De ce nu răspund gestului domnului Gabriel Liiceanu

Dat fiind că domnul Gabriel Liiceanu mi-a comunicat mie, în direct, demisia sa din rândurile Uniunii Scriitorilor din România, am fost solicitat de către jurnalişti pentru a da un punct de vedere. Ceea ce eu nu am făcut. Şi doresc să mă explic.

Gestul domnului Liiceanu a apărut în contextul unei discuţii desre bani. Când miza unei polemici sau a unei atitudini este de natură financiară, e bine să ţii cont de asta când evaluezi şi principiile ori argumentele invocate. Mai ales că, atunci când miza este câştigul financiar, uneori argumentele coboară atât de jos încât, pur şi simplu, te sfieşti să-ţi mai urmezi preopinentul în polemică.

Eu conduc, îmreună cu preşedintele Nicolae Manolescu, Uniunea Scriitorilor. Conduc Uniunea Armenilor. Am condus Uniunea Forţelor de Dreapta şi am fost, ani de-a rândul, unul dintre principalii lideri ai Partidului Naţional Liberal. Am condus comisii de specialitate, echipe în diverse proiecte etc.etc. Nu am criticat niciodată în public pe vreunul dintre cei cu care am colaborat sau pe care l-am reprezentat. Mi se pare că principala îndatorire a unui lider este să-i apere pe cei pe care-i reprezintă şi nu să se se certe cu ei în public, spre deliciul privitorilor/ascultătorilor. Această deprindere mi-a fost atât de înrădăcinată încât, iată, nu mai sunt membru PNL şi, totuşi, am încă reţineri în a-mi critica foştii colegi, chiar dacă unii dintre ei au avut faţă de mine o aitudine cel puţin reprobabilă.

Ştiu că unora acest comportament li se pare mai degrabă ezitant decât principial. În România ceea ce contează acum e spectacolul. Pe fundalul crizei de sens, societatea caută plăceri imediate în spectacol, în exagerări de tot felul, în violenţe de limbaj şi răzbunări virtuale. Absenţa unui protagonist din arena Colosseum-ului produce, mai degrabă, dezamăgire decât solidaritate. Nu ne dăm, însă, seama că acest comportament induce stress la nivelul mentalului colectiv, că agravează şi realimentează criza identitară, mărind şi mai mult costurile jumătăiţilor de măsură, tergiversărilor şi ambiguităţilor în care ne complacem de peste două decenii.

De aceea nu voi răspunde cu nimic gestului domnului Liiceanu. Puţin îmi pasă că cei care se aşteptau să merg la fel de departe şi de jos ca dânsul în argumente vor fi dezamăgiţi. Nu mi-am făcut un obiectiv în viaţă din a clinti convingerile celor care sunt foarte mândri de ele. Asta e. Va trebui să învăţăm că decenţa, chiar dacă nu e o distracţie la fel de mare ca violenţa, e uneori mai necesară. Dacă voi avea prilejul unei discuţii într-un spaţiu restrâns, voi discuta cu domnul Liiceanu. Dar nu prin intermediul jurnalelor sau al camerelor de luat vederi. Doresc să fiu interlocutor, nu protagonist.

Ceea ce m-a nemulţumit în dezbaterea privind timbrul cultural a fost,însă, faptul că ea a fost deturnată şi ţinta ei a devenit Uniunea Scriitorilor, în speţă legitimitatea şi calitatea membrilor ei. În ce priveşte calitatea, nu putem fi toţi la fel. Unii sunt mai buni, alţii mai puţin buni. Dar frumos a spus Eminescu în Epigonii, nimeni nu poate fi ce este, fără truda celorlalţi, nici un mare scriitor nu răsare din neant. Cu cât numărul celor mărunţi şi care trebăluiesc fără glorie e mai mare, cu atât şansa de a avea mari scriitori creşte. Şi scriitorii cu mai puţin talent trebuie respectaţi, cu atât mai mult cu cât ei nu primesc nicio recompensă imediată şi glorioasă pentru munca lor.  Dar, la urma urmei cine poate decide cât de talentat este un artist? Istoria lumii e plină de cazuri de creatori nerecunoscuţi multă vreme şi cărora generaţiile ulterioare le-au dat respectul cuvenit. Arta aparţine, de fapt, celor care vor veni. Nu avem dreptul judecăţilor definitive decât în faţa celor de demult şi, poate, nici atunci. S-a mai spus că USR e o organizaţie stalinistă. Uniunea Scriitorilor s-a înfiinţat în 1908. Printre fondatorii ei se află scriitori pe care azi îi găsim în manualele şcolare. Dar de ce să nu distrugem tot ce-a fost, de ce să nu rătăcim în voie? De ce să nu transformăm această tranziţie într-o tranziţie spre nicăieri, în care tot ce contează este să câştigăm bani, iar atunci când nu câştigăm, să-i urâm pe cei care cîştigă? Şi pentru ca şansa rătăcirii să fie deplină, trebuie să distrugem tradiţia, ca să fim sigură că nu mai avem unde să ne întoarcem când vom dori, totuşi, să ne regăsim pe noi înşine.

 

 

163 Responses to “De ce nu răspund gestului domnului Gabriel Liiceanu”

 1. […] text publicat pe blog, Vosganian spune ca are „retineri” in a-si critica fostii colegi de la PNL, insa […]

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  USR e o organizatie oarecum privata, mi se pare normal sa nu dati explicatii publice despre ceea ce se intimpla acolo, ci eventual sa le dati celor care v-au ales in functia aceea. In schimb referitor la ceea ce se intimpla in PNL era necesar si obligatoriu sa dati lamuriri, explicatii, informari publice! Ati stat zeci de ani in politica si n-ati inteles un lucru esential despre democratie: in PNL (sau in oricare alt partid) ati fost ales de catre alegatori sa reprezentati interesele lor! si NU pentru ca odata ce ati fost ales sa aplicati propria ideologie stiuta doar de dvs si despre care n-ati pomenit nimanui inainte de a fi ales. Iar daca nu ati considerat pe ca alegatorii carora le cereti votul nu-i puteti convinge cu propriile idei politice… atunci macar sa nu le fi promis ceea ce vroiau ei sa auda doar pentru ca sa va dea votul!

 3. emi spune:

  Daca raspundeti in public domnului Liiceanu, incalcati si Statutul USR. Probabil de aceea sunteti si atat de provocat sa raspundeti. :)

  Statutul USR, Art. 8 litera d), obligatii membrii USR:
  “d) să respecte normele deontologice ale breslei scriitoriceşti şi să manifeste grijă faţă de păstrarea prestigiului U.S.R.”

  http://www.uniuneascriitorilor.ro/statutul-uniunii-scriitorilor-din-romania/

 4. alexis spune:

  James Madison (nu sunt sigur) spunea ca trebuie sa ne ferim de cei care au certitudini. Dl Manolescu are cel putin una: dragostea fata de basescu. In rest, asa cum il iubesc pe Gabo, desi s-a declarat prieten cu Fidel Castro, as reciti si Jurnalul de la Paltinis daca as avea timp.

