturii, apoi, la varsta Domniei sale, orice noutate frageda este bine primita.
    Lasa, o tine pe genunchi si-i da acadeli !

    PS: cred ca pot sa-i pun o pila, ca sa se-nscrie la Aeroclub la Bucuresti. La Parasutism.

 3. cris spune:

  @ Lordul John

  Cine construieste sistemul in asa fel incit sa nu poti exista decit luind spaga trebuie in primul rind sa mearga la puscarie… e ca ceea ce iti spuneam mai sus despre giulesti si despre norme care trebuie respectate, altfel oricum te intorci esti pus in situatia de a face ceva neprofesional; nu asistenta e vinovata, nu medicul, ci in primul rind cel care a facut conditiile de asemenea fel incit sa nu-ti poti face munca asa cum trebuie e vinovat.

  Daca esti pus intr-o situatie in care orice optiune e proasta, mizera, de tip Morton’s fork, tu esti initiatorul? Vrei Sophie’s choice ca sa o ducem la extreme?, atunci Sophie’s choice: cine e de vina ca moare copilul, Sophie sau bruta nazista care o pune sa aleaga intre cei doi copii, unul dintre ei urmind oricum sa moara? Iar aici e asa: Nu primesc mor cu zile, familia mea sufera, primesc ma minjesc, acum, mai nou, mai si intru la inchisoare…multi dintre noi au ales a treia varianta, au plecat sau au abandonat medicina. (Eu am dat meditatii si am lucrat ca translator de germana ca sa-mi pot stringe bani.)

  Aici, la un moment dat, ca sa-mi iau licentza pe un stat a trebuit sa merg in fatza board-ului, si m-au intrebat: dar de ce ai lucrat ca altceva decit medic, fiindca e de neconceput pentru ei, medicina inseamna dedicatie totala, sa faci si altceva pare ceva aiurit, ca nu vrei sa-ti faci meseria…. le-am explicat, salariul meu ca rezident era cam de….$100: si din ce e de presupus ca iti iei carti, ca platesti examene, ca iti iei un stetoscop???? m-au intrebat ( stii cit e un stetoscop bunicel? in jur de $150-200, unul ca lumea vreo 300-400; mama mea, vazind cite 6000-7000 de oameni pe an rupea cam unul pe an, ca si mine acum

  …..vrei preturile? nu e de crezut? poftim, stetoscopul standard Littman, Littman-uri se folosesc si in Romania http://www.stethoscope.com/3m-littmann-s/22.htm?searching=Y&sort=5&cat=22&show=16&page=1&gclid=CIz9n93hsMcCFQiEaQodnW0JNg alea de 50 de dolari sunt echivalentul unui dop pe care ti-l pui in urechi, nu sunt stetoscop ci dopuri, le folosesc asistentele, de obicei nici ele)…

  • cris spune:

   Carti? pentru ca asta ne e meseria, la noi invatzatul nu se termina cu facultatea, e ceva zilnic toata viatza: baza bazelor, manualul standard de medicina interna, obligatoriu pentru oricine vrea sa-si faca medicina cit de cit la zi, Harrison’s, $ 199 – 249. http://www.mhprofessional.com/product.php?isbn=0071802150?source=googleadwords&promocode=HPIM19GA&_ga=1.4587504.2116907858.1427209533&gclid=COvtr-risMcCFQEcaQodNMINUQ

   Echografia lui Feigenbaum, standard de invatzare a ecografiei – $210.

   Reviste? NEJM – 100 pe an, si in genere ai nevoie cam de 3-4 reviste, deci vreo 300-400 pe an.

   UptoDate, cea mai adusa la zi biblioteca medicala de net, iar obligatorie pentru oricine face ceva medicina performanta? $500 pe an, e pe subscriptie, platesti 500 pe an….

   Un medic din Romania are in jur de 200-250 de dolari salariu acum, din care sa-si plateasca masa, casa, transport sa aiba grija de o familie….Adica, nu, nu e vorba ca ar nevoie de mai multi bani ca sa traiasca, ci ca nici meseria nu si-o poate face, nu poate citi, nu poate continua sa invetze din salariul pe care il are, se degradeaza profesional. Nu poti sa-l compari cu un maturator, maturatorul nu are nevoie sa fie la zi cu tehnica de maturat din lume ca sa mature strada bine….medicul are nevoie sa stie ce se intimpla in medicina nou zilnic…Pune sumele de mai sus alaturi – ai nevoie de cel putin 1500 de dolari pe an doar ca sa muncesti si sa continui sa citesti, ca sa-ti faci meseria, si medical este platit cu totul vreo 2400-3000 de dolari brut din care plateste impozite, lumina, apa, curent, transport, mincare. mersul la scoala al copiilor, medicamentele parintilor…

   Cei din board-ul care m-a audiat au amutit, au fost niste secunde lungi in care se uitau la mine cu un amestec de uluire, grija si mila; apoi m-au intrebat mai multe; au concluzionat ca rar au vazut asemenea chin ca sa-ti faci meseria, am ridicat din umeri: inseamna ca nu ati intervievat prea multi medici romani…..

   Am in fatza munca mea, munca mamei mele care acum e aproape oarba si merge in baston; la 75 de ani ca sa nu stea numai pe o pensie nenorocita, si din mindria de a nu fi intretinuta de fata ei, munceste la o fundatie, vede pacienti, isi aduce aminte proprietarul sa o plateasca o data la 4-6 luni, o nimica toata acolo…. Si sunt multi ca ea. Asta e alternativa romaneasca la a nu lua spaga pentru un medic de talia ei – e un om din generatia Pezamosca. Da? si acum hai sa-ti citez cam care e atitudinea romaneasca fatza de medici , iti dau textul integral mai jos.

   Ca sa fii tu insuti, sa iti practici meseria drept, fara sa fii pus in aceasta situatie nu ai decit o singura sansa, sa pleci, caci in Romania oriunde te duci in orice directie te intorci esti in aceeasi situatie. Si atunci cine e in primul rind de condamnat?

   Sa faci greva, ok, faci greva, si cine are grija de oameni, ca acela care face infarct, naste, crapa, nu te asteapta pe tine sa faci greva…..Ba mai vin si diversi si te scuipa. Mda….

