Multumesc prietenilor de la TvR Cluj pentru acest reportaj despre „Copiii războiului”

28 Responses to “Multumesc prietenilor de la TvR Cluj pentru acest reportaj despre „Copiii războiului””

 1. emi spune:

  “Dar, in Europa, aproape 800 000 de oameni se presupune ca ar proveni din relatiile localnicelor cu soldatii nemti, si unii spera ca programul pentru francezi sa fie adoptat la nivel de continent.”

  “Nu numai in Franta copiii soldatilor au avut de suportat discriminarea: multi dintre cei 800.000 de copii proveniti din mame de pe tot continentul si tati inamici au infruntat abuzuri similare.
  Heinrich Himmler isi incuraja trupele germane sa aiba legaturi amoroase cu femeile norvegiene. Fiecarui copil din acest “experiment” i s-a dat un numar, iar germanii au oferit sprijin pentru nasterile lor. Dupa razboi insa, multi dintre copiii numiti “Lebensborn” – Fantana vietii – au fost tratati cu cruzime.”

  http://romanialibera.ro/index.php/special/documentare/copiii-razboiului–victimele-unui-conflict-pe-care-nu-l-au-cunoscut-179393

  Habar nu aveam ce dimensiune a avut aceasta mostenire hidoasa a razboiului, frica si ura au mutilat sufletele cu o profunzime inimaginabila…

  • emi spune:

   “30 mai 1915: Primul genocid al secolului XX. A fost dat ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deserturile din Siria si Irak. Sute de mii de oameni au murit in urma epidemiilor si epuizarii fizice.
   Genocidul armean, cunoscut odată ca Holocaustul armenilor, Masacrul armenilor (în limba armeană Metz Yeghern, “Marele Rău”) sau Genocidul uitat se referă la două evenimente distincte dar care au legătură între ele: primul este campania condusă de Sultanul Abdul-Hamid II între anii 1894-1896, și a doua este deportarea și eliminarea armenilor de către guvernul Junilor turci între anii 1915-1916. Termenul genocid e asociat celui de-al doilea episod, care este comemorat de către armeni pe 24 aprilie. În acest genocid, au fost omorâți aproape 2 milioane de armeni.”
   http://www.unitischimbam.ro/evenimentele-zilei-de-30-mai-in-istorie/

  • A propos de Copiii razboiului?

   • emi spune:

    Trebuie sa-l citesc dar nu-mi vine…
    Scrieti despre subiecte extrem de dure, mi-e greu sa citesc despre asemenea concentrari de energie intunecata, nu mai ies din butoiul cu melancolie/depresie zile intregi… :)
    Pe de alta parte nu poti intelege fundul oceanului daca nu te scufunzi riscand presiunea insuportabila.

 2. Adam Mareș spune:

  În contextul propunerii oii ca brand turistic de țară, am descoperit afinități nebănuite cu armenii. Și ei o ard cu Miorița :P :P :P
  https://youtu.be/B94lP-fZyLk

  • elenick spune:

   Daea asta e oligofren, cred. Sau in plin proces de avans a dementei senile de care sufera, la varsta lui! Nu mai zic ce a fost/a facut la viata lui…
   Ministrul Irimescu – un baiat subtire cu studii temeinice si experienta pe bune la Bruxelles , cand a auzit ca vine asta dupa el, a plecat din minister, pur si simplu. a demisionat cu o zi mai devreme, de suparare, ca sa nu fie nevoit sa se intalneasca fata in fata cu senilul asta!

   Mare bataie de joc! Pe mana astuia am dat agricultura Romaniei, intr-un moment de mare greutate in pivinta stabilirii/ponderarii politicilor europene in domeniu, pentru viitor!

   • Adam Mareș spune:

    “oaia este o statuie vie”.
    “Langa oaie gasesti o frunza, langa frunza nu poti sa gasesti o oaie”.
    :P :P :P

   • Mihail spune:

    Ministrul Agriculturii este un ministru bun. Deocamdata, fermierii si-au luat banii de la Stat, omul la ora 5,30 dimineata este la birou. Mai toata saptamana este pe teren.
    Stie meserie, are strategii si idei.
    La el trebuie sa te gandesti ca la un inginer agronom care-si sufleca manicile si lucreaza de dimineata pana noaptea tarziu.

  • Nu am spus eu in Cartea soaptelor ca armenii sunt un popor de munteni si de ciobani?

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  cica ministrul turismului vrea sa schimbe emblema romaniei din frunza intr-o oaie…

  Pai daca o frunza a costat 825000 de euro va dati seama cit o sa coste oaia? :D

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV

   Dar sa stiti ca eu sunt de acord ca brandul Romaniei sa fie o oaie! :D

   Din mai multe motive: romanii sunt precum oile, ii manipulezi cum vrei, e suficient sa scoti niste moaste la pupat si se imbulzesc ca oile, la noi spiritul de turma e foarte pregnant, apoi oaia e un animal foarte supus, capul plecat sabia nu-l taie, ce zice vestul ai nostri dau grabire sa le puna in aplicare, baga ciobanul din fluier oile merg incolo, vin incoace, fac exact ce zice comanda. La fel, oile singure nu iau decizii, au intotdeauna nevoie de un cioban, la fel cum au romanii nevoie de un tatuc, de presedinte…
   Oile daca le lasi in pace nu evolueaza, deloc, de unde si expresia: pasti in locul unde te-am lasat!

