How do you do…

Prin 1994, mă întâlnesc la o recepție cu Virgil Măgureanu, pe atunci șef al Serviciului Român de Informații. „Ce mai faceți?” m-a întrebat el. „Mă bucur că mă întrebați!” i-am răspuns. „De ce?” a venit iarăși întrebarea de la șeful SRI. „Pentru că dacă mă întrebați – am răspuns eu, zâmbind – înseamnă că nu știți.”

Observ că, de mulți ani, niciun șef al SRI nu m-a mai întrebat ce mai fac… :)

măgureanu

38 Responses to “How do you do…”

 1. Adam Mareș spune:

  prof.univ.dr Gheorghiță Mateuț susține că nu trebuie să existe un asemenea prag „pentru că nu se poate vorbi de un prejudiciu atâta timp cât nu există o judecată definitivă asupra fondului cauzei… el este rezultatul unei judecăți de fond… o incriminare nu poate fi condiționată de existența unui prejudiciu… Prejudiciul este element constitutiv nu numai al laturii civile a procesului penal, ci face parte și din infracțiune, face parte din latura penală a cauzei. De aceea nu se poate stabili prin lege”.

  • Shadow spune:

   asta nu e “specialistul” care l-a aparat pe voiculescu si pe camelia bogdan?

   • Adam Mareș spune:

    Ba da, dar e logic ce spune. Prejudiciul exact se stabilește în procesul de judecată. Înainte de judecată, el nu poate fi decât prezumat de un procuror, nu?

    • Prejudiciul nu se stabilește de judecător, ci de niște experți.

    • Shadow spune:

     prejudiciile sunt stabilite de specialisti. In general fiecare parte are propria faza de areciere a prejudiciului. De aceea prejudiciul cand e vorba de “recuperat” nu poate face parte din decizia judecatorului “penala” ci din o decizie pe drept “civil”.

     Ca idee ceea ce a hotarat “cami”( pe care tovarasul a luat-o de client dupa ce l-a “jecmanit” pe voiculescu ) vizavi de asa zisul prejudiciu al lui voiculescu este ilegal. Trebuia un proces civil pt acoperirea acestui prejudiciu.

     Si acum despre “prag valoric”. Stabilirea unui prag valoric chiar si estimativ faca ca instantele de judecata sa nu se mai umple de procese pe prejudicii de 3 lei? In cazul legilor penale acel prag joaca rol de nup(chestie care nu convine deloc procurorilor, singurii care putea face uz de nup pana acum).

  • Pai dacă nu e niciun prejudiciu, unde e abuzul? Hărțuirea sexuală e abuz in serviciu?

  • cris spune:

   Exista prag inca de la inceperea procedurilor penale. Tu chiar nu stii ca DNA are si niste praguri financiare?

   a) valoarea mitei sau a foloaselor necuvenite este mai mare de 10.000 euro
   b) prejudiciul cauzat este mai mare de 200.000 de euro

   (c) infracțiunile de corupție sunt comise (indiferent de valoarea mitei sau a prejudiciului) de persoane care ocupă poziții importante cum ar fi: deputați, senatori, membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat, procurori și judecători, ofițeri, amirali, generali, primari și viceprimari de municipii, președinți și vicepreședinți de consilii județene, consilieri județeni, prefecți și subprefecți, personal vamal, persoane cu funcții de conducere din regii, companii și societăți naționale.)

   Daca in cadrul procedurilor penale chiar de la inceperea unui dosar se pun asemenea praguri, ce aveti domnule cu pragurile acestea cind e vorba de prejudiciile legate de delictul de serviciu??????