   (Da, bun, mama mea e din generatia Pezamosca, n-au avut viatza in afara spitalului, doar profesiune…..stii cum s-a murit in generatia lui si imediat urmatoare? -Pezamosca intr-o garsoniera, sarac lipit pamintului, Setlacek orb si sarac, Radu Fagarasanu la un azil… vrei sa mai continui???????? Ca nu e luna sa nu stiu de un profesor sau prieten de familie din generatia lor care s-a prapadit si in ce conditii… Eu am plecat cu groaza de deprofesionalizare, de minjire, dar si de faptul ca nu pot sa am grija de ai mei atunci cind va fi timpul sa am grija de ei)

   Abia in rindul doi dupa acestia care au facut si mentin sistemul strimb si prost platit vin cei carora le place si profita de un asemenea sistem si-l intretin dinlauntrul lui…. crezi ca fratele unui Eva de pilda e altceva decit unul care conditioneaza – da-mi banul altfel nu te ingrijesc, ori tabloul, ori? si ce fel de oameni din propria profesie isi stringe alaturi caci astia ajung si in pozitii de conducere? Aaa, si astia oricum nu-si folosesc banii ca sa citeasca ceva, mda.

   Sa te intreb in final: Daca elimini doar oameni dar mentii sistemul care iti ofera doar alegeri rele, de fapt ce ai schimbat????

 4. cris spune:

  Te rog, citeste, asta se adreseaza unui medic, oricarui medic de fapt: si unui chirurg Suciu, si lui Moldovan, mamei mele, lui Grigore care e la tine la Iasi, si multor altor medici care isi fac meseria si si-au facut-o ani la rind. Pentru ca exact acelasi tip de adresare a fost si in ’90, si in ’95 si cind am plecat eu, si acum, nu s-a schimbat nimic, dar absolut nimic in atitia ani……

  Pune-te in locul meu, al mamei mele, al lui Pezamosca, al nenorocitului aluia de medic care-si da duhul in garzi, al aluia care se chinuie sa puna stenturi si iti salveaza asa de zece ori mai multi oameni decit scum 5 ani, si absoarbe tot scuipatul asta daca poti……si continua sa fii om si sa ai grija de oameni…..Nu, nu am vazut nicaieri altundeva asemenea ura si dispret……singurul medic bun pentru asta care scrie, se vede, e un medic mort – aia sunt buni, dar ca si aceia au fost chinuiti la fel ca cei de acum, neplatiti, injurati ca si cei de acum, nu conteaza, singurul medic bun e unul mort.

  BA JEGULE “CU SCOALA”

  BA INFECTULE, IN PRIMUL RAND SCOALA AIA CU CARE TE LAUZI ATAT A FOST
  PLATITA TOCMAI DE CEI CARE ISI IAU DE LA GURA COPIILOR SA ITI DEA TIE,
  ANIMALULE, NU TE-A PUS NIMENI SA TE FACI MEDIC, DAR TE-AI FACUT DOAR PENTRU
  PLIC SI NU SA ITI FACI MESERIA. ANIMALULE, POATE AIA CU 10 SAU 12 CLASE SUNT
  MULT MAI INTELIGENTI DECAT TINE DAR NU FAC CAZ DE ASTA. BA RETARDATULE ASA CUM
  TU TE CACI SI TE PISI O FACI DOAR PENTRU CA AI CE MANCA CU BANII DIN PLICUL ALA
  PE CARE TI-L DAU UNII CARE NU AU NICI DUPA CE BEA APA DARAMITE SA SE CACE SAU
  SA SE PISE. BOULE, SCURSURA SOCIETATII, AIA CARE ITI INTIND PLICUL VIN LA
  SPITAL PE JOS SI NU CU MASINA DE LUX CA TINE, MASINA LUATA TOT DIN PLICUL LOR.
  MA JEGULE NU CU ALA TREBUIE SA TE CERTI, NU PE ALA TREBUIE SA FII TU SUPARAT BA
  CACACIOSULE CI PE GUVENATII AIA PE CARE II ALEGI TU IN CUNOSTINTA DE CAUZA.
  BOUL PAMANTULUI SA STII CA DIN BREAZLA TA FACE PARTE SI CIOMU, BRANISTEANU
  SPAGARUL SI CEILALTI “MEDICI” CARE DATORITA FACULTATILOR INALTE AU AJUNS SA
  OMOARE LEGAL CU PATALAMA LA MANA. BOULE, NU NUMAI TU AI FACUT FACULTATE, NU
  NUMAI TU ESTI SCOLIT SUNT MULTI PE PAMANTUL ASTA DAR AU BUNUL SIMT SA NU SE
  LAUDE CU ASTA IN STANGA SI IN DREAPTA, FRUSTRATUL DRACULUI.

  EXACT ASA VA COMPORTATI MA RETARDATILOR EXACT CA MEDICII VETERINARI SI
  ASTA PENTRU CA CEI CARE V-AU INVATAT CEVA SUNT EXACT CA SI VOI NISTE SCURSURI
  CU GANDUL DOAR LA BANI SI NIMIC MAI MULT, DIN PACATE MEDICII ADEVARATI,
  PROFESORII ADEVARATI AU CAM PLECAT DINTRE NOI LA CELE VESNICE. VOI LA RANDUL
  VOSTRU NISTE SPAGARI NISTE FRUSTRATI IDIOTI O SA AJUNGETI SA II SCOLITI PE
  ALTII SI O SA O FACETI DUPA CHIPUL SI ASEMANARE VOASTRA.

  VOI AVETI CHELTUIELI? NUMAI VOI AVETI CHELTUIELI? VI SE PARE CA CEILATI
  SE DUC IMPUTITI LA SERVICIU? VI SE PARE CA VOI AVETI DREPTUL SA FITI
  PRIVILEGIATI?

