Încă nu avem șansa unei crize morale

S-ar putea spune că societatea românească trece printr-o criză morală, dar asta ar fi o iluzie. Criza morală izbucnește atunci când nu putem ajuta binele să învingă răul din noi și din afara noastră, când lumea nu găsește destule resurse pentru a face deosebirea între ce e moral și ce e imoral. Pentru a face, însă, această deosebire, ar trebui să existe niște repere de natură morală. Dar se pare că tocmai pe astea le-am pierdut.
Societatea românească nu este astăzi nici morală, nici imorală ci, în lipsa reperelor, este a-morală. Și, neexistând miezul care să ne țină cu picioarele pe pământ, suntem într-o stare de imponderabilitate morală, nemaiștiind, în rătăcirile noastre, încotro e infernul și încotro paradisul.

paradis

57 Responses to “Încă nu avem șansa unei crize morale”

 1. Adam Mareș spune:

  Mie nu-mi plac generalizările astea. Și eu fac parte din poporul român și nu mă consider amoral. Pe ce vă bazați când spuneți asta? Pe criteriul numeric? Al majorității (care votează)?

  • elenick spune:

   Poate al celor din conducere.

   Criza morala este un ingredient, dar nu singurul. Horatiu Pepine de la DW mai enumera lipsa conceptelor politice si saracia dezbaterilor reale. Am putea sa mai adaugam calitatea umana si intelectuala foarte slaba a celor ce compun clasa politica/conducatoare in stat.

   Puse la un loc dau dezastrul pe care il traim cu totii astazi. Ce facem? De unde incepem sa ”reparam” tot ce e grsit/daunator in viata publica? Aici ati putea incerca un raspuns dvs, ca ”ales” si ca intelectual de elita ce sunteti!

   http://www.romaniacurata.ro/complotul-de-la-bucuresti/

   • Adam Mareș spune:

    Știi că VV spune mereu că această clasă politică nu e altfel decât poporul român. Că ea e reprezentativă. Cu toate acestea, am avut și oameni politici (în alte epoci, e drept) despre care nu se poate spune că erau precum poporul român, majoritar analfabet, needucat. Oamenii politici erau cei luminați (ahhhhhhhhhh, da, votul era cenzitar – votau doar boierii și intelectualii). :P
    Eu sunt mai elitist în concepție și cred în schimbările de sus în jos, nu invers. Deci partidele trebuie, prin niște lideri capabili, să se reformeze, să promoveze meritocrația, competența, onestitatea etc. Dacă așteptăm să se schimbe poporul,….așteptăm mult și bine.

   • Suntem incă intr-un cerc vicios din care nu știu cum putem ieși. Dar repet până la obsesie, problema nu e doar la clasa politica. Așa cum problema comunismului nu era doar la Ceaușescu. Așa cum problema băsismului nu era doar la Băsescu. Dar vom mai suferi mult până vom înțelege.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ VV

     pun un bookmark la asta! :D

     Asta tot zic si eu demult. S-au irosit toate sansele, luminita de la capatul tunelului nu se mai vede pentru ca s-a prabusit tunelul si in fata si in spate! Unii care au fost mai destepti au fost mai vizionari si au plecat inainte de a se intimpla asta.

     Ar mai fi totusi sanse: un cutremur de 8 grade sa rada tot, sa ne atace rusii cu arme nucleare, sau macar un razboi civil..

  • Să-ți dau câteva argumente? Uite numai unul: Cei care nu îl suportă pe Dragnea consideră că trădarea lui Grindeanu e o virtute. Cum socotești asta din perspectiva moralității? Eu zic că e în afara oricăror repere morale. Pot să-ți mai dau zeci de astfel de pilde. Eu nu am zis că ești amoral. Rezultanta e amorală. Iar rezultanta se compune din diferite atitudini.

   • Adam Mareș spune:

    Nu cred că o consideră virtute. Doar că Grindeanu li se pare un rău mai mic decât Dragnea.
    Cât privește trădarea, asta e o discuție vastă. :P Aș zice că în politică, dar și în viață, în general, e bine să nu-ți trădezi principiile, nu oamenii. :-)

    • M-ai dat gata cu asta. Dar oamenii cum ți-i alegi?

