Spune Augustin Buzura: “Mândria de a fi slugă”… Şi, în completare, un comentariu al colegei noastre Cris.

Se apropie o nouă sesiune parlamentară. Care vor fi priorităţile ei, încă nu ştim. Care sunt priorităţile României, iarăşi nu ştim. Fireşte că priorităţile noastre sunt cele ale NATO şi ale UE. Dar dincolo de astea, ar trebui să avem şi priorităţi care să fie numai ale noastre, să fie rezultatul modului în care noi vedem lumea şi cam unde vrem să ne situăm în lumea aceea, aşa cum ne-o dorim. Ţările din vecinătatea noastră, din centrul european spre care noi aspirăm, cultural vorbind, să ne identificăm, au personalitatea lor. Polonia, Ungaria, Cehia, chiar şi mica Slovacie. Acolo clasa politică îşi ia destinul în propriile mâini iar ambasadele străine iau act de această asumare şi o respectă.

Care e destinul României? Suntem la coada Europei unite şi nu avem nicio intenţie să urcăm în clasament. Românii cu carte ori cu curaj (sunt şi din cei care au şi una şi alta) continuă să plece, nu avem nicio intenţie să le creem motivaţii de a rămâne în ţară. Capitalul românesc e răvăşit, lipsit de consistenţă şi marginal, nu avem nicio intenţie să-l susţinem. Administraţia e deprofesionalizată şi subfinanţată, nicio dorinţă de a-i da competenţă şi demnitate. Investitorii străini ne ocolesc, nici un semnal că redevenim atractivi. Resursele minerale de toate felurile zac ca nişte conserve încechite sub pământ, ne învârtim descumpăniţi în jurul lor. Când cineva nu face nimic, doarme liniştit, cel care încearcă să mişte ceva e victimă sigură a tuturor năpustelilor instituţionale şi gazetăreşti. Sufletul românesc e bântuit de tot felul de maladii, mai grave şi mai cronice decât cele semnalate de Noica, ne adâncim în ură şi în suspiciuni. Aş putea continua pe pagini întregi, dar am istovit tot amintindu-le.

Spuneam următoarele, la Teatrul din Botoşani, anul acesta, de ziua lui Eminescu: “Istoria noastră – de dinainte şi de după Eminescu – într-un anumit fel, l-a lăsat însingurat pe Mihai Eminescu. Pe noi sute de ani ne-au călăuzit capitulaţiile. După capitulaţii au venit Regulamente organice, a venit Comisia Dunării… A venit apoi Tripla Alianţă – în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Apoi au venit marile corporaţii din perioada interbelică; apoi au venit sovromurile de după război. Apoi,  fără să facem, fireşte, comparaţii între unele şi altele, a venit monitorizarea Consiliului Europei, a Fondului Monetar Internaţional, a Uniunii Europene… şi a altora. Dacă vrem să urmăm povaţa lui Mihai Eminescu, trebuie nu doar să ne trăim destinul, ci să ni-l asumăm. Să fim un popor cu destin propriu.” Şi adăugam, într-un recent comentariu din 22 iunie “Oare inima României bate înlăuntrul ei?” Deunăzi, în revista Cultura, am citit un articol de-al lui Augustin Buzura cu un titlu tulburător: “Mândria de a fi slugă”. Sentimentul că suntem în permanenţă experiment sau anexă pentru alţii este tot mai des întâlnit. Mă întreb, totuşi, care e cauza? Ce anume ne face să ne fie teamă să fim noi înşine? Cine ne obligă să cerem ambasadelor străine să ne dea note la purtare? Cine ne-a obligat, de pildă, să aderăm la Pactul fiscal, fără să avem nevoie de el? Cine ne sileşte să fim buni sau răi după cum ne socotesc alţii?

Alţii nici măcar nu se ostenesc să ne umilească, ne umilim singuri. Nici măcar nu ne dau ordine, noi îi rugăm să ne ordone. Dacă nu avem pe nimeni pe care să-l slugărim, ne văităm că nu ne bagă nimeni în seamă. Şi toate astea le facem, vai, lăudându-ne. Mândrindu-ne, vorba lui Buzura.

Iată ce ne scrie Cris, comentariul poate fi gasit pe blog:

Nu pot sa-mi opresc un gind: ma intreb citi ar spune ca pina si Buzura e comunist, pontist, pesedist, etc, etc. Maladia urii si a suspiciunii. Aruncatul in derizoriu – un alt sport national.

Cred ca nu poti face altceva decit sa dai timp oamenilor sa se trezeasca, sa evalueze, sa inteleaga, sa-si revina la acel tip de relatie care nu mai e filtrata prin inchipuite afilieri electorale – desi, nu stiu, aceasta inversunare de stil galerie de fotbal fanatizata, ba chiar mai rau uneori, de-a dreptul de galerie sectara, se vede din ce in ce mai puternic in politica si cred ca afecteaza din ce in ce mai mult nu doar relatiile sociale ci chiar si pe cele personale. Cu atit mai mult cu cit se traieste din alegere in alegere din motiune in motiune, din jos cutare pina la jos cutare, intr-o lume extem de strimta si mai ales cu personaje reciclabile, reevaluabile, in permutari stinga -dreapta care se petrec mereu si mereu intre exact aceiasi. Chiar am putea avea optimismul ca in vreun viitor oarecare cineva se va trezi? Cum? cind fiecare ii cinta un cintec de leagan? – Iohannis cu lucrul bine facut care nu exista, DNA-ul cu o cruciada de mucava impotriva coruptiei, cu un ponta aruncind o felie de salam ici colo (ma si intreb ce altceva ar putea face), cu un pdl care iar spune facind cu ochiul “lasati tara pe minile nostre, miini bune”. Imnul national ar trebui sa fie probabil “dormi romane” ca altii “au grija” de tine.

Pentru unii e usor, obtin aderente prin spalat de creieri propagandistic; referintza majoritatii ca informatie credibila a ajuns zvonul propagat prin vreun ziar. Propria minte si buna cumpanire sunt ceva impovarator probabil, ca si libertatea; se traieste din surrogate – zvonul tine loc de proprie judecata, si, mai nou, chiar si cel care doar incearca sa judece cit de cit obiectiv, cit de cit impartial, se documenteaza, afla, pune informatii in opozitie, e socotit vinovat de vreun fanatism politic. Romania pare sa nu mai aiba societate civila care sa analizeze cu circumspectie miscarile politice, fara partinire viscerala. Nici nu se mai concepe asa ceva se vede, din moment ce oricine, orice ar spune, e raportat la un ponta, iohannis ori basescu…..e probabil apogeul politizarii societatii atunci cind vezi chiar prieteni buni privindu-se cu deconsiderare (pontistule, taricenistule, basistule, iohanistule) si dindu-si de zor palme unul altuia.

Buzura nu poate impune ce gindeste intr-un acelasi fel, propagandistic, nu poate fi meschin; doar spune ce gindeste, fara nici un interes si taios. Cuvintele lui nu au “valoare” de zvon si de injuratura. Deci nu pot “prinde” la mintea avida de senzational, halucinant, stupefiant si altele asemenea. Ma intreb in ce masura un mesaj atit de puternic va fi auzit, daca va trezi cit de cit pe unii, citi i se vor alatura si in ce mod. Editorialul sau are abia vreo 870 de oameni care l-au citit. E amar de putin. Iti ramine doar sa speri ca e ca o sticla cu mesaj aruncata pe mare care va atinge vreodata un alt tarm.

 

231 Responses to “Spune Augustin Buzura: “Mândria de a fi slugă”… Şi, în completare, un comentariu al colegei noastre Cris.”

  1. Filip G spune:

    Respectul se castiga nu se dobandeste din tata-n fiu.
    Atunci iesti sluga cand nu crezi in tine si astepti sa-ti spuna altii ce ai de facut.
    Celor care nu pot gandi si avea pareri proprii se multumesc sa fie slugi pe anumite paliere.
    Ori o sluga nu poate fii lider.
    Atat timp cat suntem condusi de slugi a diferitelor sisteme ,exista doua variante:
    1Spiritul de turma.
    2 Lupta contra sistemului.
    Cand sistemul ti-a dat functii ori demnitati,esti sluga sistemului fara a avea pareri proprii.
    Cand nu ai primit functii ori demnitati e mai usor sa lupti cu sistemul.Nu-ti poate lua ce nu ti-a dat……. :)

    • Ba, daca ma ierti, respectul se castiga din tata in fiu. Evolutia organica e un concept la care eu tin foarte mult. Educatia se face in sapte ani, dar se face, mai ales in saptezeci de ani, daca nu chiar, pentru un popor, in sapte sute de ani.

      • Filip G spune:

        Un copil nu trebuie sa traiasca pe respectul acumulat de tata.
        Asteptarile ca si dezamagirile sunt mai mari de la un copil care a avut un tata respectat.
        Gena se poate mostenii dar trebuie prelucrata individual.
        Rangurile boieresti se transmiteau din tata-n fiu ori acestia aveau un singur gand legarea slugilor de glie.
        Multi din cei care ne conduc au astfel de ganduri.uita ca suntem in UE si legarea de glie nu mai e posibila…….

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          @ Filip

          Gresit. In ziua de azi legarea de glie e mai valabila ca oricind. Daca nu crezi, intreaba-i pe cei ce au credite pe termen mediu si lung!

          • Filip G spune:

            Sigur Bancile au castigat enorm prin creditele acordate,dar a fost un castig de moment,Cunosc destui cetateni care au plecat in strainatate pentru ca nu au mai putut plati creditele in Romania.Au trimis bani si au lichidat creditul inainte de scadenta.
            Eu unul nu voi intra prea curand intr-o banca……….
            Legarea de glie de care vorbeam e asa:
            Politicul pune un om care a cumparat postul iar cetatenii sa munceasca pentru el pe un salariu de nimic.Grila de salarizare intre angajat si sef sa fie 1-20 din banii contribuabililor…. :)

          • Unde ai vazut tu la stat grila de 1/20? Intre ministru si salariul minim grila e de 1/4 pana la 1/5. Dar ca multe posturi se cumpara, asta ai dreptate. Cat priveste veniturile pe care le incaseaza unii prin politica, atunci ai dreptate, grila se casca mai mult.

          • Filip G spune:

            Apropos ,e vreo diferenta intre BOIERII care cumparau influienta
            pentru a ajunge pe tron si ”oierii”din politica romaneasca?
            Cam cat o fii un loc eligibil in 2016?
            Din ce bani cinstiti se amortizeaza?

          • La unele partide grila “intrarea” era de vreo 50 000 de euro.

          • Pai da, pentru ca oamenii si-au luat credite prin 2006-2008, cand conditiile erau altele si sperantele erau altele.

        • Lasa comunismele deoparte. De la parinti se primeste si educatie, nu numai ranguri. Crezi ca mie nu mi-a prins bine ca aveam pian si carti in casa? Si ca bunicul a fost primul meu invatator?

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ VV

        Nivelul educatiei a scazut dramatic in ultimii 25 de ani. Pot sa afirm si ca acest fapt se datoreaza masinariei corporatiste de propaganda conform careia elevul n-are nevoie de invataturi inutile ci e suficient sa stie domeniul pentru care e planificat sa-si exercite meseria. In felul asta manualele au devenit niste carti de colorat si de bifat cu x grile, materii cu totul au disparut din programa scolara, odata cu ele au disparut si profesorii care le predau, si toate astea folosesc de minune sistemului global corporatist din cauza ca angajatii neavind capacitate de adaptare in economia reala sunt obligati sa tina cu dintii de job-ul pe care-l au. Asta e unu dintre principalele motive pentru care in Romania nu veti vedea degraba o categorie sociala capabila sa-si ia viata in propriile miini si sa deschida o mica afacere. Statutul de angajat e unul aproape sufocant in economia de azi, dar e singurul statut care asigura dpdv psihic o oarecare stare de siguranta.

        • Ma uit la manualele de limba romana care sunt jalnice. Elevul nu intelege nimic din evolutia literaturii. Dar tema de fond e ca programa se schimba intruna, profesorii sunt deprofesionalizati si nu mai au statutul social de altadata, nu mai exista institutia bunicului care sa aiba grija de copil, parintii fac copii la batranete si nu mai au timp ori rabdare cu ei, daca nu cumva familiile se destrama, apar tot felul de tentatii (droguri, alcool, porno etc.)

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            Eu stiu exact unde este problema manualelor. Dar ma indoiesc ca pe legile actuale va fi posibil de schimbat ceva.

            Orice manual ati lua ca exemplu veti putea vedea ca se schimba la fiecare citiva ani. Dar cum? Nu se schimba prin niste analize temeinice punct cu punct ale continutului, ci se schimba cu totul in functie de smecherii care detin controlul financiar al acestui mecanism. Aici e marea problema. Manualele au cite un singur autor (sau 2-3 in unele cazuri), iar acesti autori n-au cum sa foloseasca in continut texte publicate deja de alti autori. Ceea ce incearca ministerul sa faca foarte timid este doar un fel de cenzura, nicidecum implementarea unui concept stabil despre ceea ce ar trebui sa fie continutul unui manual.

            Dupa parerea mea acest lucru ar trebui schimbat de urgenta, si ministerul ar trebui sa fie decidentul fiecarui punct existent in manuale in asa fel incit daca un an scolar se dovedeste ca un anumit capitol este gresit sau ca poate fi imbunatatit atunci sa fie modificat doar acel capitol din manual, iar restul sa ramina. In felul acesta manualele vor fi imbunatatite constant, si in decurs de 4-5 ani se va putea ajunge la un set de manuale aproape stabile. Asa ar disparea si disputele care au loc an de an cu privire la editarea manualelor.

            Dar repet, ma indoiesc ca m-ar putea auzi cineva, interesele sunt mult prea mari, si din pacate problema e aceeasi ca in oricare alt segment decis politic: banul primeaza!

          • Nu se mai face nicio corelare intre cifrele de scolarizare si necesitatile societatii. Promotiile de avocati, economisti, actori, politologi, specialisti in PR etc.etc. dau numerosi absolventi care nu-si mai gasesc locul in societate. Nu exista un minim feed/back al abandonului profesional. In general, societatea romaneasca e o necunoscuta romanilor. Sincer, nu stiu cum pot fi oprite toate astea. Elenick spune ca prin DNA. Si ca el sunt multi.

      • Mihai Şomănescu spune:

        Cu tot respectul: poporul român este invatat, inca de pe bancile scolii, ca nu are istorie, ca nu a avut sau a avut o civilizatie inferioara pana la 1848, ca am facut numai tradari si slugarnicii. Cine s-ar respecta daca se simte portretizat intr-un asemenea hal? Am vie in memorie amintirea orelor de scoala, in care profesorii ne spuneau chestii absolut socante pentru mine. Acum. Atunci aveam doar unele nedumeriri, dar eram printre putinii. Restul le bagau la cap si le primeau ca fiind firesti.

        Chiar si pe vremea lui Ceausescu se facea educatie in stilul in care ne raportam mereu la Occident, niciodata la noi insine. Trebuia sa copiem, sa furam, sa facem orice precum in Vest. Dar si mai bine. Va spun cu sinceritate: un roman de-acum 150 de ani nu ar crede ca noi suntem tot romani. Pana si limba am occidentalizat-o.

    • Shadow spune:

      @Filip

      1. si slugile au lideri. Nu amesteca “treburile”.
      2. respectul se pastreaza, se castiga sau se pierde.
      3. cand esti in afara sistemului este mult mai greu sa lupti cu sistemul. In plus faci parte ca simpla “sluga” din sistem. Comoditatea draga Filip face slugi, refuzul de a participa la “viata cetatii” face slugi.

    • Ghita Bizonu' spune:

      Mde .. insa ce omiteti este faptul ca majoritatea intectualimii noastre , a”calseri mijlocii” are visul de a fi copil de servitoare.

      Daca nu stiti ce este aia “copil de servitoare” inseamna ca sunteti cam “recenti” rezultata al promovarii sociale din anii 50-60.Parveniti care va sa zica . Si “onoarea” voastra sta in consum (asa ca Boc cel Pitic cu a sa tabeleta de 400 ei\uroi ca “tot romanuil” … ) si idealul este vanhelie cu ale sale ceasuri scumpe .. si multe!!!!! (in gnl un singur Vacheron ajunge o viata ba il lasi si mostenire nepotului preferat)

      Nu imi cer scuze.
      Cui nu=i place sa ma deneunte la Securitate!
      A am uita … azi pot zice unuei origini sanatoase ca este un tzoparlan!!!

  2. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    Interesanta schimbare de atitudine aveti. Imi place. In orice caz e mult mai bine decit asta:

    http://vosganian.ro/?p=5369&cpage=2#comment-261742

    • Sorin, intrebarea ramane. Eu am mai facut o revolutie. Cand spun ca am facut-o, chiar am facut-o. Numai ca pe cand eu faceam revolutie, in fata scutierilor, altii faceau restauratie. Cand am iesit din puscarie, invinetit tot, l-am vazut pe Iliescu cum se vaita ca Ceausescu a intanat idealurile socialiste. De aceea, inca o data te intreb: ce revolutie si cu cine? Si ce fel de revolutie vom putea face ca membri UE, care din guvernele NATO ar agrea o revolutie in Romania?

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Ce revolutie sa facem? O revolutie a constiintei colective.

        Cu cine? Cu toti cei care vor sa participe!

        Cu ce? Cu idei! Cu dezbateri!

        Cum? Prin convingerea unui numar cit mai mare de oameni despre citeva elemente esentiale. Si anume: puterea e la noi! Nu trebuie decit sa o urnim de fiecare data cind trebuie indreptat ceva.

        Cine sa o conduca? Nimeni!

        Ati auzit despre miscarea Anonymous? A fost o miscare care a cuprins intreg globul, o miscare pornita de la dezbateri pe internet privind libertatea de a ramine anonim, respectiv dreptul la viata privata necontrolata de legi gen Big-Brother.

        Ei bine, acea miscare nu avea lideri propriuzisi, avea doar un numar de 4-5 organizatori initiali care n-au facut altceva decit sa deschida pe net niste puncte de dezbateri, restul s-a facut de la sine.

        Puterea norodului e mare, foarte mare. Un milion de oameni pot ridica in aer 1000 de locomotive! Pot chiar si sa ia parlamentul ala si sa-l arunce pina-n Bangladesh daca vor! Nu trebuie decit ca aceasta putere sa fie urnita din loc. Si singurul mod prin care poate fi scoasa din hibernare o asemenea putere este trezirea constiintei colective.

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          O mica precizare. Ceea ce a initiat miscarea Anonymous a reusit sa invinga intreg “sistemul” american, cu tot FBI-ul, NSA-ul, CIA-ul, guvernul SUA, si l-a facut pe Barack Obama sa semneze abolirea sistemului de legi big-brother…

          Pentru retardul de Iohannis n-a fost suficient faptul ca SUA nu mai are legile big-brother, el inca incearca sa le impuna in Romania.

        • Sorin, nu vreau sa te dezamagesc, dar puterea norodului, ea singura, nu a reusit nicaieri sa duca lucrurile inainte. Mereu au aparut niste ticalosi care s-au cocotat pe sperantele norodului si le/au deturnat.

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            Tocmai de aia am zis: niciun lider!

            E un punct important, oamenii trebuie sa ajunga sa gindeasca singuri, sa faca bisericute in parc si sa dezbata. Acum avem net-ul la dispozitie, e mult mai usor decit pe vremea comunismului cind orice grup mai mare de 2 persoane putea fi considerat grup instigator – diversionist.