  SABOTII SI HALATUL SA VI LE DEA STATUL SAU SPITALUL BA JEGOSULE CA ESTI
  ANGAJAT LA STAT NU LA CEL CU PLICUL, CE TU II CUMPERI ALUIA CU PLICUL SALOPETA
  DE LUCRU ATUNCI CAND ARE UN LOC DE MUNCA SI MUNCESTE CA SA ITI DEA TIE SA BAGI
  IN RAT IMPUTICIUNE DE OM CE ESTI, SA ITI FACA TIE VIATA MAI USOARA STA PE CAMP
  SI PRASESTE LA 60 DE GRADE TEMPERATURA SI NU II DA NIMENI UN PLIC CU BANI
  PENTRU ASTA IMPUTITULE CE ESTI. ALA CU PLICUL ATUNCI CAND VINE LA TINE TE
  RESPECTA SI TU IL SCUIPI SI IL BATJOCORESTI PUNANDU-L SA STEA PE HOLURI ORE
  INTREGI, ANIMALULE CE ESTI, IL UMILESTI PE BANII LUI DATI DE DOUA ORI, O DATA
  CONTRIBUTIA LA CAS SI ODATA PLICUL DIRECT LA TINE.

  TRATATE MEDICALE ZICI? DESPRE CE TRATATE VORBESTI JEGULE, CA NU CRED CA
  AI CITIT VREODATA MACAR SCUFITA ROSIE SAU AMINTIRI DIN COPILARIE DARAMITE
  TRATATE DE MEDICINA PENTRU CA DACA CITEAI CEVA INVATATI CEVA SI NU OMORAI
  ATATEA OAMENI NEVINOVATI SI NU BATJOCOREAI ATATA LUME CARE VINE LA MEDIC.

  AI DREPTATE DOAR BOLILE EVOLUIAZA VOI NU SI ASTA NU PENTRU CA NU
  MERGETI LA CURSURI DE INSTRUIRE SI LA CONGRESE PENTRU CA ORICUM CAND MERGETI
  ESTE UN NOU PRILEJ SA VA ETALATI MASINILE, HAINELE, GHIULURILE, NOUTATILE
  MANELISTICE, STATUTUL SI SA VA IMBATATI
  CA PORCII, STII BINE CA ASA STAU LUCRURILE, VA DUCETI BOI SI VA INTOARCETI
  VACI.

  CE MA IMBECILULE TI SE PARE CA NUMAI TU STAI CU CHIRIE? BOUL PAMANTULUI
  MULTI STAU CU CHIRIE IN TARA ASTA SI IN AFARA DE VOI MEDICII CARE PRIMITI
  CHIRIA IN PLIC, TOTI CEILALTI ISI PLATESC CHIRIILE DIN SALARIU. LUPTA BOULE
  PENTRU UN SALARIU MAI MARE NU TE INJOSI LA PLICUL UNUI AMARAT CARE NU MAI ARE
  CE MANCA VREO 3 LUNI EL SI COPII LUI DIN CAUZA CA A BAGAT IN PLIC 300 LEI
  PENTRU ANESTEZIST, 2000 LEI PENTRU “DOMN DOCTOR”, CATE 10 LEI PENTRU FIECARE
  DIN CELE 30 DE ASISTENTE PE TURA INTR-O ZI, 10 LEI PENTRU INFIRMIERA SA ITI
  SCHIMBE ASTERNUTUL LA 3 ZILE, 10 LEI PENTRU FEMEIA DE SERVICIU CARE MATURA CA
  SA ITI FACA SI TIE CURAT IN CAMERA AIA IN CARE ITI CADE TAVANUL IN CAP, 200 SAU
  300 LEI PENTRU MEDICAMENTE, FESE, INJECTII, CALMANTE ETC SI TOT ASA MA
  IMBECILULE SI CAND IN SFARSIT A FOST EXTERNAT CONSTATA CA A CHELTUIT SUMA PE
  CARE O CASTIGA IN 10 LUNI PENTRU O AMARATA DE APENTICITA SI CULMEA MAI ESTE SI FERICITUL POSESESOR A UNOR
  STAFILOCOCI SI BOLI PE CARE NU LE AVEA CAND S-A INTERNAT ASTA DACA NU IESE CU
  PICIOARELE INAINTE PENTRU CA DEFAPT AVEA CANCER IN ULTIMA FAZA.

  AIA CARE ITI DAU PLICUL “ASA DE PLACERE” SUNT ACEEASI CARE PRIMESC DE
  LA TINE O RETETA CU ANUMITE MEDICAMENTE DE LA FIRMELE CARE TE PLATESC TOT PE
  TINE CA SA PRESCRII MEDICAMENTELLE LOR SI NU ALTELE MAI IEFINE, TOT AIA SUNT MA
  VIEZURE CONSTIPAT CE ESTI.

  TOTI IN ROMANIA ASTA ISI PLATESC INTRETINERILE SI CHELUIELILE CAZNICE
  DIN SALARIU ANIMALULE CE ESTI NU NUMAI TU PLATESTI UTILITATI, DIFERENTA ESTE CA
  TU LE PLATESTI DIN PLICUL PRIMIT DE LA UN AMARAT SARAC SI BOLNAV CARE ARE TOATE
  SANSELE SA MOARA IN CATEVA ZILE DUPA CE A FOST “SALVAT” DE TINE BATLAN DE POLUL
  NORD CE ESTI.

  TE INTREB CE DRACULUI PLATESTI SI TU DIN SALARIUL ALA AL TAU? NICI
  MACAR BAUTURA AIA PE CARE O INGURGITEZI IN RATUL ALA NU O PLATESTI DIN SALARIU
  CI TOT DIN PLIC GODACUL DRACULUI CE
  ESTI.

  TE MAI INTREB CEVA, CAND AI PLECAT DE LA VACI SAU DE PE TRACTOR SA TE
  FACI MEDIC NU STIAI CA SALARIUL ESTE MIC? BA STIAI DAR TE-AI BAZAT PE PLIC,
  ACUM CA AU DAT ASTIA O LEGE CARE ITI TAIE PLICUL TE-AI SUPARAT TARE, ITI
  SUGEREZ SA TE INTORCI LA PROFESIA DE BAZA TRACTORIST, VACAR, SECRETARA, ETC SI
  VEI VEDEA CE INSEAMNA MUNCA SI LIPSURILE CACASTOARE AMBULANTA CE ESTI.

