Iată, pe scurt, motivele pentru care ALDE nu a participat la votul din cadrul Comisiilor reunite în privința Legii offshore:

 

 1. Amendamentele supuse dezbaterii ne-au fost transmise abia înaintea începerii ședinței Comisiilor reunite.
 2. Guvernul, prin Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării, din diverse motive, nu și-a asumat și n-au susținut niciunul din amendamente.
 3. Amendamentele depuse nu au fost însoțite de nicio justificare, deși formularul de depunere obligă la aceasta.
 4. Propunerile de modificări de natură fiscală propuse nu aveau nicio evaluare a impactului bugetar.
 5. Deși votăm, practic, privatizarea unor resurse, în continuare nu ni s-a prezentat nicio evaluare a respectivelor resurse din partea autorităților competente.
 6. Deși se invocă interesul statului român, nu există, din partea inițiatorilor amendamentelor, nicio cuantificare a ce înseamnă interesul statului român, în ce mod, funcție de diferite scenarii de fiscalitate și de preț, se împart câștigurile între statul român și investitori.
 7. Avem sentimentul că nu există o viziune clară cu privire la aceste operațiuni offshore. In primăvară Senatul a votat o versiune. In iulie, Camera Deputaților a votat o alta, radical diferită. După retrimiterea legii de către președinte. Senatul a votat o treia variantă. Și acum, prin amendamente, la Camera Deputaților ni se propune o a patra variantă, sensibil diferită de a treia.

 

ALDE are propria viziune pe care a exprimat-o în mai mult rânduri și care are în vedere interesul României și, desigur, încurajarea investitorilor să dezvolte activitatea de explorare și, ulterior, de exploatare. Dorim ca activitatea de legiferare să se bazeze pe o informare riguroasă, atât a parlamentarilor cât și a opiniei publice, pe o implicare deplină a Guvernului, pe seriozitate și responsabilitate, precum și pe o definire clară a interesului statului român, care să fie promovat, cu tot sistemul de garanții și prevederi fiscale aferent.

 

 

43 Responses to “Iată, pe scurt, motivele pentru care ALDE nu a participat la votul din cadrul Comisiilor reunite în privința Legii offshore:”

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Foarte bine. :)

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  intrebare: europenii astia prin Parlamentul European nu au niciodata nevoiede votul Romaniei pentru ceva? Eu banuiesc ca da, si banuiesc ca pina acum europarlamentarii romani s-au simtit timorati si au votat cam tot ce li s-a varat sub nas! Eu zic ca ar fi cazul ca europarlamentarii romani sa inceapa sa nu mai voteze in orb, ma simt in ultimul hal de umilit azi cind unii nemernici europarlamentari europeni se folosesc de Romania ca de ciuca batailor ca sa-si ia ei voturi…

  • Barosanul spune:

   Ce se pare ca nu intelegi, nici tu si nici Mafiotii Alde-PSD, este faptul ca Romania a ADERAT la un CLUB!

   Romania s-a MILOGIT sa intre in UE!

   Aia au reguli si reglemetari! Asa ca daca vrei sa fii membru TE SUPUI!

   Altfel, iesi ca Marea Britanie (Brexit).

   Problema e ca daca Romania iese se duce la URSS! :)

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Barosanul

    pai si cam care ar fi regulile pe care nu le respecta Romania?

    Mie mi se pare caEI, cei din UE nu-si repsecta propriile lor reguli, cel putin atunci cind vine vorba despre tari din categoria celor cu viteza a doua . Ma indeoiesc serios ca papagalii aia din comisia aia macovista ar fi putut sa se comporte la fel daca era vorba despre Germania…

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Barosanul

    apoi, da, Romania a aderat la un Club select, iar ca sa poata intra si-a detonat toata industria si si-a pus pe tava milioane de “soldati” gata sa se jertfeasca pe altarul economiilor lor, si mai ales cei mai competenti dintre “soldati”.

    Acuma nu-i asa ca ar fi cel mai convenabil pentru ei sa zica: ok, noi ne-am folosit bine de voi, v-am distrus tot ce aveati… nu mai constituie o concurenta pentru noi, astia de pe-aici s-au cam ramolit dupa zeci de ani de munca…. deci ia, hai, vira ?