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            O revolutie nu trebuie sa fie neaparat animata de actiuni galagioase. Ea se poate face chiar si in tacere.

  3. cris spune:

    Nu pot sa-mi opresc un gind: ma intreb citi ar spune ca pina si Buzura e comunist, pontist, pesedist, etc, etc. Maladia urii si a suspiciunii. Aruncatul in derizoriu – un alt sport national.

    Cred ca nu poti face altceva decit sa dai timp oamenilor sa se trezeasca, sa evalueze, sa inteleaga, sa-si revina la acel tip de relatie care nu mai e filtrata prin inchipuite afilieri electorale – desi, nu stiu, aceasta inversunare de stil galerie de fotbal fanatizata, ba chiar mai rau uneori, de-a dreptul de galerie sectara, se vede din ce in ce mai puternic in politica si cred ca afecteaza din ce in ce mai mult nu doar relatiile sociale ci chiar si pe cele personale. Cu atit mai mult cu cit se traieste din alegere in alegere din motiune in motiune, din jos cutare pina la jos cutare, intr-o lume extem de strimta si mai ales cu personaje reciclabile, reevaluabile, in permutari stinga -dreapta care se petrec mereu si mereu intre exact aceiasi. Chiar am putea avea optimismul ca in vreun viitor oarecare cineva se va trezi? Cum? cind fiecare ii cinta un cintec de leagan? – Iohannis cu lucrul bine facut care nu exista, DNA-ul cu o cruciada de mucava impotriva coruptiei, cu un ponta aruncind o felie de salam ici colo (ma si intreb ce altceva ar putea face), cu un pdl care iar spune facind cu ochiul “lasati tara pe minile nostre, miini bune”. Imnul national ar trebui sa fie probabil “dormi romane” ca altii “au grija” de tine.

    Pentru unii e usor, obtin aderente prin spalat de creieri propagandistic; referintza majoritatii ca informatie credibila a ajuns zvonul propagat prin vreun ziar. Propria minte si buna cumpanire sunt ceva impovarator probabil, ca si libertatea; se traieste din surrogate – zvonul tine loc de proprie judecata, si, mai nou, chiar si cel care doar incearca sa judece cit de cit obiectiv, cit de cit impartial, se documenteaza, afla, pune informatii in opozitie, e socotit vinovat de vreun fanatism politic. Romania pare sa nu mai aiba societate civila care sa analizeze cu circumspectie miscarile politice, fara partinire viscerala. Nici nu se mai concepe asa ceva se vede, din moment ce oricine, orice ar spune, e raportat la un ponta, iohannis ori basescu…..e probabil apogeul politizarii societatii atunci cind vezi chiar prieteni buni privindu-se cu deconsiderare (pontistule, taricenistule, basistule, iohanistule) si dindu-si de zor palme unul altuia.

    Buzura nu poate impune ce gindeste intr-un acelasi fel, propagandistic, nu poate fi meschin; doar spune ce gindeste, fara nici un interes si taios. Cuvintele lui nu au “valoare” de zvon si de injuratura. Deci nu pot “prinde” la mintea avida de senzational, halucinant, stupefiant si altele asemenea. Ma intreb in ce masura un mesaj atit de puternic va fi auzit, daca va trezi cit de cit pe unii, citi i se vor alatura si in ce mod. Editorialul sau are abia vreo 870 de oameni care l-au citit. E amar de putin. Iti ramine doar sa speri ca e ca o sticla cu mesaj aruncata pe mare care va atinge vreodata un alt tarm.

  4. epolitikon spune:

    Pai e simplu, toate javrele astea care ne conduc si ne reprezinta.
    Acum ca a inceput sa miste DNA-ul, tipati si va aliati in pozitii nefiresti.

    • Ce vrei sa spui prin “pozitii nefiresti”?

      • epolitikon spune:

        Adica toate acele pozitii de kamasutra politica, concretizate in aliante politice si piruete in mesaje/discursuri care se schimba mai ceva decat schimb eu cearsaful din pat

        • Draga epolitikon, asa e toata politica romaneasca. Asa e societatea romaneasca. Ti-am mai dat exemplul din 2008, cand 70% dintre romani au votat niste minciuni sfruntate. Sau 2012, cand 15% au votat un partid care cerea anchetarea mortii lui MIhai Eminescu.Crezi ca medicii vor sa se renunte la plic? Crezi ca profesorii vor sa renunte la meditatii nedeclarate? Crezi ca oamenii de afaceri nu cauta sa ocoleasca TVA de 24%? Tu vrei sa te razbuni sau vrei sa lecuiesti acest popor? Daca doar vrei sa te distrezi pe seama romanilor poti sa asmuti in continuare procurorii si sa privesti breaking news la televizor. Dar raul e mult mai adanc si vine de foarte multa vreme.

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            Si atunci dumneavoastra ce faceti cind vedeti toate astea? Ziceti cu voce tare ca nu sunteti de acord cu modul asta de a face politica, sau preferati sa va aliati exact cu cei care prin minciuni reusesc sa pacaleasca masele mai bine?

            Despre asta-i vorba. Societatea poate fi extrem de derutata in convingeri la un moment dat, si oameni ca Hitler sau Stalin au putut sa existe doar din cauza faptului ca oamenii care ar fi putut sa se opuna au preferat sa se alieze.

          • Eu am spus lucrurilor pe nume. Le/am spus si in PNL, lui Blaga si lui Johannis. Le-am spus si de la tribuna Parlamentului. Mai citeste odata ce am spus in 12 februarie. Tot ce a inteles sau a vrut sa inteleaga opinia publica a fost ca in coltul meu am scos sticluta cu mir.

          • emi spune:

            Lupta se poate duce si din interior, nu doar din exterior. Cu niciun partid nu poti rezona permanent 100%, mai exista si opinii diferite asupra diverselor probleme si viziuni. Ca sa nu mai vorbim de momentele socio-politico-economice oportune sau mai putin oportune, pentru anumite decizii. Si de la “inaltimea” noastra nu se vede tot…

  5. Filip G spune:

    Ok,va las putin plec la albinute.
    Va zic doar cateva idei:
    Dragnea crede ca poate PSD sa dea un premier femeie.
    Virajele astea la 180 de grade arata lipsa de solutii.PSD e misogin si nu a votat presedinte PSD o femeie pe termen scurt,cum sa fie de acord cu un premier femeie?
    Totusi un premier femeie nu se ridica la rangul de general al interesului NATIONAL….. :)
    Pana una alta PSD are o mare problema,accepta esecurile lui Ponta si le asuma ca partid ori se delimiteaza de ele si i le pune in carca lui Ponta?!?
    Eu cred ca in curand Ponta devine trecut nu viitor……. :)

    • Daca te uiti in anuarul statistic, guvernarea PSD nu are rezultate dramatice, oricum mult mai bune decat guvernarea PD care vrea sa-i urmeze. Dar ca e o criza de autoritate in Romania, asta e evident. Dar nu autoritate din aia facuta cu zbirul , ci autoritatea facuta prin odine si eficienta.

  6. emi spune:

    Cata vreme Albert Einstein este propagat de o publicitate uriasa, iar Nikola Tesla e un cvasinecunoscut, aceasta este politica planetara. Sunt promovati doar cei din casta favorita, iar acestia nu au niciun interes sa mai existe si alte natiuni bine inchegate. Daca vrei sa penetrezi usor in fruntea sistemului, este suficient sa nu apartii prin ADN poporului respectiv, si sa fii mandru ca esti sluga. :)

    • Mi-a placut asta cu Tesla. A fost un personaj fascinant. S-au facut si filme despre el.

      • emi spune:

        Toate inventiile lui au functionat din prima, le “repara” din mers, in imaginatie! Isi “vedea” inventiile functionand, si apoi le construia.
        Probabil ca a renuntat cand a inteles ca pentru mostenirea lui mai este necesara si o crestere a vibratiei pozitive, o evolutie a constiintei care sa fie capabila sa aleaga emotiile si sa le tina sub control, omenirea trebuia sa iasa intai din materialism/dual, pentru a putea intra in era energiei libere. Un corp uman care vibreaza haotic in frecvente joase, pur si simplu blocheaza un receptor de energie libera, sau mai exact, il determina sa functioneze haotic. Propriile noastre emotii negative ne costa bani pentru energie… :)

        • Mihail spune:

          …acuma se face si o masinuta cu numele lui.
          Cred ca prin primvara mi-o cumpar si eu. Imi mai trebuiesc doua-trei milioane de dolari, dar se rezolva.
          Nici macar Ferrari nu are o acceleratie atat de rapida ca masina Tesla.

          • emi spune:

            Testatica exista din anii ’70, o construise, perfectiona si folosea o comunitate elvetiana cu membri evoluati spiritual.
            http://www.terrana-ecovillage.ro/?p=188

          • emi spune:

            Testatika (Paul Baumann) sau motorul EMA al lui Edwin Grey functioneaza cu energie radianta (energie captata din mediu inconjurator) (costuri cu alimentarea zero, independenta totala), masina Tesla s lansata in 2013 este masina electrica, functioneaza pe baterie cu curent electric, alimentarea costa mai putin decat benzina sau motorina dar trebuie alimentata la sursa de curent electric.
            Motorul care functioneaza cu energie radianta se alimenteaza direct din mediul ambiant, costuri zero si independenta totala. Dar cei care folosesc acest motor trebuie sa fie oameni apropiati de Dumnezeu, altfel emotiile negative pot bloca alimentarea.

  7. cris spune:

    Multumesc VV, probabil nu avem alta solutie decit sa spunem ce gindim. Si in ce ma priveste am niste ginduri “crepusculare”:

    Imi pare ca asistam (la) o campanie de dimensiuni inspaimintatoare de depersonalizare, umilire si incurajare a mizeriei de o parte, de cultivare a minciunii, imposturii, vatasismului, a clan-ificarii ori chiar sectarizarii cu mult dincolo de visul oricarei organizatii mafiote, de cealalta parte. Capital uman? intelegere si minim respect fata de acesta? nu exista capital uman, exista doar “politica de cadre”…. e inca un editorial al lui Buzura de citit: “Pe cand uniformele?” dau link-ul mai jos.

    Acum vreo doua saptamini ascultam povestea unui judecator. Si cred ca ar putea fi povestea oricui indrazneste sa isi exprime in vreun fel bunul simt, cumpanirea, cumpatarea, dreapta judecata, omenia si, in fond, normalitatea. Revin la spusele acelui judecator cu scuzele ca reiau ceva ce am mai scris – ma obsedeaza spusele lui, sunt un punct pe I pus cu precizie dureroasa si definitiv: “si v-ati impotrivit fiindca voiati sa schimbati lumea, nu?” e intrebat… ” Nu am vrut sa schimb lumea, nu am cum sa schimb lumea, AM VRUT DOAR SA RAMIN EU INSUMI”, nu ce vor ei, nu ce asteapta ei de la mine sa fiu, nu o zdreanta ci om cinsitit, sa-mi fac meseria asa cum se face, sa am grija de familia mea…Si pentru asta e intrebat: “am venit sa vad daca ai murit; de ce n-ai murit ca sa scape lumea de tine?”….

    Imi pare esentza nebuniei la care s-a ajuns: te lupti sa ramii tu insuti, sa-ti faci meseria, sa-ti vezi de familie, sa nu fii minjit, sa nu fii sluga, iti ceri dreptul, si asta e o crima: Daca vrei sa ramii om ramii, dar asasinat in orice fel: dat afara, fara posibilitatea de a-ti gasi loc de munca, sau ajungind bisnitar caci pe ce ai fost pregatit nu poti munci fiindca n-ai “relatii”, si oricum e unul cu mult mai multe “relatii” care iti devine sef si in prostie te obliga sa-ti faci munca prost de pleci si singur, daca ai o mica afacere aceasta e sufocata de altii, ori ai un venit mult sub limita decentei din care sa nu poti sa ai grija de ai tai, sau te trezesti bagat la puscarie ori alungat din tara de nevoi.

    E o shimonosire la ordin a unei societati. O asimilez unuia din episoadele Twilight Zone: The eye of the beholder (the private world of darkness) – cum sa-l traduc? Zona crepusculara: De gustibus (o lume privata a intunericului) – in care omul cu un chip normal e operat continuu la ordinul statului, un stat care considera monstruozitatea regula, si daca operatia nu e reusita acela e exilat, obligat sa se considere aberatie atunci cind toti cei din jur au diformitati fizice pe care ajung sa le considere frumusete. ( https://www.youtube.com/watch?v=iVGKXa8YMtM e ultima parte, dar chiar as dori oricui sa urmareasca aceasta parabola de la bun inceput si sa stea pe ginduri, cum am mai spus odata “a sta pe ginduri” adica a te ridica, a te sprijini pe propria ratiune )

    Ei (care “ei”?) vor ca toti sa faca ce sunt “dresati” sa faca: sa se puna singuri cu gitul intr-un lantz al promiscuitatii si santajului de care dumnealor sa poata trage oricind, ori sa se astearna pres pe care dumnealor sa-si stearga picioarele si sa-si sufle flegma, incintati de mirlanie ca si cum aceasta ar fi devenit rang academic….. Nici nu stii clar cine sunt, stau in acea “lume privata a intunericului”; oricind te astepti sa mai rasara un acoperit, un cirac, un popindau, o galinacee, un porcuror, un jurnalist de-tont-olog si strident doar pentru a capta atentia, fiul lui x, finul, nepoata, mesagerul, sageata, etc. Monstruozitatea ridicata la rang de puternic organism parastatal, moara de macinat o societate.

    Sa minti ca politician, sa furi ori sa inseli la nivel de societate, e una, un grad de coruptie ori deviatie sociala se vede peste tot in lume, sa ai servicii care dau in gropi asisderea, justitie care isi da in petec, se vede….se corecteaza intr-o munca de Sisif ajunsa rutina acceptata, se tine la un anume nivel caci de eliminat nu se va elimina niciodata. O lume aseptica nu exista. Sa doresti, insa, din pozitie si institutie de putere, si sa te organizezi in acest sens, ca sa induci eliminarea oricui nu se supune aberatiilor, nu tine “ciocul mic”, sa nu existe decit un sistem de complicitati si santaj, cel pe care il vrei tu cel din culisele puterii, si care iti permite sa afiliezi slugi ori sa pedepsesti la discretie pe cine cricneste….. e cu mult mai grav si tine de o cu totul alta ideologie decit de cea de partid, iar de democratie ori stat de drept nici atit. ( E chiar opusul acelei muncii de Sisif modest si rutinier, de sistem discret si mereu prezent de imunitate al societatii democratice care limiteaza perpetuu, izoleaza, ingradeste aberatia. In Romania e ca un sistem imunitar luat razna care se indreapta destructiv si coplesitor asupra organismului pe care e de presupus sa il apere.)

    Si am tot vazut-o: cu basescu a atins un apogeu, dar am vazut aceasta la timpul lui Iliescu de la brutal cu mineriadele, la modul in care au fost infiltrate si supravegheate partidele istorice reorganizate in 90, modul in care s-au acaparat instrumente economice sau institutii ale statului, valul 1990, valul 2000, valul 2009 si tot asa: Mecanismul si sforarii lui Iliescu s-au mutat la Nastase, parte au trecut in pd, au darimat un PNTCD au inghitit un PNL, s-au impartit si parte din baracude s-au mutat cu Basescu la Cotroceni si au adunat alte baracude in jur si s-au puit. Acum se muta iar: baracudele la noul pdl, rechinii la unpr si lipitorile pe la psd, si tot asa…. caci ceva macar de genul “onoarea hotilor” nu exista (onoarea hotilor, caci fidelitate nu pot sa o numesc). Se strecoara, se aduna, se rasfira, se intaresc, se ascund temporar si intre timp isi gasesc iar drumul spre virf, se multiplica, isi fac dinastii, se vopsesc, se reinventeaza, se rebranduiesc.

    Cumva ei cei mereu schimbatori ca aparentza isi doresc uniformizarea unei societati in mizerie.

    • cris spune:

      Buzura: Pe cand uniformele

      “Într-un spaţiu terorizat de slugi şi de slugile slugilor, în care nimicurile, bârfa măruntă şi infantilismul politic sunt însoţite de câte o proteză de genul „senzaţional“, „excepţional“, „inedit“ etc., n-a mai rămas niciun locşor pentru spirit, încât fiecare zi pare un elogiu adus prostiei şi umilinţei. Efortul de desprindere de acest univers primitiv creat de modul nostru de a face politică este infinit mai dificil decât încleştarea de odinioară cu cenzura comunistă şi cu lumea clădită pe puţina imaginaţie a activiştilor de atunci. (….) Otgonul cu care e cusută democraţia noastră se vede de pe lună, dar toţi mimează libertatea, democraţia şi, fireşte, mândria de a fi europeni. În realitate, continuăm să trăim în plin băsism. Un fel de Băseland – Bassland under Dambovitza –, fără Băsescu, dar cu instituţiile gândite şi create de el în plină funcţionare. ”

      http://revistacultura.ro/nou/2015/08/pe-cand-uniformele/

    • emi spune:

      Macar a apucat sa-si practice meseria…

    • Si toate astea in numele democratiei!!!

  8. emil mihai spune:

    Varujan,
    Eu cred ca urgenta zero a ROmaniei rate oprirea exodului de romani care pleaca afara. Acest lucru trebuie initiat cu UN project or 7-8 ani de dublare -triplare a salariilor in paralel cu cresterea facturilor, impozitelor- UN regim fiscal similar ca in UK. In paralel trebuie spuse alte povesti decit Miorita.

    • emi spune:

      Eu m-as intoarce daca as vedea udre si blagi in puscarii, si pe VV, Mona Musca, Tudor Chiuariu, Decebal Traian Remes, etc., “repusi in drepturi” cu scuzele de rigoare. Iar pentru fiecare mizerie de pe internet sa primeasca despagubiri. Atunci as sti ca exista Justitie in Romania! Cu doi arginti nu ma cumperi.

      • Mona Musca a fost, la randul ei, o victima. Am cunoscut-o bine, era un model pentru femeile mature.

        • elenick spune:

          Mona Musca a fost una dintre cele mai vizibile victime ale sistemului ticalosit! In loc sa o apere, sa faca distinctia intre un Secu adevarat si o biata profesoara care isi “scotea” studentii straini (cu rapoarte benigne la secu) nu ii incrimina, Societatea civila a lapidat-o degraba in piata publica si a umplut-o de laturi ! Oare Gabriel Liiceanu isi va ceare scuze vreodata pentru faptul ca a “ingropat-o” pe Mona Musca si l-a urcat pe piedestal pe unul ca Basescu? ar fi un mic semn de normalizare al societatii civile….

    • emi spune:

      Cand Statul iti impune un salariu minim pe Economia Nationala pe care tu, patron si propriul tau angajat, nu ti-l poti plati din firma ta minuscula, pe care iti doresti sa o “cresti” mai intai, ca sa ai ce “mulge” in viitor, ai doua variante: inchizi firma sau inchizi firma.
      Daca nu ai angajati, vei fi impozitat suplimentar, va fi imposibil sa platesti.
      Daca angajezi pe cineva, muncesti degeaba, firma nu va mai “creste”.
      Salariile care nu pot fi acoperite de productivitate distrug Economia.

      • Mihail spune:

        emi, daca firma ta de rahat nu produce nici macar salarii, atunci arunc-o in Dunare, iar tu pleaca inapoi la italieni si gaseste un mos, cu-n picior in groapa, pe care sa-l stergi la popou.
        Ti-ai inchipuit ca daca-ti faci companie vor curge euroii pe teava de apa rece de la baie.