  Mda, no comment…

 5. Filip G spune:

  @cris,
  eu am avut experiente medicale suficiente sa-mi fac o parere.
  Nu pot fi de acord cu CONDITIONALITATEA actului medical.
  Daca doresc sa dau un borcan cu miere o sa-l vand cu 1 LEU.Poate cineva sa ma oblige sa nu fac lucrul acesta daca sunt multumit cum sunt tratat?
  Am carnet de comercializare si pot elibera si chitanta acelui medic de care sunt multumit.
  Ce pot sa-mi faca?

  • cris spune:

   Nu e nevoie sa o faci, Filip, e suficient ca medicii sa fie platiti decent. Nimeni nu trebuie sa se simta obligat sa dea sau sa ia, e degradant….medicii nu cersesc ci au dreptul sa fie platiti, pacientii nu trebuie pusi in situatia de a cersi ce li se cuvine de drept – sanatatea.

   Afurisiti sa fie cei care pun si medici si pacienti in situatia asta, caci au acelasi dispret si fata de unii si fata de altii. Si se mai si bucura sa aiba medici care dau vina pe pacienti si pacienti care dau vina pe medici, si o cloaca bine intretinuta si permanent exploziva pentru ca ei sa o duca bine nederanjati….

   Mda ma uitam la judecatorul Tanase in emisiunea Alesandrei Stoicescu, a spus la un moment dat ceva cumplit de simplu si de adevarat:

   “Voiati sa schimbati lumea, de asta ati luptat, nu?” e intrebat

   ” Nu voiam sa schimb lumea, nu pot sa o schimb, AM VRUT DOAR SA RAMIN EU INSUMI”…. cind indraznesti sa faci asta, sa ramii tu insuti, esti intrebat ” am venit sa vad daca ai murit, de n-ai murit sa scape lumea de tine”

   …. n-ai idee de cite ori am auzit intrebarea asta mizera, si inainte si dupa ’90….gindeste-te tu insuti de cite ori ai auzit-o intr-un fel sau altul….. Aplic-o si aici: sa nu fii medic ci bisnitzar, sa nu fii pacient ci cersetor… daca indraznesti sa fii una sau alta ca orice om normal, oriunde altundeva in lume, vine intrebarea “am venit sa vad daca ai murit, de ce n-ai murit sa scape lumea de tine?”: medici incompetenti si hotzi, sa plece ca nu avem nevoie de ei – basescu, aaaa a murit un om in fatza spitalului inchis, oricum murea – czeke/boc … “cum de mai traiesc si unii si altzii, de ce n-au plecat, de ce n-au murit?” = de ce “n-au iesit din sistem”?

   Si atunci te intrebi: Si cine mama naibii sunteti voi sa-mi spuneti ce sa fiu si ce sa fac si daca nu, sa crap, sa plec, sa dispar?

   • cris spune:

    @ LordulJohn

    “Si cine mama naibii sunteti voi????”

    Stii piesa lui Sartre, Huis clos, de unde se trage minunatul “L’enfer, c’est les autres” La un moment dat unul din cei trei inchisi pentru vesnicie in camera numita iad spune ceva de felul:

    ” O sa vedeti ca e simplu ca buna ziua. Nu exista tortura fizica. Nu mai vine nimeni si raminem impreuna pina la capat.

    Lipseste calaul…….Ei bine, au facut economie de personal, asta-i tot. Calaul este fiecare dintre noi pentru ceilalti doi.”

    Cam asa e, si dumnealor au facut economie de calau, calaul trebuie sa fie fiecare dintre noi pentru ceilalti….
    Ma uit la ce am scris mai sus, si e singurul raspuns pe care pot sa-l dau, fiindca ei, acesti ei, ei care? vor sta intotdeauna undeva dincolo de usile inchise, nestingheriti, uneori suficient de plictisiti de “lighioanele” pe care le pun sa se sfisie unele pe altele ca sa se duca mai degraba sa joace o tabla si sa manince un mic la Monte Carlo…

    Si aici chiar ma opresc, am vorbit destul, si mult prea amar, mai bine imi tin gindurile pentru mine.

    • Mihail spune:

     @ Cris,

     de ce esti atat de singura acolo ???

    • Lordul John spune:

     Desigur, ai dreptate ca trebuie plătiți pentru rolul lor în societate, și poate mai mult pentru rolul lor la scara umana, dar cei ce condiționează calitatea actului medical de bani de la pacienți trebuie sa dispară. Chiar azi am avut o întâlnire neplăcută cu sistemul medical când m-am dus cu fiica-mea sa donam sânge. Am fost tratați cu sictir!

     • cris spune:

      Tu iti inchioui ca vorbesc doar ca medic, doar ca fiind de o parte a baricadei….. tu esti paceintul de vis-a-vis si dusmanul meu, ala chinuit si sictirit de mine medicul????? ia mai gindeste-te….crezi ca medicii nu se imbolnavesc, nu platesc cas, nu au copii, parinti?

      Tu stii cui, cu piciorul rupt, I s-a spus sa se duca sa ambuleze ca sa-si faca analizele???? – mamei mele, medic, nu ca murea de durere, era sa faca infarct de furie, daca putea se ridica de pe targa sa-l faca una cu pamintul pe nesimtitul din fatza ei, pentru ca ea a facut toata viatza altfel de medicina. In State un picior rupt intra in operatie cam in 2 -3 ore, pentru mama a durat 2 saptamini – daca puteam o luam pe sus cu picior rupt cu tot, nu se poate…. Au chemat ambulantza, prima nu a venit pur si simplu, a doua a lasat targa sa cada pe scari, cu tot cu mama……si in final ajung la o camera de urgentza de ortopedie, cu un ortoped care ii spune unui coleg al lui, mama mea, sa se duca acasa si sa mearga, SA MEARGA, cu un picior rupt, sa-si faca analize si sa vina inapoi in doua saptamini – ai inteles milord? daca tu vorbesti de sictir eu, mai ales ca medic, ce ar trebui sa fac????? Dupa tine probabil sa-mi injur colegii, nu? – si cred ca as avea tot dreptul, nu? Si tocmai eu nu o fac.

