INVITAŢIE- LANSARE – Biblioteca liberală, 9 august

Dragi prieteni,

Vă invităm luni, 9 august, la lansarea Bibliotecii Liberale, ocazie cu care Varujan Vosganian va vorbi despre importanţa culturii şi îi va premia pe cei care donează cele mai multe cărţi cu lucrări ale sale. Aşa că, dacă aveţi carţi de oferit, vă propunem să nu rataţi ocazia de a va procura o capodoperă semnată de acesta.

Evenimentul va avea loc în sectorul 3, pe bulevardul 1 decembrie, nr. 37, la fostul restaurant Cozia, vis-a-vis de Lukoil, de la ora 18.

Întoarcerea noastră către adevaratele valori este esenţială in aceste momente de criza morală şi poate că punând o cărămida la construcţia unei biblioteci, punem o caramidă la salvarea culturii române.

 

 

 

27 Responses to “INVITAŢIE- LANSARE – Biblioteca liberală, 9 august”

 1. Lilick spune:

  http://2.bp.blogspot.com/_T7OgzrFlAOg/TF0I9H4yW9I/AAAAAAAADhk/ZpD0ceoW3JQ/s1600/biblioteca-liberala.png

  Avem mai sus si o poza. Iar pe urmatorul link codul pentru banner, pentru cei care vor sa promoveze actiunea: http://www.scribd.com/doc/35504878/Code-Biblioteca-Liberala

  Cu multumiri, Ancai Radu.

 2. cris spune:

  @ Bibliotecaru

  Tot ai vorbit de lordul inelelor. Mi se pare mie sau a inceput sa semene si la fata cu Gollum? crezi ca i se trage de la inel sau de la betisoarele cu vata la un singur capat….

 3. cris spune:

  @ VV

  Si scrie ceva deasupra intrarii ca la biblioteca din Teba, loc de vindecat sufletul?

 4. Sfarma-Piatra spune:

  Domnule Vosganian,ma roade o intrebare de vreo 6 ani ! Cind ati facut Alianta DA cu Basescu si PD-L,chiar nu ati stiut ce canibal politic este Basescu ? Nastase a spus atunci ca PNL nici nu stie cu cine s-a inhaitat,ca PNL va fi macinat sistematic ! Unele semnale de avertizare au fost…

 5. @Sfarma – Piatra

  Nu certi pe cine trebuie In tot Biroul Politic, in anul 2003, am fost singurul care am votat impotriva aliantei, socotin ca trebuie sa amanam decizia pentru primavara lui 2004, in alte conditii. La votul in Delegatia Permanenta, unde am fost vreo sase, Teodor Stolojan a strigat chiar la mine. Asa ca…Unul din motive era firea sucita, lipsita de cuvant, a lui Basescu.

 6. Sfarma-Piatra spune:

  Nu v-am certat,dar am zis ca oameni cu experienta politica s-au lasat aburiti de personajul asta absolut oribil !

 7. Bibliotecaru spune:

  @ cris
  Eu nu aş vrea să discut despre aspectul fizic al cuiva, nici măcar atunci când comentariul ar fi “de bine”. Prefer să mă refer la ceea ce contează pentru România.

  Ceea ce simt eu este că domnul Băsescu nu mă mai iubeşte în calitatea mea de cetăţean, şi asta mă interesează cel mai mult. Simt că partidele care au dat miniştrii nu mă iubesc nici ele… Nici restul partidelor, care nu au dat miniştrii, nu fac o pasiune pentru mine. Toţi la un loc execută cântecul sirenelor, numai că acest cântec seamănă mai mult cu sirenele antemergătorilor şi nu cu glasul duduiţelor din “strâmtoarea dintre cei doi monştri, Scilla și Caribda”, iar eu nu am forţa interioară a lui Ulise de a mă lăsa legat de catarg (asta ca să fac legătură şi cu ceara din urechi şi beţişoarele cu bucluc).

 8. cris spune:

  @ Bibliotecaru

  Judec oamenii de cum ii vad intrind pe usa. Scuza-ma daca ti-am incalcat vreun principiu de comportament – ei, iarta-ma, te-am facut medic onorific -eu comentez in voie legat de fata, fizionomia, aspectul oamenilor, e meseria mea nu birfa: asa cum tu mirosi cartile, le mingii copertile, legaturile, apreciezi calitatea hirtiei si tiparitura, ori Dorin se uita la o casa, asa ma uit si eu la oameni (Inregistrez automat si in interval de secunde forma, culoare, ochi, vorbire, distributia parului, probleme de fizionomie, pozitia si forma urechilor, temperatura miinii si fermitatea stringerii, daca exista sau nu deformatii reumatice, forma, culoarea si relieful unghiilor, frecventa si tipul de respiratie, pozitia torsului, mersul, partea de body language – ei Doamne, unde e domnul profesor Anton si cursurile lui de semiologie cu toate diagnosticele diferentiale pe care le faci numai privind; Dumnezeu sa-l odihneasca, o generatie de profesori care puneau ei insisi diagnosticul de la usa). Cartile mele…sunt oamenii.