        Pune mana si munceste !
        Dar mai intai gandeste…hopa, am uitat ca esti blonda.
        Defapt o venerabila blonda.
        Incearca la cimitir.

      • Trebuie totusi un salariu minim, altfel se plateste mult la negru.

        • emi spune:

          Sunt multi care vand la taraba, cat credeti ca pot castiga?
          Ma refer la cei cu putina marfa, pentru ca se vede dupa cantitatea sau calitatea marfii cat ii duce capul sau posibilitatile financiare.
          Nu cer ajutoare sociale la Primarie, dar nici nu pot plati un salariu minim pe economie. Ar trebui lasati sa traiasca si ei cum pot…
          Unii se pot intrema, sau destepta, si dupa doi-trei ani sa porneasca o afacere serioasa. Daca insa le iei tot ceeace castiga, evident ca vor renunta si vor deveni asistati social.

    • Oprirea exodului echivaleaza cu schimbarea opticii potrivit careia locul unde ne-am nascut e un loc al dezamagirilor, al deznadejdii. Sincer, nu stiu de unde sa o apuc pentru a opri acest tavalug. Pentru ca asta nu o poti face de unul singur. Si massele nu inteleg, ii incurajeaza pe cei care ne imping mai departe in prapastia din Parabola orbilor.

  9. Pacala spune:

    @VV
    pentru o mica renastere nationala avem nevoie de un lider, care sa creada in destinul lui si al tarii. In clasa politica actuala, obosita si astmatica nu mai este nimeni la fereastra. Poate daca aducem un principe strain, nu dude numite regalitati, si ne numim monarhie. Sau poate se aduna acesti obositi lideri politici la masa si lasa un guvern de tehnocrati sa faca cate ceva, poticul doar facand consensuri fade si votand. Cateodata si poporul, obosit, vrea pace. Si poate greseste votand un presedinte anchilozat. Deci avem optiuni, chiar daca obosite

    • elenick spune:

      @pacala,

      si eu cred ca un lider inspirat, trustful si cu viziune ar fi ultranecesar, dar nu si suficient. Intrebarea este daca ar “aparea” ar fi urmat cu incredere sau ar fi bombardat de a doua zi cu tone de laturi, cum este “linsata” familia prezidentiala azi (sincer, din cauza aceste ofensive de discreditare ii acord simpatie, Sistemul se pare ca nu il “inghite”, ca si pe Emil Constantinescu, deoarece nu face parte din el!).

      Guvernul de tehnocrati, cel putin pana la alegeri, dar si dupa, ar fi o solutie buna de “avarie”, pentru a pune cat de cat economia la punct, dar ce te faci cu lideri ca Gorghiu, Predoiu, care, desi Dragnea si “interesul national” PAR mai deschisi unui armistitiu politic, fac vocalize de dimineata pana seara, ca niste TZATZE politice, ca niste simpli demagogi, fara pregatire profesionala si lipsiti TOTAL de moralitate (nici de bun simt elementar nu pot fi banuiti) !

      Asadar ar trebui nu unul ci o echipa – eu estimez la cca 100 de persoane, min.- de profesionisti de top, toti oameni cu viziune si responsabilitate, care sa REPORNEASCA tara asta, pe baze normale, corecte, legale – nu cum s-a intamplat dupa 1989, cand clica securista& activisti de partid au distrus-o cu o “abnegatie” demna de cauze mai bune!

      Chiar nu dispune Romania de asemenea resursa? eu nu cred, STIU ca oameni sunt, cu competentele si priceperea necesara. Mai ramane ca factorul politic si bineinteles Serviciile – ca sunt mai tari ca politicul, acum – sa permita aceasta “Renastere” si sa ii pedepseasca exemplar pe sabotori! Atat!

        • emi spune:

          Filmul asta ne ajuta sa intelegem inclusiv de ce a fost sabotat de catre BNR Guvernul Tariceanu… se afla in locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Cat despre transformarea unora de pe blog din liberali in socialisti, probabil erau indatorati pana in gat la banci.
          Asta nu inseamna ca poti asimila raul facut de marile familii bancare cu politica de dreapta, astia distrug in mod egal pe toata lumea.

          • Nu, BNR nu ne-a sabotat. Dar dupa aceea a participat in mod incorect la campania de discreditare.

          • Shadow spune:

            @Dle Vosganian
            bnr v-a sabotat si v-a discreditat in paralel cu guvernarea. Se dadeau de ceasul mortii de “incalzirea economica” dar in acelasi timp diminuau garantiile bancilor la bnr ca acestea sa amplifice “creditarea cu buletinul”.

            bnr avea exemple de la tarile vestice daca nu-i ducea capul singuri. De ce au permis creditarea in alta moneda decat cea a veniturilor? Aia era problema lor nu a guvernului. La fel “centralizatorul” de datorii a fost creat de bnr dupa ceva ani dupa guvernarea tariceanu. Exista in toate tarile vestice reguli bancare de tip “masura de siguranta”. Nivelul de imprumut-rata fata de nivelul de venit. Sa va aduc aminte cand a aparut asta ? La cati ani dupa guvernarile tariceanu?

    • Mihail spune:

      Pacala, nu te lua de Duda, ca te ei de mine.
      Ce ai cu el ?
      A fost omul actor ?
      A fost .
      Este “os domensc” ?
      Este !
      ….Personal nu-l pot suporta decand, pe vremea liceului ne-a invitat pe cativa acasa la el, iar tatal lui ne-a aratat un arbore genealogic bogat, de unde se tragea facil concluzia ca familia Duda este descendent din Domnitori.
      Stiind asta, inca de atunci, nu cred ca el este parasutat acolo, precis l-a informat pe Rege despre chestia asta.
      Aia cu actoria..era un moft.
      Aaaa, sa nu uit, arborele genealogic de la Securitate nu ni l-a aratat !

      • elenick spune:

        Cred ca si azi esti ofuscat ca arborele lui genealogic il batea pe al tau de securisti de o generatie, prima de “incaltati”! asa e ca doare si acum? Nu fii trist, intre timp Secu la tine e la a doua generatie, poate chiar la a treia daca ai copii si i-ai tinut “aproape”… ceea ce nu prea cred! esti singur ca Steaua Polara :)

    • Nu un lider, ci mai multi lideri ne trebuie. Dar cum sa strapungi acest mecanism bine rodat care distruge orice lider autentic inainte de a se naste?

      • emi spune:

        Infiltram tineri inteligenti la Secu :) :) :)

        • emi spune:

          Tineri luminati, copii indigo, de cristal, curcubeu.
          Ei vor sti sa rupa lanturile, nu vor putea fi controlati.

      • elenick spune:

        Nu ai cum, decat daca si “mecanismul” vrea! Eu speram (in idealismul meu…) ca exista si capete limpezi pe la Secu (SRI, SIE, etc), pe acolo, care sa realizeze ca ceea ce s-a intamplat in Romania din 1989 incoace se numeste distrugere si tradare de tara in forma continuata si agravanta si ca ISTORIA nu-i va putea absoli de aceasta vina! Deci ar trebui sa faca si ceva “fapte bune” cum ar fi un RESTART Romania pentru care sunt necesari oameni profesionisti, de caracter si cu viziune. Mai multi, o echipa, asa cum spuneti si dvs, iar ei – serviciile- ar trebui sa-i pazeasca si ocroteasca precum pe “sfintele moaste”, ca ar fi cam ultima noastra sansa!

        • emi spune:

          Serviciile servesc “noua ordine mondiala” de multa vreme, de aceea au si renuntat la comunism/socialism simuland Revolutia din 1989, “butonul” nu mai e de multa vreme la noi. Au trecut cu arme si bagaje in tabara globalizarii, probabil capii au fost momiti cu grade de iluminati. Unii vad globalizarea ca pe o suprafiinta, fiecare om fiind o celula care o serveste, si evident nici “creierul” si nici “inima” nu sunt in Romania.
          Natiunile isi pierd sensul, putem invata sa ne detasam, sa urmam mersul istoriei si al evolutiei, asa cum va trebui sa intelegem ca incet si sigur redevenim androgini. Ni s-a mai acordat o libertate, nu mai suntem legati de glie, vom fi in stare sa o acceptam? Cu sexualitatea va fi si mai greu, dar evident, nu este obligatoriu sa paseasca toata lumea intr-o noua dimensiune.

  10. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    armistitiul politic, pacea politica despre care vorbeste acum Dragnea si Oprea imi arata ca se vrea iarasi o coabitare. E un semn rau de tot.

    Se va pune din nou batista pe tambal cu privire la toate hotiile care s-au facut pina acum si se da liber la furat in continuare… Probabil ca multi au rasuflat usurati cind l-au auzit ieri pe Dragnea. Practic nu va mai ramine nicio forta politica interesata sa demonstreze ca vrea un sistem democratic corect. Megalitul care se creaza va anihila cu usurinta vocile sporadice care se vor face auzite.

  11. cris spune:

    Am dat intimplator peste o carte din anii 1800, Liber primus, Joseph Dana; prezentata ca o carte in limba latina de exercitii de morala – manual de etica pentru liceu si universitate O mica bijuterie putin cunoscuta. Un fragment din aceasta care mi s-a parut potrivita cu incercarile noastre de a spune ce gindim:

    “Nihil veritate sanctius et pretiosius haberi debet. Turpe est aliud loqui, aliud sentire; quod sentimus loquamur, quod loquimur sentiamus: concordet sermo cum vita. Non amat veritas angulos; in medio stat: licet nullum patronum aut defensorem obtineat, tamen per se ipsa defenditur. Non solum proditor est veritatis, qui mendacium pro veritate loquitur, sed qui non libere veritatem pronuntiat quam pronuntiare oportet; aut non libere defendit libertatem quam defendere oportet.”

    (Nimic nu trebuie considerat mai sfint sau mai pretios decit adevarul. Este respingator sa spui un lucru si sa gindesti altul. Sa spunem ceea ce gindim, sa gindim ce spunem: vorbirea trebuie sa fie in armonie cu viata. Adevarului nu-i plac colturile: sta in mijloc, chiar daca nu are un patron sau un protector. Adevarul insusi nu este mai putin propriul sau aparator.

    Tradatorul adevarului nu este doar persoana care spune o minciuna in locul adevarului, dar si acela care nu exprima din proprie libertate adevarul pe care ar trebui sa-l rosteasca, sau cel care nu apara din proprie vointa adevarul pe care ar trebui sa-l apere.)

    E interesanta atitudinea: tacerea ca tradare a adevarului

    • Pozitia ghiocelului.

    • cris spune:

      Leg comentariul acesta al dumneavoastra de ce spuneti altundeva, ca nu avem nevoie de un singur lider – si sunt de acord, e cazul ca o natiune sa inceteze sa tot proiecteze asupra cite unui cavaler pe cal portocaliu, bleu sau de alte culori sperantele dar si deziluziile si neputintele sale. E in fond nefiresc si e un nefiresc cultivat la nivel de demagogie pina dincolo de orice limita in Romania: cultura tatucului.

      Se vede de la campania pdl cu “lasati tara pe miinile NOASTRE, miini bune” pina la aceste sondaje recurente cu “INCREDEREA”. Nu, tara nu poate fi lasata pe miinile altuia in timp ce tu cetatean, adevaratul suveran, dormi – noi ca natiune ne alegem vatafi se vede si nu reprezentanti, iar apoi ne miram de rezultatul unui asemenea mecanism.

      Cit despre sondajele cu increderea, hmmm, nu stiu daca exista tara stabil democratica sa puna asemenea intrebare: in sondajele Gallup nu exista asa ceva ci intrebarea “cum credeti ca x isi face munca in pozitia de presedinte”, cum il judeci dupa faptele sale. ( Dar cine e x sau y din sondajele cu increderea, mama, tata, duhovnicul, sfintul, divinitatea sa le dai “incredere” si nu judecata clara si taioasa? Cine sunt x sau y care sa-ti placa, un top al actorilor “cei mai sexy” din lume sau oameni destinati sa implineasca o functie in anume parametri?????)

      Se traieste in Romania – si cred ca indus asa – intr-un soi de infantilism democratic, intr-un Hollywood-ism politic pe topuri de preferintze emotionale si mereu la limita dictaturii prin aceasta cultivare a “tatucului”, “baronilor”, “vatafilor”. Reprezentantii unei natiuni, de la parlamentar la presedinte, nu sunt totusi nici pusculitze de sperantze si nici gropi de gunoi in care sa -ti arunci deziluziile, nu sunt surogate pentru propria viatza, nu se traieste prin delegatie, ci sunt exact atit, indivizi care consideri ca iti vor reprezenta interesele mai bine decit altii si pe care sa ii sanctionezi daca nu o fac. Telenovelele, Bold and Beautiful, dar si confabulatiile si intrigile de tip tv sud-american trebuie sa ramina pe un ecran, nu au ce cauta in conducerea unei tari si in evaluarea acesteia.

      Spuneati cindva ca paranoia e mai degraba o trasatura individuala si preferati parlamentul individului. In aceste conditii insa baroniada telenovelistica ce leaga votantul de parlamentar se transmite mai departe in ghiocelism la fel de artificial al parlamentarilor catre altii perceputi mai puternici, intr-un lantz al erorii, in cadrul aceluiasi partid, fatza de DNA ori justitie, fatza de un presedinte. Un soi de piramida de vatasism pseudo-caragialesc din ce in ce mai consolidata. In loc de o evolutie normala spre aceasta detasare emotionala si predominantza a ratiunii, in ultimii ani se vede o involutie spre “-isme” (pontism, iohannism, etc) gaunoase. Si nu doar structurile statului ori partidele involueaza spre un ’50 penibil adaptat unei lumi de consum, sclipicioasa, superficiala, sub-educata si putreda, ci oamenii, societatea.

      ( citeam ieri Matei 23 – despre fariseism, mi se pare foarte adecvat:….şi fariseii stau în scaunul lui Moise (…) după faptele lor nu faceţi, fiindcă ei zic, dar nu fac. Ei leagă sarcini grele şi cu anevoie de purtat şi le pun pe umerii oamenilor, dar ei insisi nici cu degetul nu voiesc să le mişte. Toate faptele le fac ca să fie priviţi de oameni:i îşi lăţesc filacteriile şi îşi măresc ciucurii de pe poale. Şi le place să stea în capul mesei la ospeţe şi în băncile dintâi, în sinagogi. Şi să li se plece lumea în pieţe …. Ce sa adaug, ca nu e nimic nou sub soare???)

      ….

      Citatul de mai sus din Liber primus este de fapt o variatiune pe cuvinte ale St Bernard de Clairvaux, din Predica a sasea a ascensiunii. In predica ascensiunii este: “non amat veritas angulos (…) in medio stat”. Continua: “disciplina, communi vita, communibus studiis delectatur (adevarului nu-i plac colturile, sta in mijloc: ii plac disciplina, viata comuna, studiul in comun). Splendid nu? Adevarul nu este undeva in afara noastra, ci in mijlocul nostru, intre noi, acolo unde exista viata comuna, discutie si o disciplina a discutiei si studiului. Se vede ca la anii 1000 un Bernard de Clairvaux era, cel putin intr-o anume masura, un democrat al credintei.

  12. emi spune:

    Si pentru ca unii sustin ca SUA e mama democratiei, iata ca Justitia americana o depaseste in atributii pe cea romana, ei pot decide si ce anume e stiintific, si ce anume ai voie sa gandesti:
    https://www.youtube.com/watch?v=iCIXTAhiq0c

  13. Mihail spune:

    Eu cred ca “urgenta nr. 1 a Romaniei” este relansarea agriculturii, refacerea urgenta a sistemului de irigatie.
    Pentru tara noastra agricultura este viitorul.
    Toti vor avea nevoie de mancare, iar cu solul nostru fertil, cu raurile mari si bune….doar trebuie sa ne punem pe treaba.

    Cat despre cei care pleaca, treaba lor.

    • Emil Mihai spune:

      Treaba cu agricultura trebuie judecata extrem de pragmatic: agricultura a produs anul trecut (an foarte bun) 8% din PIB;
      IT cu doar 100 de mii de angajati a produs … tot 8 % din PIB.
      Daca la cultura mare cred ca ne apropiem de potentialul nominal al solurilor noastre ar mai fi rezerve in zootehnie si mai ales in industria alimentara; pe de alta parte odata cu caderea pretului petrolului sub 40 de dolari/baril cultura mare va primii oarece lovituri in sensul scaderii cererii si deci ieftinirii cerealelor!

      • tudor spune:

        Emile,
        investitia in pamint, dupa cea in educatie, este cea mai rentabila, pe termen lung.
        Pretul scazut al petrolului petrolului tine de conjunctura politica; socoteala e mult mai simpla: populatia planetei creste necontenit, iar aia vor sa manince.
        Apoi, socotim pib ul facut in agricultura la 8%, dar aia este substanta pura: o paine costa 0.60 lei, dar cu ea un om poate trai doua zile; eu merg sa ma tund, frizerita ia banii si merge la coafeza, coafeza la manichiurista, manichiurista la solar sa se bronzeze … toti astia fac pib de zeci de ori mai mare, dar fara paimea aia ….

  14. Emil Mihai spune:

    Realitatea este ca in tara este foarte greu de a gasi tineri cu un minim de pregatire dispusi sa invete o meserie . Toti cauta job-uri ca in filmul cu Chaplin , unde trebuie sa invirta de o cheie! Asta deoarece visul tuturor celor mai dezghetati ,este sa plece!
    Am intilnit acum doua zile in terasele din Santorini , zeci de romani ca ospatari: am facut conversatie , majoritatea plecati de 15-20 de ani! Dupa atitia ani ce au realizat? Stau cu chirie de 4-500 de euro pe luna intr-o camera , lucreaza 90-100 de ore pe saptamina timp de 7 luni , marea majoritate nu au familii , si in cel mai bun caz au pus deoparte 20.000 de euro ! Unul a recunoscut ca dintre cei 3 frati -unul in Grecia , unul in Italia si cel ramas in tara , cel mai bine o duce cel din Romania; Iar dupa 50 de ani vin cu coada intre picioare , bolnavi , fara dinti sa lucreze in Romania; ce dracu sa mai faci cu un om stors dupa virsta de 50 de ani?

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Exact. Cind se vor intoarce in tara distrusi stii ce vor face? Vor cere pensie minima mai mare de la statul roman. Si prostii care se chinuie sa razbata in mediul economic actual din Romania vor plati acele costuri fara sa poata comenta, pentru ca deh… politicienii vor face o comparatie intre numarul de voturi a celor care platesc si numarul de voturi a celor care trebuie platiti!

  15. elenick spune:

    d-le Vosganian,

    tolerati nepermis de mult postarile lui @mihail pe acet blog, care aduc un mare deserviciu igienei intelectuale si civilitatii blogului. Nu ma refer la continut, e o “tara libera”, of course, dar insultele, prostiile si mitocaniile pe care le afiseaza cu ORICE ocazie – inclusiv in privinta dvs!- ar trebui sa dea de gandit.

    Luati de mai “de sus” interventiile lui la acest post si mai ales de la precedentul si veti intelege la ce ma refer. @emi a devenit “sac de box”, jignita in cele mai execrabile moduri, dar nici ceilalti nu am scapat de magarii, cand ii pica bine ipochimenului. practic nu cred ca este cineva dintre “contribuailii” la blog omis la insulte, sub o forma sau alta…

    Imi aduc aminte ca, acum cativa ani, ati avut o pozitie ferma, la un moment dat, impotriva unui postator care il jignea constant pe @filip g, numindu-l “schiop”. @mihail a depasit cu mult acest nivel… Si atunci?