      Recuperare fizica nu se face in Romania, am facut-o eu cu mama, am angajat kinetoterapeutul pe banii mei – caci la ora asta terapia fizica in Romania nu e platita in niciun fel, ceva ce oriunde in lume se incepe in spital si se continua dupa operatie automat cel putin o luna, pentru asigurari nu exista, si mama mea plateste de atitia ani asigurarile ca orice om; norocul meu ca fac reabilitare fizica, lucrez si intr-un asemenea spital si stiu ce sa fac, caci din sapte zile pe saptamina patru am facut eu reabilitarea. A facut o complicatie la care putea sa-si piarda piciorul dar si viatza, fara mine acum trei ani mama murea; am luat-o cu mine pentru jumatate de an, Slava Domnului, am evitat inca o operatie si un chin major din care n-ar fi iesit cu viatza; mama traieste, continua sa munceasca, sa aiba grija de viatza altora. Si tocmai eu nu spun ce spui tu si nu o voi spune vreodata…..Nu poti cere de la un sistem facut una cu pamintul nimic, doar uneori miracole. Sau iti inchipui ca medicii insisi nu platesc cas-ul, nu se imbolnavesc, sau ca ar avea vreun tratament special? – n-au, sufera la fel de mult. Ce alta dovada mai mare vrei ca nu e ceva facut voit asa, de medici, ci pur si simplu un sistem care nu poate functiona decit intimplator si cu mare greutate, Schimbi omul aici sau dincolo, sau sistemul?

      Vrei ca oricine conditioneaza actul medical sa dispara? Nu se poate face decit DUPA ce pui ceva in loc…. ca la spitale, nu se poate inchide unul fara sa fi facut inainte altul in loc, caci pina si cel mai rapciugos spital, cu mare mortalitate, tot e un loc in care unii mai ajung sa si supravietuiasca. daca nu e nici macar acea rapciuga de spital atunci nimeni din jur nu are nici o sansa.

      Anestezistul ia spaga, inchide-l, si ce mama naibii faci ca sunt atit de putini, si e un singur anestezist in tot spitalul sa zic….. ii lasi pe aia care au nevoie de chirurgie pe o raza de o suta, doua de kilometri sa crape? crezi ca un anestezist se formeaza peste noapte si pocnesti din degete si gata l-ai inlocuit? Cine iti face anestezia, femeia de serviciu?Sa repet? educatia unui medic e la baza 18 ani, cu tot cu rezidentiat/specializare de peste 20 de ani…. Eu am 23, un chirurg de mare specialitate are inca 4-5 ani peste mine. astepti 20 de ani timp in care nu ai anestezist? Si citi oameni mor in timpul acesta?Si continui sa ai pretentia in tot acest timp ca sunt nimic mai mult ca educatie decit un gunoier? si si pe ala pe care il cresti 20 de ani tot ca pe un gunoier il tratezi? Si atunci cine crezi ca mai vrea sa-si toace tineretzile in scoala ca sa fie nu medic ci gunoier, pai mai bine manelist nu? ca un manelist nici nu are de invatzat nici nu are responsabilitate si se mai si arunca bani in el…..

      Repari sistemul, asta faci, inainte de a pretinde orice de la oricine. E chiar asa de greu de inteles ca nu elimini paduchii dind foc la casa cu tot cu oamenii in casa? Ci mai intii faci alta, ai grija de oameni omeneste, nu-i lasi in strada, si abia dupa te ocupi de casa cu paduchi?????

     • Lordul John spune:

      Nu, nu, ai înțeles greșit. Nu am pus nicio baricada. Dar dacă suntem oameni sa ne comportăm ca oamenii. Iar medicul, profesorul și preotul si-au ales aceste îndeletniciri pentru ca au har. Respectul se cuvine celui ce respecta. Dacă unul are păduchi îl despaduchez pe el, nu dau foc la casa! Când îmi spui ca medicul se îmbolnăvește și el, îmi prezinți latura sa umană. Când condiționează actul medical este dezumanizat.

     • cris spune:

      Nu cred ca ai inteles ce spun.

      1. Nu corectezi un sistem pedepsind otova, fara sa pui o normalitate in loc si mecanisme de feedback care sa functioneze la nivel de rutina. Lumea reala nu este Alice in tara minunilor in care sa existe regina DNA care tot striga heads off si decapiteaza pe toata lumea fiindca nu vopseste trandafirii albi in rosii.

      2. Eliminarea unui singur medic are consecintze grave asupra vietii a sute si mii de oameni, sa bagi un medic la inchisoare este exact asa cum am spus mai sus. Asa cum este pe legea actuala, absolut imbecila, si daca acesta primeste un borcan de dulceatza intra la puscarie pe ani si aceasta nu afecteaza doar viatza lui, ci niste mii de oameni.

      3. Cum se corecteaza sistemul, caci pentru mine de pilda ce face ponta acum e doar o recunoastere a neputintei. De ce nu faci de pilda un system in care recompensarea medicului sa fie pe numar de pacienti si nivele de gravitate, parte din asigurari parte din co-pay ( de ce sa ai bani direct de la pacient si sa faci nu stiu ce declaratie fiscala in loc sa ai de la bun inceput un sistem co-pay – care-i problema? asa se face in toata lumea.)

      4. cind pui un asemenea system in functiune urmatorul pas e sa faci sistemul de corectare normal zilnic: daca cineva din personalul medical se poarta aiurea, nu numai legat de bani, aceasta sa poata fi raportat de pacient imediat la administratia spitaluilui si I se si da raspuns, altfel urmeaza sesizare la comisia de acreditare a spitalelor de pilda (nu la minister cum e in Romania-asta e alta prostie). Mecanism de normalitate este in primul rind sa ai permanent un sistem de asigurare a calitatii. Asta se face in clinica mea si in spital tot timpul: la externare sau dupa vizita pacientul are un formular scurt in care puncteza gradul lui de multumire sau nemultumire cu diferite aspecte ale grijii medicale inclusiv cu medicul. Aceste date se aduna si se discuta si se gasesc priblemele, iar daca sunt, se rezolva. Mai mult, acestea se raporteaza la nivel de stat si de tara. Se afiseaza public: oamenii isi aleg medicul si spitalul in functie de asta. Mai mult, la interval regulat, maxim 3 ani e verificare JCAHO, comisia de acreditare, care se uita inclusiv la cum spitalul/clinica isi asigura acest mecanism de autocorectare in privintza calitatii de ingrijire medicala……. daaaaa, suna complicat, e mult mai usor sa iei DNA-ul si sa tai capete, HEADS OFF, nu? e mult mai usor sa spui: daca pretinde spaga sa fie eliminat, bagat la inchisoare nu stiu citi ani, si oricum sa nu-I platesti pe ceilalti doar sa-i faci sa se simta scalvi sub bici. Mentalitate bolsevica, scuza-ma.