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Barosanul

    In ciuda aparentelor UE nu s-a constituit pentru bunastarea si propasirea unui grup de birocrati privilegiati pe la Bruxelles si Strasbourg, si cam asta trebuie noi toti cetatenii din UE sa intelegem atunci cind trimitem reprezentanti la UE. Reactia cetateneasca la faptele acestor indivizi ar trebui sa capete alte dimensiuni in deceniile care urmeaza, altfel acesti birocrati sustinuti din umbra de corporatii vor distruge orice urma de logica, de buna credinta si de bun simt din constructia europeana…

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Barosanul

    Tarile din Estul Europei au fost tratate ca un fel de ruda saraca, cind defapt nu era cazul. Ipocritii aia din tari cit 2 judete romanesti daca mai continua asa s-ar putea sa determine estul Europei sa formeze o alta alianta gen Pactul de la Varsovia fara URSS, si in cazul in care s-ar intimpla asa… MILOGII cred ca s-ar muta in vest!

    • Barosanul spune:

     @ Sorin

     Tu chiar vrei un raspuns sau mi-ai scris doar asa pt a te adresa in fapt lugu lugu lui @ VV si suporterilor PSD?

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Barosanul

      eu iti spun ce gindesc eu cu creierul meu, tot globul de-ar fi de alta parere de regula eu… nu-s curios de parerea lor!

      Si ca sa-ti descriu chiar mai simplu de atit: eu sunt impotriva a tot ce fac securistii in tara asta, impotriva modului cum ei defapt lucreaza impotriva propriului popor, iar daca despre psd-isti se poate zoce ca se lupta cu manusi impotriva lor… despre ceilalti se stie cu certitudine ca sunt sustinatorii lor! Deci, nu-mi prea ramin optiuni..

      Spre deosebire de majoritatea imensa a tuturor partilor, eu pot sa-mi permit sa spun exact ce gindesc, pentru ca ma doare in cot ce crede oricine despre ce zic eu, eu nu fac niciodata compromisuri in ce priveste exprimarea.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Barosanul

    iti spun eu mai pe scurt care e defapt problema lor cea mai mare: isi cam pierd pupincuristii, si sufera! Se apropie alegerile iar slugile lor vor ramine pe dinafara!

  • Nu inteleg toată această Cabală împotriva României. Cui folosește, totuși?

   • Marga Maggie Gigi spune:

    Bilderberg
    Illuminatti
    Soros
    New World Order…
    Mai vrei Varujan ? :D

    • gelu spune:

     Cat e comisionul de la petrolisti Varujane de va bateti tu si Gherea pentru ca Romania sa se alega cu praful de pe toba??? Nu era mai bine daca erai priponit la inchisoare??? Poate dataviitoare nu mai scapi.

 3. Adam Mareș spune:

  Probleme în Paradis? :P

 4. Barosanul spune:

  @ VV
  Fantastic!!!!!

  In sfarsit mai aveti un dram de demnitate ‘impotriva SECATURILOR Securisto-Comuniste’!

  PS. Pana maine cand va arata iar Ciolanul :)

 5. Marga Maggie Gigi spune:

  Vai Varujan cat de viteji sunteti in ALDE, wowwww :D
  Va mai arunca maine daddy Liviu nste ciolanase si voati imediat

 6. livia spune:

  Timmermans nu s-a aratat tulburat de faptul ca atat inculpatii cat si aparatorii lor nu aveau acces la probele din dosar sau ca SRI era singurul care stabilea ce poate fi vazut sau nu. In schimb, i s-au imbujorat brusc obrajii cand Macovei a trantit in plenul Comisiei LIBE o minciuna in stilul ei caracteristic. Este vorba de un amendament adoptat in noua legislatie, zice ea, care se refera la stabilirea unui interval de doar un an pentru finalizarea unor anchete şi trimiterea in judecata a inculpaţilor. In realitate, prevederea adoptata de Parlament se refera la stabilirea unui termen de un an pentru finalizarea anchetei „in rem”, adica asupra faptei. Si ce daca este o minciuna ce spune Macovei? Da atat de bine la urechile lui Timmermans, care abia asteapta prilejuri sa-i sara Romaniei in gat. Si o va face oricand, pentru ca nici lui, nici PPE si nici UE nu le place Romania lui Dragnea. Ei au nevoie de Romania lui Iohannis, sa-si poata duce pana la capat planurile de colonizare.

  Cititi mai mult: http://www.national.ro/news/frans-timmermans-portavocea-monicai-macovei-637621.html/#ixzz5SqBA3kdy
  enational.ro

  • edi spune:

   Fatâãã, colonizãrile erau cam gata deja pela 1200, …vezi, ulterior, cele 7 burguri ridicate de oamenii ãia …!

   …si mai lasã si tu din mânuri manualul ãla fãcut la editura-peTagogicã, …vezi cã au reusit, totusi, anul ãsta chiar performanta sã editeze ceva manuale noi !

  • Nu știu exact ce urmărește Timmermans dar n niciun caz o atitudine corectă față de România.