  • Nu e adevarat ce spui legat de dl Manolescu. N-a fost niciodata un sustinator fervent al lui Basescu. Da-mi si mie un text sau o declaratie de-ale lui in sensul asta.

   • alexis spune:

    Evident am gresit, era vorba despre clapon, adica despre dl. Liiceanu. Nu stiu ce mi-o fi venit sa scriu Manolescu.

   • Shadow spune:

    @Dle Vosganian

    2009 la inceput de an, alegerile europene, Ambasada de la Paris. Coada “modica” 20-30 de persoane nu mai mult. baconschi ambasador, astepta afara “VIP-urile”. Eu cu doi copii de mana (nu aveam cum sa-i las singuri acasa la coada la vot. Vin VIP-urile, tiriac si dl manolescu cu familia (un copilas mic, cred eu nepotul), baconschi “bine ati venit dle ambasador”, bine v-am gasit, etc. I-a bagat “in fata la vot” in fata unui tata insotit de copii sai care au facut coada. cand le-am spus ca au de facut o coada “mica” mi-au raspuns ca ei sunt VIP-uri.

    Spuneti ca nu era cu basescu dar era cu toti “garantatii sai” si nu a fost niciodata supus vreunei presiuni din partea oamenilor lui basescu. In realitate “cine se aseamana” se aduna.

 5. alexis spune:

  Revin deoarece s-a intamplat un lucru mare: tocmai te-a citat presedintele Iohannis. A spus la bilantul MAI ca trebuie pus accentul pe metodele preventive, nu pe cele punitive.

 6. Ivi spune:

  Ceea ce spui e corect insa insuficient …e nevoie ca si institutia USR sa comunice mai bine atat cu membrii ei cat si cu cei interesati de cultura, si desigur sa clarifice cand sunt neintelegeri…
  Ori acest lucru nu il prea face (ca sa nu spun a la nenea Iancu…) si atunci “incaierarile sunt gata” …mai ales intr-un mediu in care exista “orgolii si frustrari mari” !
  Pentru mine, din perspectiva politica, Liiceanu e doar un “telectual basist” care are “contributia lui la mentinerea unui regim basist” care a tinut pe loc si chiar dat inapoi societatea romaneasca (cand descoperim acum grozaviile basismului te crucesti cum de a fost posibil ca un “intelectual fin” sa sustina un asemenea “specimen de presedinte”…
  …ori daca implicarea intelectualilor in politica e de tipul implicarii lui Liiceanu (probabil ca nu degeaba a fost poreclit cum a fost…), atunci mai bine lipsa
  …nu crezi ca ar trebui ca si “clasa scriitorilor / inelectualilor” care nu dau dovada de un minim spirit critic in implicarea lor politica sa fie trimisa, metaforic vorbind, la “alfabetizarea politica” ?!?

  • Ai dreptate ca intre scriitori nu exista o comunicare ampla. De pilda, putini dintre ei se citesc unii pe altii. Exista dispute mostenite inca din anii 70 din cauza carora suferim si azi. Si noua generatie nu prea e atrasa de formele asociative.

 7. Adam Mares spune:

  Criticii decid cat de talentat e un autor. Sigur ca nu putem vorbi de judecati in absolut, dar daca mergem cu relativizarea pana la absolut, o sa avem jumatate de tara inscrisa in USR. :P :P :P

  • Dupa ce s-a votat legea privind pensiile, am inasprit conditiile de intrare in USR.

   • Adam Mares spune:

    Pfui, aveti idee cum era majoritatea stagiarilor bagati in mandatul trecut? Si care au intrat acum validati in bloc de consiliul USR?

    • Pai s-a desfiintat cu stagiarii si au intrat cei care mai publicasera ceva. Oricum, numarul s-a mai micsorat, crede/ma. Si, oricum, nu putem sa dam afara pe unii, dupa niste criterii noi. Asa s-a intamplat dupa revolutie in toate domeniile: s-au facut mai multi doctori in stiinte, s-au dat multe titluri universitare etc. Din 1982 si pana in 1989 Consiliul USR nu s-a mai intrunit deloc ca sa valideze noi membri.

 8. mihail spune:

  @Vasile a,

  Daca de viitorul scriitoricesc, al domnului senator, nu ma indoiesc, despre cariera politica nu cred ca se mai poate vorbi.
  Chiar daca merge ca independent, faptul ca s-a folosit de un tertip, legal, l-a compromis ca om politic, ca bărbat…pur simplu.
  Noul palier de votanti doresc oameni cinstiti si netematori de justitie.

 9. Filip G spune:

  O cam zbarceste Alinuta cu votul la vedere un vot secret cu bile.
  Urmatorul pas e ca la (locale ,parlamentare,prezidentiale)sustinatorii PNL sa arate buletinul de vot inainte de introducerea in urne.
  Penibil rau scenariu,penibil rau SENATORII PNL daca accepta sa fie umiliti votand cu bile la vedere si sa fie filmati cand votul e secret.
  Institutia Parlamentul Romaniei se decredibilizeaza singura isi da cu brisca-n c—e si se vaita ca sunt impotenti politic………..

  • Filip G spune:

   Dincolo de penibilul momentului doresc sa fac o precizare:
   Cum ar fi ca Tribunalul Militar sa se pronunte in cazul unui ofiter pentru fapte petrecute inainte de a fi fost soldat. :)
   Senatorul Valcov e acuzat pentru fapte petrecute inainte de a fi ales Senator.Sigur ca aici se poate face un amendament pe actuala Constitutie,cu pastrarea functiei de ales pana Justitia se pronunta.
   Acuzatia nu s-a petrecut in timpul mandatului si nu are nimic cu imunitatea.
   Despre acuzatii in timpul mandatului pana la modificarea actualei Constitutii,legea spune ca Senatorii si Deputatii trebuie sa se pronunte prin vot secret.Ori in acest caz nu sunt marionete in mana papusarilor,chiar daca acestia au nume Alina ,Blaga,Ponta,Johannis,etc

   • Filip G spune:

    ”Sova, acuzat ca a plasmuit procesele verbale

    DNA mai precizeaza ca in 20 februarie 2015 au fost depuse la dosarul cauzei 11 procese verbale, intocmite in perioada 2005-2009, ale Adunarii Generale a Asociatilor Societatii Civile de Avocati “Sova si Asociatii”, nestampilate insa semnate indescifrabil de Dan Sova si de alte 2 persoane.

