ALDE dorește o lege offshore

Mediafax oferă transcriptul discursului meu din Camera Deputaților din ziua de miercuri, 3 octombrie 2018, privind motivarea ALDE în legătură cu retrimiterea la Comisie a Legii offshore: „Motivul pentru care ALDE a fost de acord cu retrimiterea la comisie nu are nicio legătură cu faptul că nu dorim să votăm această lege. Deci vă spun de acum că ALDE doreşte să voteze această lege şi orice declaraţie că această lege vinde resursele României este un avantaj pentru cei care nu vor ca România să aibă un loc mai important în Europa să fie un actor în ce priveşte energia, să fie respectată şi să fie un interlocutor în Europa. Cei care nu doresc această lege vor ca România să păstreze un rol secundar şi vor ca Marea Neagră să nu mai fie o mare ci să fie un lac expus influenţei unor mari puteri. Să fie limpede, această lege confirmă suveranitatea României şi în nici un caz nu pune România între o situaţie nefavorabilă. Vă rog să ieşim din complexul unei naţiuni mici care tot timpul are impresia că cineva vrea să o fure”, a afirmat Varujan Vosganian, în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, după retrimiterea la comisii a legii offshore.
Acesta a spus că parlamentarii au nevoie de mai multe informaţii pentru a putea să voteze legea. „Motivul pentru care noi am solicitat această amânare este următorul. Unu: doresc ca Guvernul să îşi asume foarte clar orice modificare. Doresc în acelaşi timp să mă încredinţez că orice modificare nu ştirbeşte stimularea investitorilor de a continua dezvoltarea, adică aş vrea să ştiu că a existat o consultare cu investitorii. Nu concesii către investitori, dar un dialog cu investitorii. Când cineva doreşte să investească câteva miliarde de dolari pe teritoriul României, el merită acest minim respect al dialogului. În al treilera rând, când vorbim despre interesul statului român el trebuie definit, trebuie să ştim exact care sunt resursele pe care le avem de concesionăm, care este ordinul lor de mărime, să ştim în acelaşi timp care este nivelul investiţiilor pe care le vom deduce în stimulentele de natură fiscală, să ştim în acelaşi timp unde se întâlneşte interesul statului român cu interesul investitorilor fără a ştirbi nici una nici cealalta”, a completat Vosganian.Liderul deputaţilor ALDE a adăugat că la noile discuţii din comisii, Guvernul trebuie să îşi asume amendamentele, iar ANRM trebuie să prezinte harta concesiunilor. „Şi în ultimul rând trebuie să dăm dovadă de seriozitate. Noi încredinţăm investitorii că vom avea stabilitate fiscală şi legislativă. Cum îi convingem? În primăvară, în Senat, am avut o versiune, în iulie în Camera Deputaţilor am avut altă versiune, în Senat acum trei săptămâni am avut a treia versiune, acum în Camera Deputaţilor venim cu a patra versiune. Când am ştiu exact ce avem de făcut. Rog, până săptămâna viitoare, Guvernul să-şi asume amendamentele. ANRM să ne prezinte exact harta concesiunilor să ştim exact ce votăm. Iniţiatorii amendamentelor să completeze ultima coloană pe care se justifică amendamentele. Să avem o discuţie preliminară la nivel de expertiză, ALDE are şase foşti şi actuali miniştri ai energiei care sunt dispuşi oricând să participe la această discuţie şi vă încredinţez că ALDE doreşte ca România să treacă şi România să facă parte din cortexul energetic al Europei”, a menţionat Vosganian.

https://www.mediafax.ro/…/eugen-teodorovici-va-purta-discut….

25 Responses to “ALDE dorește o lege offshore”

 1. Barosanul spune:

  @ Vosganian!

  Una peste alta ALDE ‘Sustine SECATURILE PSD!’ :)

 2. gelu spune:

  Lasati jos ca macane, saracii investitori. Nu era mai bine sub Ceausescu cand ne extragem singuri petrolul si gazele naturale si cand si aveam o industrie extractive de prima mana. Era, de ce nu va ganditi voi politicinilor ca Romania sa-si puna din nou pe picioare industria extractive si sa ne scoatem singuri petroul si gazele din tara noastra. De ce trebuie sa dam aproape pe de pomana corporatiilor petroliere carora ALDE le plange acum de mila ca vor lucra in pierdere exploatand aceste gaze???

  • Barosanul spune:

   @ Gelu

   De chichi de michi de trei lei ridichii….

   Sa-l mai imbogateasca ALDE – tariceanu pe un Dinu Patriciu :)

 3. Marga Maggie Gigi spune:

  Stim, Varujan, dulce ca mierea e painea bugetara pe care o papi de 30 de ani si sinecurile lui daddy Liviu din care mananca tot ALDE , muriti cu el de gat si injurati U.E. in continuare…

 4. livia spune:

  Liviu Pleşoianu a transmis un mesaj dur preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, după ce acesta a declarat că ALDE nu votează legea offshore atât timp cât nu există evaluări ale modificărilor aduse.

  Iată ce mesaj a transmis Liviu Pleşoianu, pe pagina sa de Facebook:

  “2018: C.P. Tăriceanu spune că ALDE nu votează Legea Offshore pentru că nu există “note explicative” și “evaluări”.

  Cu ZECE ani în urmă, în 2008: C.P. Tăriceanu își asuma o H.G. privind petrolul și gazele de la Marea Neagră, dar secretiza anexa unde erau trecute inclusiv REDEVENȚELE!

  Cam ce “note explicative” și “evaluări” ați prezentat în 2007-2008, domnule Tăriceanu, având în vedere că informațiile esențiale erau direct clasificate?