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ VV

      va dati seama ca oamenii precum Adam care tocmai s-a dat de gol sunt in stare sa contrazica orice evidente doar pentru ca ei defapt n-au absolut nicio restrictie morala in a-si atinge nazuintele, n-au niciun principiu defapt?

     • Asta i-am spus și eu.

     • elenick spune:

      Ca in viata, VV, dupa fapte. Intai ii dai credit ca va face ceea ce spune, apoi tragi linie si vezi cum si-a respectat promisiunea.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ Adam

     acum te inteleg mai bine, m-ai lamurit definitiv: deci daca tu conform principiilor tale preferi sa tradezi oamenii inseamna ca ai fost foarte perfid, pervers, mincinos, meschin stind linga oamenii pe care stii ca-i vei trada deoarece principiile ti-s de asa natura!

     Nu-i de mirare ca-ti place Grindeanu, Ponta si alti similari!

     • Adam Mareș spune:

      Oamenii se mai schimbă. Și nu, nu-mi plac cei enumerați. Dar nici Dragnea. Iar în circumstanțele de acum, aș vrea să piardă Dragnea, poate scăpăm de el. :-) În rest, eu sunt anti-pesedist, așa că nu susțin niciun pesedist.

     • elenick spune:

      Ho, nu sari asa! Adam zice bine. daca respecti niste principii, atunci te inconjori si de oameni care respecta aceleasi principii si implicit ii respecti si pe ei. Daca oamenii renunta la principii, este de preferat sa renunti si tu la ei, intrucat ei nu mai au acelasi sistem de referinta cu tine, deci veti ajunge la dezacorduri oricum.

      Sa-ti desenez? :)

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Adam

      stii de ce nu conteaza ce ziceti voi? Simplu, tocmai ai zis-o: esti anti-psdist! Voi ati pierdut alegerile astea, acum 6 luni de zile! Acum in oricare din variante nu va ramine decit sa va uitati la meciul dintre ei si sa jubilati ca ei vor pierde cel putin un pic. Dar de contat voi nu contati!

      Prosti sunt cei care va baga in seama…

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ elenick

      nu-mi desena, stiu ca esti si tu din acelasi material ca Adam

     • Adam Mareș spune:

      Mai este o chestie. Guvernarea unei țări nu este o afacere privată. Grindeanu, indiferent că l-a pus Dragnea premier, nu e obligat să facă tot ce zice Dragnea. Pentru că răspunderea nu e (doar) a lui Dragnea. E și a premierului. Și nici măcar PSD nu e proprietatea lui Dragnea, nu ar trebui să fie o fermă de sclavi. Vom vedea însă la vot, poate că este. Românii s-au obișnuit atât de tare cu dictatura, că li se pare absolut monstruos (trădare! zice chiar VV) când se mai revoltă câte unul împotriva stăpânului.

     • Prim-ministrul are un mandat pe care trebuie să-l respecte. Cu el a devenit prim-ministru. Cand fuge de responsabilitate în fața celor pe care le-a asumat cum se numește asta?

     • cris spune:

      Adam, programul este al PSD, PSD este o organizatie foarte mare, nu se reduce la Dragnea. Nu e programul lui Dragnea si PSD nu e proprietatea lui: a fost ales, democratic ca presedinte al acelui partid, programul a fost facut de mai multi oameni si aprobat de un intreg partid. Daca lor nu le mai convine Dragnea, il demit din aceasta functie dar este problema lor. Daca nu, si sunt de acord ca programul pe care si l-au propus nu e indeplinit de un alt administrator, recte grindeanu, e dreptul lor sa-l demita. Trebuie sa se faca prin motiune de cenzura, se face motiune de cenzura – checks and balances.

      Grindeanu nu este ales prim ministru, e numit, si e numit de un partid, a ajuns in aceasta pozitie datorita acestui partid, fata de care si-a luat un angajament – sa implineasca programul acestuia. Populatia a votat un anume partid si programul sau, a mandatat acel partid sa-l implineasca. Acel partid, la rindul sau, mandateaza un corp guvernamental sa implineasca acel program care e acceptat de parlament prin victoria unei majoritati. Grindeanu e un tradator, ca vorbiti de tradatori, nu doar fata de PSD ci fata de electoratul acestuia in final: niste milioane de oameni au votat psd si programul acestuia nu pe grindeanu persoana private.