   In plus, functionari publici, cei carora li se adreseaza OUG 13, abuzul in serviciu cum il numiti complet aiurea, sunt si profesori, medici. Dupa cum e formulat codul penal practic oricine lucreaza la stat, – oricine face un “serviciu public” ca sa citez prevederea respectiva, art 175 al codului penal- , invatatori, educatoare de gradinita ( oricine e in invatamintul preunivesitar conform unei decizii chiar a ICCJ) asistente, sunt functionari publici. Chiar ai lipsit de la discutiile cum ca practic oricine e angajat la stat e “functionar public”, discutiile legate de profesori sau medici? Bagati la puscarie un medic de pilda ca a spart o eprubeta pentru recoltarea de singe, sau un profesor ca a folosit doua coli de hirtie la un copiator, asa cum ati baga la puscarie un prefect sa zic care a facut din pozitia dumnealui mismasuri de milioane? Faceti proces penal, bagati la arest preventiv un profesor de scoala generala pentru o agrafa stricata de exemplu si abia dupa ce se termina procesul penal se vede ca nu trebuia sa existe proces penal,. Trebuie sa decida curtea cit costa o agrafa de birou, dupa cum il citezi tu pe mateut?

   Justitia nu se reduce la DNA si puscarii. Legea nu se aplica numai psd-ului si nici doar unui parlamentar sau primar, iar cum OUG 13 se refera la functionarul public generic, afecteaza in final pe oricine lucreaza la stat. Sa consideri ca abuzul in serviciu se adreseaza doar celor pe care ii uriti, lui dragnea sau psd-ului, “politicienilor” in genere, si ca oricine trebuie bagat la puscarie (de ce nu sa I se taie capul, sau o mina?) tine deja de ingustimea fanatismului, nu de dorinta de legalitate si dreptate.

   • Adam Mareș spune:

    Da, e un prejudiciu prezumat de procurori și de experți, dar vina prejudiciului se stabilește abia după finalizarea procesului de fond. Poate se constată, la proces, că prejudiciul creat de un om a fost mai mare sau mai mic decât cel prezumat.
    În plus, n-am auzit de nicio anchetă cu urmărire penală pt un pix, o eprubetă sau alte chestii din astea. Înțeleg că-i urăști pe procurori, dar nici chiar așa! :-)

    • cris spune:

     Nu-i urasc pe procurori, regret, asa cum am spus ginditul din fundul matzelor cu ura si amor e la dumneavoastra, nu la mine, din partea mea abordatul asta cu “vai urasti pe nu stiu care” e dramatism de ferentari, telenovelism de maghernita. Pe mine ma intereseaza profesionalismul si respectarea unor legi, norme. Dumneavoastra nu prea le aveti cu asa ceva, drept care traiti in absurdistan, si asta nu este vina mea si nu inseamna ca as uri pe cineva.

     Iar in Romania se fac multe lucruri absurde: ba da, a fost de curind un comisar de nu stiu unde, Birlad sau cam asa ceva, arestat fiindca a facut doua copii Xerox pentru CVul copilului la serviciu – ba chiar era si Xerox cumparat din banii lor de politistii de acolo, nu unul platit de stat inteleg -, si pentru nu stiu ce drum cu masina de ;la postul de politie la radioul local la care vorbea despre politie. Asta in conditiile in care doamna Kovesi se duce la o problema personala, la nu stiu ce proces, cu masina institutiei si cu sofer. Adica absurdistanul nu inseamna doar pedepse majore pentru rahatisuri ci si selectivitatea aplicarii lor. :) Daca ma stradui si gasesc relatarea respectiva.

     Nu, scuze, nu am nevoie sa inventez nimic, dumneavoastra dati exemple de asemenea inteligenta in procuratura, nu eu. Ce vina am eu ca omul asta e arestat ca a copiat doua hirtii, s-a dus cu masina nu stiu unde si ca ar fi favorizat pe nu stiu cine, toate trei capetele de acuzare la egalitate. si considerate in mod egal abuz in serviciu? N-am eu draga nicio vina ca unii procurori au un IQ subunitar, doar consider ca o lege buna, facuta cu minte, trebuie sa impiedice asemenea absurditate.

    • Niciodată prejudiciul nu se stabilește după proces.