  Este o transformare a fizionomiei pe care eu nu pot sa o ignor: Din pacate arata ca Gollum nu numai pe dinafara ci si pe dinauntru. (Iti amintesti de O Poveste cu un Hobbit in traducerea Catincai Ralea?) Gindire de grota, de pradator, de cautator in buzunarele oamenilor, crud si las, interesat numai de propriile nevoi si de Precious. Asa cum si la nivel de body language poti urmari citeva lucruri – de exemplu preponderenta cu care se uita in coltul dreapta jos (inseala cu buna stiinta), momentele in care desi hahaie cu gura pina la urechi isi stringe umerii in fata, se arcuieste (frica), pumnul strins, palmele intoarse in jos, sau frecventa cu care isi duce miinile in apropierea capului (sunt iar semne de anxietate si minciuna). Mda, citesti foarte multe pe fata unui om si urmarindu-i miinile.

  Nu stiu daca are vreo importanta pentru Romania, poate ar fi fost totusi mai putini sa-l voteze daca se si uitau la el si citeau semnalele de body language decit sa-i asculte numai vorbele ( mda, eu si Martin Luther King – I have a dream). Cel putin in alte tari, cert in SUA si in UK (am citit de curind o serie de comparatii de body language si psihologie a discursului politic intre David Cameron si contracandidati), asemenea evaluari asupra candidatilor in alegeri se fac frecvent si public – fireste pentru cine vrea sa le citeasca si e interesat. Daca rasfoiesti putin Oxford handbook of political psychology – o gasesti pe google books, eu mi-am comandat-o deja si abia astept sa o citesc in intregime – te va prinde probabil, ca si pe mine; pentru ca nu m-a interesat pina acum partea de psihologie politica, marturisesc uluirea in fata faptului ca asemenea judecati, analize, studii atit asupra personalitatii leaderilor, influentei lor in procesul decizional, interactiei cu partea de psihologie a publicului se fac de prin anii ’60. Si pe masura ce citesc realizez cit de nealeatoriu se duce o campanie, ce tip de specialisti trebuie sa ai in staff, si cit de barbare, prin comparatie, sunt galetusele, kilogramele de ulei si afisele electorale ale unui basescu – nu mi s-au parut vreodata altfel, dar si facind comparatia cu modul sofisticat al unei campanii electorale vestice, realizez mai clar dimensiunile.

  PS. Chiar e o batalie pentru MiddleEarth….propun sa-l facem pe VV Gandalf the White. (mai descreteste si tu fruntea, ce Dumnezeu. Nici o problema daca nu face nici un partid o pasiune pentru tine; daca-mi permiti, desi n-am partid, ador oamenii care n-au ceara nici in urechi nici pe creieri: you are hired.
  Honi soit qui mal y pense.)

  • @cris

   In “Cartea soaptelor” bunicul Garabet ma invata sa ghicesc cartile dupa miros. Cat despre Bibliotecaru, e un tip sever, greu sa lupti cu el. Si eu ma straduiesc, hai sa facem echipa.

 9. antimarinari spune:

  @VV
  “Teodor Stolojan a strigat chiar la mine….”
  ????
  Exemplarul asta a fost un succes al securisto-comunistilor pervertiti la capitalism ,in sensul ca deviza lor este de a se infiltra si a controla tot si toate si pe unde te intorci si te uiti sa nu ii vezi decat pe ei .
  Sper sa fi fost ultima greseala a PNL ca a adus in fata un astfel de slugoi .
  Or fi dat si cu pumnul in masa??? Nu era bolnav de a putut sa strige?

 10. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Eu credeam că sensul nu este să vă luptaţi cu mine, ci pentru mine. :D

 11. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Trebuie să priviţi lucrurile pozitiv. Dacă reuşiţi să mă convingeţi pe mine de ceva, să convingeţi “adversarii politici” va fi un joc de copii, lupta este ca şi câştigată câştigată. :)

 12. Bibliotecaru spune:

  @ cris
  Eu mi-s poet… Nu citesc pe feţe, nu citesc pe siluete, ci direct în suflete. :D

 13. Bună seara! Domnule Vosganian, mi-a plăcut mult cu aţi vorbit în seara asta la evenimentul lansării Bibliotecii Liberale, felicitări! Vă invit să citiţi acest post de pe blogul meu: http://tudormihaescu.wordpress.com/2010/08/09/intalnire-cu-varujan-vosganian/

  O seară bună! Tudor Mihăescu.