    • emi spune:

      Nu sunt sacul lui de box, este intalnirea mea karmica, care ma ajuta sa imi educ orgoliul, sa-mi “platesc” datoriile, sa invat sa imi aleg emotiile cu care vreau sa convietuiesc, sa-mi elimin negativitatea, sa ma detasez. Pana la urma certurile de orice fel dintre noi servesc doar celor care ne dezbina ca sa ne poata controla mai usor. Cuvintele lui nu ma pot lovi decat daca le dau eu voie, ce ii iese pe gura ii distruge lui echilibrul sufletesc si ii invalmaseste culorile aurei, in plus il discrediteaza ca om, barbat si cetatean.
      Daca ar vedea cum se aranjeaza molecula de apa cand spui “multumesc” si cum se tulbura cand injuri (si noi suntem 70% apa), poate ca si-ar controla mult mai atent vocabularul.
      Singurul care patimeste involuntar datorita vorbelor, este doar cel care le rosteste, ceilalti pot alege daca sa reflecteze/refracteze hidosenia lansata asupra lor, sau sa o lase sa ii tulbure.

    • Mihail spune:

      elenikutzo,

      chiar nu ai treaba, vezi ca s-a racit coada de la Tefal, asteapta rufele in masina de spalat, fa si tu un dush…cam miroase. Cumpara-ti un deodorant.
      Lasa-ma e mine, chiar nu stii, catzelul moare adesea de drum lung, iar “altii” de grija celorlalti.
      Inteleg ca nu ai pe nimeni…”NF” scrie pe textele tale.

      • emi spune:

        Unicul care “nu are pe nimeni” esti tu.
        Nu te poti iubi nici macar pe tine insuti.
        Cum poti iubi umanitatea, ecosistemul, realitatea in care traiesti, daca te dispretuiesti pe tine insuti?!?
        Ura este frica gresit gestionata.

      • emi spune:

        Un om care se iubeste/respecta nu gandeste asemenea cuvinte.

  16. Mihail spune:

    E-mi,

    …aha, deci cam asa se intampla cu tine atunci cand injuri si debitezi enormitati ?
    Cand faci parte din sase milioane doua sute de mii de fraieri care l-au votat pe nemtzalai ?
    Tu, vei fi printre ultimii care vor realiza prostia facuta.

  17. Lordul John spune:

    @VV
    @cris

    Un text excelent scris de Gheorghe Fedorovici:

    “Există monumente închinate victimelor războiului şi mai ales victimelor cruzimii pe care am putea-o numi iraţională dacă nu ar fi fost atât de raţională, de sistematică şi de bine planificată: cele de la Auschwitz-Birkenau, de la Sighet, Aiud… Dar oare defrişarea pădurilor, poluarea râurilor şi aerului, transformarea solului roditor într-unul steril nu pot fi considerate la rândul lor crime, deopotrivă raţionale, sistematice şi bine planificate? În definitiv, noul antreprenoriat n-a mai lăsat un peşte în râuri, un arbore în păduri, iar populaţia din zonele contaminate se vede nevoită să-şi părăsească locurile de baştină. Nu sunt şi acestea crime împotriva umanităţii? Naziştii le extrăgeau victimelor din lagăre dinţii de aur, capitaliştii occidentali vor să extragă dinţii de aur ai munţilor noştri. Naziştii lăsau în urmă norul de fum şi grămezile de cenuşă din crematoriile lagărelor; capitaliştii lasă în urmă lacuri de cianură. Ce ne vor face aceste reziduuri toxice? Dar copiilor noştri?
    Este foarte bine că se fac pelerinaje la lagărele de exterminare. Mă tem că a sosit vremea când ar trebui organizate şi pelerinaje în zonele contemporane de exterminare a naturii: la fostele zone împădurite, la fostele lacuri, râuri şi câmpuri.”

    http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ro/2015/09/revolutia-lui-pete-seeger.html

  18. elenick spune:

    CP Tariceanu a informat ca la Senat d-nii senatori Ghise si Vosganian s-au alaturat grupului Alde.

    Felicitari, d-le Vosganian!

  19. cris spune:

    Ma bucur ca ati ales sa ramineti in politica si sa continuati sa construiti, desi nu este deloc usor: politica romaneasca e infestata de oameni pusi pe capatuiala, cu prea putin interes pentru binele public si mai ales cu reactii idiosincratice fata de valori. Ma bucur ca ati luat hotarirea sa va adunati: Tariceanu are nevoie si de dumneavoastra si de domnul Ghise, de experientza si soliditatea dumneavostra politica. Dar mai ales sunt multi cei care au nevoie de aceasta optiune: Va doresc sa dati incredere celor care n-au incetat sa considere ca liberalismul romanesc este cu totul altceva decit acest vodevil portocaliu rebranduit cu numele unui partid istoric.

    E o zi importanta. Astept cu nerabdare ce va urma. Si cu certitudine va sunt alaturi.

  20. Mihail spune:

    Varujan Vosganian sare în tabăra lui Tăriceanu

    Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), formaţiune rezultată din fuziunea PLR-PC, începe sesiunea parlamentară de toamnă cu două racolări. Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului, a confirmat că senatorul Ioan Ghiţe s-a înscris în formaţiunea sa, confirmând astfel o ştire publicată în exclusivitate de stiripesurse.ro.

    De asemenea, Tăriceanu a anunţat că senatorul indepedent Varujan Vosganian s-a înscris în ALDE. Acesta a părăsit PNL în primăvara acestui an, pe uşa din dos, după ce a fost salvat prin votul colegilor senatori de urmărirea penală cerută de DNA.

    • Mihail spune:

      Stirea este de pe DCNews !
      Eu…ce sa zic, oricum nu ma bucur, dar nici ca mi-ar pasa.
      Imi este “perpendicular”.
      Totusi sa ei niste decizii controversate, la limita cercetabilului la DIICOT, apoi sa obtii prin bunavointa colegilor din Senat, neinceperea cercetarilor…este o mare chestie.
      Iar apoi…a doua sau a treia zi sa te otzaresti al diicoti si sa le ceri sa distruga dosarul….chiar ca este o mare infaptuire.

      Bun, eu credeam ca decent este, ca in acceasta situatie omul politic sa se retraga, mai mult sau mai putin discret, sa se dedice activitatii de scriitura. Poezie si literatura.
      Insa, asteptarile mele par a fi exagerate, eu fiind chiar rupt de realitate. Iti este interzis sa ai pana si aceste minime asteptari, atatat timp cat te propun doua tari, in ani diferiti, la Premiul Nobel, atat timp cat stii foarte bine ca acest premiu inca nu s-a manelizat si nu se acorda doar pentru “soapte”.

      Maneaua, se exprima si atunci cand se intampla asta cu nominalizare repetata, dar si atunci cand se transforma Senatul intr-o biserica de cartier.

      • elenick spune:

        Tu esti ceea ce ti-au spus multi pe acest blog, nu mai repet!

        si scuteste-ne de “panseurile” tale rasuflate, NU INTERESEAZA PE NIMENI productia ta din “putul gandirii”!

        Cat despre a pune mana pe carte, sa inveti sa conjugi verbul A LUA (“sa ei” – e de kinoteca!), cred ca e un efort prea mare pentru nivelul tau intelectual. mai usor e cu capra pe maidan :)

  21. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ all

    a aparut si natingu… Uitasem ca exista, ceea ce nu era un lucru rau, dar acum a si-a facut aparitia n-am putut sa nu constat ca mai e un pic si mai degraba sari peste el decit sa-l inconjori :D

    Ca deh, a rezolvat toate problemele tarii si n-a ramas decit sa-si asigure un salariu de 25 de ori mai mare decit salariul unui profesor suplinitor. Vorba ceea, suplinitorul mai are pita de mincat pina sa aiba valoarea lui, sa dea si el meditatii si sa-si puna bani deoparte daca vrea casa, ca el acuma ar trebui sa-si poata lua o garsoniera din fiecare salariu sa nu mai poata zice lumea ca n-are cum sa-si ia 6 case din meditatii :D

    @ VV

    apropo de proportii, ar fi existat raport de salarizare de 22:1, noroc ca a picat ordonanta aia in parlament!

    • Se poate, nu stiu de raportul asta. Dar ar fi fost nedrept.

    • tudor spune:

      salariile presedintelui si ale pm ar fi fost in jurul salariilor celor de la ccr etc; in plus, care e marea chestie ca douazeci de salarii schimba un raport, in afara spectaculozitatii?
      compara salariul minim cu ale celor din companiile nationale si vezi dupa aia raport …

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Nu despre asta era vorba. Eu n-am zis ca e bine sau e rau, l-am contrazis doar pe VV care spusese intr-o postare anterioara ca nu exista raport de salarizare de 22:1

  22. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    am facut un studiu, am calculat numarul senatorilor si deputatilor pe care i-a avut romania dupa revolutie: 2723 deputati si 1083 senatori, adica un total de 3806 persoane care defapt sunt 2507 persoane (prin scaderea mandatelor multiple).

    Scazind si un numar de vreo 500 de persoane care au decedat intre timp ar ramine vreo 2000 de persoane in viata din cauza carora romania a ajuns cum a ajuns in ultimii 25 de ani si carora le-as interzice sa mai ocupe vreo functie publica pe viata! :D

    • cris spune:

      http://psnews.ro/exclusiv-surse-miscare-surpriza-a-pnl-la-finalul-lunii-septembrie-vezi-numele-implicate-in-schimbarea-guvernului-88466/

      ce comentariu sa mai ai la asa ceva, abia astept sa-i vad pe ingas sau pe falca la interne, pe ialomitianu, pe vass, pe boagiu, pe turcan, pe toader…. desigur, din moment ce sunt si oameni care au descoperit brusc ca de fapt il plac pe boc, ca a facut bine ce a facut si pdl-ul a condus bine m-as mira sa aud altceva decit urale;

      desigur, trebuie sa ne si asteptam ca daca spunem ceva de ialomitianu, boagiu, falca, ingas, daca ne amintim ce au facut pina in 2012 am devenit brusc pontisti si retrograzi… tragicomic este ca asa ceva vine si va veni de la oameni care spun ca au fost la Universitate si au protestat impotriva unor boc, boagiu, toader, ingas…..

      si inca de asteptat este ca exact cei care spuneau ca ei il aleg pe Iohannis nu pdl-ul vor intreba acum “dar la ce te-ai asteptat draga? doar i-ai tot vazut pe scena, e normal”….

      Elementary dear Watson, elementary….

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Daaa, e durere lista. Nici nu stii cum sa reactionezi cind vezi asa ceva, sa rizi sau sa plingi… :o :o :o

        Imi vine in minte o replica dintr-un film relativ slab, Superman 2, cind ajung pe pamint aia de pe planeta Kripton si incep sa distruga absolut tot, si un cetatean zice: God help us! Da ala care era inamicul lui Superman si il auzise pe cetatean zice: Zod! My name is Zod! :D

        Dar nici nu stii ce m-ar ingrozi pe mine cel mai mult dintre numele alea: Petrache (unu dintre cei mai mari, poate cel mai mare zilele astea capi ai mafiei sistemului) pus primul pe lista la Ministerul de Interne, si nu in ultimul rind Vass ministru economiei!

        Unde-o fi Filip sa vada, sunt curios cum isi mai adapteaza acum optica! :D :D :D

        PS – tu cred ca l-ai sarit pe busoi, desemnat sa fie Ministru Sanatatii :D :D :D :D :D

        :D :D :D :D :D
        :D :D :D :D :D
        :D :D :D :D :D

        • cris spune:

          evident ca nu l-am sarit pe busoi, ma abtin doar de la comentarii fiindca as umple cel putin doua pagini cu parerea mea despre busoi notarul care se crede medic; l-am auzit de curind discutind cu banicioiu si daca mai era nevoie sa ma lamuresc m-am lamurit.

          aaa, Petrache si-ar vedea visul cu ochii, parca asa era in stenograma cea vestita, ca informatia e energia si DNA-ul (instrumentele coercitive) sunt motorul ca sa stapinesti tot….curat liberal!!!!

          Corect zoB, their name is ZOB :) :) :)

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            :D :D :D :D :D

            ii jignesti pe notari, notarii adevarati sunt toba de legislatie…

            Eu as fi zis cel mult … secretara :D

      • elenick spune:

        @cris,

        am vazut si eu articolului dar mi s-a parut ridicolul din el atat de sublim incat l-am categorisit ca “facatura de presa”, altfel nu am avut cum! :)

        nu ai ce comenta la aceste candidaturi, cred ca au fost alese special de propaganda anti pnl ca sa “sparie gandul” romanilor, sa scuipe in san, sa faca o cruce si sa puna iute stampila pe trandafiri ! :)

        • cris spune:

          din pacate cred ca e cel putin apropiat de real, sunt pe val, oamenii il iubesc pe blaga, boc e reevaluat….noul pdl are vreo 40% in sondaje…iar tupeul nu-l subestimez niciodata cind e vorba de pdl (ei considera ca au salvat tara, la modul serios, ca referendumul impotriva lui basescu e in continuare o lovitura de stat, etc, deci de ce crezi ca ar fi dobindit vreun dram de smerenie intre timp?) prea putini isi vor scuipa in sin la inceput, sa vedem ce va fi dupa citeva luni cu ei la guvernare…..

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            boc se pregateste de o noua candidatura… bineinteles sprijinit de noul PDL

            De unde se retrasesera toti coruptii, ei revin acum ca si cum guvernarea 2009-2012 n-ar fi existat niciodata :D

        • cris spune:

          PS: tu poate ai simtul ridicolului, asa ceva te face sa rizi in hohote (si sa plingi in acelasi timp), ei insa nu au simtul ridicolului si de unde nu e nici Dumnezeu nu cere…. de ce am cere noi? :)

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            Imi aduc aminte in 2008 cind aparuse un zvon, cum ca boc ar fi preferatul lui basescu sa fie pus prim ministru. L-am aflat direct din sistem, chiar inainte sa zica Octavian Paler: “sper sa nu traiesc atit incit s-o vad si pe asta”, si i-am zis celui care mi-a dat vestea ca n-are cum sa fie adevarat, ar fi de-a dreptul o bataie de joc!

            Ei bine, totusi a fost adevarat, asa ca dupa faza aia nu cred ca mai poate exista ceva care sa ma socheze in tara asta, orice e posibil!

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            Ma gindeam acu vreun an, in perioada unor discutii cu Filip, ca ar fi chiar indicat sa vina la guvernare un guvern de genu asta macar petnru vreo 6 luni inainte de alegeri (n-aveam niciun dubiu privind componenta). Ma gindeam ca asa ar vedea lumea cine e defapt “noul PNL”. Dar dupa aia cind m-am gindit mai bine mi-am dat seama ca pentru 6 luni nu ar sari greii in fata, ar pune niste tiriplici de-astia care dau bine pe sticla, urmind ca ei sa se ocupe de “numaratoarea” la alegerile locale si parlamentare si sa-si faca aparitia abia dupa!

            Pe sistemul: “Udrea, nu te bagi la guverne? hă hă hă”
            (n-avea de ce sa se bage la guvernul prevazut sa guverneze doar vreo 45 de zile pina la alegeri. N-avea sens sa scada gratuit scorul partidului in campanie)

      • Nu cred ca poate fi adevarat. Eugen Nicolaescu ar fi, totusi, o propunere mai serioasa, pentru finante.

    • Cred ca exagerezi. Ar trebui, oricum sa aduni la asta si ministrii, secretarii de stat etc.etc.

  23. pacala spune:

    @vv
    cand va intrebam cand va alaturati lui tariceanu imi dadeati cu tifla, ca pnl, ca independent etc. deci mereti cu alde. ceea ce este bine, ca la pdl vopsit chiar nu aveti ce cauta

  24. Lordul John spune:

    “P.P. Carp. Deputat. Fost preşedinte al Consiliului de Miniştri
    Un mare zeflemist, care n-a respectat nimic; un om care a trecut prin lumea politică aşa cum trece un lup printr-o haită – muşcînd şi fiind muşcat uneori, dar onorat în mod excepțional. Un om de stat care ar fi trebuit să fie cancelarul vreunei Prusii oarecare.
    De la distanţă, cu haina lui de blană şi costumul alb de vară, cu căciula de blană sau marea „panama”, are aerul unui fermier care vine în capitală pentru a-şi vinde untul sau vinul. Din apropiere, seamănă cu unul dintre călătorii aceia de familie înaltă, cum sunt de văzut mai ales în Anglia, care se întorc de la mari depărtări şi care au văzut toate răsăriturile de soare şi toate ploile.

    Astăzi, în această epocă de tranziţie, în vremurile acestea cînd vechea ordine nu mai există, iar noua ordine încă nu fiinţează, cînd totul se ia pe încercate, oameni şi lucruri, cînd, pentru un nume care trăieşte, pentru o idee care rămîne, răsar mii de idei şi de nume, strălucesc timp de o zi şi dispar, Petre Carp este ecoul unui trecut mare care îşi pierde puterile de la o zi la alta. Şi totuşi el aparţine istoriei; chiar şi dacă n-ar rămîne de pe urma lui decît un nume, acest nume ar vieţui în anale, pentru că este strîns legat de toate amintirile unei epoci care nu a fost fără grandoare.
    În diplomaţie, atunci cînd eşti puternic, trebuie să fii ca o felină. Cînd eşti slab, trebuie să fii ca un leu bolnav. În primul caz, este bine să fii prudent; în cel de-al doilea, se impune să fii demn. P. Carp ştia aceasta; acum nu o mai ştie.
    Este ca un vapor vechi culcat pe-o parte, care-şi arată carena roşiatică, măcinată de valuri şi cochilii.
    Atitudinea sa, provenită din convingere, a fost pentru ceilalţi o deziluzie în plus într-o epocă în care nimeni nu le mai numără. Cu toate acestea, Petre Carp trebuie să ştie legea aceea a naturii care face ca umbra să fie mai puternică decît lumina. Partea neagră a vieţii sale poate avea cîştig de cauză în faţa părţii luminoase; – ca într-o eclipsă, umbra pămîntului învinge, încetul cu încetul, discul strălucitor!”

    http://convorbiri-literare.ro/?p=4882

  25. emi spune:

    “Un ochi rade, altul plange.” Ati gasit o “poiana” care va poate oferi o clipa de odihna, nici nu mai conteaza cat e de infestata de “conserve”.
    De cand am aflat, o intrebare nu-mi da pace, veti fi alde reformatori (alaturi de prietenul Tariceanu si neprietenul Gerea) sau alde conservatori (promovand principiile cu adevarat conservatoare, spre disperarea imitatiilor de conservatori)?
    Poate ca echilibrul ego/spirit e un rau necesar…

  26. Ghita Bizonu' spune:

    Vere Jeane

    cu scuza de a fi trecut pe aicisea … (gasind in alta parte “Oare inima României bate înlăuntrul ei?” am vrut sa vaz cine a “comis” pacatul de a beli ochii) si promsiunea de a nu te mai inoportuna …

    Matele Vere Jeane te afli intr-o eroare cat o oroare!
    Matele Vere Jeane nu ai facut nici o revolutie cand te-ai batut cu scutierii. Ai facut doar “zavera” in sensul de galagie .. sau cum se zicea in l’ancien regime ai participat la une emotion Adica ceva starea a III a plus golanii si precupetele tipa in piata si trebe sa vina arcasii (inca se zicea arcasii regelui .. desi renuntaserra la arcuri) sa ii “tempereze” si la se “ia sangele”.
    Nici Ion Iliescu nu a facut nici o revolutie in 89 … 90.