    Concret, in urma administrarii materialului probator, a rezultat ca, in perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009, s-au adoptat aproximativ 20-30 hotarari care au avut alte puncte pe ordinea de zi decat cele consemnate in toate cele 11 procese verbale.”

    Vad ca si Sova e acuzat pentru fapte care au avut loc inainte de a fi SENATOR.
    Parerea mea e ca Senatul nu are competenta sa se pronunte in cazul Valcov si Sova.Acuzatiile nu vizeaza fapte in timpul mandatului,in opinia mea corect ar fi SUSPENDAREA din functia de ALES, NU un VOT de incuvintare de arest.Cand un judecator se pronunta e alta situatie.

   • Ba nu, Filip. Ce nu se intelege e ca un senator arestat nu mai poate vota si asta poate modifica echilibrul votului. De asta se pune rigoare la arestari. Altminteri, daca arestezi vreo sase-sapte, poti schiumba majoritatea parlamentara.

    • Filip G spune:

     Dupa 24 de ore se ajunge in fata unui Judecator.
     Judecatorul trebuie sa se pronunte daca sunt probe in dosar.
     Apoi acel Judecator are un nume,in cazul castigarii procesului fiind nevinovat eventual la CEDO va puteti indrepta .
     Pentru asta trebuie modificata legea.
     Asa fara reguli clare si precise o sa avem o lalaiala totala…..
     Justitia nu trebuie sa creeze majoritati si nici nu trebuie sa raspunda la comenzi………..

  • cris spune:

   Fillip, intrebarea e, daca ar fi facut ilegalitati din 2005, cum de s-au trezit abia in 2015? DNA-ul e un soi de Frumoasa din padurea adormita? – a pupat-o vreun print si brusc s-a trezit si isi aduce aminte ce s-a intimplat in urma cu zece ani?

   In schimb asemenea institutii sunt complet oarbe la altele – domnule, “Microsoft” se leaga de finantarea pdl, si? pauza….
   De altele nici nu se vorbeste, dar deloc – vorba neamtului “was ich nicht weiss, macht mich nicht heiss” ( ce nu stiu nu ma infierbinta), nu e in atentia publicului nu exista, gen ALRO. Tu stii ca predoiu si-a retras numele din casa de avocatura predoiu-zamfirescu-racoti abia in 2013, era ministru al justitiei si in firma de avocatura, firma care a rulat afacerile ALRO ( Racoti din 2013 e si director financiar la ALRO, zamfirescu e socrul lui predoiu), ai auzit ceva pe tema asta, macar vreu fis de la ANI? Nu, drept care nu e in atentia publica, nu stii. De afacerile din Ploiesti, anastase, taica-su afli ceva? – nu, lasa ca stiu prahovenii. DNA nu. Si tot asa: adica selectivitate.

   Vine colac peste pupaza ( sau pupaza peste colacul DNA?) si doamna Gorghiu cu filmatul votului secret…..Dncolo de faptul ca e ilegal, si ar trebui sa se trezeasca si cu o plingere penala, ce doreste? o Mare Adunare Nationala in final? la care toti ridica mina sa voteze ceva prestabilit si cine are alta opinie e exclus si pedepsit cu minie proletara? ( avem o virsta, Filip, ne aducem aminte de congresele PCR si nu doar de astea). daca atita educatie democratica are un politician tinar la 25 de ani dupa iesirea din comunism, valeu de ce va urma; ca se numeste si liberal, nu mai comentez.

   Mda, e o fotografie celebra, cel care sta cu miinile incrucisate intr-o mare de nazisti care saluta. August Landmesser, un lucrator la santierele navale din Hamburg. Ai povestea si fotografia mai jos. Nu stiu de ce, ma uit din ce in ce mai des la ea.
   http://ro.wikipedia.org/wiki/August_Landmesser

  • De vina nu e ea, ci senatorii, daca o asculta. Votul secret e vot secret si tine de personalitatea si de optiunile senatorilor. Am spus-o cand a fost cazul meu: executiile in grup nu sunt bune. Nu mai suntem pe vremea ghilotinei.

   • emi spune:

    Unii ii spun Alina Gheorghiu…

    • Adam Mares spune:

     -Dej :P :P :P

     • emi spune:

      “Potrivit portretului schiţat de specialistul nostru, cei care nu suportă a fi criticaţi sunt de obicei oameni foarte activi şi foarte ambiţioşi. Ei au permanent nevoia de a-şi demonstra că sunt cei mai buni şi de a primi din partea celorlalţi confirmări pozitive, dacă se poate numai pozitive. Cei care nu acceptă critica sunt totodată oameni cărora le este frică de a nu-şi pierde statutul. In ciuda unei imagini de autoritate pe care o afişează, aceşti oameni resimt in sinea lor profunde stări de nesiguranţă. Ei se confruntă cu un complex de inferioritate pe care incearcă să-l ascundă prin masca de persoană dură. Evident că astfel de oameni nu acceptă să li se atragă atenţia cănd greşesc.
      In schimb, cei care sunt capabili să-şi asume critica beneficiază de o bună capacitate de observare a lor şi a celor din jur. Sunt oameni care ştiu să asculte fără a-l intrerupe pe celălalt, care au capacitatea de a pune intrebări şi de a nu se inchide in ei in faţa remarcelor uneori mai tăioase din partea celor cu inclinaţii spre a critica. Nu in ultimul rănd, sunt persoane care ştiu şi inţeleg că nu toate reacţiile celorlalţi au legătură directă cu ei, chiar dacă uneori sunt ca paratrăsnetele… Se intămplă de multe ori ca aşa-numitele critici să nu fie altceva decăt modalitatea de descărcare a anumitor tensiuni interioare, care n-au nici o legătură cu persoana vizată.”

      http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/trup-minte-suflet/suporti-critica-307246.html#

      Alina Gorghiu baneaza si a banat intotdeauna orice critica, in spatiul ei virtual. Permanent comentariile au avut nevoie de aprobarea ei pentru a fi postate pe blogurile ei, vechi sau noi.
      Este nesigura si autoritara, adora puterea in mod periculos, nu are nicio tangenta cu liberalismul.
      Pe mine ma chinuie o intrebare: CE FEL DE OM SE INTELEGE ATAT DE BINE CU VASILE BLAGA???