 14. Dorin spune:

  @Tudor Mihaescu: va multumesc pentru postare, a fost pentru mine o modalitate de a participa si eu la acest eveniment, lansarea bibliotecii liberale, chiar daca sunt la cateva sute de kilometri distanta de locul respectiv. O initiativa excelenta, de altfel. In timp ce PDL-istii aflati la putere se intrec in a inchiza spitale si a desfiinta institutii de cultura, liberalii, chiar si in opozitie, deschid biblioteci…

 15. Bibliotecaru spune:

  Sunt frumoase bibliotecile, eu însă cred că PNL, dacă vrea o bibliotecă liberală, ar trebui să scaneze cărţi, începând cu cele vechi, şi să le posteze, în format PDF, pe un server, să fie accesibile tuturor.

  Fiecare partid ar trebui să aibă pe site-ul lor măcar literatura doctrinară a partidului, să fie accesibilă în primul rând membrilor de partid, dar şi, în general, tuturor celor care sunt interesaţi de doctrina partidului.

  Trăim într-o lume în care 90% (estimarea mea pe baza unui sondaj ad-hoc de opinie) dintre membrii de partid nu au citit nici măcar o carte din doctrina partidului din care face parte.

  Personal aş fi tentat să citesc aceste cărţi, şi pentru că sunt aici, vorbesc despre doctrina liberală.

  Ieri un parlamentar spunea, cu superioritate în glas, despre cineva care nu era de faţă că probabil nici măcar nu l-a citit pe Adam Smith. Eu nu am reuşit să găsesc până acum nici o carte în limba română scrisă de Adam Smith, nici măcar celebra The Wealth of Nations Books. Poate că politica ar trebui să influenţeze cumva şi acest domeniu al publicisticii.

  • @Bibliotecaru

   In toamna aceasta, sub obladuirea Institutului pentru Politici Liberale, o sa facem o evocare a tuturor personalitatilor, cu operele lor cu tot, inclusiv cu jurnalele lor ( de pilda cel al lui IGDuca e fascinant).

 16. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  O evocare este frumoasă, dar aş vrea şi mai mult. Sper să existe un mic efort ca operele să fie scanate şi transpuse în format PDF pentru a fi puse apoi la dispoziţia întregii Românii. Cu atât mai mult dacă este vorba despre cărţi care nu se găsesc pe toate drumurile. Cu un PC şi un scaner obişnuit, o zi de muncă sau două înseamnă o carte scanată. Sunt însă convins că partidul găseşte şi 100 de tineri care au acasă 100 de PC-uri şi 100 de scanere…

  Domnule Vosganian,
  Trebuie să recunosc că o singură dată în viaţă am primit o “şpagă” electorală, şi am primit-o cu plăcere. Culmea este că “şpaga” nu mi-a câştigat votul şi nici nu cred că aceasta a fost intenţia.

  Cei de la PSD, pe atunci PDSR, au litografiat această carte
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a7/Mihai_Eminescu_-_Poesii.jpg/250px-Mihai_Eminescu_-_Poesii.jpg
  după original şi au oferit-o gratuit. Nu ştiu dacă ea a ajuns la mine prin împrejurări diverse şi voia lui Dumnezeu sau era menită să fie dată ca “mită electorală” şi aşa am primit şi eu una, dar vă rog să mă credeţi că şi acum simt bucuria că acest gest a fost făcut de Ion Iliescu (nu mai ţin bine minte, dar cred că domnia sa era atunci preşedinte al partidului) sau cine s-a ocupat de acea campanie electorală. Am în bibliotecă o carte valoroasă, care-mi prezintă poezia eminesciană cum a fost ea scrisă şi nu cum au măcelărit-o, ediţie de ediţie, grămăticii unei absurde limbi române contemporane şi modernizate, şi, de fiecare dată când o deschid, simt că prin acea carte politica a făcut ceva pentru ţară.

  Eu vă întreb ceva banal… Oare a oferi gratuit cărţi cetăţenilor nu este un gest mai corect decât tipărirea unor broşuri scumpe care nu zic nimic, unor afişe care până la urmă sunt un gunoi al oraşului, unor bannere uriaşe care strivesc cetăţeanul prin mărimea lor… toate acele mijloace de propagandă care sluţesc campania electorală? O carte pe care un partid o dăruieşte unui alegător va fi şi peste o sută de ani într-o bibliotecă iar cititorul va asocia cartea cu partidul… Ce investiţie pentru viitor mai bună poate fi?

  O carte tipărită la un tiraj de peste 100.000 de exemplare ajunge să coste aproape cât hârtia, un euro pe kilogram. Decât să mânjim oraşele cu portrete de oameni nu mai bine populăm bibliotecile românilor cu autori? Mă îndoiesc că cineva s-ar gândi la o carte ca la o mită electorală, nimeni nu ar putea reproşa unui partid că dă în dar cărţi.