    Revolutia draga Vere Jeane s-a facut de catre toti in anii care au urmat . Fiindca orice ai fi invata pe la scoala (ca si mine de altfel!) ca revolutia este cand se face baricada, cand cade Bastilia sau se aresteaza Antonescul samd … revolutia este un proces indelungat care schimba societatea. Si asta nu se poa de azi pe maine (incearca dopar sa iti zugravesti casa.. termini intr-o singura zi? NU! Dar o tara?! Pai vezi)
    Revolutia dureaza.. si ar avea nevoie si de niste minti limpezi care dinati sa gandeasca apoi sa maoare, sa masoare sa masoare si in fine sa taie. Noi ? Nu masuram ci taiem si apoi acuzam ateii, comunistii, tiganii samd etc si din nou taiem fara sa masuram. Na de o pilda cu Codul Fiscal – “liberalii” se dezic nu numa de ce au votatara ci si de “credinta” lor in taxe mici.
    Da ca sa faci o revolutie trebuie si sa stii ce vrei .. altceva decat sa fie bine si tot romanul sa prospere …(si asa se face ca la noi revolutia au facut-o Gigi Kent, SOV, sageata lu Cocos, Cocos, Bercea Mondialu si Camatarii plus inc acaiva care stau ascunsi)

    Sa nu mai zic ca la noi .. la noi in finele anilor 50 s-a intamplat o mica “indepartare” de Bastionu Pacii si “idealurile sale”. Ca apoi sa recuperam partial “vechile valori” si sa ajungem intr-un regim si (am scris “si” nu “nu numai”) caricatural al Conducatorului. Si in acest timp “unii” tovarasi au fost trimisi la munca de jos (desi unii nu atata de jos pe cat erau calificati). Asa ca pe vremea cand matale te luai in piept cu scutierii se facuse o confuzie intre “inainte “. Intre “inainate” de sir Nae, inainte de Dej sau inainte de 1945 nimeni nu prea mai stia . Si in ian 90 multa prostime cu fumuri ca e cu liocui sau cu facukltate au reinceput cu prosteli din anii 50 – si da-isi lupta cu “nationalsu” romanesc si cautau dornici o noua poarta. Asa ca au gasit Uniunea Sovietica Ailalta.

    Asta doream sa zic .. revolutia nu se face intr-o zi. Ci in ani, unoeri decenii. Uite sunt unii care considera ca Revolutia Franceza s-a terminat odata cu incorinarea lui Napoleon .. altii ca odata cu Restauiratia ins acastiga teren ideea ca s0a terminat de avia sub Ludovic-Philippe .. asa cam duopa vreo 3-4 ani de domnie a regelui burghez …

    Cat despre nobilele idealuri.. d’aia exista. Sa fie intinate .. precum fecioara crescutala manastire in noaptea nuntii…

    A da. Unii suntm mandrii nevoie mare ca sunt slugi. Sa zic asa deviza lor ar fi sluga proasta cauta stapan afurisit

    A bon entenderu salut!

    Bizonu’

  27. Mihail spune:

    @ Pacala,

    nu era, oare, mai decent ca sa nu se duca nicaieri, sa renunte la Parlament si sa dedice scrisului ?
    Inteleg, contrar dispare masina cu sofer, dispare un salar din cele trei-sau patru, iar diicotii vor suna delicat la usa.

    Circ avem, paine este….parca o tzuica mai lipseste !

    • emi spune:

      Este exact invers, diicotii deranjeaza doar oamenii politici incomozi pentru putere, daca VV ar renunta la politica, nu l-ar mai deranja nimeni.
      Nici macar tu!

  28. tudor spune:

    VV

    Foarte bun textul, in nota celor mai multora dintre textele dv politice.

    Altfel, intre text si actiunea politicxa…ce sa zic! Sunteti mai bun moralist decat politician :)
    Sunteti adica, si dv, coautor al situatiei de rahat in care a ajuns societatea romaneasca; inclusiv al jafului sistematic si fara limita a carui victima a ajuns Romania.

    S va dau doar un singur exemplu: guvernul pnl din care faceati parte a invocat necesitatea reparatiilor cuvenite celor afectati de nationalizarile si confiscarile regimului comunist.
    Corect!
    Ati inventat, prin urmare, ANRP, organism instituit sa realizeze respectivele reparatii.

    Si acum incep jaful si ticalosia: in primul rind, in fruntea unei asemenea institutii de maxima responsabilitate ati pus, pe un salariu de jdemiideeuro lunar, pe o neicanimeni ingrid z ….
    in al doilea rind, nu ar fi trebuit sa se purceada la aplicarea “reparatiilor” pina nu se reglementa chestiunea traficarii drepturilor litigioase.

    Altfel spus, guvernul tariceanu cunostea situatia celor cxare de cinspe ani umbau cu jalba in protap si ale caror drepturi erau cumparate pemainimic de diversi samsari?
    De pilda, horia simu a obtinut “reparatii” de 476 milioane de lei in urma unei decizii ANRP din 20 august 2008; cumparase ‘drepturile’ respective cu 1.5 milioane de euro, se pare.

    In fapt, nici nu conteaza daca intentia dv a fost una bine intentionata ori nu; rezultatele sunt evidente: imensa majoritate a celor indreptatiti nu au obtinut nimic: mai mult, legislatia promovata de dv le a spulberat si firavele sperante de a si recapata drepturile prin justitie.

    Ca n spatele lui simu se afla talentatul domn moisescu, un fel de sef de cadre informal al guvernului tariceanu nu mai e un secret …
    Ca ulterior “nelutu mexicanu” si a pus pupila la anrp … n a facut decat sa continue “politica” liberala.

  29. tudor spune:

    VV

    Apropos de relatia dintre “decizia politica” si justitie:
    Zilele astea ruleaza pe hbo un serial: http://www.cinemagia.ro/filme/show-me-a-hero-625707/

    Majoritatea consiliului local se opune construirii unor locuinte sociale intr o zona cu locuitori din clasa mijlocie, fiind invocate periclolul cresterii infractionalitatii etc.
    Primarul ataca decizia in instanta si obtine un ordin judecatoresc.
    Consiliul se intruneste din nou si isi mentine votul impotriva deciziei, se ajunge din nou in instanta.

    Decizia judecatorului: daca pina la data stabilita consiliul nu va vota in favoarea proiectului acei consilieri care au votat impotriva vor fi amendati cu 5000 de dolari si vor efectua o saptamina de inchisoare; vor iesi din inchisoare pentru a vota, iar daca isi mentin votul vor intra din nou la inchisoare pentru sapre zile; apoi, iar vot; si tot asa… durata de timp? nelimitata.

    Explicatia o ofera chiar primarul Wasicsko: in democratie decizia o ia majoritatea, dar decizia trebuie sa respecte legea …
    Adica decizia politica nu transcede legea, ci se subordoneaza acesteia.
    Spuneti i si dlui Tariceanu…

    PSl poate vede filmul si distinsa noastra colega, @cris, care , tot incercand sa traga spuza pentru politicienii romani care are probleme cu justitia intinde pelteaua de genul :” votul, deci decizia politica…”
    In fapt, votul e una si se circumscrie struct activitatii respective desfasurata in incinta parlamentului, decizia politica, cu totul altceva, ca dovada ca este invocata in spete care tin de activitatea guvernamentala, iar nu de cea legislativa.

    De altfel, chiar si declaratiile politice sunt circumscrise tot incintei parlamentului; in acest sens, un parlamentar nu poate invoca imunitatea decat pentru declaratii facute in cadru parlamentar, altfel am ajunge la absurditatea ca un “ales” beneficiaza de un drept absolut de a face declaratii iresponsabile inclusiv injurand oamenii pe strada …

    • tudor spune:

      erata: “au”, evident…

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ tudor

      ce te faci cu voturile care sunt secrete, sau cu actele normative care sunt clasificate ca fiind secret de stat (ele in realitate nefiind altceva decit o acoperire pentru niste furaciuni) :D

      ?

      • tudor spune:

        In Congresul Statelor Unite nu exista vot secret decat pentru chestiuni ce tin de secretul de stat, bine precizate.
        Altfel, pentru orice vot, nu doar ca nu este secret, dar reprezentantul in cauza este obligat sa si semneze pentru cum a votat.

        Doar ca distinsii nostri reprezentanti au luat din fiecare sistem constitutional ce le a cazut mai bine.

        Desigur, majoritatea zdrobitoare dintre ei ar trebui sa fie la puscarie: altfel cum sa explici paradoxul: costa 50 000 euro un loc in parlament, dar au salarii mici!??

        Daca am aduna, cred ca s ar stringe, in 25 de ani, cam o suta de mii de zile de bananait in strainataturi ale domnilor parlamentari.
        N au venit cu un lucru bun din legislatia sau practica democratica a altor tari.
        Corect ar fi sa dea banii inapoi, retroactiv :)

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          Total de acord.

          Eu am si zis mai sus ca le-as interzice tuturor celor 2000 de parlamentari postrevolutionari care mai sunt in viata sa detina vreo functie publica pe viata!

          Nu de alta, dar tot vorbim de legionari, de comunisti, de securisti, care trebuie blamati pentru ce-au facut, si nu reusesc sa vad nicio diferenta intre ce-au facut aia si ce-au facut parlamentarii postrevolutionari. Dimpotriva, daca ar exista suficiente date cred ca s-ar putea observa foarte usor ca pierderile produse de acestia din urma au fost incomparabil mai mari decit cele a precedentilor…

    • cris spune:

      Domnule, nu este vina mea ca ai asemenea ingustime a intelegerii si nici ca translatezi o discutie care se refera strict la parlament si imunitate parlamentara la administratia locala – aceasta asa cum stiu nu are imunitate si nu vad de ce treci acest concept al imunitatii parlamentare la administratia locala ca pe mitraliera in miinile babei. Si nici nu scrie nicaieri, in nicio constitutie ca imunitate in procesul de concepere si votare a legilor ar insemna ca un parlamentar poate calca alte legi ori constitutia unei tari…. nu stiu de unde scoti asemenea bazaconii; si nici de ce mi le atribui…ca dumneata iti inchipui ca as fi spus asa ceva, regret, e doar imaginatia dumitale, deci nu, nici macar nu o percep ca pe o discutie in contradictoriu: dumneata discuti cu dumneata si cu ce iti inchipui ca ar fi spus altii, nu cu mine.

      (Mai citeste o data discutia judecatorilor de curte suprema pe care a postat-o si lordul si poate te lamuresti in ceva mai mare detaliu despre limitele si intelesul imunitatii, fiindca are inclusiv paragrafe in care se discuta asemenea cazuri in care s-a incercat decizie politica in afara legalitatii. Cel mai bun exemplu ar fi domnul Nixon si cam e un exemplu stiut de toata lumea ca tip de situatie in care nu se poate vorbi de imunitate, iar sa-ti inchipui ca eu as fi singura care nu-l cunoaste cam tine de confabulatie. Dar apropos de folosirea unor institutii de informatii ori coercitive aiurea, pe stil Nixon, in interes propriu, cum de nu te deranjeaza ca basescu a facut-o cu anii???? de ce nu te deranjeaza domnule ca basescu e liber si ferice?… daca este egal cu altii in fatza legii il consider de-a dreptul nedreptatit ca nu e bagat la zdup, i se ia cu nerusinare dreptul de a-si apara nevinovatia pe care il predica altora….asa ceva insa pe dumneata nu te deranjeaza, acolo brusc devii reconciliant “lasa ca ii vine si lui cindva rindul, rabdare, etc…”)

      Discutia in ce ma priveste se referea la domnul Vosganian si cererea de ridicare a imunitatii pentru deciziile in ce priveste industria de ingrasaminte. Regret, inclusiv in State pe o decizie politica de bailout al unei industrii, cum a fost industria de masini, si daca ar fi esuat proiectul, nimeni nu ar putea aduce pe Bush, Obama sau deputatii si senatorii americani care au decis asa in fata procuraturii ci sanctionarea ar fi strict politica. (Ca DNA-ul si altii asemenea isi incalca limitele, o fac copios, dumnealor sunt specialisti in toate, ma intreb de ce nu desfiintzeaza parlament, guvern dar si medicina ori educatie si nu se pun pe sine in loc…aceasta ar fi dupa dumneata just si democratic probabil.)

      Probabil este mult mai buna pentru dumneata decizia unui guvern boc, caci am inteles ca brusc l-ai reevaluat, de a inchide spitale otova – si da, aici acest domn boc si toti cei care au participat la asa ceva ar trebui trasi la raspundere, fiindca au incalcat un drept fundamental al omului la viata si constitutia unei tari. Si am spus-o de nu stiu cite ori – deci cum poti sa-mi atribui prostii de felul ca imunitate ar insemna pentru mine dreptul de a incalca legile unei tari ori o constitutie nu stiu, ma depaseste. Pe dumnealui boc nu te strofoci sa-l doresti in fatza unei curti de judecata, dimpotriva ai ajuns sa consideri ca a omori oameni a fost o decizie buna – personal il consider si pe boc nedreptatit, sa pofteasca si dumnealui in fatza sa-si demonstreze nevinovatia, de ce DNA-ul baga pe atitia cu duba in fatza lui la coada de nu-i mai vine rindul? o consider o nedreptate strigatoare la cer.

      Dar nu ma mira atitudinea in ce va priveste, domnule, guvernele ponta inteleg ca sunt rele, asa o fi, ai terminat cu ele acum si guvernul tariceanu vad ca a adus tara in mizerie: am inteles, numai guvernul pdl e splendid… il vei avea domnule inapoi in curind cu tot cu cei de dinainte, cu boc, cu falca, boagiu si ingas, deci de ce te zbati atita nu imi e de inteles, vei avea lapte si miere si justitie si corectitudine cu dumnealor in curind.

      PS Desigur ideea ca tariceanu ar trebui sa intre la puscarie pentru retrocedari si ANRP doar fiindca in timpul guvernarii lui s-a dat o lege, si vorba ceea nici nu se pune problema ca vechii liberali sa fi avut majoritate in parlament la acel timp deci sa spui ca a fost o conspiratie liberala sa se voteze, e splendida. Auzi, ce-ar fi sa bagi la puscarie pe cei care au facut Constitutia si pe cetatenii care au votat-o si nu pe basescu care a intors-o si morfolit-o in toate felurile? ca asa e corect dupa dumneata….

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ cris

        cind vine vorba de luat la intrebari PDL-isti pentru plingeri penale extrem de bine documentate (de catre curtea de conturi, corpul de control al guvernului, etc) acolo DNA-ul zice: modul de solutionare tine de prioritizarea dosarelor!

        Mai pe romaneste, Kovesi decide a carui dosar trebuie lasat sa putrezeasca in sertare pina la prescriere, sau a carui dosar trebuie urgentat. Deci prioritati sunt Voiculescu, Rarinca, Ponta, Dragnea cu referendumul, sau baba de la radauti cu ouale, iar basescu, stanciu, udrea, boc, videanu, olteanu, blaga, stolojan, blejnar, duta, livache, falca, flutur, anastase, petrache, judecatorul de la ccr motoc, morar, beneficiarii de contracte de telegondole, de retrocedari, de asfaltari, de panselute, de alte si alte asazise “investitii”, baronii locali, etc, etc, etc, vor ajunge si ei odata, dar… mai pe urma.

        Deci, la o privire simpla se poate vedea ca lista prioritatilor e mult mai scurta si bate la ochi, si ca sa se justifice criza de timp pentru ne-lucrarea dosarelor adevarate atunci trebuie mereu inventate dosare ca sa foloseasca drept praf in ochii celor care vor sa vada actiune.

        Si deocamdata vad ca le tine strategia.

        • cris spune:

          Sorin, nu doar toti oamenii sunt sub lege ci si egali in fatza legii. Boc, basescu, si toti ailalti au acelasi drept in fatza legii ca vosganian, tariceanu, ponta, sova si mai stiu eu cine. Conform dictonului actual oamenii trebuie sa se duca in justitie sa-si demonstreze nevinovatia, e un act de bravura si corect, nu?

          Atunci de ce li se ia dreptul lui basescu, boc, boagiu, etc dreptul de a-si apara nevinovatia???? E nedrept, e o nerespectare a egalitatii in fatza legii, acesti indivizi sunt translatati mereu si mereu la capatul unei cozi sa nu le mai vina rindul. E nedrept fatza de ei, nu crezi? Sa manifestam sa li se respecte dreptul de a-si apara nevinovatia in acelasi mod in care se respecta dreptul de a-si demonstra nevinovatia al altora. Domnule, cita nedreptate, cita desconsiderare fata de asemenea personalitati, cita luare in deridere a adevaratelor valori gen basescu si boc care ar trebui asezati in capul mesii nu la coada. TZTZTZTZ!!!!!!

          Vreau sa li se respecte drepturile lui basescu, ale lui boc, ale lui blaga si altora de valoarea lor inestimabila de academicieni in ale politicii si interesului personal de a-si demonstra nevinovatia. Ce oroare, cita nerecunostintza fatza de unii care au taiat salarii, venituri, spitale, cu toporul, spre binele cetatenilor si ca sa-si umple lor si partidului lor buzunarele. Cite nedreptate fatza de unii care s-au sacrificat spre binele tarii si au avut nevoie de vile la Monte Carlo, Miami si Como, de terenuri la Nana – adica de puritatea naturii, si de conturi prin paradisuri fiscale sa-si aline stressul. Sunt nedreptatiti…..

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            Da. :D

            Ar trebui o manifestatie de sprijin pentru boc, basescu and co, sa-i ajutam sa-si obtina drepturile! :D

            Poate se alatura si madam Gorghiu, ca ea l-a sustinut din greu pe Ponta, de ce n-ar face acelasi lucru si pentru oamenii ei? :D

            Si mai ales ar trebui ca PDL-ul sa sustina in parlament o modificare legislativa referitoare la “prioritizarea dosarelor” de catre dna, si alta referitoare la mecanismul “aleatoriu” de repartizare a dosarelor la judecatori :D – - – ca si acolo sunt ingradite drepturile cetatenilor mai sus amintiti

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            Mi-ai adus aminte de un banc:

            Niste reporteri de la TVR merg intr-un sat pentru a face un reportaj,
            cum isi petrece ziua baciu’ Ion. Il roaga sa povesteasca ce face in cursul zilei.
            - Da pai, dimineata ma scol, si trag un pahar de palinca…
            - Stai, stai, bace Ion. Nu va fi bine sa afle toata tara ca deja la prima ora bei. Spune si tu ca citesti ziarul…
            - No, atunce… dimineata ma scol, citesc ziarul. Dupa aia dau la porc
            sa mince, dupa care mai citesc inc’ un ziar. Pina la prinz lucrez in
            atelier, in care timp citesc vreo doua-trei carti. La masa mai citesc vreo doua reviste, iar seara adun iosagul de pe cimp, dupa care urmeaza presa de seara. Dupa cina ma duc la biblioteca satului cu prietenii, iar la 10 cind inchide biblioteca merem cu toata trupa la Costel, ca el are tipografie.