 10. Marius (Bucuresti) spune:

  Domnule Vosganian,
  Ar trebui sa-i trimiteti o lada cu sticle de vin dlui Liiceanu!
  L-ati pune in mare incurcatura. Probabil ca ar repeta ce a facut cu vinul de la Magureanu si l-ar aduce colegilor de la USR, ca sa-l testeze pe ei, sa vada daca nu cumva e otravit.
  Acel moment de o culme a penibilului, povestit chiar de dl. Liiceanu (?!!), cred ca nu trebui uitat! Spune mult despre persoana respectiva! Un psihiatru ar putea chiar sa puna un diagnostic…

 11. cris spune:

  In legatura cu imunitatea parlamentara si aprobarile pe banda cu bilele la vedere.

  In Parlamentul European discutia se face pe un anume tipic pentru fiecare caz si justificarea pentru mentinerea sau ridicarea imunitatii este publicata. Am citit zeci. Nu se refuza ridicarea imunitatii doar pe declaratii politice – chestia asta romaneasca este extrem de periculoasa ( si daca nu stiati doar Ucraina mai vrea sa bage asa ceva in constitutie, practic sa nu existe imunitate parlamentara, chiar nu cred ca trebuie sa ajungem ca Ucraina). In conditiile actuale, “modularea” actiunilor DNA dupa criteriile si dorintele nu stiu cui inseamna afectarea independentei parlamentului si arhitecturii lui, adica incalcarea separatiei puterilor in stat si e foarte grav. Independentza parlamentului e importanta – se vede si in documentul pe care il dau mai jos, nu doar independentza justitiei.

  Constant, in fiecare analiza de ridicare a imunitatii in PE se pun patru intrebari si nu doar una singura (” e pe declaratie politica?” si daca nu e pe declaratie politica tzop cu amaritul la procuratura). In loc de regulamentul PE ( care e mai mult tehnic) prefer sa dau documentul de la Consiliul Europei, Rezolutia 1325 pe 2003 – e mai clara, si este ca si regulamentul PE conform cu recomandarile Comisiei de la Venetia (gasiti exact aceleasi discutii si pe site-ul CV – deci trei organisme europene care spun acelasi lucru),: La art 119 din document si Appendix I B se dau urmatoarele CRITERII PENTRU A MENTINE IMUNITATEA

  1. Noncompliantza cu procedurile in ce priveste imunitatile (inadmisibilitatea cererii) – e posibil sa se ceara ridicarea imunitatii cind nici nu e cazul ( am citit si asa ceva in cazurie PE), sau actele submise comisiei sunt aiurite ( am citit si un asemenea caz – s-a trimis dosarul inapoi)

  2. Lipsa fundamentarii acuzatiei impotriva parlamentarului: cerere pe motive imprecise, inacceptabile, sau pe prezumtii ( interesant nu? prezumptii, suspiciuni…. sunt privite ca inacceptabile, pai cum, in Romania unii zic ca nu e nevoie sa spuna DNA ca exista dovezi si care, ce sa se uite parlamentarii ca nu ei judeca, doar sa inchida ochii si sa zica da, de “compunerile” si “suspiciunile rezonabile” ale dna ce sa mai vorbim)

  3. Scopul urmaririi penale este persecutia unui membru al parlamentului, periclitarea libertatii si independentei sale in felul in care isi indeplineste mandatul

  ( Termenul folosit de ei este FUMUS PERSECUTIONIS in acest caz – am scos pe search pe acest termen cazurile discutate ca sa vedeti caz dupa caz, zeci, unele in care s-a refuzat ridicarea imunitatii, altele in care s-a aprobat, intrebuintarea termenului, dar si felul in care se discuta ridicarea imunitatii si prezentza constanta a acestor patru criterii, inclusiv a oportunitatii poltice si posibilitatii de persecutie politica.

  Considera fumus persecutionis ( din discutiile pe diferite cazuri):

  - denigrarea unui parlamentar in media prin informatii “scapate” de procuratura,

  - folosirea unei actiuni penale pentru a-i distruge imaginea publica – e cazul lui Elmar Brok, dar si al altora,

  - a veni la ani de zile dupa o presupusa infractiune cu acuzatii – cazul Cohn Bendit (l-au acuzat pentru ceva intimplat si cunoscut/ investigat cu 10 ani in urma).

  - de asemenea la aceasta categorie intra…. denuntzurile. – alte cazuri.

  4. Natura politica a actelor considerate penale in cererea de ridicare a imunitatii (faptele incriminate sunt consecintele neprevazute ale unui act politic) – am tradus exact.
  Ca sa fie clar inca o data, cererea DIICOT pentru ridicarea imunitatii domnului senator, ca ar fi (de)favorizat nu stiu ce, intra in aceasta categorie, nu poti tu DNA sau DIICOT incrimina un parlamentar/ministru pentru o decizie politica, nu poti cere ridicarea imunitatii. Nu se face in Parlamentul European, nu se face in Consiliul Europei – si aici e protocol semnat de 43 de tari inclusiv de Romania, nicaieri, adica cine zbiara ca vai Doamne s-a facut Parlamentul de rusine in acest caz si aoleu (fie-mi iertare, cu tot cu domnul Iohannis in frunte, ca nu e prima data cind arata ca nu prea stie niste principii parlamentare si democratice de baza) habar nu are ce vorbeste.

  Nu va plictisesc cu criteriile de ridicare a imunitatii, puteti sa le cititi. Doar cu primul fiindca formularea e importanta: “seriozitatea, sinceritatea si justetea cererii; cu alte cuvinte cererea este admisibila daca DOVEZILE (facts) prezentate nu conduc la concluzia ca cererea este bazata pe consideratii lipsite de seriozitate, anormale, criticabile/ilegale sau arbitrarii”. Pai atunci ce se face DNA-ul fara dovezi, doar cu denuntzuri, cu prezumtii si compuneri?

  http://assembly.coe.int/ASP/Doc/XrefViewHTML.asp?FileId=10070&Language=en

  Aaaa, ca se si vorbeste si aici si in documente ale PE de prezumtia de nevinovatie si ca parlamentarii nu trebuie prezentati ca vinovati, nu mai discut – sa ciiteasca domnul Iohannis, poate asa nu o sa o mai ia razna cu discursuri tip basescu “parlamentul care apara coruptii” – o cerere de ridicare a imunitatii nu e egala cu vinovatia -. stiu eu, daca se doreste presedinte european si “altfel’, desi ma indoiesc.

  • Tot ce spui e perfecgt adevarat. Si eu in discursul meu in fata Senatului am vorbit de lucrurile astea, inclusiv de faptul ca in legislatia romana imunitatea e prevazuta inca din Constitutia din 1866. Dar pentru o anumita categorie, dintre care unii reprezentantri sunt si pe acest blog, vorbesti exact la pereti. Oamenii vor distractie iar altii vor scoala-te tu, sa ma asez eu.