   Iarasi, in popor se foloseste foarte frecvent termenul de oaie, aud de multe ori pe-aici: ce faci oaie? Deci, clar oamenii se identifica cu oaia!

   Deci, votez pro! :D :D :D

  • Nu vrea sa schimbe, vrea sa adauge :)

 4. livia spune:

  Daniel Tudorache spune că interesul autorităților locale este ca firmele de construcții să aibă sediul social în cadrul sectorului unde se realizează lucrările pentru că astfel banii s-ar întoarce sub forma unor impozite. Primarul sectorului 1 spune că o firmă din România care participă la o licitație în Germania este descalificată din cauza faptului că nu are sediul social în landul respectiv, prin condiționarea acestui aspect în caietul de sarcini.

  “Adică nemții pot impune aceste restricții, dar noi nu putem. Întotdeauna noi românii trebuie să fim neapărat slugile lor. Deci, ei nu ne lasă să mergem la licitațiile lor pentru că noi nu avem sediul social în landul respectiv, în țara respectivă, dar ei pot veni. Și în general firmele mari vin la noi în România câștigă o licitație după care o fac tot cu firmele din România, dar le fac după ce își iau profitul de 10-15 % și dau apoi frimiturile firmelor românești. De ce n-am putea noi să protejăm firmele românești?” a spus Daniel Tudorache la interviurile DCNews.

  Chiar, domnule parlamentar Vosganian, de ce nu sunt protejate firmele romanesti?

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Daniel Tudorache este total pe dinafara, daca vrei licitatii din germania esti obligat sa-ti faci o sucursala locala, si in romania sau orice alt stat ue e la fel, altfel n-ai cum sa platesti taxele aferente, caci ai angajati, ai achizitii, ai multe…

   Asta arata nivelul foarte slab de pregatire al acelui primar. Orice limitare de genul sugerat de primar este interzisa de acordul cadru pe care orice tara il are cu UE, nu se pot face discriminari de acest gen, s-ar incalca grav principiile economiei concurentiale… N-ar mai avea sens UE, la propriu!

  • Dar ce anume e protejat in Romania?

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  intrebare de 10 puncte: care este motivul pentru care BEC-ul (nu stiu in baza carei legi, ca eu n-am vazut asa ceva in nicio lege) cere STS-ului sa puna la dispozitia unor sectii de votare alese de BEC telefoane pentru comunicarea in timp real periodic pe tot parcursul alegerilor prezenta la vot! ???

  Este cumva BEC-ul institutie de sondare a opiniei publice si nu stim noi? Exista vreo prevedere legala in acest sens?

  Stiti de ce intreb? Pentru ca sub aceasta masca a informarii despre participarea la vot se pot ascunde multe manevre.

  In timpul alegerilor BEC-ul comunica periodic prezenta la vot din diferite judete, samd. In ce baza? BEC-ul nu este institut de sondaj, ci este o institutie eminamente executiva, care la final de alegeri ia procesele verbale, ia voturile, le numara, verifica sa fie in conformitate cu procesele verbale si anunta rezultatele oficiale dupa ce s-a terminat aceasta operatiune, sau eventual pe masura ce aceasta operatiune este in desfasurare, dar repet, nu cred ca exista in nicio lege aceasta atributie auto-asumata de a furniza informatii despre prezenta la vot!

 6. Mihail spune:

  Asta cu oaia pe steag, este o mare gugamanie.
  Miorita, este o chestie care ne arunca pe noi ca popor in rahat.
  Niste rumani se chilaresc unii pe altii. Unul dintre ei, asteapta candid, ca a doua zi sa i se ia gatul.
  Ce-i asa de magnific in toata povestea asta ?
  Cea mai inspirata reactie a fost al Elenei Udrea, care se intreba daca, nu cumva, frunza ei a fost mancata de o oaie.
  In rest veselie mare.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Pai de ce nu-ti place? Uite, pina si Beeecali e de acord! Iti dai seama, are tot interesul, echipa lui se numeste stOaia bucuresti! :D

   • Mihail spune:

    O sa ti se para curios, dar in Scotia, oaia si vaca pentru carne sunt “sfinte”. Sunt baza zootehniei ţarii. Oaia este doar pentru lâna. O lana foarte fina din care este produs tartanul(pentru kilt) dar si alte produse fine.
    Oaia, aici, are capul negru si corpul este de culoare alba.
    Din aceasta cauza, gasesti peste tot in magazinele de suveniruri, oi si văcuţe sub tot felul de forme.
    Asadar, poti trage concluzia ca nu am absolut nimic impotriva oii. Ca sa nu mai spun ca sunt in stare sa-mi dau viata pentru o bucata buna de cas cu gauri si cu scârţ.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Pai vezi, poate faci o afacere, la noi lina se arde! :D

     Si vaca e sfinta in India unde paste pe rondul din intersectie, nu in Scotia unde e halita! :D

 7. Mihail spune:

  Si uite asa, astazi, oaia ministrului a belit frumoasa postare armeneasca.
  Praful s-a ales de ea.