            :D

      • tudor spune:

        Doamna,
        atit cat cunosc eu din dosarul acela cu vv si gazele nu cred ca exista temeiuri suficiente pentru a concluziona ca acesta ar fi declarat vinovat de vreo instanta.
        Diferenta dintre noi consta insa in aceea ca in timp ce eu consider ca vinovatia/nevinovatia cuiva se poate demonstra in cadrul juridic existent, dv considerati ca “alesii” trebuie sa beneficieze de filtrul suplimentar al coledjilor lor, tot alesi, desigur …
        Desigur, votul parlamentarilor va fi intotdeauna politic, functie de conjuncturi, majoritati, reciprocitati … ce are asta cu justitia ori dreptatea?
        Pe de alta parte…constat ca pe cei care nu s mari iubitori de victor ponta ii doriti mintenas la inchisoare si chiar ma intrebati pe mine de ce nu s inca la mititca …
        Eu astept sa rezolve justitia, inclusiv cu basescu… nici n am ce altceva face.

        Nu e visul meu sa l vad pe tariceanu la puscarie -pe basescu, poate; dar asta nu ma impiedica sa constat realitatea evidenta: in timp ce oamenii care erau indreptatiti sunt purtati pe drumuri de 25 de ani, diversi profitori au incasat sute de milioane de euro fara a avea, direct, vreun drept.
        N am voie sa mi spun parerea – fundamentata pe documente publice -conform caruia guvernul tariceanu a fost parte a acestui jaf si a uriaselor nedreptati fiindca dv prezumati ca mi doresc sa faca tariceanu puscarie?

        Mai aveti multe asemenea “argumente”?

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          @ tudor

          tocmai de-aia eu am venit cu o solutie mult mai simpla si mai lipsita de complicatii speculative: ca sa nu mai tot socotim cine, de ce, cu cine, pentru ce… era bine sa se faca o lege a lustratiei dar nu pentru fostii comunisti care sunt oale si ulcele, ci pentru astia care inca mai pot dauna mult si bine de azi inainte. Chiar am facut si calculul exact: 2000 de parlamentari (am lista completa cu nume si prenume) reprezinta practic tot raul acestei tari de dupa revolutie. Acesti 2000 au fost si parlamentari, tot dintre ei au fost si ministri, si primari, si delegati prin fel si fel de consilii de administratie, si sefi de tot felul de institutii decisive, samd. Deci, eliminind din viata publica pe acesti 2000 (indiferent de locul unde se afla ei acum) se elimina practic aproape tot sistemul mafiot. In afara de asta, eliminindu-i pe ei se elimina si tot felul de membri sau sefi de institutii gen SRI, CCR, RAADP, ANRP, etc, etc, sustinuti politic de catre sistemul mafiot actual si de care nu mai da al de sus sa scapam.

          Ar trebui un singe proaspat. Si apropo, as reduce numarul de mandate parlamentare la maxim doua. Nu de alta, dar unii au prins radacini acolo in parlament si de la inaltimea aia au miopie cind se uita in jos.

          PS – a nu se intelege ca am ceva cu parlamentul, nici vorba de asa ceva. El trebuie sa existe cu orice pret, doar ca actuala clasa politica a reusit sa faca din parlament un fel de Sodoma….

        • cris spune:

          Domnule, regret dar sunteti extrem de confuz

          “Pe de alta parte…constat ca pe cei care nu s mari iubitori de victor ponta ii doriti mintenas la inchisoare”

          Cred ca m-am exprimat extrem de clar cu motivul pentru care ii vreau pe boc & co la inchisoare, fiindca sunt vinovati de crima nu fiindca “nu sunt iubitori de ponta” cum spui dumneata. e ceva ce spun de ani intregi, de dinainte de a exista vreun usl, ponta etc. Ce sa inteleg domnule de la dumneata: faptul ca a fi impotriva unui ponta ii scuza pe cei din pdl de raspundere legala pentru ce au facut? Regret, in ce ma priveste nu se va intimpla vreodata sa judec dupa asemenea parametri, iar genul costica o place pe vetutza scris cu degetul pe un parbriz murdar nu mi se potriveste; daca dumneavoastra asa ginditi va priveste dar nu extrapolati in ce-i priveste pe altii.

          Culmea confuziei vine la doua rinduri mai jos “Nu e visul meu sa l vad pe tariceanu la puscarie -pe basescu, poate”…. dupa mintea dumitale cum basescu e impotriva lui ponta, daca dumneata il vrei pe basescu “poate” la inchisoare inseamna ca esti pontist???? pai hotaraste-te domnule, din moment ce gindesti numai in asemenea termeni si cine indrazneste sa vorbeasca de basescu& co e neaparat pontist, dumneata daca-l vrei pe basescu la zdup atunci ce esti, pontist sau basist? caci chiar ma ametesti cu atita argument si “logica”….

          In fine, nu vad ce am avea de discutat, argumente pe placut neplacut, si altele asemenea nu sunt pentru mine.

          • tudor spune:

            Doamna, nu doar ca stiti mai bine decit locuitorii din cluj cu cine ar trebui sa voteze locuitori din cluj, dar observ ca stiti si cine e vinovat si cine trebuie sa faca inchisoare.
            Un singur lucru v a scapat: sa ne spuneti citi ani de puscarie ar trebui sa faca fiecare; asta in drept se numeste “individualizarea pedepselor”, scrie si pe google …

        • In cadrul juridic existent exista si legea responsabilitatii ministeriale. Sunt articole in coduri legate de aceasta situatie.

    • Ideea ca toti ministri si parlamentarii de pana acum sunt niste hoti e o aiureala de tip iacobin.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Nu, n-ati inteles ideea, sau nu vreti sa intelegeti (evident fiind in cauza): un lucru e cert si simplu, cei 2000 sunt moralmente vinovati de situatia de azi, nu stau sa disiminez ca n-are rost. Cine mai statea in 1990 cind incepuse discutia pentru legea lustratiei sa discearna intre comunisti buni si comunisti rai? Nimeni! Comunistii au fost considerat rai toti la gramada. Evident, in 1990 s-a reusit evitarea impunerii unei legi a lustratiei, desi era punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Daca s-ar fi reusit asta, viata noastra era alta pina azi, dar bineinteles ca s-au gasit multe voci direct interesate (cum sunteti si dvs astazi) care au sustinut ca nu pot fi bagati toti comunistii la gramada…

        Pentru mine epoca post-revolutionara chiar daca nu are un nume distinct (cum era comunismul) reprezinta cam acelasi lucru pe care l-a reprezentat comunismul, perioada legionara, sau colectivizarea…

        Daca insistati sa o luati personal… n-aveti decit. Un lucru e insa cert: aceiasi 2000 de oameni in viata reprezinta aproape totalul persoanelor care s-au rotit in toate posturile posibile si care ne-au adus in ziua de azi. Daca dvs sunteti multumit de locul unde am ajuns… eu nu sunt! Si pentru citeva exceptii n-as strica regula!

        • Sa-ti spun ceva, m-am cam saturat sa fiu injurat pe motiv ca daca injuri nu exista exceptii. Asa s-a intamplat si in anii 50 cand au arestat toti ministrii din perioada 1918-1938, pe motiv ca toti au slujit capitalismul. Daca tu iti imchipui ca maine ii schimbi pe toti cinci sute de parlamentari cu alti cinci sute, votati de acelasi popor, ei vor fi altfel, inseamna ca nu intelegi nimic. Moralmente, m-am luoptat cat am putut sa fie bine in tara asta si cred ca printre cei care au luptat sau au zis ca lupta am reusit mult mai bine ca altii. Cu mine n-a pierdut nimeni. Cat am condus eu tara au castigat toti. Sa ma acuzi pe mine ca sunt imoral pentru ce au guvernat altii sau pentru ce legi au votat alte majoritati poate fi o ocupatie, dar nu stiu daca e si justificata. De astra ne meritam soarta, noi, romanii,. si tu, si tudfor si altii care judecati la gramada. Neputand sa discernem intre bine si rau nu pretuim binele, atunci cand se intampla si ramanem numai cu raul.

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            Eu unul sunt constient de faptul ca intr-o societate democratica ideala nu pot fi judecati toti la gramada. Dar tot datorita clasei politice pe care am avut-o nu ne incadram la capitolul asta. Societatea noastra de azi e asta care e, si solutiile pe care le putem aplica pentru vindecare nu pot fi cele ideale, ci unele intermediare.

            Eu asa am inceput sa inteleg istoria, ca inainte nu-mi imaginam cum e posibil ca intr-o societate cu oameni care au idei, care dezbat, se poate intimpla ce s-a intimplat in periodele precum cea amintita de dvs. 1918-1938. Vazind cit de autisti si refractari pot fi politicienii referitor la problemele oamenilor de rind imi si imaginez cum s-au acumulat in populatie acele tensiuni care au dus la explozii de violenta.

            Furia e oarba se spune, dar in fapt e un simplu fapt anatomic. Furia dezlantuita genereaza o descarcare de adrenalina, ori adrenalina are o proprietate foarte daunatoare: blocheaza emisfera stinga a creierului, adica partea care e responsabila cu ratiunea. De-aia furie rationala nu exista.

            Eu nu fac altceva decit sa va spun ca tensiunile pe care dumneavoastra nu le percepeti sunt imense. Iar cauza o constituie faptele clasei politice postrevolutionare. Atit timp cit ea inca produce efecte tensiunile vor continua sa se acumuleze. Iar explozia va fi pe masura. Si cind se va intimpla asta va garantez ca nimeni nu va sta sa calculeze: asta-i bun, asta a fost rau…

            Daca ati putea un pic sa va detasati de propria persoana, de propriile interese, v-ati putea da seama ca defapt eu nu fac altceva decit sa exprim o cale de detensionare, ceea ce dumneavoastra cu toata autosuficienta superioritate n-ati putut exprima. Dumneavoastra nu faceti altceva decit sa dezaprobati (uneori in barba) raul produs de sistem, dar cind vine vorba de a actiona in sensul indepartarii raului de la radacina n-aveti nicio solutie. Sa mearga cum a mers si pina acum ziceti dumneavoastra practic.

            O tara de 20 de milioane sta in 2000 de oameni? Nu se pot gasi alti 2000 de oameni care sa aiba sansa de a incerca altceva? Sau nu va e oare inca clar ca acesti 2000 de oameni au esuat in sansa lor de a scrie istorie si a duce Romania intr-o zona de normalitate?

            Ziceti ca actuala clasa politica e reflectia poporului caruia apartine, dar nu e deloc asa, poporul nu e intr-atit de corupt pe deoparte, iar pe de alta parte apatia referitoare la viata politica e o situatie care convine clasei politice actuale si care e alimentata sistematic prin fapte de sfidare, in sensul faceti voi ce vreti, votati pe cine vreti ca oricum n-aveti ce face: la final tot noi suntem!

  30. Mihail spune:

    Jurnalistul Dragoș Pătraru l-a taxat pe președintele Klaus Iohannis, după discursul susținut de acesta marți. Prezent la ceremonia de deschidere a Conferinţei Internaţionale ”Micro-to Nano-Photonics IV” – ROMOPTO 2015, Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru cei care ”ar fi vrut să aibă parte de o vară mai agitată politic” și pentru cei nemulțumiți de ”lipsa aşa-numitelor breaking news-uri și a unor declarații incendiare”.

    „A ieșit dl Klaus Iohannis. A și vorbit. Mă rog, e mult spus a vorbit. Președintele, după o pauză de 50 de zile, a ales să vorbească la, atenție, o conferință internațională dedicată opticii, ținută la Academia Română.

    (…) Voi observați că președintele nostru abia vorbește? Pare că are nevoie de recuperare, precum cei care nu pot să meargă după un accident. Oare o mai fi pronunțat vreun cuvânt în limba română în vacanță? Domn’ președinte, luați-o, domne ușor, să nu faceți vreo întindere la amigdale, care să vă țină departe de microfon tot sezonul. Și vă rog eu, nu ne considerați idioți că am vrut să vă știm părerea pe anumite teme – refugiați, absența premierului și toate celelalte. A mai fost unul la Cotroceni care din proști nu ne scotea. Pe bune, zâmbiți așa foarte ironic, gen: ‘Băi, băieți, habar n-aveți, sunteți niște țărănoi înnebuniți după breaking-news’. Nu se face …”, a comentat Dragoș Pătraru, în ediția de marți a emisiunii ”Starea nației”, de la TVR 1.

  31. Mihail spune:

    @ emi,

    spui, ca deobicei, prostii.
    Mi se rupe mie de dl. Vosganian daca da cu subsemnatul sau nu .
    Daca doreste sa cada si mai mult in ridicol, dar si in derizoriu, este treaba dumnealui.
    Nu-i nici frate-miu, nici sora-mea si nici macar un unchi scapatat.
    Spectacolul jalnic, oferit atunci in Senat, nimeni si nimci nu-l va putea sterge.
    Iar faptul ca tu vi la minister si in primele zile te preocupa ca sa repari ceasul si pianina, vorbeste despre cat de aplecatui sunt unii pentru treburile patriei.
    (lasa, inteleg, ca la pian trecea timpul mai repede de la serviciu)

    Insa, sa ai o jumatate de Parlament cu dosare penale, cu incadrarebine stabilita, sa ai un Prim Ministru, iar ioncadrat, sa ai un Presedinte(nemtzalaul tau) acuzat si dovedit de fals…deja mi se pare o idee cam mult.
    Sigur, in tara asta se vor gasi intotdeuna 5-6,2 milioane de prosti care sa voteze tot felul de personaje nu numai dubioase ci si penale.
    Stai linistita, tu esti printre fruntasi, nu-ti ia nimeni locul.

    Cat despre armean, gata acum este si oleaca, detinut politic. N-a facut absolut nimic, nu a acordat procente pe seama contribuabilului, in favoare unui milionar acum aflat la racoare. Deh, la 37 de grade, poate ca s-a orientat corect.

    …Dar tie ce-ti pasa, nu contribui cu nimic la bugetul statului, insa pretinzi ca ai toate drepturile in tara, ca poti decide tu pentru modul in care vreau eu sa traiesc aici, sa decizi tu ca nemtzalaul sa stea la Leu luni de zile si sa nu faca nimic, sa cheltuie banii mei pe modernizarea vilelor si pe masini scumpe. Sa-si promoveze babatia de navasta, care habar n-are sa se-mbrace potrivit statutului.
    Ea ramand, pana la urma, o tzaranca, insa in compensatie a dus-o capul ca sa falsifice grosolan niste documente.

    • tudor spune:

      Iohannis a spus acolo ceva important: fondurile europene alocate Romaniei pentru cercetare si inovare au fost absorbite in totalitate si ar trebui urgent sa fie alocate fonduri suplimentare din acele domenii unde banii nu vor fi cheltuiti.
      Desigur, pentru postaci nimic n are relevanta …

      Apropos: ce pijamale a purtat madam iohannis azi noapte? cu dungi, sau picatele?

      • Mihail spune:

        Tudorele,

        chiar n-ai inteles, aia(prima nevasta) merge la culcare in funduletzul gol. Nimic pe ea. Apoi, o arde ca barbat-su pana spre pranz, a doua zi.
        Dupa aia, iese pe terasa si pune sepepistii ca s ataie arborii din curte.
        Dar daca maine o baga astia la racoare, pentru falsh in acte….???

    • emi spune:

      Dupa numarul de postari, “ti se rupe” rau.
      In rest, esti tot mai confuz, nu prea se mai intelege ce insinuezi.

      • Mihail spune:

        @ emi,

        daca te apuci sa numeri…cel mult una doua pe zi. Odata ca n-am timp, a doua ca am simtomele unei femei gravide aflate in luna a treia.
        Chiar mi se rupe.
        Poaste chiar sunt confuz, am atat de mult de lucru, clientii sunt atat de diferiti, incat uneori nici nu stiu cum am ajuns la destinatie.
        In plus, se adauga si caldura excesiva.

        Ca sa nu ambalezi gratuit, toti sunt persoane particulare, este drept, unul sau doi cam certati cu legea, cu viziote facute pentru 24 de ore, apoi eliberati de avocati.
        Insa, in rest oameni civilizati si curtenitori.
        M-am saturat de mers cu Lexus-ul. Asta fiind, probabil, ultima masina de fitze.
        Odata m-am dus cu Macan-ul…au inghitit in sec, este peste o data si jumatate pretul peste cel al lui Lexus.
        Ti-am zis, unul m-a plimbat si cu avionul lui. Pana in Spania si inapoi. Asa ca am eu ochi (prea)frumosi !

  32. Mihail spune:

    Jurnalistul Cornel Nistorescu comentează în cel mai recent editorial al său, tăcerile președintelui Klaus Iohannis și nu ezită să critice câteva din gesturile recente ale șefului statului. Într-un articol intitulat sugestiv „Stilul Iohannis, poporul mirat şi ţara încălecată”, jurnalistul se arată nemulțumit la adresa faptului că pe cât de discret este Iohannis în declarații, pe atât de gălăgios, chiar imprudent, se arată în drumurile parcurse de colona sa oficială de mașini tulburând traficul. Articolul nu este în esență o critică, el poate constitui un puternic semnal de alarmă:

    „Fie preşedintele României are un neprofesionist (ca să nu scriu prost) la comanda programului său, fie SPP-ul traversează un exces de zel ca să-l impresioneze şi să-l cucerească pe preşedinte. Fie, şi mai trist, aşa este Klaus Iohannis şi noi abia acum îl vedem. Poate că el era la fel încă de pe vremea mandatelor de primar, când la volanul unui automobil lustruit traversa singur piaţa centrală a urbei. Accesul autoturismelor în Piaţa Mare era interzis cu desăvârşire, cu excepţia primarului care îşi parca tacticos automobilul la intrarea principală a instituţiei, unde staţionarea maşinilor era interzisă. Era un fel de semn că primarul se află la birou. Dar şi un semn de nepăsare. Quod licet Iovi non licet bovi. Abia acum suntem obligaţi să îl descoperim pe primarul Sibiului şi ne uităm miraţi la el. Trece prin Bucureşti cu tărăboi de nuntă. Zece-douăsprezece maşini bagă spaima pe bulevard. Noroc că Bucureştii nu sunt Cocârlaţi să vedem cum zboară găinile şi cum se crucesc babele. Şi totuşi, claxoanele poliţiştilor, sirenele, popândăii în costume moştenite de la cei avansaţi, motocicliştii şi megafoanele compun împreună un spectacol pe care Klaus Iohannis de pe bancheta moale a Mercedesului său de comandă nu-l poate simţi. Pentru ce toată această tulburare care în loc de praf şi găini zburătăcite lasă în urma sa doar înjurături şi mirări prelungi? Iaca trece şi mai-marele ţării să controleze lucrările la viitoarea sa casă din Primăverii. După zece minute face cale întoarsă şi învolburează iar bulevardele în direcţia Cotrocenilor.”