 12. cris spune:

  Mai jos cazuri de discutare a imunitatii din PE- scoase ca search pe “fumus persecutionis”, si repet multe sunt cu mentinerea imunitatii, aveti chair printre primele vreo doua. Doua observatii.

  1.Discutia urmareste invariabil cele patru elemente: compliantza cu procedurile, e fundamentata acuzatia?, e caz de declaratie politica sau de fumus persecutionis? e un act de natura politica?

  2. Pentru a mia oara, transparentza: fiecare caz e discutat serios, ce fapte, pe baza caror legi parlamentul ia o decizie, si aceste cazuri si decizii sunt PUBLICE, accesibile oricui spre citire oricind ( ceea ce in Romania nu se face si e cazul sa se faca, ca sa nu mai existe discutiile acestea timpe cu “aaaa, ati scapat coruptii”, “votati cu bilele sus” – e primitiv, caraghios, nedemn pentru un parlament, si asta cind exista o solutie atit de simpla si de civilizata)

  Adica faceti Dumnezeului un regulament ca cel al PE si Consiliului Europei si nu unul timp dupa madam gorghiu ca nu e ea buricul parlamentarismului, si nici nu are nevoie sa inventeze apa calda si bilele in materie de imunitati – e un regulament al PE si al CE la dispozitie, trebuie doar tradus. Publicati cazurile si fundamentarea deciziilor, nu pozele cu bilele !!!!!

  Nu stiu, de la Gorghiu nu ma astept la nimic, de la Zgonea nici atit, dar de la Tariceanu chiar as astepta sa faca asa ceva: cine ii poate reprosa ca pune in functiune un regulament identic cu cel din PE si CE? A avut un discurs excelent, vasile are dreptate, dar doar vorbele nu sunt de ajuns, iar ca sa aduci un dram de comportament civilizat si sa nu ai senatul pe post de fabrica furnizor de capete pentru DNA, e simplu, pui exact aceleasi normative in functiune ca PE si CE. Si punct, ce pot spune atunci Dna, gorghiu sau mai stiu eu cine? – au ceva de spus sa se plinga la PE, CE si CV ca sunt ei niste idioti si nu stiu ce e aia justitie, daca ii tin bilele. E corect, simplu si transparent: e cazul ca un parlamentar sa mearga la DNA pa, si poate citi o natie de ce a hotarit parlamentul asa, e cazul sa se duca DNA sa se mai gindeasca, la fel, si tot de citit penru oricine.

  http://www.europarl.europa.eu/portal/en/search?q=fumus%20persecutionis&start=0

  • lordul john spune:

   oricat s-ar supara dl. Vosganian, avem o clasa politica de rahat turcesc (cu excepțiile de rigoare care sunt dulceață de trandafiri). Iar presa este in general retardata.
   Trist e ca din urma vin unii si mai bulumaci!

  • cris spune:

   Da milord, si cum ei fac legile, of….

   Edmund Burke: “People crushed by law, have no hopes but from power. If laws are their enemies, they will be enemies to laws; and those who have much to hope and nothing to lose, will always be dangerous” …..”Bad laws are the worst sort of tyranny. ”

   oamenii striviti de legi nu au alta sperantza decit de la putere. Daca legile sunt dusmanii lor, ei vor fi dusmanii legilor; iar cei care au mult de sperat si nimic de pierdut sunt intotdeauna periculosi….. Spune Burke intr-o scrisoare. In discursul de la Bristol: legile proaste sunt cea mai cumplita tiranie. Mda a spus-o acum sute de ani, e de actualitate.

  • elenick spune:

   Cris,

   Excelent postul tau – ca de obicei! :) si de data asta ar putea avea o utilitate practica daca d-l Vosganian s-ar duce la d-l Tariceanu sa ii explice pe larg ce inseamna aceasta MOTIVARE a deciziei senatului si, conform linkurilor date de tine, impreuna cu cativa juristi cu “meserie” – nu gen madam Gorghiu-Dej – sa puna de o initiativa de modificare a Regulamentelor – Senatului in priml rand dar si al Camerei.

   Si vorba lui Cris, sa se faca totul transparent 100%, cu informarea CE, PE, UE, NASA si cui or mai vrea, sa se vada ca facem legi/reguli europene! :)

   D-le VV, si dvs si altora putina initiativa legislativa nu strica, va pune mintea si energia in miscare si in plus, REZOLVA aceasta rusinoasa lipsa de competenta legislativa la nivelul Parlamentului ce naste monstri ai ipocriziei si semidoctismului! (nu mai dau exemple…)

  • Despre acuzele aduxse parlamentarilor tot ce se stie este de la televizor. Nici macar parlamentarii nu afla nimic, atunci cand voteaza. Cum ai observat, in cazul meu, discutiile au omis un singur lucru: motivul cercetarii. Nimeni nu a discutat motivul si contraargumentele mele. E foarte trist ce se intampla azi in Romania si nici nu cred sa se termine prea curand.

 13. mihail spune:

  1. Sa fim seriosi, cică domnul Vosganian nu-i raspunde….dar totusi ii zice cateva. Deci nu tace !

 14. mihail spune:

  2. S-a creat prin domnii Vosganian si Borbely doua precedente. Poate intentionate.
  Acum, atât domnul Sova cat si fostul ministru de la finante, pot achesa la imunitate. Nu ar mai bătea atât de tare la ochi.

 15. Kronstadt an der Graft spune:

  VV
  Apropo domnule senator, sunt alături de dumneavoastră în tot ceea ce faceți dar m-aș simți mai liniștit dacă aș ști că ați găsit soluții pentru a închide gurile detractorilor dumneavoastră. Concret, ce faceți pentru a vă stabili clar în instanță dreptatea în ceea ce privește acuzele proferate de DNA?

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Scuze, DIICOT. Ne-a omorât DNA-ul ăsta care iese din toate canalele. :)

   • mihail spune:

    “detractorii” astia ai tai, nu fac decât ca sa critice faptul ca senatorul armenesc a facut un pas înapoi prevalindu-se de votul din Senat.
    Sigur, nu este vinovat, dar tocmai s-a comportat nebarbateste, tremurând de frica a fugit de diicotisti.
    Hrebenciuc, dar si alte doua femei, si-au dat demisia in secunda doi din Parlament.
    Oana Mizil a facut-o pe loc !
    Domnul Vosganian doreste sa rămână senator, asta chiar daca partidul propriu l-a “ejaculat”, chiar daca este izolat si pus la colt de Presedinte.
    O situatie dificila si total neonorabila.
    ….dar vin niste bani, o masina cu sofer si mai ales, iluzia ca este senator.
    Din nefericire, unii prefera sa se acopere de ridicol.