      In cazul parlamentarului acesta este in primul rind dator electoratului care l-a votat si asta in mariginile constiintei sale, mandatul nu e imperativ, dar prim ministrul e numit, se angajeaza printr-un contract sa respecte anume parametri si fata de o tara dar si fata de un parlament, de majoritatea parlamentara care l-a propus.

      Guvernul e/prim-ministrul e OBLIGAT sa respecte acest program de guvernare, e art 1 al legii raspunderii ministeriale: “Guvernul, în întregul său, și fiecare dintre membrii acestuia sunt obligați să își îndeplinească mandatul cu respectarea Constituției și a legilor țării, PRECUM SI A PROGRAMULUI DE GUVERNARE ACCEPTAT DE PARLAMENT”

      Nu e vorba de Dragnea.

      Acum Grindeanu ce o sa faca, o sa vina cu un program nou pentru care nu l-a ales nimeni? caci programul psd a fost votat de populatie, nu programul personal al lui grindeanu, nu agenda sa personala. – ce spui ca guvernul nu e o afacere privata e adevarat, implicit ca nu e tarlaua lui grindeanu pe care el sa faca ce program vrea. Va continua pe programul psd, si-l face proprietate, il fura adica daca el e dat afara din pozitia respectiva si din psd, uzurpa adica un mandate dat unui partid de electorat, nu lui personal? E absurd.

      Cu scuzele de rigoare daca suna prea aspru, dar cred ca nu aveti notiunile elementare de ce inseamna respectarea unui contract, de checks and balances intr-o democratie, de reprezentare si obligatiile pe care le creaza un mandat, de repeti lozinca zilei cu “stapinul de sclavi” si reduci totul la o feuda personala. Si aici VV are dreptate, va doriti politicieni de marca dar pentru voi democratia e bambiliciul matzelor, va spun matzele ca va place unul, se adapteaza regulile dupa acela, va displace altul se incalca ce reguli doriti, si va plingeti ca politicienii nu respecta niste promisiuni electorale… voi respectati niste reguli sau le considerati gumilastice si aplicabile numai in masura in care e atins scopul dorit de voi? Va plingeti de tatuci, dar in momentul in care personalizati excesiv si reduceti functia si institutia chiar la persoana, asta faceti, voi va doriti cu ardoare tatuci. Imi pare rau, asta e…

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      nu conteaza cit de frumos i-ai explicat ca la copii prosti!

      Daca nu moare psd tot degeaba!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      el nu zice ca e basist! Zice ca e anti-psd-ist!

      @ Adam

      Hai sa mori tu Adame, ca ai stiut tu vreodata in viata ta ce inseamna aia sa fi dă dreapta! V-a zis basescu ca sunteti socialisti (pe vremea aia v-a rupt ce sa vezi DIN PSD! fostul fsn), si ulterior intr-o noapte v-a zis gata, nu mai sunteti socialisti, de acuma sunteti dă dreapta, ca nu se mai poarta rosu! Si de atunci voi sunteti dă dreapta!

      In 2009 au fost buni si psd-istii! Ca nu cumva sa intre la guvernare o alianta formata din PNL-ul lui Tariceanu si PSD desi era absolut natural deoarece psd-ul sustinuse pnl-ul lui Tariceanu la guvernare ati facut alianta cu psd! Atunci n-a mai contat ca voi deveniserati dă dreapta! Ati zis ca merge, in memoria vremurilor bune din care v-ati desprins.

      Oricit ati incerca voi sa prostiti pe prosti, chiar si cei mai prosti dintre prosti isi dau seama ca voi nu sunteti altceva decit niste fanatici, ultrasi, exact precum sunt aia care ies din casa cu dorinta explicita sa mearga sa se bata cu jandarmii…

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      super tare motto-ul lui Valentin Stan:

      “With stupidity the Gods themselves struggle in vain” (F. Schiller); “Why should I?” (V. Stan)

 2. Adam Mareș spune:

  Ludovic Orban: ”Nici un blat cu PSD. Cunosc bine acest partid, ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum sa înceteze orice negocieri de culise, orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcții, avantaje personale, afaceri cu PSD. Cine vrea să lupte alătui de noi îl aşteptăm, cine nu vrea să lupte să rămână mai în spate. Să ajungem la putere, dar nu printr-un nou USL”.