 7. livia spune:

  Spionul şi ironia Schengen

  Ionuţ Dorin Grosu este vicepreşedintele Damen Shipyards Mangalia din postura de consilier personal al ministrului Economiei. Comisarul şef Grosu a fost directorul Direcţiei Schengen din cadrul Ministerului de Interne din 2013 până la pensionarea sa, la finele lui 2017 (ca o ironie a sorţii, Olanda este cea care s-a împotrivit mereu accederii României în Schengen), iar anterior a ocupat funcţia de director adjunct al Direcţiei Operaţiuni Speciale din IGPR. În perioada 2008- 2011, Grosu a condus o diviziune a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI, fosta Doi şi-un Sfert, serviciul secret al MAI), iar între 2000 şi 2003 a fost ofiţer specialist în Direcţia Generală de Informaţii Apărării (serviciul secret al Armatei).

 8. livia spune:

  Ieri, a fost depus un set de amendamente la legea offshore inainte de inceperea dezbaterilor din Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor. Deputatii PSD au lucrat foarte mult pentru a depune si pentru a vota, in Comisie, modificari foarte bune pentru Statul Roman. Este posibil ca o parte din ALDE sa aiba interes ca legea offshore sa iasa dupa cum vor multinationalele si companiile straine, cu valori de taxare foarte mici pentru Statul Roman dar de fapt profitul cel mai mare sa mearga peste hotare.

  Stim ca toate aceste smecherii cu terenurile din Marea Neagra au fost gestionate de Calin Popescu Tariceanu din timpul cand era prim-ministrul Romaniei, deci, este putem lega acest lucru de posibilitatea ca el sa fie actionar in societati de exploatare a gazelor. Nu trebuie uitat faptul ca Varujan Vosganian este unul dintre promotorii ALDE, acesta fiind considerat a fi de partea multinationalelor si a companiilor straine. Din aceasta cauza acesta ar fi declarat in discutia cu ministrul Energiei, ca nu stie de aceste amendamente pe care deputatii PSD le-au pregatit pentru Camera Deputatilor.

  • Epolitikon spune:

   Bravo,
   Se repeta povestea din 2008 cu Tariceanu premier. Vulpea batrana a stat si a inghitit o gramada dinspre Dragnea dar acum pune cartile pe fata. Acum, daca ALDE si UDMR au mai vazut filmul banilor din energie, ma ingrijoreaza teribil ca USR si PNL nu i-au lasat in.offside, adica sa fi votat pentru. Oare ceva lobby si contracte pentru Barna sI Orban?

 9. elenick spune:

  @livia,

  ai face bine sa pui ghilimele si sa dai sursa comentariilor de mai sus, fiindca poate sunt cititori noi pe blog care isi imagineaza, naiv, ca vin din tartacuta ta toate ideile acelea…! :) NU e cazul, iti stim capacitatea intelectuala si faptul ca bunghesti cu greu o fraza de 3-4 cuvinte- dara-mi-te sa mai aiba si logica….! :)

  Sa-ti ”desenez” un pic povestea cu legea off-shore, in varianta actuala, votata de PSD ieri in comisii: e atat de benefica pentru statul roman incat descurajeaza ORICE investitie straina, asa incat noi ramanem ”bogati” cu un zacamant in fundul pamantului, iar LEGEA in politica gazelor in regiunea tarii noastre o face TOT… Gazpromul!
  Hai, ca ti-am dat o fraza cam lunga… o sa procesezi la ea toata saptamana! :)

 10. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  birocratii europeni si-au primit azi un raspuns pe masura din partea Romaniei. Felicitari tuturor celor care si-au adus aportul. Daca s-ar fi intimplat asta mai des in trecut… in mod cert nu ajungam ciuca batailor lor…

 11. Adam Mareș spune:

  Guy Verhofstadt:
  Romania has two problems: corruption and a secret service out of hand. Both problems need to be tackled. The fight against corruption must be strengthened and the murky power of this new-old Securitate needs to be broken. One does not contradict the other.

 12. livia spune:

  Home
  Stiri
  Politica
  Stirile Zilei
  Economie
  Sanatate
  Monden
  VREMEA
  Sport
  Bucuresti Centenar
  Cultura
  VOT

  Categorii in Politica

  Culise
  Guvern
  Parlament
  Partide politice
  Personalitati politice
  Sondaje

  Legea offshore: ALDE – PSD, probleme în coaliție. Pleșoianu – Tăriceanu, atac
  Irina Constantin / 03 oct 2018 / 15:54 Salveaza PDF Comentarii
  Liviu Pleșoianu
  Descriere foto: Liviu Pleșoianu

  Liviu Pleșoianu critică decizia ALDE, explicată de Călin Popescu Tăriceanu.