      5. Al doilea pas e sa faci un sistem de analiza si sanctiune a erorilor. ca sa o adaptez la viatza romaneasca: pretinde bani, il pui in probare citeva luni, o face a doua oara il sanctionezi prin retinere din salariu, o face a treia oara ii ridici licentza pentru un numar de luni, etc…( nu te supara, tu daca treci pe rosu sau calci linia continua esti saltat imediat de politie si bagat la puscarie? sau exista o ordine de gravitate si sanctiuni?)

      cam asa se face….intr-o lume normala, dar va rog, nici o problema in ce priveste Romania, sa vina DNA sa bage pe oricine la inchisoare si pentru un borcan de dulceatza si o mina de patrunjel.

      In rest, sa stii un lucru, nu am spus povestea cu mama fiindca am nevoie de compatimire, nu am. Si nu am nevoie ca tu sau altcineva sa ma perceapa ca om: nu sunt in fond decit o insiruire de cuvinte pe un ecran, pentru dumneavoastra. Ci exact pentru a spune ca mizeria din sistemul romanesc atinge pe oricine si ca a da cu barda nu rezolva nimic. In ce ma priveste avind posibilitatea sa compar, indifferent ca m-a atins personal si cumplit, am sa-mi pastrez ce consider o judecata limpede si care se orienteaza dupa alte standarde.

      In fine, regret si ca am deschis discutia asta. Cum respect alegerea oricui, probabil e bine sa ramineti cu Dna-ul, cu jos ponta, taiat de capete, ce e normalitate intr-o lume nu e necesar nici sa fie cunoscut, darmiite sa fie aplicat in Romania, iar daca asta cu” la inchisoare cu toti” va rezolva ceva sau nu, se va vedea oricum in curind…in fond fiecare isi face drumul lui.

  • Mihail spune:

   Filip…spui prostii.
   Niciun medic din tara asta nu te va da pe usa afara pentru ca nu i-ai oferit tu borcanelul de miere.
   Eu am avut in familie medici mari, prin dormitor iar…ma rog nu se spune.
   Am si prieteni, dar si clienti medici.
   De ultimii fug cat pot, dar iaca ca de o familie, hai doua, chiar nu pot scapa.
   Nu-i intelegi absolut deloc, de aia tot dai cu barda.

   :(

   • Filip G spune:

    E o aberatie sa consideri spaga un buchet de flori ori un borcan de miere.
    Sunt destule uscaturi si in sistemul medical ,dar nu ei au devalizat tara asta.
    Acum se doreste un front nou pentru procurori?

    • emi spune:

     Ca vrei tu sa faci un dar unui medic care te-a tratat corect e una, cand insa esti cu copilul de 17 ani la urgenta, la un pas de peritonita, si ti se cer 400 de euro ca sa fie operat imediat, e deja jaf si insensibilitate cronica.
     Sa te fereasca Dumnezeu sa ai nevoie de medic!

 6. tudor spune:

  Adam

  Asta cu “examenele” pentru functii in administratia publica este inca una din marile fatarnicii ale vietii publice romanesti.
  Si o practica cu mare … savoare toti domnii politicieni.
  In plus, e si o bataie de joc fara margini fata de cei care vin la acele “concursuri” dinainte condamnati la a pierde.
  Am scris aici despre abuzurile comise sub guvernarea boc care au permis castigarea unui asemenea “concurs” – pentru conducerea BCU de catre celebra Mireille Radoi.
  Nu s a schimbat absolut nimic sub acest aspect, dimpotriva: de exemplu la Buzau, pentru functia de inspector scolar general cel care este interimar si trebuie sa castige concursul n a luat proba de trecere la scris, asa ca cei care au trecut proba scrisa – unii cu note foarte mari- au fost picati la interviu.
  Pina acum concursul s a anulat de doua ori; pina la urma va intra cine trebuie.
  Dar ne numim ca ocupam functiile prin concurs!
  Bataie de joc!
  Imi amintesc despre minciunile lui crin si ponta: meritocratie, bla bla bla.

  “Interviul” a devenit astfel testul suprem.
  Inclusiv csm ul a preluat tehnica, nucarecumva sa ajunga vreunul magistrat de capul lui …

  • Adam Mares spune:

   Vrei să sugerezi că domnișoara “consilier” merita să ajungă consilier parlamentar sau ce? Nu știu de ce i-a fost respins dosarul, poate pt că nu avea studii în domneniu.
   Da, se aranjează concursuri în administrația publică, dar găselnița cu consilierii personali e tocmai pt a nu se mai obosi oamenii să aranjeze concursuri. :P
   Eu nu cred că consiliera lui VV e vreo lumină.

  • Adam Mares spune:

   Vrei să sugerezi că domnișoara “consilier” merita să ajungă consilier parlamentar sau ce? Nu știu de ce i-a fost respins dosarul, poate pt că nu avea studii în domneniu.
   Da, se aranjează concursuri în administrația publică, dar găselnița cu consilierii personali e tocmai pt a nu se mai obosi oamenii să aranjeze concursuri. :P
   Eu nu cred că consiliera lui VV e vreo lumină.

   • Mihail spune:

    lanterna cu LED este bine ???

    • Adam Mares spune:

     Dacă ești deștept/deșteaptă nu te duci să cari mapa unui parlamentar, pe un salariu care nu-ți ajunge nici să trăiești în București, darmite să mai plătești și rate la bancă. Te angajezi în privat.
     Ceva e putred în Danemarca! :P

 7. tudor spune:

  Eu nu inteleg ce este asa greu de rezolvat problema medicilor.
  Cum spuneam si despre guvernarea liberala: prioritati!
  Sunt ceva bani in plus la buget – cica; daca nu, sa se instituie o taxa suplimentara; deundedeneunde sa faca intr o luna salarii decente pentru medici: rezidentii 500 euro, de la specialist incolo peste 1000, 1500 – deocamdata.
  Apoi, inteleg ca cei care nu si pot justifica averile sunt taxati de anaf cu 16% – sau poate gresesc…. ma rog.
  Care e problema daca medicii declara banii primiti si platesc 16%?