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  cum s-ar zice n-am avut ceva ca sa avem azi ce pierde!

  Asa e.

  Mai devreme la antena3, Becali despre Oprea: un analfabet! :D

 4. Adam Mareș spune:

  Miniștrii demisionari vor vota, în calitate de parlamentari, moțiunea împotriva guvernului din care au făcut parte, adică împotriva lor înșiși. :P PCR trăiește, doar acolo se făcea autocritica în ședințe publice. :P

  • Filip G spune:

   Nu ai inteles nimic.
   Motiunea e pentru un om nu pentru toti,asa zice PSD.
   Sa iti spun ceva interesant.Doi frati gemeni se certatau si se injurau de mama,dar intodeauna faceau o stricta delimitare,pentru cel care injura se preciza ca e doar in partea fratelui geaman,pe el nu il priveste.
   Nu credeam sa vad o asa lipsa de responsabilitate si o asa lipsa de asumare. :D

  • Lasă prostiile. Nu e impotriva lor insisi. E pentru un prim-ministru mai bun. Sperăm, adică, să vină altul mai bun.

 5. Mihail spune:

  De dincolo, din urma(scuze):

  Nu am ce sa raspund la testul ala, pentru ca nu se pune problema ca sa castig un salariu bun, pentru a reveni.
  Odata sosit, in Anglia sa spunem, repede-repede, descoperi viata libera de aici, politetea obligatorie, zabetul omniprezent. Si cate si mai cate

 6. livia spune:

  De ce autoritatile romane accepta asa ceva, pentru ca nu este singurul caz? Este o rusine sa spui “made in Romania”? Daca da, sa se duca de unde au venit. Numai pentru ca dau “pomana” catorva zeci de oameni trebuie sa inghitim asa ceva?

  https://www.dcnews.ro/louis-vuitton-opera-iune-romaneasca-in-sibiu-inuta-la-secret-acuza-ii-grave-in-presa-interna-ionala_546545.html

 7. Filip G spune:

  @cris,
  sti ca ai tot respectul meu.Asta asa ca sa sti in ce termeni discutam.Sa revenim la ce se intampla in Romania:
  Prea ne iau de prosti,nu am contestat dreptul de a guverna PSD si Alde in urma votului.Aflam de la Olguta ca guvernul Grindeanu a fost gandit un guvern de sacrificiu cu mandat limitat,azi aflu de la un alt membru marcant de la PSD ca in primul guvern nu a vrut sa se bage,dar acum daca partidul ii cere o va face.Dupa ce dai cu oistea in gard,realizezi ca ai frant caruta si ai pus in pericol bunastarea membrilor marcanti din partid.Daca erau seriosi puneau un guvern cu oameni competenti astfel incat sa guverneze 4 ani.
  http://www.stiripesurse.ro/un-lider-psd-recunoa-te-nominalizarea-prim-ministrului-va-fi-o-chestiune-greu-de-facut_1202776.html
  Revolta cetatenilor vine in urma sfidarii si prea ne iau de prosti.Adica trebuie sa le suportam toate prostiile 4 ani fiindca au fost alesi si ei doresc sa-si bata joc de Romania si cetateni……

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   … revolta celor 5 cetateni, care defapt erau 3, Adam, elneick si Filip :D

   • Filip G spune:

    Da, 3 cetateni care merg la vot si conteaza………..si la tine e tot un fel de sfidare.Nu-i nimic…………. :D

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Eu macar nu votez vot negativ! Si sa stii ca la o adica mi se chiar rupe, nu stiu cum sa-ti spun! Ma doare-n cot de tot si de toate! Vreti sa distrugeti tara asta? Foarte bine, bagati mare! Ceea ce am incercat eu sa fac este elementar: sa sustin democratia! Niste oameni au luat majoritatea, ei vor fi 4 ani, indiferent daca-ti place tie sau nu!

     Exista instrumente democratice sa fie dati jos inainte de 4 ani! Daca pica in parlament succesiv doua guverne presedintele poate cere alegeri anticipate! Va tine cureaua?