    • emi spune:

     Daca hrebenciucii, cocosii si mizilii sunt modelele tale de viata, de ce nu le scrii lor? Vorbeste cu oamenii care te iubesc si te respecta, si astfel nu vei cadea in depresie. Stii ca depresia duce la degenerarea creierului, pentru ca provoaca distrugerea “cordonului de argint”?

     https://www.youtube.com/watch?v=_6sqGJYbZgk

     • mihail spune:

      @emi,

      in “zona” mea a început sa vina primavara. Tzipa clientii dupa mine, grădinile au început sa “respire”.
      Crede-mă, nu am absolut niciun motiv ca sa “cad in depresie”.
      Apoi, cei din exemplele mele, cu toate ca nu-i simpatizez, au facut jn gest mărunt, dar important.
      Omul pe care-l stimam(armeanul) s-a comportat lamentabil….dezamagindu-mă.
      Tot ma intreb de ce doua jumatati de buletin, niste doamne, pot, iar un mă ditamai bărbatul si matur pe deasupra, ii tremura budigaii ???
      Stiu, nu a încălcat nimic, nu a furat, nu a luat shpaga….doar si-a terfelit onoarea.
      As minti daca as spune ca m-a surprins.
      Si tu…si el…si eu, avem cam aceeasi varsta. Avem, teoretic, aceleasi repere morale, aceeasi perspectiva despre viata pe care, acusi, o vom părăsi.
      Din nefericire, domnul Vosganian a ales cu totul altceva. Se spune, ca a trăit degeaba. Păcat.

     • emi spune:

      Cine a furat si stie ca are din ce trai, ia un pumn de calmante si se apuca de scris la DNA, pentru a scapa. Evident VV nici nu are bani la saltea si nici nu vrea sa “ciripeasca”.

    • Adam Mares spune:

     @mihail
     Ai uitat secretara… :P :P :P

     • mihail spune:

      @Adam Mares,

      staaaai !…ce secretara, am uitat, sau nu-mi dau seama ? Sunt bătrân, uit repede.
      Deci ?

  • Eu nu sunt acuzat de DNA, ci de DIICOT. Sunt dispus oricand sa ma prezint la audieri la DIICOT, numai ca nu m/a chemat nimeni, niciodata. Acolo nu eram bun decat ca invinuit, desi ca martor juri pe Constitutie. Detractorii mei ma vor iesit din politica cu orice pret, asa ca gura lor nu se va inchide. Dar timpul le rezolva pe toate. Cine isi mai aminteste acum de faptul ca o tara intreaga m-a acuzat acum noua ani ca as fi fost spion ceausist? N-as fi crezut niciodata ca se poate spune chiar orice si ca despre mine se poate imagina o asemenea tampenie. Si totusi sa intamplat. Detractorii mei si-au facut treaba atunci si dupa aceea s-a uitat. Din pacate, societatea romaneasca n-a invatat nimic din lectia aceea. Poate cu timpul… Tu nu vezi ca unul ca Mihail, de pilda, nu are treaba doar cu procuratura, ci si cu genocidul armean, cu trecutul meu liberal, cu absolut orice. Si e imun la orice argument. Cum sa conving eu pe apropiatii lui Basescu, pe pedistii intrati in PNL cand pentru ei sunt la fel de bun ca pieile rosii pentru cow-boys?

 16. emi spune:

  Daca vrei sa poti iubi un om, imagineaza-ti pentru o clipa ca ar fi fiul/fiica ta. Judeca-i pe cei din jur cu masura cu care te judeci pe tine si pe copiii tai, si astfel vei putea intelege ce inseamna dragostea de oameni.
  “Am iubit, iubit,/ Am iubit iubire pura,/ Floare rosie pe gura,/ Si in inima arsura.” (Nicolae Labis)
  Daca vei reusi, vei intelege si sensul sacrificiului lui Iisus Cristos, si vei incepe sa intelegi Biblia.

 17. mihail spune:

  @emi,

  adica vrei tu ca noi doi sa ne iubim ? Eu sunt gata ca sa te consider fiica mea. Deci, sa ne kmbratisam…dupa aia, mai vedem noi ( ne protejam). : D

 18. mihail spune:

  presupun ca chestia cu “boul” ….este asa…o exprimare generala, generata de acumularile tale de o viata, sau (de ce nu) de propriile observatii din “Viata se la tzara”. Presupun ca notiunea de “taur” rămâne un deziderat. De blonda aflata, undeva, spre sfârșitul existentei.
  Daca m-ai punem si perioada religioasa pe care o strabatem, ne putem face o impresie corecta despre extractia ta.
  Aferim.

  semnat,
  Un Taur vero

 19. vasile a. spune:

  1.Varujan Vosganian este senator roman si nu senator armenesc.Un om de drepta poate fi nationalist(in sensul bun al cuvintului) dar in nici un caz xenofob.Utilizarea frecventa a cuvintelor armean,armenesc,in sens peiorativ ,dovedeste o educatie nationalist-ceausista in care extrema stinga se intrepatrunde cu extrema dreapta.Daca urmaresti istoria Romaniei si vezi ce au facut armenii pentru poporul roman iti vei schimba limbajul.
  1.Raman la convingerea ca VVare un viitor in politica.Faptul ca unii de pe acest blog nu-l voteaza esta o problema a lor.Exista 18 mil. de alegatori si vor fii alte citeva zeci de mii care sa aiba aceasi optiune cu mine.
  3.Da,sunt de acord ca Tariceanu sa treaca de la discursuri bune la fapte.Sper ca VV va fi alaturi de el
  4.Pentru Liiceanu cea mai buna atitudine este sa-l ignori.De la un aghirofil ca el(s-a auto impropietarit cu Ed.Politica,nu a platit nimic pentru hirtie si tipar la primele carti,s-a prostituat intelectual cu Basescu) nu trebuie sa te astepti la spirit de breasla si generozitate.Da-i bani si va multumit incearca sa-i iei si va fii o fiara

  • mihail spune:

   @vasile a,

   chestia cu “senatorul armenesc” era o figura de stil, o joaca. Nu am apucături xenofobe si nici vreo intentie de a-l jigni.
   Asta cu toate ca prea multi considera ca prin votul obtinut in Senat, prin faptul ca s-a ascuns in spatele acestui vot, dl. Vosganian a adus prejudicii însemnate clasei politice, tarii si accentuarea MCV.-lui.
   Atentie nu o spun eu.

   In opinia mea trebuia sa-si dea demisia din Senat, in momentul in care si-a pierdut sprijinul PNL-lui.