   • Și la alcoolemie e prag :)

    • cris spune:

     Stiti ceva, e patologic de-a dreptul sa nu ai niciun fel de gradatie in ce gindesti si faci. Se numeste comportament borderline, e din acelasi cluster cu sociopatia. Acestia gindesc alb negru, la extreme, foarte instabil, si mai ales cu o incarcatura emotionala exploziva atasata (“vai draga, urasti procurorii” sau “penalilor, “ciuma rosie”, oricui nu sare in carutza nebuniei de moment un “daca nu esti cu mine, esti nu doar impotriva mea ci trebuie sa fii nimicit”). Acest “DNA sa vina sa va ia”, pe cine?- pe oricine nu ne place noua, prag 0 lei ca sa intri la puscarie (deci un totul sau nimic), demonizarile de o parte, extazul si odele de alta, sunt anormale, tin de tacaneala, asa cum i-ati spus, a unei intregi societati.

     Si e o societate captiva in nebunia ei. Am mai spus vorbele lui Frankl, pe care le stiti oricum, libertatea creste in acel spatiu in care omul isi formeaza reactia la ce I se intimpla. Sartre o spune cam asa: libertatea inseamna cum raspunzi la ceea ce iti este facut, si mai ales completeaza cu faptul ca libertatea individuala nu poate fi un tel daca libertatea tuturor nu este un tel. Daca reactia ta ca persoana la abuzul impotriva ta este sa inventezi un alt abuz ca raspuns, atunci ti-ai tradat conditia de om, nu evadezi din captivitate ci ramii captiv abuzului si faci pe oricine din jur captiv unui alt sir de abuzuri.

     In interviurile cu John Gerassi, Sartre spune la un moment dat ceva tulburator, scuze ca nu am bunavointa sa traduc “Never have we been as free as during the German occupation… Since the Nazi venom snuck even into our thoughts, every correct thought was a conquest; since an all-powerful police tried to keep us silent, every word became previous like a declaration of principle; since we were watched, every gesture had the weight of a commitment… The very cruelty of the enemy pushed us to the extremity of the human condition by forcing us to ask the questions which we can ignore in peacetime” In toiul ocupatiei germane oamenii isi descopereau permanent libertatea prin raspunsul pe care il dadeau, descoperindu-si umanitatea in fata cruzimi… rezistau in primul rind “veninului turnat in gindurile lor” prin fiecare gind corect. Ce umanitate isi descopera romanii in fatza abuzurilor? isi descopera dreptul de a face mai multe abuzuri de data aceasta in numele unei pseudo dreptati aberante? cum poti sa manifestezi pentru o societate libera indemnind la puscariabilitate, fara minte, fara ratiune, a oricui “nu ne place”?

     • Dragă Cris, am scris o poezie pe tema asta. Aveam idealuri când aveam in față zidul. O să-ți trimit poezia.

     • cris spune:

      :) multumesc

      Libertatea e boala grea

      Nu stiu de ce , uitindu-ma la ce spune Sarte si facind comparatia cu ce intimpla acum, dupa ce ne-am cerut cu singe libertatea de a vorbi, imi vin in minte gindurile altcuiva: “Oamenii cer libertatea de a vorbi ca o compensatie pentru libertatea de a gindi pe care o folosesc arareori” , nu stiu, cred ca a spus-o Kierkegaard. Am cerut libertatea de a vorbi ca sa ne inchiriem cutia craniana oricui vrea sa o umple de venin si taritze ? In fine, nu ma bagati in seama, vorbeste tristetea din mine, imi trece.

     • Mai ramane libertatea de a schimba, dar mai e drum lung pana acolo.

 2. Mihail spune:

  Deci, avem un nene atât de mafiot, de “penal”, “puscariabil” încât sa stai in apropierea lui, sub 50 de metri devine chiar periculos.
  Acest individ, conduce un partid si cumva un guvern. A încercat sa facă intelegeri cu UDMR-ul chiar cu pretul de a-si vinde țara, a schimbat un PM, chiar daca acesta avea stabilita o întâlnire la nivel înalt in SUA.
  Nimic nu conteaza pentru el.
  Acum vorbeste în numele alegatorilor, pretextand o falsa responsabilitate fata de ei, pretinzand ca urmareste îndeplinirea programului de guvernare. Altul.
  Ei bine, lângă aceasta bomba penala, sta alături, il urmeaza ALDE.