  …Nu am nici cea mai mică ezitare în a prezenta situația exact așa cum este: Legea Offshore, într-o formă foarte bună pentru România, a fost blocată azi de ALDE!

  …Vă sugerez să îi întrebați pe oamenii care v-au votat ce părere au despre această atitudine. Poate veți avea o revelație…”

  • gelu spune:

   Vosganian ia-l pe Tariceanu si aruncati-va cu un pietroi de gat pe fudul Marii Negre jertfindu-va viata pentru a-i imbuna astfel pe Zei pentru ca petrolistii rapaci si verosi ai altor neamuri sa ia pe de-a moaca gazele noastre din Marea Neagra. Mari canalii si pramatii mai sunteti voi astia de la Alde de va ganditi sa faciti jocurile liftelor striane in detrimentul nostru al romanilor.

 5. Pacala spune:

  @vv
  Nu blocati legea offshore ca nu mai pupa ALDE intrare in parlament. Explicatii si calcule, da. Asumari, da. Argumentele prezentate de dvs insa miros urat rau de tot.

 6. Pacala spune:

  @vv
  Nu blocati legea offshore ca nu mai pupa ALDE intrare in parlament. Explicatii si calcule, da. Asumari, da. Argumentele prezentate de dvs insa miros urat rau de tot.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Pacala

   ma tem ca interesele lor directe sunt mai mari decit intrarea in Parlament

   • Pacala spune:

    Tari mai vrea functii, alde vrea ciolan. Nu cred

   • Barosanul spune:

    @ Sorin

    Tari & Dragnea vor fi colegi de faculta la Jilava :)

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ Barosanul

     tocmai aici cred ca e nodul gordian: Dragnea a fost condamnat, si aceiasi oameni pe Tariceanu l-au facut scapat! Nu e vorba despre vinovatie aici, nici unul nici celalalt nu aveau vreo vina, alta decit incercarea de a inlatura statul securist!

     Scenariul asta l-am mai vazut si inainte de multe ori, si de-aceea am prevazut ca si Tariceanu va proceda la fel ca Antonescu, Ponta sau altii care si-au cumparat libertatea…

     • Barosanul spune:

      @ Sorin

      Tu vrei sa-ti spui povesti de adormit copiii ‘cu lupta impotriva statului paralel’.

      Pai ‘Tartanii’ (tartan = supus) astia, Dragnea si Tariceanu, sunt parte a statului parallel. Mai bine zis a fost mereu UNEALTA lor.
      Dragnea – Poltic -PD, PSD

      Tariceanu – Economiic – Vezi (Dinu Patriciu, Insula Serpilor, Propietatea Romaniei din Budapesta, zeci de contracte cu dedicatie gen Nicolae -Inter-Agro).

      Iar @Vosganian o rotita din angrenaj.

      Asa ca nu-I mai vaita.

      Niste Hhahalere ce sustin acum un govern de SECATURI!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Barosanul

      e prea mult timp de cind mi-am luat speranta de la orice politician, Crin Antonescu a fost ultima deceptie. De atunci eu nu mai pun niciun fel de baza in oameni politici si nici nu ma intereseaza efectiv ce promit unii sau altii. Eu ma uit doar la fapte! Si am observat ca e mult mai util sa ne uitam dupa fapte, si nu dupa vorbele lor. Si avind in vedere ca oricum tara a ajuns intr-un hal in care democratia n-are nicio valoare decit la nivel declarativ mi-am propus sa identific acele fapte care sunt menite sa scoata tara din aceasta situatie. Putine ce-i drept, dar e tot ce ma intereseaza. Pe sens invers nu pot sa nu remarc si acele fapte care indeparteaza si mai tare tara din zona democratiei.

      Si dintre toti factorii care afecteaza democratia de departe cel mai grav mi se pare sistemul securist care se substituie democratiei exact in cele mai importante puncte ale sale. Nimic nu se va putea macar indrepta inspre bine atita timp cit exista acesti impostori si complicii lor, indiferent cum s-or numi ei!

      Asa ca neavind niciun parti-pris in ecuatia asta cred ca nu ne ramine alta sansa decit sa ne agatzam de putinele fapte ale unuia sau altuia care indiferent de motiv face la un moment dat o anumita fapta care merge catre democratie.

      Daca tu ai alta varianta…

    • Barosanul spune:

     @ Sorin

     Sincer nu mai cred de fff mult timp in existent a acelui asa zis ‘system securistic’.

     Totul e acum Contopit intr-un sistem. Iar politicienii de TOATE felurile si culorile sun PARTE INTEGRANTA a Sistemului Mafiot!

     Problema lor e ca din cand in cand unii mai sunt azvarliti afara din ecuatii ca pe masele stricate.

     Politicienii Romani pt asta ‘Lupta’, pt a ramane in sistem, ‘la ciolanul dulce’ al parlamentului, Primariilor, sau altii mai sus pusi la cel al butoanelor la fonduri.

     ”Democratia”, in Romania nu e decat un mit. Nimanui nu-I place. Dar toti o invoca!

     Toti politicienii vor numai sistemul Autoritar-Comunistoid!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Barosanul

      Cam asa e. De-asta revin la fapte: nu ma intereseaza cine face, ci ma intereseaza daca se intimpla fapte care chiar si fara voia celor care le-au facut vor putea duce intr-un viitor spre democratie.

      Uni sunt de parere ca poporul e prost si mai bine sa decida ei ce e mai bine pentru popor. Nu poate exista nimic mai fals! Chiar si greselile sunt benefice pentur democratie daca acele greseli sunt facute de popor si nu de unii impostori care se substituie democratiei.