  A doua chestiune ar fi aceea ca medicii sa si elaboreze un statut propriu, cu asistenta guvernamentala si parlamentara, care sa fie trecut prin lege: magistatii, politistii, militarii .. au.

  In acelasi timp, cred ca ar fi corect ca, pe masura ce veniturile le permit, medicii dar si ceilalti absolventi de facultati de stat, sa returneze banii de scolarizare.
  Ideea ca Romania isi permite sa acorde asistenta medicala generala si aproape moca, sa asigure pregatire universitara moca cam pentru toata europa si ceva statele unite … e pagubitoare.
  Adica noi vrem sa facem ce nu si permit state infinit mai bogate si ne vaitam ca n avem bani.

  • tudor spune:

   Stiu pe cineva care, desi plateste asigurari medicale in Spania, a venit sa si faca niste investigatii medicale aici, acolo il programasera peste citeva luni.
   Aici… o spaga mica si re rezolva mintenas!
   Altul, din Franta, sa si scoata apendicita …

   • Lordul John spune:

    Apendicele! Apendicita e afectiunea!

   • Shadow spune:

    @tudor
    eu in Franta nu am asteptat niciodata luni de zile. E drept ca vin englezii sa se trateze in Franta ca la ei e vai de mama lor. 6-7 luni pt un irm, la fel pt dentisti, etc.
    Pt o hernie anul trecut am fost programat 10 zile mai tarziu dupa ce mi s-a pus diagnosticul. E drept seara m-am intoars acasa(ambulatoriu).

 8. tudor spune:

  sorin

  Spui de Polonia ca a trecut usor prin criza si ca Romania, sub Tariceanu, ar trecut criza asemanator.
  Ntzzz!

  Intre clasa politica poloneza si cea romaneasca nu exista termen de comparatie; ai vazut interviuri cu ambasadorul Poloniei in Romania?
  E DOAR ambasador, dar da lectii de buna guvernare oricarui politician roman.
  Polonia a magageriat cu mare succes companiile de stat; acestea nu a fost niste permanente gauri negre, precum cele romanesti, iar unele dintre acele companii au devenit jucatori importanti pe pietele europene sau mondiale.
  Numeroase companii private poloneze au intrat temeinic pe piata est europeana – CCC, Rezerved, Profi etc.
  Polonia a efectuat deja doua reforme administrative temeinice- Romania , niciuna.
  Sa ti mai spun ca Romania va pierde, numai de la infrastructura, vreo 8 -9 mrd euro fonduri europene, in timp ce Polonia a absorbit tot?

  • Lordul John spune:

   Am văzut și interviuri cu ambasadorul Rusiei! Interesant! Peste ambasadorii SUA ca nivel intelectual!

   • tudor spune:

    Americanii isi permit< romania – nu.
    Rusii nu se joaca cu externele.
    Noi luam de la fiecare ce are mai rau, altfel spus …

    In fapt, Romania ar trebui sa si propuna a fi reprezentata de tot ce are mai bun.

    In loc de asta, ne complacem in mediocritate si politicianism de doi bani.
    Cel mai elocvent exemplu este cel al comisaresei , probabil cel mai paralel din istoria Comisiei … ca, de! Asa a "poftit" inimioara lui Iliescu, dupa cum alta inimioara isi dorea barbatelul la sie …
    Adica ce mi e basescu, ce mi e ponta: dupa 25 de ani Romania trimite in Comisia Europeana pupila bolsevicului Iliescu – si cica ce am cu ponta!

    • Shadow spune:

     serios? pai in cazul asta ar fi trebuit sa te superi pe barosso ca ala a fost maoist in tinerete. Dar deh daca nu pica “rima”.

 9. tudor spune:

  S a trezit si constantin cel mic ca e seceta!
  Parol!

  In locul lui Iohhanis faceam csat si l chemam pe ponta din concediu; apoi chemam si celelalte partide si le puneam sa faca un plan de reabilitare si de extindere a sistemului de irigatii.

  Dar, vorba aia: daca taranii isi taie vacile in toamna asta ca n au ce sa le dea sa manince si le vind la abatoare, pe hartie se numeste ca a crescut pib ul (pe bune!)

  • Mihail spune:

   @ tudorele,

   tu crezi ca sistemul de irigatie se (re)face asa peste noapte, dupa o sedinta la CSAT ?
   Habar n-ai din ce este facut. De unde atatea pompe.

   Apoi, cine sa convoace CSAT-ul ?
   Ponta este in tara, crezi tu ca vine presedintele tau din America, pentru cateva galeti de apa ?
   Unde sa stea, ca Vila Lac 3 nu-i gata. Eheiiii pana in ianuarie cand or gatao aia mai este.

   Inca ceva, nemtzalaul tau inca nu are programa o vizita in Romania.
   Asta ai ales tu si ceilalti sase milioane de “destepti”, asta aveti.
   Tare mai sunteti stupizi !

   • Shadow spune:

    @Mihai
    de unde atatea tevi vrei sa spui ca fostele tevi ale lui nea nicu sunt de multa vreme garduri in satele din vecinatate. Ei da tudorel crede ca se reface sistemul de irigatii peste noapte sau cand se “urneste” johannis

    • tudor spune:

     Romania are nevoie de proiecte majore, sa depasesca faza asta a pompierismului.
     Ca Iohhanis nu i pune p astia la treaba, e problema lui, nu a mea.

 10. tudor spune:

  VV

  Apropos, cred ca Talleyrand a spus, despre bourbonii restaurati: ” n au uitat nimic, n au invatat nimic!”

 11. tudor spune:

  Din ciclul (banal) victor ponta minte:
  cica procurorii resping sesizarile penale impotriva sa pentru refuzul de a organiza alegeri pe motiv ca intre timp s a schimbat legea alegerilor.
  Acum, oti viorel minte din nestiinta de drept, ori ne minte cu buna stiinta … ce relevanta mai are?