 3. Shadow spune:

  @Dle Vosganian
  La obiect nu ca cei doi “premergatori” ai mei. Azi securistii stiu tot despre dvs si nu numai. Si ce ati baut azi dimineata, tot.

  • Mi-e teamă că da. De fapt, nu mi-e chiar asa teamă, mai degrabă scârbă.

   • Shadow spune:

    sa va fie si teama. secu nu se informeaza pt binele dvs sau al romanilor ci pt binele lor. Un dosar e foarte usor de fabricat de catre secu mai ales cu ajutorul oamenilor lui kovesi.
    Sa va fie teama pana in momentul in care parlamentul va reusi sa controleze total serviciile si sa aduca la raport procurorii generali sau dna.

 4. edi spune:

  Mãgureanu probabil cã tzineA la ideea de a fi vãzut în public ca o persoanã educatã si, pe cale de consecintã, a abordat arta_conversatiei în încercarea de a iesi din tiparul imaginii publice a /securistului/.

  …iar acum, OK, dacã actuala clasã politicã are convingerea cã se aflã într-o permanentã monitorizare…, nu stiu cum sã zic, …ca sã fiu elegant, dar cred c-am sã fac din nou rapel la sloganul acela publicitar dela L’Oreal, …deci, “PENTRU CÃ MERITATI”…

  Iar asta o afirm plecãnd dela cobservatia cã marea masã a politicienilor [nu vorbim aici de anume exceptii ; )) si indivizi...] e specialistã în a face “nefãcute” mizând pe delegarea primitã dela electori.

  Pentru cã, sã fiu iertat, dar la ce vedem cã le trece acum prin minte unora dintre acesti “demnitari minunati si agendele lor zburãtoare” , politetzuri d’alea gen Mãgureanu devin pur si simplu redundante.
  Apropos tot de slogane, probabil c-ar trebui deja preluat acesta, tot din show-biz, pe buneee : )) “stiu ce ai fãcuta astã varã !” : ))

 5. livia spune:

  Rise Project – parte a unui program finanţat de George Soros

  RISE PROJECT face parte din grupul OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), un consorţiu de investigaţii înfiinţat în anul 2006, care operează în Europa de Est, în Caucaz, Asia Centrală şi America Centrală. Directorul executiv al OCCRP este Paul Cristian Radu, care este în acelaşi timp şi directorul RISE PROJECT România!

  • emi spune:

   Rise Project ataca tot ce e local pentru a face loc intereselor americane, adica lupta rechinii locali cu rechinii americani… :)

   • Mihail spune:

    Daaaa emi, este un site vandut oricui, dar care spune niste adevaruri adevarate despre “dragii” nostri politicieni.
    Ce conteaza niste adevaruri, nuuuu ?

    • emi spune:

     Sa fiu sincera prefer rechinii locali, macar inteleg/stiu cum gandesc…

    • Shadow spune:

     @mihail
     vezi cu “adevarurile” alea si asteapta sa vezi ce se va intampla cu toate “adevarurile lor”. cauta in trecut si o sa vezi articole “la comanda” care nu au mai urmarit persoanele decat cat timp au fost la putere restul a fost “lasat la vatra”.
     cel putin articolele lor despre opozantii din afaceri ale lui soros le-am gasit “extrem de manipulatoare” si cu 0 dovezi.

  • Ia uite, ce informată ești!

  • Shadow spune:

   @livia

   am facut o analiza succinta despre rise pt adam “cale de doua – trei articole anterioare”.

   O reiau aici e atat de simplu de vazut de unde rasar astia:

   “ma faci sa rad Adame

   E simplu sa vezi cine finanteaza rise project chiar daca ei (oare de ce asa mare secret?) nu o fac in mod normal.

   hai ca sa te ajut:
   Investigative Dashboard, OCCRP, VIS, Programul de Cooperare Elveţiano-Român

   nu mai pun si hotnews ca asta pute si mai tare.