  ”Nu ar fi fost suficiente voturi ca să treacă. Așa a înțeles ALDE să joace, să nu voteze. Fabulos! Nicio virgulă nu accept să se schimbe până săptămâna viitoare! Colegii de la ALDE le pot transmite reprezentanților companiilor străine că nu cedăm… ALDE, ALDE… Întrebați-i pe cei care v-au votat ce părere au despre ce faceți!” a scris Liviu Pleșoianu pe Facebook. Observația este după ce Legea Offshore nu a intrat la votul final, iar proiectul s-a întors la comisii.

 13. livia spune:

  Liviu Pleșoianu critică decizia ALDE, explicată de Călin Popescu Tăriceanu.

  ”Nu ar fi fost suficiente voturi ca să treacă. Așa a înțeles ALDE să joace, să nu voteze. Fabulos! Nicio virgulă nu accept să se schimbe până săptămâna viitoare! Colegii de la ALDE le pot transmite reprezentanților companiilor străine că nu cedăm… ALDE, ALDE… Întrebați-i pe cei care v-au votat ce părere au despre ce faceți!” a scris Liviu Pleșoianu pe Facebook. Observația este după ce Legea Offshore nu a intrat la votul final, iar proiectul s-a întors la comisii.

  • edi spune:

   Fatãã [...nu te supãra dar chiar nu-mi vine altã idee apropos de forma de apel !], deci, tu, impartialã ca tot românul, nu esti nici pentru occidentalii lui alde Cãlin si nici pentru gazpromu’ lui Iancu [energetul dela pesede] !

   Deci, pari cã esti fan de-al lui Liviu, odatã, ãla cel pletos si mai nervos, si, a doua oarã, al ãstuia mai calm, dar mustãcios…

   …dar, hai, ia-ti curaj si spune-ti sincer pãrerea, dacã nici cu unii, dar nici cu altii, atunci cum facem sã scoatem gazul ãla si sã-l ardem cu folos, hmm ?

   Hai, lumineazã-ne, inclusiv pe maistrul de ceremonii VV, vino cu solutia si fã-l sã regrete c-a mai fost si-n board-ul lui Romgaz si n-a avut sclipirea asta a ta …!

   [nu uita, însã, înainte, minim douã pahare de apã...!] :)

 14. Adam Mareș spune:

  Alexandru Racu:
  Sper din tot sufletul să mă înșel, dar eu cred că tot acest ping-pong dintre Liviu Dragnea și investitori nu indică decât faptul că respectivul își negociază la sânge problemele. Pe ale lui, nu pe ale noastre. Că își vinde pielea scump. Pe a lui, nu pe a noastră. Altfel spus, cred că Dragnea o să o vândă și pe mă-sa (și cu atât mai mult patria mumă, cu resurse cu tot) dacă reușesc ăia să facă ceva pentru a-l scăpa de pușcărie.

  E drept că, teoretic, din negocierea asta dură am avea și noi ceva de câștigat – evident, dacă eșuează. Mai mult, probabil că Dragnea folosește acum referendumul și ca o formă de presiune. La rigoare, dacă e capabil să scoată poporul la vot pe tema familiei, de ce nu ar încerca să-l scoată și pe tema gazelor din Marea Neagră? Nu cred că se va ajunge până acolo, dar e un as în plus la masa negocierilor, căci știm bine cât de mult iubește marele capital referendumurile (s-a văzut și în cazul Greciei, chiar dacă, în cele din urmă, elita conducătoare elenă, în frunte cu Tsipras, n-a avut la fel de mult sânge în instalație ca poporul și a cedat).

  Însă, repet: dacă ăia îi rezolvă problemele penale, cred sincer că își va vinde patria mumă fără niciun fel de remușcări. Mi-ar plăcea să mă înșel, mi-ar plăcea ca Dragnea să fie un patriot, fie și pe alocuri corupt, nu un ticălos care, mai devreme sau mai târziu, va sfârși precum toți ticăloșii. Căci și dacă va scăpa de pușcărie cu prețul unei mari trădări, într-o bună zi și poporul ăsta jefuit fără scrupule, de atâția ani, va pune mâna pe politicienii trădători și le va veni de hac (mă rog, poate are noroc și reușește să fugă prin Madagascar sau Costa-Rica, căci cu siguranță n-o să-i acorde azil politic țările cu investitori strategici puși pe supt resursele românilor).

  Cum am spus, sper din tot sufletul să mă înșel, dar tare mă tem (mai precis, sunt aproape sigur) că am dreptate.