  Astfel, chiar daca s a schimbat legislatia electorala, infractiunea de abuz in serviciu ramine, fiindca legea penala nu s a modificat.

  Dupa cum abuz in serviciu a fost si ordonanta neconstitutionala cu traseistii.

  In timpul asta dl tariceanu ne vorbeste duios despre democratie…

 12. Filip G spune:

  Micul producatoe e evazionist,doctorul e spagar*.profesorii sunt corupti si incompetenti.Si uite asa cetatenii au puse etichete.
  Biblia spune ca cel nevinovat sa arunce primul cu piatra,aici avem o problema!
  Institutiile care au rol sa vegheze si sa previna fenomemul in masa nu si-au facut treaba,uneorii fiind chiar partasi…….
  Cum sa respecti o decizie a legiuitorului cand acesta reprezinta grupuri de interese ,nu asta a votat cetateanul.Interesele grupului nu corespund cu ale cetateanului.
  Una e sa aplici un procent unei indemnizatii de 33,5 lei si astfel sa se ajunga la 39 lei.Si alta e sa ai o indemnizatie de parlamentar…….
  Acum s-a deschis cutia Pandorei a cresterilor salariale.din asta Ponta scapa doar cu DEMISIA.
  Dupa mine potopul!
  Un fel de NERO care a incendiat Roma sa construiasca ceva maret…..
  PSD accepta tacit toata aceasta nebunie……..pana cand?

 13. Filip G spune:

  @cris,
  e normal ca un pacient(EU) dupa ce mi-a fost taiat piciorul sa conditioneze doctorul eliberarea CONCEDIULUI MEDICAL in schimbul a unui cartus de tigari…………… un coleg a doctorului dupa ce am facut scandal a zis:
  -Asta e nebun,iti dau eu concediu pana la intrarea in comisie.
  Nu pot fi de acord cu CONDITIONAREA actului medical.
  Ori dai-ori mori!

  • cris spune:

   Stii ceva Filip, vreau sa termin discutia, medicii au fost folositi de multe ori ca tzap ispasitor si obiect de circ in Romania. E dusman clasic, probabil in buna masura de asta si folosit acum in vacantza parlamentara, ca sa-si intretina DNA circul si intre sesiuni.

   Ultimul motiv de circ: http://www.comisarul.ro/politic/exploziv/serviciile-secrete-investigheaza-o-retea-_540247.html

   Se refera la programul de transplant hepatic de la Fundeni si Irinel Popescu, pentru ca nimeni altcineva in Romania nu face transplant hepatic. E ceva ultra-specializat si foarte dificil, si nu, ficatul de om nu se vinde la kilogram si se baga in primul venit – e vorba de o compatibilitate de tesuturi pe care o hotaraste Dumnezeu, oamenii doar o constata. Imi cer scuze, asta e. Dar nu-i asa, prinde frumos la populatie sa-i spui ca Irinel Popescu vinde ficati la kilogram – ca e o aberatie nu conteaza, prinde….. Mie imi vine sa vars cind vad asa ceva – in schimb cunosc pe cite cineva care ia fiecare articol din comisarul ca litera de lege – astia stiu bine, sigur a facut ala ceva, sigur e vinovat……

   In 12 ani de cind se face transplantul de ficat in Romania sunt abia vreo 500 primitori de transplant, pina in 2013 au fost cam 20 pe an – costa enorm, si medicatia ulterioara costa, plus donatori sunt putini, sa specializezi medici pe asa ceva iar ia mult timp:, nu e vorba numai de tehnica chirurgicala ci de prepararea pacientului pentru transplant si urmarirea lui dupa transplant. Abia in 2013 s-a ajuns la vreo 100-150 transplanturi pe an. Spre comparatie in Germania, italia, franta se fac, in fiecare din aceste tari, cite 12000-15000 transplanturi de ficat pe an. DNA arunca faptul ca ar fi “numerosi politicieni” care au transplant de ficat….citi parlamentari cu transplant de ficat stii ? – e un registru, sunt putini oameni, se verifica extrem de rapid. Si de ce ar astepta vreun bogat si ar da 50.000 de euro in Romania cind in restul europei se fac zeci de mii de transplanturi????? Dar dumnealor stiiu, stiu mai bine decit oricine cum se face un transplant…..

   Efortul clinicii lui Irinel Popescu e enorm in conditiile din Romania, dar nu are importantza, trebuie ingropat in ce rahat hotaraste dna-ul.

   Doresc Romaniei din suflet ca DNA sa-l bage si pe el, si clinica lui la puscarie, si pe Arafat si pe Bradisteanu, pe oricine mai doriti, si pe Moldovan si pe Suciu si pe toti si sa lasati procurorii, care stiu ei bine cum se face un transplant sau o operatie pe inima sau se trateaza un cancer sa o faca…. Nu, nu inghit nici prostia cu medicamentele din oncologie, nu procurorul hotaraste ce medicatie se da cum – eventual intrebi un consiliu de specialisti sa verifice ce medicatie s-a dat si cum, in oncologie nu dai o medicatie pentru ca o tumora e exact 1,9 cm – numai un imbecil e capabil sa spuna asa ceva, sunt o multime de considerente care dicteaza un tratament oncologic sau altul – dar da bine sa spui ca nenorocitii astia de medici omoara oameni care au cancer ca sa-si bage ei bani in buzunar….

   Au facut proba ca se inghite asa ceva cu bradisteanu – la procesul lui nu s-a cerut in niciun fel expertiza vreunei comisii de medici care sa spuna daca nastase trebuia sau nu sa stea in spital 6 zile si sa analizeze profesional un alt medic, bradisteanu a fost condamnat ca asa au zis procurorii, au decis ei ca sase zile in spital pentru unul care e coronarian, diabetic si s-a impuscat in git e prea mult ( in functie de care standard medical au hotarit asa ceva? – de nici unul) Si o vor mai face si de acum incolo……Nu-mi ramine decit sa urez cit mai multi medici la puscarie, cit mai multa dreptate pentru romani in acest sens – adica sa stirpeasca DNA-ul medicina romaneasca si probabil asa lucrurile vor merge in sfirsit bine in Romania….Si cu scuzele de rigoare, aici termin discutia.