   - investigative dashboard – finantare occrp + open society fundation apoi 2-3 no-name care in spate au acelasi occrp
   - Programul de Cooperare Elveţiano-Român: este o gaselnita care finanteaza firme as zice de apartament exemplul cel mai bun e pe finantare in domeniul sedcuritatii unde 2 din firmele din consoirtiu sunt conduse de aceeasi persoana.

   vis – parte din acelasi ocrrp; finantat de acelasi Programul de Cooperare Elveţiano-Român si de ipi (Internaţional Press Institute). acest ipi are printre finantatori aceeasi open society fundation.

   ocrrp – finantata de usaid, acelasi program de cooperare fantastic elvetiano roman, nelipsita open society fundation si gijn (Global Investigative Journalism Network)

   gijn are un top finantator acelasi open society fundation.

   ce spuneai de regimul dragnea si basescu? a avut regimul basescu asa atacuri de la sarmanul soros? Nu pt ca in regimul basescu soros si-a plasat “pionii” cu multa usurinta.

   ca dragnea e prost de bubuie e adevarat, ca el a devenit el lider massimo al partii intunecate “brusc” si abia cand a castigat alegerile de s-a bagat soros-ul peste el e usor de inteles. dragnea in prostia lui a furat “caimacul” carmaciului ciolos si a lui miscare usr care ar fi trebuit la ordinele sorosiste sa conduca Romania.”

 6. emi spune:

  Ca de obicei @VV, ironia dumneavoastra este ascunsa bine printre randuri… :) Totusi pe mine nu ma mai urmareste nimeni de cand am inchis libraria online, atunci imi urmareau blogul 7!!! Cine erau nu stiu dar cum postam ceva, din 7 tari ale Europei, Asiei si Americii era vizionat imediat, pot preciza si statele/institutiile… :)
  De aceea am inchis libraria online, mi-era mila de bietii oameni, sa stea sa piarda vremea cu prostiile mele.
  Evident activitatea mi-a fost mult mai atent monitorizata dupa ce am postat un titlu despre nazism/fascism.
  Vreau adica sa precizez doua idei:
  1. Nu doar in Romania serviciile de informatii sunt harnice, ar trebui sa fim mandri ca avem baieti isteti/atenti pe acolo.
  2. Serviciile de informatii functioneaza pe informatii, daca nimeni nu ar fi interesat de dumneavoastra, nici ei nu ar fi bombardati cu cereri de urmarire. Asta inseamna ca deranjati, pentru ca nu prea se da cu pietre in copacul fara rod. Eu totusi cred ca aveti si sustinatori/oameni cu constiinta, pentru ca si printre cei din informatii sunt si ingeri si diavoli… :)

 7. Mihail spune:

  Shadow,

  Ma lasi ? Domnul Vosganian propune tot felul de teme aiuritoare, care defapt nu duc nicaieri, care nu spun nimic.
  Teme, care evita elegant(sau nu) subiectele zilei. Ai vazut tu ca Domnia sa sa scrie ceva despre Dragnea, partenerii PSD, despre greseala de a fi parteneri cu ei, despre faptul ca ALDE se prostituiaza politic, ca au “vandut” tara facand intelegeri pe sub masa cu UDMR ?
  Nu ti se pare ca defapt ALDE este un PSD cu papion ?

  • Mihail, iar o iei reazna. In ultimele postări am cel puțin trei despre relația ALDE cu PSD și despre guvernare. Cât despre greșeli, nu vrei să lăsăm pe adversarii noștri să se delecteze cu ele?

   • emi spune:

    Probabil l-a parasite moldoveanca…
    Oamenii vorbesc intotdeauna despre ei si despre reflexia lor in oglinda societatii.

  • Shadow spune:

   @mihail
   Sa te las unde?
   Nu ai nevoie de aprobarea mea sa-ti sustii ideile sau “non ideile”.
   1. E fals temele dlui Vosganian nu sunt aiuritoare. Ar putea fi mai incisive.
   2. A scris despre partenerii psd cand a anuntat ca se pun in opozitie daca se trece la impozitare graduala mai mare de pragul existent.
   3. Nu mi se pare ca alde este psd. Opinia mea este urmatoarea:
   pnl, psd, pmp, usr sunt toate partide ale secu. In clipa asta psd nu detine suportul logistic al secu (o sa-l detina mai incolo) deci pt mine nu este o greseala alianta punctuala actuala.