   • mihail spune:

    @vasilena 2,

    eu cred contrariul, nu are niciun orizont politic. Este “mort”.
    Refuzi sa intelegi, ca tocmai prin votul prezidential din noiembrie, poporul si-a exprimat oripilarea fata de clasa politica compromisa.
    Sau ratata cum zice Baselu.
    ….Dl. Vosganian s-a ferit ca sa dea explicatii diicotilor, asa încât, acum, a devenit un de de paria.
    Exista…si nu exista.
    Daca doresti, pot sa-ti spun ce cred votantii lui, fix din comuna Raducaneni, acolo unde era senator.

    • emi spune:

     Dar cine “o spune”, cine iţi dictează?!?

     • elenick spune:

      emi,

      cred ca de multe ori ii dicteaza pur si simplu Invidia, Frustrarea si Veninul din el! nici nu e nevoie de recompensa, improsca cu laturi din placere!

      In psihologie asemenea “umori” exprimate inconstient se numesc ZGURA :(

    • emi spune:

     Eu nu cunosc Răducăneniul, dar cunosc alte spaţii culturale ale României unde VV poate câştiga alegerile cu peste 70%!
     Dacă ieşenilor li s-a urât cu binele, este problema lor.

     • Mihail spune:

      @ emi,

      1. ar fi bine sa renunti la prostia armeanului cu dictarea.
      Domnia Sa vede foarte bine IP-urile mele, dintre care unul(din cele doua sau trei) este fix pe numele meu, intreg.
      Vrea sa se alinte, treaba lui, dar este o prostie.
      2.Raducaneniul este un fel de comuna mai mare de la peste 50 km de Iasi. Nu are nicio treaba cu municiupiul Iasi. Acolo a candidat domnul senator, acolo a fost ales. Nici dumnealui, nici Fenechiu nu au avut curaj ca sa se prezinte la vot in oras.
      3. Sigur, poate candida oriunde in tarisoara asta, dar nu cred ca va avea succesuri dupa manopera din Senat.
      Pur si simplu, parerea mea.

      PS: eu, in locul dumnealui, as uita de politica si as evita sa cad si mai mult in ridicol.Mai curand as pleca(tiptil) in Armenia si as incerca acolo un Parlament, un Senat, o Uniune a scriitorilor. Asta, numai, daca-i permite Mama Rosia !
      Aferim !

     • Mihail spune:

      Hi-hi-hi…un “spatiu cultural” potrivit poate fi si noua cladire a DIICOT-lui. Doar chiria este de 55 mii de euro pe luna. :P

     • emi spune:

      “Prostia armeanului cu dictarea” a fost lansata de mine.
      VV nu vede “IP-uri”, stii perfect asta, incerci sa prostesti.
      Locuitorilor judetului Iasi li se spune generic ieseni.
      Oamenii de la tara prind doar Romania 1, il iubesc pe omul cu frica de Dumnezeu, si sunt atenti la ce face parlamentarul pentru circumscriptia lui.
      In plus, un om care doneaza indemnizatia de revolutionar, cumparand computere pentru copii, de ani de zile, nu este un hot pus pe capatuiala.
      Ar fi donat Udrea sau Basescu, ceva, cuiva, din banii lor???
      Asa deosebeste romanul pe domn de hotoman.

 20. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  votul secret cu bilele la camera pe mine nu ma mira niciun gram. Dimpotriva, am avertizat demult despre faptul ca pd-ul e un partid de hoti in totalitatea sa, si metehnele de genul celor de mai sus au cangrenat tot ce mai era bun in vechiul pnl. Din partea mea cei care au predat cu buna stiinta partidul istoric pnl pe mina acestor hoti nici n-au dreptul sa deschida gura, ar trebui sa se faca mici mici mici si sa se ascunda pentru tot restul vietii.

  Azi miine o sa-i vedem si cu miinile la spate in parlament (ca sa dovedeasca ca nu se ating de butoanele de vot).

  • elenick spune:

   Antonescu a fost Demiurgul! Clarvazator cum il stim, s-a gandit ca daca tot n-a facut mare branza in USL si pesedistii i s-au urcat in cap (cum era de asteptat, dar cu asa papagal bun de pacalit ca Antonescu a fost floare la ureche!), mai bine sa le-o “traga” si el, asa, de despartire! si a propus in BPN un plan fantasmagoric in care daca ieseau de la Guvernare, ar fi urmat numai lapte si miere dupa alegerea lui Johannis si fuziunea cu mafiotii pedelisti! Singurul care s-a opus in BPN a fost Maestrul! (de atunci cred ca i se cocea…)
   Numai tembelismul cronic al lui Ponta si dispretul lui de “mancator” de popcorn in asteptarea victoriei “prostindu-i pe prosti “, au facut ca tragedia sa se intample numai pe jumatate: PNL are Presedintele dar NU si guvernarea. Cat despre “dream team”- ul castigator, cu Blaga copresedinte si Predoiu viitor PM iar alti devalizatori portocalii ministri… brr, film horror, nu alta!
   O speranta a mai ramas sa “auzim numai de bine”… de la DNA, of course! :)

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Esti in eroare. Planul cu fuziunea a existat inca din august 2012. Antonescu a mers la 2 capete ca sa multumeasca ambele tabere din pnl. Maestrul tau a fost pro fuziune declarat pe fata, a fost proiectul sau politic de unificare a dreptei inca de la intrarea sa in partid in 2003. Citeste articole mai vechi din arhiva, si o sa-ti amintesti.

 21. vasile a. spune:

  @Mihail’,
  Ce spun votantii din Raducaneni? Sunt interesati de MCV,Raport de tara,imaginea clasei politice? Nu ma fa sa rid. Si daca ar fi asa nu are decit sa vina in circumscriptia mea electorala(unde oamenii il respecta) si va cistiga fluierind.Imi spui de votul din noembrie.Nu se va mai repeta.Nu uita ca milioane de romani nu au votat cu Johannis iar parlamentarele nu trezesc aceleasi emotii ca prezidentialele

  • Mihail spune:

   @ Vasile a,

   Nu am de unde sa stiu ce va fi anul viitor. Insa, dupa mine, se va respecta tendinta de curatare a politicului.
   Ceea ce tu ignori, este ca nu populatia a suflat in camerton, ci Licuriciul Mare.
   Asta, in primul rand s-a suparat ca toata clasa politica de la noi este cam furacioasa.
   Lasa, stiu, se spune corect ciordeala.

   In Raducaneni populatia este un pic mai ciudata, foarte multi catolici. Astia, mama ma-sii, gandesc oleaca kish. Vrei sa ma crezi sau nu, dar toti stiu despre MCV, Rapoarte si alte bazaconii de asta. S-a inventat si la ei televizorul si internetul. GiNNion.
   ..acuma, tu vrei sa spui, ca daca “tzaranoii” aia n-au auzit de “cele sfinte” inseamna ca armeanul este curat ca lacrima ?
   N-a mancat nici mujdei, nici gura nu-i pute ?