    Nistorescu exprimă faptul că Iohannis este cantonat în tabieturile provinciale ale Sibiului, iar deranjante nu sunt atât drumurile, „fâțâiala” președintelui, ci mai degrabă neasumarea unei voci care să convingă poporul că perioada „regimului Băsescu” s-a încheiat, sau acțiuni, fapte care să arate înnoirea atât de promisă și de evocată în campania prezidențialelor:

    „Nu ştie Klaus Iohannis ce face sau pur şi simplu este nepăsător? Se plimbă el prin Bucureşti cum se fudulea singur prin piaţa centrală a oraşului său de provincie? Cum Dumnezeu un om votat cu atâta entuziasm nu pricepe că drumurile sale la Sibiu încurcă lumea şi traficul şi ne obligă să credem că a rămas conectat la obiceiurile şi tabieturile sale de vodă provincial, fără a fi descoperit încă uriaşele răspunderi care îl apasă? Duminică după-amiaza, convoiul prezidenţial a blocat pentru o vreme circulaţia pe Valea Oltului. Nu înţelege preşedintele României că drumul său printre compatrioţi nu poate semăna cu trecerea unei coloane de tancuri şi rachete? Nu a aflat Klaus Iohannis că a devenit preşedinte după un mandat de zece ani plin de abuzuri? Şi că este preşedinte după unul care a cules toate înjurăturile posibile? Şi că speranţa oamenilor revoltaţi şi în acelaşi timp încrezători într-o dreptate până la capăt l-a purtat până în fotoliul de preşedinte? Sau ştie el mai multe despre sondajul de opinie făcut de SRI în februarie 2014 în care portretul viitorului preşedinte semăna perfect cu portretul primarului de Sibiu? Sau a aflat şi el de planul unora de a da foc unor autoturisme staţionate în preajma ambasadelor României din Occident, asta dacă diaspora nu se porneşte şi valul de nemulţumire a celor împiedicaţi să voteze nu se transmite şi în ţară? N-a înţeles Klaus Iohannis că românii văd că de la câştigarea alegerilor şi până acum preşedintele a tăcut şi tace mâlc în legătură cu aberaţiile unei guvernări care a golit vistieria României? Crede el că votanţii şi nevotanţii săi pot uita abuzurile regimului Boc-Udrea-Băsescu? Crede el că poate construi altfel de politică folosind aceiaşi oameni şi în acelaşi stil cu predecesorii? Îşi imaginează Klaus Iohannis că jurnaliştii, politicienii şi votanţii amărâţi pe lângă care trece ca glonţul nu ştiu de cele patru dosare ale lui Vasile Blaga, de protejarea la DNA a lui Traian Băsescu şi a oamenilor săi de încredere?”, pune degetul pe rană jurnalistul.

    „Drumurile şi călătoriile preşedintelui, unele frumos împachetate (Miami, Vatican, Salzburg), altele grosolan inutile, abia ne pun pe gânduri. Parcă România are de-a face cu un om din ce în ce mai departe de aşteptările sale, mulţumit de sine şi mai preocupat de confortul şi de tabieturile sale decât de nevoile populaţiei?

    Şi dacă nu-i pasă preşedintelui de miile de oameni blocaţi în maşini pe drumul său spre şi dinspre Sibiu pentru a-i face loc să treacă, şi dacă nu simte o jenă şi nu intuieşte ploaia de înjurături, cum ar putea fi el preocupat de rolul exagerat al serviciilor secrete şi de starea libertăţilor cetăţeneşti în ţara sa tot mai încălecată de structuri, de acoperiţi, de gradaţi şi de cheltuieli scăpate de sub control.

    Trece Klaus Iohannis în zbor pe lângă noi. Cine înţelege se poate teme de o Românie încălecată! Kaput iluzie!”, conchide Nistorescu pe un ton amar.

  33. Adam Mares spune:

    “Ne va costa enorm iluzia unei creșteri economice prin împrumuturi externe. Conform datelor oficiale ale BNR, datoria publică a depășit în martie 2015 suma de aproximativ 60 de miliarde de euro, adică o povară de 3.000 de euro pentru fiecare român, de la nou-născuți la pensionari, cu 500 de euro mai mult faţă de acum doi ani. Asta înseamnă aproape 40% din Produsul Intern Brut, faţă de 37,3 % cât era în 2012. Raportul Curţii de Conturi pentru perioada 2012 – 2014 arată că banii împrumutaţi de stat au fost folosiţi aproape în totalitate pentru finanțarea golurilor din buget, precum cele din sistemele de pensii şi de sănătate”, scrie Dan Voiculescu pe blog.
    Ăsta e acum coleg cu VV? :P

  34. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ cris

    probabil ca Gadea nu stie ca Duta e secretar executiv al noului pdl :D

    http://www.pnl.ro/pagina/secretariatul-general

    altfel nu-mi explic cum de-l intreaba pe busoi de sanatea lui duta …

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      N-au lasat-o pe dinafara nici pe Cristina Traila, fosta sefa a ANRMAP, prin care treceau cam toate aprobarile de achizitii dubioase din vremea lui Duta. Au facut-o si pe ea secretar executiv.

  35. tudor spune:

    @cris

    Doamna,
    cu stiinta ori nu, faceti parte dintr o campanie de zgomot care impiedica orice dezbatere serioasa: oricine cuteza sa l critice pe victoras este basist, bocist, ancaboagist si alte alea.
    Un mod de a baga pumnul in gura celor care au alte opinii care nu onoreaza in orice fel o dezbatere libera.

    De altfel, in acceptiunea dv exista mai multe categorii de basisti:
    -basistii rai, cam toti cei care, intr un fel sau altul, il critica pe victoras;
    -basistii buni, cei care au fost parte a sistemului basist de putere dar care ulterior s au dat cu victoras; desigur , acestia nu fac obiectul blamului dv; ii considerati onorabili sau ii faceti uitati, iar alianta cu ei nu este nicidecum dezonoranta.
    De pilda, vlasov: de doua ori primar pdl de slatina, cel care, in 2009, ii ducea incolonati pe angajatii primariei sa voteze cu basescu; nu v am vazut sa fiti oripilata in vreun fel de cooptarea acestuia in guvernul ponta, dimpotriva.
    Asemenea, gabi oprea, un pilon important al guvernelor boc… observ ca nu va deranjeaza chiar deloc asocierea lui cu vioreleeee.
    De altfel, chiar victor ponta insasi a fost un instrument al basismobocismului: fara manevrele oculte ale grupului sarbu-ponta-mazare (toti puscariabili) boc n ai fi ajuns niciodata prim ministru, iar basescu nu si ar fi vazut intrupat guvernul visurilor sale …

    In schimb, m ati gasit pe mine si alti citiva care cutezam sa l criticam pe ponta – mari basisti.
    Merci!

    • cris spune:

      Domnule. regret, esti complet pe alaturi de drum. Nu vad unde am scris ceva de ponta, nu a discutat mai nimeni de ponta recent. Daca dumneata esti obsedat de acest personaj treaba dumitale; serios, du-te pe forumul de la comisarul, evz, gandul, adevarul, sunt convinsa ca vei gasi oameni care sa-ti faca placere fiindca nu fac altceva decit sa-l injure pe ponta.

      Altii, cei de aici, pur si simplu considera ca sunt multe subiecte de discutat in afara de obsesia dumitale cu ponta, cum ar fi spusele lui Buzura….. aaaaa, si Buzura e pontist dupa dumneata? Daca dumneata dormi cu poza lui ponta sub perna, e treaba dumitale, engioi, dar lasa pe altii in pace. E vorba ca atunci cind orizontul cuiva e extrem de limitat acela se numeste punct de vedere, ei, imi cer scuze ca nu am chef sa-mi limitez orizontul la un punct fara importantza, la obsesia dumitale numita ponta …. de gustibus.

      PS. de lamurit tot nu m-ai lamurit cu acea confuzie a dumitale: daca il vrei si dumneata pe basescu la zdup esti pontist????? Aaa, si sunt convinsa ca nu te va deranja deloc pe dumneata momentul in care unpr va fi in barca noului pdl, caci cam asa ceva se profileaza, asa cum nu va deranjeaza brusc un geoana pesedist sau un vanghelie in barca noului pdl. Asa cum nu va deranjeaza nici boc, nici dutza, nici blaga nici nimeni altcineva din noul pdl….Deci zau lasa tipul asta de ipocrizie si de demagogie in ce ma priveste, exerseaza-l pe altii mai slabi de inger.

    • Problema nu e daca tu critici sau nu pe cineva. Problema e sa pastrezi aceleasi criterii si aceleasi unitati de masura cand critici, indiferent de persoana. Asta a vrut sa spuna Cris, dar tu te faci ca nu intelegi.

  36. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    raspuns pentru un comentariu pe care l-ati facut mai sus:

    Ba da, cred ca si de dvs va pare rau ca ati ajuns unde n-ati vrut. Dar… asta arata ca n-ati prea avut viziune cu privire la locul unde veti fi peste un an si ceva. Daca vreti va caut sa va arat ca eu cel putin am stiut ca nu veti mai fi in noul PDL :D

    Si, referitor la numarul de 2000, ziceati ca trebuie adaugati si ministri, si secretari de stat, etc. Nu prea. Marea majoritate a ministrilor au fost la un moment dat parlamentari, am cautat exemple contrare si n-am prea gasit. Unii intradevar, incepusera ca tehnocrati, dar ulterior tot parlamentari au ajuns. Altii incepusera lideri sindicali, tot parlamentari au ajuns. Au fost si multi secretari de stat in aceeasi situatie, dar nu despre asta era vorba: ideea era ca eliminind toti cei 2000 care mai exista si evident inlocuindu-i cu unii care n-au avut niciodata tangenta cu sistemul ar disparea automat toata sustinerea politica prin care unii incompetenti hoti corupti rezista si azi in functii cheie. Ar disparea instant toata mafia asta numita stat! E adevarat ca nu garanteaza nimeni ca nu s-ar intimpla exact acelasi lucru si a doua oara, dar in mod sigur va pot spune ca populatia ar fi mult mai atenta.

    NB – sunt constient ca e o utopie ce spun eu, nu vom vedea niciodata parlamentarii votindu-si singuri asa ceva. Cind cineva da 50000 de euro sa acceada pe o lista… in mod cert nu o face pentru prestigiu! Acolo majoritatea cvasi absoluta e formata din
    oameni de foarte rea credinta!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Si iacobinismul pina la urma e parte a revolutiei franceze, democratia franceza contemporana a trebuit sa treaca si prin asa ceva ca sa existe. Poate avem si noi nevoie de asa ceva. Chiar daca e cu 200 si ceva de ani mai tirziu. Dupa cit de autisti si de miopi sunt cei din Sodoma… chiar nu m-ar mira!

      • Daca tu crezi ca e nevoie de ghilotina ca sa mergi inainte in momente de criza e jale. Intai ca intotdeauna e criza. Si in al doilea revolutia franceza nu e rodul ghilotinei ci a iluministilor dinainte si a Codului juridic de dupa.

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          Eu n-am zis de ghilotina, ca nu traim aceleasi vremuri. O simpla inregistrare la evidenta populatiei ar rezolva problema.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      @VV

      In Polonia Legea lustratiei a fost adoptata in Polonia la 11 aprilie 1997, si uitati-va unde e azi Polonia. Statul polonez a cumparat o companie rivala care detine terenuri pentru exploatari miniere in Canada… Doar un exemplu.
      http://www.piataafacerilor.ro/articole.php?ida=1162
      Noi lustratia comunistilor n-avem cum s-o mai facem, dar daca am face lustratia celor 2000… ar fi inclusi la pachet si cei citiva fosti comunisti care s-au trezit capitalisti dupa revolutie.

    • Nu e adevarat. Poti sa-ti dau o gramada de exemple: Ilie Serbanescu, Dijmarescu, Daniel Daianu, Andrei Marga, Andrei Plesu, Marin Sorescu, Ludovic Spiess, Lazar Comanescu etc.etc.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Gramada asta nu-i chiar asa de mare pe deoparte, si din exemplele pe care le-ati dat se vede clar ca aceste persoane nu reprezinta poli de coruptie. Ar fi putut reprezenta poate, dar tinindu-se departe de parlament n-au prea avut cum, si asta demonstreaza si faptul ca n-au intentionat s-o faca. Daca aveau intentia, cel mai probabil ca ar fi optat sa intre in parlament, pentru ca acolo e locul unde se generaza coruptia.

  37. Adam Mares spune:

    Eu înțeleg că trecerea lui VV la Alde e o încercare de a rămâne în politică. Să vedem dacă va avea și succes.
    Oricum, în ziua cu pricina, mă întreabă cineva: “Ai auzit despre Varujan?”. Inițial, m-am și speriat, m-am gândit că a pățit ceva. Zic, nu, ce s-a întâmplat? Răspuns: “S-a dat cu socialiștii!”. Cam asta este percepția.

    • tudor spune:

      de ar fi sa pariezi, pe ce varianta ai merge: va mai intra sau nu in parlament?

      • Adam Mares spune:

        Eu îi doresc binele lui VV, așa că m-aș bucura dacă îi va ieși mișcarea asta. Ca imagine, cred că oricum a pierdut.
        Dar nu știu pe ce variantă să pariez. Sunt sceptic.

      • Adam Mares spune:

        Eu îi doresc binele lui VV, așa că m-aș bucura dacă îi va ieși mișcarea asta. Ca imagine, cred că oricum a pierdut.
        Dar nu știu pe ce variantă să pariez. Sunt sceptic.

      • Adam Mares spune:

        Eu îi doresc binele lui VV, așa că m-aș bucura dacă îi va ieși mișcarea asta. Ca imagine, cred că oricum a pierdut.
        Dar nu știu pe ce variantă să pariez. Sunt sceptic.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Iti zic si eu: nu va mai intra in parlament, asa cum am prezis deja de 2 ani, cind prezisesem si faptul ca va fi indepartat din pnl.

        Logica e urmatoarea: alde intrase intr-un proces de extindere la scara nationala, prin inglobarea unei parti din pc, prin acceptarea tuturor care voiau sa intre, samd. PLR-ul lui Tariceanu pe deoparte insemnase vreo 6% cind nu se punea practic problema unor alegeri concrete (locale, sau parlamentare), iar pc-ul era undeva la limita celor 5%. PLR-ul avea insa o problema: in caz de alegeri n-ar fi avut efectiv persoane suficiente sa puna pe liste in toate circumscriptiile, iar plr si pc separat aveau alta problema: erau la limita barajului. Asa ca s-au gindit ca o fuziune rezolva multe dintre aceste probleme.

        Bun pina aici. Ceea ce a facut Tariceanu a fost bine dpdv politic, chiar daca nu si corect fata de propriul electorat (era mai corect sa isi asume o perioada de consolidare in teritoriu bazata pe oameni cu convingere liberala si nu sa vina cu oameni de-a gata de pe la alte partide).

        Socoteala din tirg nu se potriveste cu cea de acasa in cazul asta, 6%+5% nu vor face 11%, ci optimist fiind zic ca va face undeva pe la 6%

        De aici vine si problema. Pe deoparte se revine la votul pe liste, pe de alta parte a aparut si surpriza Dragnea, care a cerut un fel de noua coabitare, care va lovi cel mai mult in partidele mici, si mai mult decit atit se va semna un pact de consens national (ceva de genu asta) prin care intuiesc ca numarul parlamentarilor din noua legislatura va fi chiar mai mic decit cel stiut pina acum de 430 de parlamentari.

        Deci, un 6%, vot pe liste, redistribuire paguboasa pt partidele mici, toate astea impreuna vor da un numar de vreo 17 parlamentari pt alde. Va avea o foarte mare importanta pozitia pe lista, ori data fiind inghesuiala deja existenta cred ca VV va avea o mare problema sa se situeze mai sus de pozitia 17 (fiind unul dintre ultimii veniti).

        Pe de alta parte cred ca se duc negocieri intense pentru pozitiile de pe liste, si din razboiaiele astea e posibil sa mai iasa si niste rupturi. Eu personal cred ca e posibil ca VV nici macar sa nu ajunga pe vreo lista in 2016. (ceea ce evident ca l-ar supara foarte tare :P )

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Deocamdata nici nu e clar daca s-a inscris in partid, sau doar in grupul parlamentar ALDE…

        • Adam Mares spune:

          Poate îl pune pune Tăriceanu pe un loc mai bun, în virtutea vechii lor prietenii. Cine știe?

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          Destul de greu. Acolo e si Gerea, cu care VV are niste socoteli neincheiate… si Gerea are avantaj de data asta pentru ca a fost din start alaturi de Tariceanu, in timp ce VV le cam dadea la gioale… In afara de asta ALDE e un partid jumi-juma, cealalta jumatate e a lui Daniel Constantin care e co-presedinte. Defapt ca sa nu ma hazardez nu stiu care e exact proportia, dar cred ca e pe-acolo.

          Eu stiu ce-l arde pe VV: se apropie pensia, si ar fi de preferat sa iasa in pensie de pe post de parlamentar. Nu e o acuzatie asta, fiecare vrea ce-i mai bine pt el, dar daca gindim un pic reiese din nou cit de prost gindit e sistemul de pensii. Ultimele salarii ale nimanui n-ar trebui sa conteze niciun gram, ci doar contributiile la sistemul de pensii. In felul asta pensionarii n-ar face tot felul de combinatii doar ca sa prinda o pensie mai buna. Iar parlamentarilor ar trebui sa li se calculeze contributia la sistemul de pensii conform banilor incasati de ei in timpul mandatelor. Acesti bani ar trebui si virati efectiv de catre stat in conturile sistemului de pensii.

          Numai ca la noi asa e: ne furam cu mina stinga banii din buzunarul drept.

  38. tudor spune:

    cris

    poate o sa va chiar mirati daca va voi spune ca eu nu mi doresc un guvern cu pm liberal: pnl ul, la fel ca si psd ul, n au inteles nimic din ce se intimpla in societatea romaneasca: aceeasi veleitari care si imagineaza ca s mari valori politice si ca li se cuvine …

    de pilda, e tragicomica “competitia” pentru care(maidecare) sa candideze la primaria capitalei … isi imagineaza ca vor sta oamenii la coada sa i voteze …
    precum cei mai multi politicieni romani, ei traiesc intr o realitate paralela: confunda pozitiile de putere pe care si le cuceresc in partid prin cumetrii, manevre, tranzactii si alte minarii, cu prestigiul public.

    singura sansa pentru ei sa nu se aleaga din nou oprescu – daca nu l ia gaia, cum ar trebui – este sa gaseasca o formula de asociere cu nicusor dan si sa sprijine candidatura acestuia.

    totdeauna am considerat ca este nevoie de guverne politice, care sa si asume raspunderea politica; doar ca in timpul din urma mi se arata ca raspunderea politica nu exista, asadar …

    probabil cea mai buna solutie, dar nu cea mai simpla, ar fi o perioada interimara cu guvern apolitic, care sa repuna Romania in tipare normale.

    va dau un singur exemplu: una dintre racilele politicii romanesti este traseismul politic; cu mare chin s a reusit in 2005 sa se legifereze sanctionarea traseismului alesilor locali prin pierderea mandatului; era un pas mic inainte, o seminormalitate sa i spun asa, impusa prin lege fiind.
    pentru ca normalul este calea onoarei, doamna: daca optiunile mele politice nu mai corespund cu cele ale partidului care m a propus si sustinut, imi dau demisia si candidez din nou, de pe noua mea pozitie politica.
    daca un viitor guvern liberal va suspenda, asemenea lui ponta, legea, pentru a si trage citeva sute de primari, ce am mai putea spune?

    la fel, in chestiunea aplicarii legii: daca viitorul prim ministru, liberal sa zicem, va proceda asemenea lui ponta: nu mi convine o lege, n o aplic, cica fiindca n are prevazute sanctiuni.
    sau va da ordonante de urgenta vadit neconstitutionale in propriul avantaj?
    desigur, eu care l am criticat pe ponta l as critica si pe acela, dar dumneavoastra, cat tupeu ar trebui sa aveti pentru a critica la acela ce ati cautionat la ponta?

    e vorba de viziune pe termen mediu si lung, de intelegere a racilelor politicii romanesti iar nu de partizanat marunt si chibiteala, doamna!