     Chestia e ca voi nu vreti anticipate acuma! Voi vreti doar la putere! Fara alegeri!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ Filip

     ca sa intelegi si tu, caci vad ca ai grave probleme de logica elementara: stii care e alternativa la democratie? Cind nu ne mai place un guvern sau un parlament iesim in strada cu ciomegele si vedem care-i mai tare! Asta vrei?

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Filip

   intrebare de cultura generala: de ce n-au votat acum 6 luni oamenii ca sa cistige pnl+usr alegerile? De ce au luat pnl doar 20%? De ce a luat Plicusor Ban care a si dat bir cu fugitii ca sa nu incapa pe mina dna-ului cu fondurile de campanie doar 10%? Hmmm?

   Oare nu cumva din cauza ca alternativa la psd-ul asta, ciuma rosie, corupti, sau cum vrei tu, defapt sunt nazisti in toata regula?

   Cit or fi romanii de prosti, dar tot n-au fost suficient de prosti sa poata vota pnl-ul si usr-ul tau!

   • Filip G spune:

    PSD a fost votat pe un program SF de care acum se fofilesc si cauta motive sa spuna ca ei ar fi facut dar………….Grindeanu nu ia lasat.:D
    Pentru asta vreau sa ramana Grindeanu premier si sa faca. :D

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Aia nu mai e treaba ta! PSD-ul nu-ti da TIE socoteala pentru programul lor, pentru ca tu NU i-ai votat! Dar psd-ul va da socoteala propriilor lor alegatori, sa fi convins de asta!

     • Filip G spune:

      Intrebare:
      Tu ii iubesti pentru facilitatile din IT?

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Filip

      eu in viata mea n-am luat de la stat nici un singur leu sub nici o forma, nici facilitati, nici subventii, nici ajutoare, nici orice vrei tu!

      Voi aveti niste prejudecati si le rostogoliti intre voi! Facilitatile din IT sunt ori pentru angajati (nu sunt angajat), ori pentru angajatori care au angajati in IT (nu sunt angajator in IT, defapt nu sunt angajator deloc acum, dar nici cind eram nu ma ocupam cu IT ca mod de cistig de venituri).

      Asazisele facilitati din IT sunt valabile doar pentru firmele IT care au contracte cu statul, si eventual pentru firme IT straine care sa fie chipurile convinse ca e mai mic impozitul in Romania si n-are rost sa-si faca firmele in paradise fiscale si sa plateasca angajatii care defapt lucreaza in Romania in conturi din strainatate (ceea ce multora le convine de minune, pentru ca la cum e organizata tara asta ar fi absolut cretin cineva care sa vrea sa-si tina banii in tara asta!).

      Deci, pentru lumea reala din IT povestile astea cu facilitati sunt basme!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Filip

      si ca sa te calmez pe definitiv iti mai zic: din aprilie 2010 n-am mai cistigat absolut nici un leu, dolar, euro sau ce vrei tu sub nici o forma! Deloc, zero! Defapt nu chiar zero zero, ci am cistigat vreo 2250 de lei anul trecut de la cineva privat din afara tarii!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Filip

      si eu nu sunt fan psd! Eu sunt fan dreptate, corectitudine, democratie, meritocratie! N-am votat niciodata in viata mea cu psd ca partid! Am votat cu nastase sa nu iasa basescu, am votat cu iliescu sa nu iasa vadim, asta-i tot! Dar de atunci eu nu mai votez pe vot negativ!

    • O parte s-a făcut. Cam fără Grindeanu.

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV, all

  va spun eu ceva ce nu prea ia nimeni in calcul azi: daca prin absurd nu trece motiunea, economia se va prabusi exact ca in 2009! O sa vedeti atunci ce inseamna defapt pierderea increderii mediului de afaceri in stabilitatea politica! E ceva ce se intimpla instant! Se inchid firme, se relocheaza sume, se disponibilizeaza oameni, totul instant!

 9. emi spune:

  Morala nu face politica.
  Domnul Dragnea ar trebui sa stie ca nu orice om accepta sa fie marioneta, mai ales unul cu creier si ego.
  Domnul Grindeanu va trebui sa invete lectia darurilor otravite.