    • cris spune:

      Lasa domnule grija pentru ce voi gindi eu in viitor. Deocamdata ar trebui sa te ingrijorezi dumneata pentu onorabilitatea dumitale caci dumneata spui ca ai fost in 2011-2012 la Universitate si acum cautionezi dumneata pe cei impotriva carora spui ca ai inghetzat in strada, pe boc, pe mru, pe oltean, pe toader, blaga, boagiu, anastase si toti ceilalti si mai si numesti asta viziune. Iar de tupeu, la fel, ingrijorati-va pentru al dumneavoastra si pentru momentul la care dupa ce i-ati pupat in bot si i-ati ales, apoi ati iesit sa manifestati impotriva lor si ati votat cu usl-ul adica inclusiv cu psd-ul, ii veti vota iar pe aceiasi si apoi va veti vaicari. Ingrijorati-va pentru dumneavoastra caci basescu nu vi se mai pare bun de puscarie dar parca ati votat la un referendum fiindca ar fi fost un hotz si un ticalos….si nu ma mai cainati pe mine.

      In rest despre ideile dumitale ca unul sau altul l-ar cautiona pe ponta, nu e nimic de discutat, deja modul in care priviti lucrurile tine de patologicul obsesiei si nu exista nimic rational spus care sa ajunga pina la dumneavoastra. Cred ca singurul de pe blog care s-a entuziasmat pentru ponta a fost Tiberiu, caci el avea obiceiul acesta cu entuziasmul, ba cu Roman ba cu nu mai stiu cine. Dar daca sunteti atit de echitabil, de ce nu va exprimati domnule la fel fata de o anastase care a mintit in fatza la votul pe legea pensiilor sau de basescu schimbindu-si opiniile dupa cum da interesul – aveti memorie scurta si selectiva probabil, ati uitat. De ce nu va ingrijoreaza un blaga sau un mru care au spus ca referendumul a fost o lovitura de stat si acum sunt mari liberali si se aduna cu un partid liberal care cica a dat lovitura de stat? Ixulescu e mitoman pentru dumneata, dar pentru un intreg pnl care a votat da la codul fiscal in iunie, care a insistat fata de proiectul initial (cel cu reduceri in doua etape – am dat chiar aici link-ul catre proiectul initial) pentru un 19% dintr-o bucata, si dupa aceea se rasucesc ca sa ajunga iar la doua etape, la ce au refuzat prima data, nu va ofensati si nu considerati ca mint???

    • cris spune:

      Ia nu mai imi faceti mie apologia cautionarii nu stiu cui, cind dumneavoastra nu doar cautionati ci ridicati in slavi niste indivizi care au mintit de au inghetat apele… Eu n-am ridicat in slavi pe ponta in niciun fel, doar ca nu ma agit si nu urlu la fiecare timpenie scrisa de presa, nici in ce-l priveste pe Iohannis de pilda nu m-a interesat cite case are, ce nevasta, ce rochii poarta aceasta, ce bani intra in nu stiu ce renovari, sau ce probleme de sanatate au. Nu ma intereseaza tabloidele, am altele de citit decit evezeul si comisarul: exista pe lumea asta si indivizi care nu ma prea intereseaza si nu gasesc potrivit sa-mi pierd timpul analizindu-i, iar datul de ceasul mortii si zbieratul de chivutze in piatza nu e felul meu.

      Imi cer scuze deci ca nu sunt de acest nivel al dumneavoastra si nu va pot satisface exigentele tabloide. Dar dumneata da, il apreciezi pe boc, acum citeva zile ai spus ca boc a salvat tara si a facut bine ce a facut, dumneata ai sustinut ca a facut bine ca a inchis niste spitale, ca a omori oameni a fost benefic pentru sanatatea oamenilor, nu eu. Nu eu am dubla masura domnule, ci dumneata: cind ai mintit domnule, cind scriai aici pe blog ca jos boc, blaga, mru si ca distrug o tara, sau acum cind il ridici in slavi si, pe exact aceleasi motive pentru care sustineai ca au nenorocit o tara, acum reevaluezi si consideri ca au salvat o tara? Si daca sau atunci ai mintit sau acum, atunci aceasta se numeste onorabilitate si viziune, domnule?

      Daca acest hopa mitica se numeste la dumneavoastra viziune iar altii sunt niste idioti care doar chibiteaza, treaba dumneavoastra, fiecare cu scara lui de valori. Dar incetati sa mai imi faceti mie morala, dubla masura pe care o practicati dumneavoastra deja, istoric – iar mie mi-o atribuiti la un viitor tip drob de sare-, pentru mine nu are nimic de a face cu onorabilitatea ori viziunea; discutati ce vreti si cu cine vreti si considerati ca nu exist.

      • tudor spune:

        Intrucat mi ati adresat o intrebare, ma simt obligat sa va raspund: nu l am ridicat niciodata in slavi pe boc, stiti foarte bine acest lucru, dar se pare ca puteti face distinctiile necesare; din partizanat politic, cum altfel!
        Am scris ca fata de masurile actualei majoritati de a da cu bani in stanga si dreapta – pensii speciale pentru functionarii parlamentari ori indemnizatiile de 4000 de lei la care se lucreaza pentru “luptatorii cu merite deosebite”, boc este un erou: si a asumat sa fie injurat pentru a crea un sistem de pensii sustenabil.
        Sustenabil nu inseamna, cum vehiculeaza inclusiv VV, un an sau doi, ci ca acel sistem sa se autofinanteze in viitor , mai ales ca, asa cum se prezinta perspectiva demografica, dar si cea a calificarii si migrarii fortei de munca calificata, situatia nu pare deloc roza, dimpotriva …
        Altfel, pentru furaciunile si greselile lor, sa fie pusi sa plateasca!
        Nu pot totusi sa ma fac ca nu observ selectivitatea detestabilitatilor dv: de pilda, pnl ul nu l a pus presedinte de onoare pe basescu, precum ponta pe iliescu.
        Iliescu n a omorit oameni, doar boc?
        Iliescu n a taiat veniturile oamenilor prin inflatia de 300%, ani in sir?
        Banii pe care i aveam depusi pentru masina i am scos prin 92, cred, si m am dus la mare.
        A trebuit sa vina vosganian pentru ca, dupa 18 ani, niste amariti, cati mai ramasesera, sa si recupereze oamenii banii.

        Adica iliescu este un domn onorabil, iar toti cei care s impotriva psd n au dreptul sa vorbeasca, fiindca s au aliat cu criminalul boc!

        Daca vrem ca Romania sa progreseze in vreun fel este nevoie sa iesim din partizanat politic si sa vorbim despre adevar, doamna!
        De pilda, decizia lui boc de a taia indemnizatiile revolutionarilor a fost corecta, iar decizia care se profileaza, de a da alti bani, mai multi, 4000 de lei, unor atirnatori, este o prostie si o bataie de joc.
        Ca boc a reusit sa promoveze un cod al muncii mai putin debalansat, e iarasi un merit …

        Pentru ca tot vorbirati de onorabilitate, in pnl ul asta pe care l dispretuiti sunt oameni care chiar au dovedit onorabilitate; de pilda profesorul Miclea, care si a dat demisia din functia de ministru al invatamintului intrucit bugetul alocat nu i permitea sa respecte angajamentele electorale.
        Spre deosebire de madam andronescu care, dupa ce aproape ca si dadea foc in piata publica de offful maririi salariilor “dascalilor” in 2008, odata ajunsa ministru in 2009 le a dat … flit.
        A acceptat sa devina ministru stiind foarte bine ca tot tapajul urias pe care l a facut era doar minciuna..

        Desigur, coana kati e “marea doamna a invatamintului romanesc” …

        Tot boc si a asumat spargerea mafiilor din invatamintul superior, iar prin lege a interzis cumulul rector/parlamentar.
        Sigur, aia care si adusesera toate neamurile in universitati au fost profund afectati …
        Sigur, ticalosul de boc nu si a imaginat ca prin modificari ale legii presedintele senatului va deveni mai important decat rectorul … prin urmare celebrul anghel stanciu – cel care prin votarea legii pensiilor speciale pentru parlamentari a afirmat oficial ca baietii si au luar parlamentul inapoi – nemaiputind fi rector s a instalat presedintele senatului la politehnica din iasi; dupa cum si doamna kati s a pus presedinte de senat la politehnica bucuresti …
        Stanciu asta este presedintele senatului la Poli iasi, conducator de doctorat, profesor , dar si deputat etcetc…

        Asta a initiat un alt proiect de lege, prin care sa beneficieze de 80% din veniturile realizate in ultimul an cei care au lucrat la cabinetele parlamentarilor.
        Motivatie: “Sunteti de acord cu un parlament curat, performant, cu membri motivati, cu competente profesionale in diferite domenii de activitate, cu un background adecvat activitatilor parlamentare? Sunteti de acord cu atragerea specialistilor, cu pregatire profesionala si experienta dovedite in activitatea lor curenta, atat din sectorul bugetar cat si cel privat, ca posibili candidati si, ulterior, membri ai Parlamentului?”

        Domnul asta a fost condamnat la sase luni cu suspendare pentru ca si a angajat la cabinet , contrar legii, doar fiul si nora …
        Culmea, nu e basist!

        Cat priveste exigentele mele pentru respectarea legilor si a constitutiei inclusiv de catre viorel, e problema dv daca le considerati chestii de tabloid.
        Asemanator, primu ministru, cind s a aflat despre ticalosiile, in loc sa solicite o analiza a situatiei politiilor locale ( sunt probleme uriase…) a spus: dar ce nichita, si a spionat iubita???
        Chestii de tabloid adica, el se ocupa de probleme serioase … aveti aceeasi maniera de a trece in derizoriu tot ce nu va convine ori mascati prin asta lipsa de argumente …

        Cu mult drag,

  39. tudor spune:

    Ha!
    din ciclul victor ponta minte:

    intrebat de ce n a votat astazi codul fiscal ponta a raspuns ca l a votat in luna iunie …

    doar ca n iunie (pe 24, cind s a dat votul in camera deputatilor) el nici macar nu era n tara…

    eu v am zis ca e mincinos patologic ..obsesiv :)

    @cris
    Doamna, nu credeti ca ar trebui sa l diagnosticati si pe viorel, nu doar pe mine?

  40. tudor spune:

    VV

    o sa mi retrag aprecierile la gramada despre politicienii romani cind o sa mi dati un raspuns rezonabil la intrebarera: de ce in 10 ani ( de la 13 august 2005), din care ati guvernat vreo cinci, n ati reusit sa refaceti podul de peste Arges, in conditiile in care intreaga cale ferata bucuresti filaret – giurgiu a fost ispravita in 3 ani acum aproape 150 de ani?
    (1866-1869)
    pina atunci… ramine cum am stabilit :)

  41. tudor spune:

    O alta facatura, dupa comisara europeana recomandata de masajele jurnalistice aplicate cu talent lui ilici, va reprezenta Romania in institutii internationale importante: asa zisa proasta lui ponta a fost numita de ponta vicepresedinte la BEI.

    Urmeaza ilie sarbu la curtea de conturi …

  42. tudor spune:

    VarujanVosganian spune:

    septembrie 2, 2015 la 10:27 pm

    Asta e buna, adica nu trebuia sa acceptam compensarile, de frica impostorilor. Pai daca ar fi asa, de frica oreionului si a meningitei nu trebuie sa faci nici copii.

    Tocmai ce va explicasem ca in baza acelei legi au beneficiat impostorii, nu cei indreptatiti.
    Si ca legea aceea le a luat, in fapt , si infimele sperante.

    Ar fi trebuit, simultan cu anrp, sa se amenajeze un ansamblu legislativ, inclusiv modificari ale codului civil … cum spuneam, din nestiinta sau cu buna stiinta a iesit ce vedem azi.
    Iarin fruntea unei institutii de asemenea importanta ar fi trebuit pusa o personalitate cu expertiza si prestigiu si nu o pupilitza

    Arata astia la realitatea salonul romanicei de la milano: jena totala; vizitatori romani au dat mesaje ca s au simtit rusinati … cine se ocupa de toata chestia? unul ghilezan, un baiat de al lui ponta, care cica asa s a si prezentat: m a trimis victor.
    In alte timpuri, in chestiuni similare, Romania era reprezentata de dimitrie gusti, odobescu ori un print cantacuzino …

    Politicienii de pe timpul ala n aveau fatuci, pesemne!
    Sau puneau prestigiul si interesele nationale la locul cuvenit?

  43. Mihail spune:

    @ Adam Mares,

    eu cred ca miscarea de mutare a armeanului la Tariceanu, este pentru protectia personala, vizavi de DIICOT.
    Daca nu mai este senator, parlamentar, vin aia si-i bat temeinic la usa.

    Cat despre imaginea Domniei sale ca om politic, ea este total deterioarata de atunci, din Senat. Cand a citit acatiste, s-a umezit sanatos cu mir si l-a invocat pe Doamne-Doamne, mai abitir ca un preot ortodox, aflat in seara de Inviere in Sfantul Mormant.

    Cred ca mai este si aspectul pecuniar. Dl. Vosganian este mare amator de salarii de la stat si de prin diverse alte locuri. Apoi, daca nu-i iese miscarea pierde atat masinutza de la stat + soferul, dar si…vai, vai…consilierele tinerele.

    Ca atare este musai ca sa intre in Parlament.

    • tudor spune:

      Esti magar!

    • Adam Mares spune:

      În suferința pierderii consilierelor nu-i pot fi alături! :P

    • emi spune:

      Oamenii politici nu sunt aparati de partide, sunt aparati doar de interesele de grup.
      Cat despre “aspectul pecuniar”, poate castiga mult mai bine in alte posturi.
      E adevarat ca domnia sa prefera politica, simte ca aici poate construi mai mult decat in alte parti, desi politica ii aduce mai mult deceptii decat satisfactii, dar gusturile nu se discuta.
      Important este ca are viziune, respect pentru interesul national, si desi pare ca lupta cu morile de vant asemeni lui don Quijote de la Mancha, a reusit sa demonstreze ca oamenii politici se pot ridica la inaltimea promisiunilor asumate.
      Daca in ecuatia Alde nu intra si PC, daca VV nu era tentat de a pune temelie unui partid conservator adevarat, ma indoiesc ca se alatura acestui grup parlamentar.

  44. cris spune:

    @ VV, @ LordulJohn

    Cum ar arata un Hieronymus Bosch al lumii moderne.

    Acum citeva luni am dat peste o pictura a unui german din fosta RDG Thomas Buehler. O corabie a nebunilor in varianta tarilor postcomuniste: Navigatorul e un pitic intelectual calare pe un creion care nu are legatura si nu transmite miscarea cirmei spre nava, caci o pseudointelectualitate pare sa conduca. In fatza se vede o valkirie de circ cu sabia transformata in cerc de foc prin care sa sara animale, semn al mesajelor revolutionare fara substantza doar destinate distractiei unei populatii. Armata e acondroplazica si gorilele ingerasi.

    Catargul e un copac al cunoasterii dar marul nu e unul real ci unul fabricat, fals, de hirtie.- informatia preparata din care sa musti si pe care sa-ti bazezi cu falsa sigurantza acea cunoastere a binelui si raului. Pilotul de pe virful catargului e un bufon care se uita spre spatele corabiei si are ochii acoperiti; sufla mereu in goarna anuntind si alarmind o intreaga lume asupra a ceva ce nu e dispus sa vada sau nu exista.

    Statuia de pe carena e un sobolan incoronat, rege, cu extra-urechi enorme- stasi sau securitatea si capacitatea lor de a culege informatii si a santaja ramin simbolul de baza al acestei lumi. Unul pescuieste cu un steag cu gaura in mijloc, zdrentuit, din care a muscat un rechin gras cu cravata la git, rizind dement, caci omul de afaceri rapace e mai puternic decit ideea de tara. Iar suportul steagului revolutionar e doar o artificie. Un DonQuijote se departeaza de nava calare pe un ochi ca si cum speranta intoarce spatele acestei nebunii, si lancea sa e de fapt doar un cui…. Iar lopetile navei – galera sunt tacimuri, semn ca burta e motorul, ca sunt sclavi ai poftei cei care fac o asemenea nava nu sa avanseze ci sa pluteasca in nestire, fara tinta fara speranta.

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/%22Narrenschiff%22_by_Thomas_B%C3%BChler.jpg

    Ascutita si dureroasa alegorie. Din partea mea cu mult mai puternica si reala decit orice carte scrisa de un Steven Levitsky ori alti analisti ai nebuniei si mediocritatii posttotalitare.

    Noi deocamdata adunam sporturi pentru o olimpiada a absurdului: vorbitul la pereti, aruncatul in derizoriu, dubla masura. schimbatul blanii si persistentza naravului….

    • Adam Mares spune:

      Foarte tare pictura asta!

    • Lordul John spune:

      Da, interesanta viziunea lui Buehler. Totuși la Bosch există și o dimensiune interioară.
      Și dacă tot am ajuns la nemți, acum vreo doua zile, fiind în trecere prin zona, am dat întâmplător peste Walhalla. Am fost, am văzut și m-am întristat. Noi nu putem avea asa ceva pentru ca la noi trăim epoca demitizarii continue. Păcat!

  45. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    vedeti ca si cei de la antena3 zic exact ce ziceam eu mai sus? :D :D :D

    3 oameni (din cei 2000) care pot schimba Romania? Nu sunt, nici macar 3, nici macar unu!

    A fost odata unu, Crin Antonescu. Dar s-a dematerializat intre timp…

  46. tudor spune:

    cris
    vv

    se pare ca nu intelegeti o chestie elementara: datoria unui om integru, asa cum ma consider, ca si a unei prese integre, este sa critice puterea.
    in 2012 am manifestat impotriva lui boc fiindca boc guverna si exista pericolul de a legifera organizarea simultana a alegerilor locale simultan cu cele generale, ceea ce mi parea a fi un pericol pentru democratia romaneasca.
    dar asta nu insemna in niciun fel ca in felul acesta il cautionez cumva pe ponta: l am criticat pe boc iar acum il critic pe ponta.
    asemanator, l am criticat pe basescu si urmeaza iohannis, fara indoiala.

    varujan ne avertiza acum ceva timp ca va trece vremea lui basescu si ne paste pericolul de a ramine incremeniti in acel proiect antibasist.
    adevarat! basescu e nimeni, doar antena 3 ii dedica, in fiecare seara, emisiunile de la ora de virf.
    ca nu pot fi mihai gadea …. nu pot, asta e!

    pe de alta parte, nici nu pot ca de fiecare data cind vreau sa critic guvernul sa fac o introducere cu despre cit de nenorocit a fost boc.
    apoi, ar fi si culmea ca, exprimindu mi dezacordul pentru pensiile speciale sa spun ca e de vina boc, cind chestia e fix pe dos!

    varujan, nu ma pot abtine sa ti transmit o impresie a mea: in timp ce textele la tema sunt de a dreptul excelente, echilibrate, pline de continut si perfect nuantate, multe din comentariile dv sunt pricinoase, politizate ori eliptice…
    scriitorul bate politicianul vosganian, adica – parerea mea!

  47. tudor spune:

    Fabulos Marian Munteanu, la ReaTv!
    Ii face zob pe baietii astia de la partide: nu exista partide, ci un partidstat cu doua picioare, ca un pui jumulit… evident ca nu pot face nimic fiindca se epuizeaza in lupte interne si intre ei …
    Vine si cu solutii concrete, spre deosebire de aceiasi politicieni … astia nu s in stare nici sa faca o cizmarie, dar sa conduca o tara …

    In timpul asta, un roman care a vizitat standul romanesc de la Milano: sper sa nu fiti obligat vreodata sa treceti printr o asemenea umilinta!

    Am aflat si ce l califica pe “comisarul Romaniei” pentru asta: a fost coleg de banca cu victoras!

    Jos boc!