   Okay, n-are decat sa fluiere si sa castige la tine in batatura.
   Facem periu pe sticla buna si veche de Cotnari, iar tu pe una de zaibar, ca nu castiga niciunde ?
   Hai bre, ca sa nu s-a spart conducta cu prosti !

   • emi spune:

    VV in fiecare luna cumpara cate un computer din banii de revolutionar, si il daruieste unui copil. Un calcul simplu arata ca in 20 de ani (scadem campaniile electorale), a daruit 240 de computere. Daca doar familiile extinse ale copiilor care au primit un computer il voteaza (cu bunici, unchi si matusi), inseamna ca va avea suficiente voturi pentru un nou mandat. Fara sa deschida gura.

 22. emi spune:

  In sfârşit am înţeles!!!
  Am înţeles de ce v-a dat Alinuţa afară din PNL!!!
  Nu i-aţi arătat biluţele!!!
  Eu vă felicit pentru că nu i-aţi arătat nimic, pentru că “Alinuţa” poate fi cea sadică… :) :) :)

  • emi spune:

   Concluzia: “liberali”, biluţele la control, altfel vă dă to’arăşa afară!

   • elenick spune:

    emi,

    deci si daca arata bilutele si daca nu, liberalii tot in mare pericol sunt cu Alinuta noastra! fraaate, mica si rea!

    a propos, stie cineva vreun banc “de sezon” cu Alinuta?! :)

    • elenick spune:

     Zic eu unul, de incalzire:

     - Alinuta, ce intelegi tu prin “numar complex”? o intreaba profesorul de matematica. Alinuta cea blonda statu un pic si cugeta, apoi raspunse, chicotind: – Tot tacamul?… :-))))))))))))))

 23. elenick spune:

  Sorin,

  Incepi sa semeni cu @mihail, la orice opinie tu ii dai inainte cu “crastavetele” ! Iata ce spunea VV pe subiectul asta la un post precedent (totul in public, verificabil 100% adica)

  VarujanVosganian spune:
  martie 13, 2015 la 12:41 pm

  Draga Sorin, ceea ce e greu de inteles este ca unii, cum sunt eu, nu sunt dispusi saq faca spectacol pentru auditoriu. Eu am fost ferm in interiorul PNL, am avut cateva discutii in contradictoriu cu dl Blaga si mi/am exprimat clar in preliminariile Congresului punctul de vedere. La Bacau am avut chiar discutii destul de aspre cu cativa colegi de-ai mei care imi reproosau retinerile fata de aceasta uniune cu PDL. Chestia e ca dupa separarea de PSD partidul se simtea slab si incapabil sa lupte cu fostul aliat. Asta a dus la unirea cu PDL. Din pacate, PNL nu a fost pregatit nici pentru aceasta unire, pentru ca a iesit altceva. De fapt, inca nici nu stim ce a iesit. Conteaza mai putin cu ce m-ai prevenit sau nu, mie nu mi se parea corect sa protestez public si sa plec atunci din partid, ca alti colegi de-ai mei.

  si

  VarujanVosganian spune:
  martie 13, 2015 la 12:45 pm

  Ai inteles gresit!!! Unul din proiectele mele a fost trecerea la Partidul Popular, nu fuziunea cu PD. De unde ai scos tampenia asta?!? Si daca vrei sa stii, in Biroul Permanent cand s-a votat alianta cu PD am fost singurul care m-am opus. Si am votat impotriva si la Consiliul Nationa. De unde tot scoateti tampeniile astea?!?!?

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ elenick

   Draga Elenik, faptul ca unii mint la fel de usor cum respira asta nu inseamna ca trebuie sa inghit si eu aceleas timpenii… Nu i-am raspuns pentru ca nu am vazut postarile respective, ca am observat si in alte cazuri cind ma trezesc cu raspunsuri la postari mai vechi cu mult dupa ce s-au deschis alte topice noi.

   Deci, ti-am mai spus, si iti mai spun pentru ultima data: daca vrei adevarul citeste articolele din arhive, alea care se refera la subiectul asta. Iote, te ajut un pic:

   http://vosganian.ro/?p=5231

   • elenick spune:

    da, bre, Sorin,

    postul mentionat de tine e DUPE ce a facut si spus ce am redat eu mai sus. Adica, in lipsa de coledzi, si pentru ca nu a vrut sa plece din PNL, s-a “lasat” convins de justetea masurii, cum o fi fost ea facuta… Adevarul ca dupa “GENIALITATEA” ideii de scoatere a PNL-ului din USL-aka de la putere- IN PRAG DE ALEGERI, orice masura ar fi fost propusa era mai bine decat sa stai si sa fluieri a paguba, aruncand cu basca in caini :)

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     nu e ce zici tu, eu am memoria foarte buna din pacate pentru unii, reusesc sa gasesc texte vechi de peste 7 ani doar amintindu-mi niste cuvinte scrise de mine sau de altcineva.

     Daca e ceva la ce s-a opus VV aia e formarea USL… S-a “lasat” convins doar cind a vazut cit suport popular exista. In rest intotdeauna a evitat sa achieseze la criticile facute de mine sau de altii care ziceau ca PD-ul e un partid nefrecventabil in totalitatea sa, si o tinea langa ca in PD multi sunt de treaba, si doar citiva care au facut si-au dres ar trebui sa faca un pas in lateral. Chiar si de Gheorghe Tinel care mie imi intorcea (si imi intoarce si azi) matele pe dos zicea ca e “un tip simpatic”.

     Dar citeste arhivele, si o sa-ti dai seama si singur. N-ai idee cite lucruri poti sa observi citind texte mai vechi scrise de unii…

     • elenick spune:

      N-am rabdare sa dezgrop potcoave… Un lucru e cert : daca a votat contra, rezultatul votului e consemnat (si eu imi aduceam aminte ca citisem asa ceva pe “stiri pe surse” parca… – si eu am o memorie…! :) iar daca s-a certat in public la Bacau iara s-a “consemnat”! E usor de verificat, nu mai da cu presupusul, bre! :)

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   si mai ia de aici:

   VV: “Cred, de asemenea, că PNL nu poate coagula dreapta politică, menţinându-şi apartenenţa la ALDE. Cred, de asemenea, că PNL nu poate coagula dreapta politică, menţinându-şi apartenenţa la ALDE.”

   Adica, nici intr-un caz nu era vorba despre intrarea in PPE de dragul PPE, ci era un fel de “sacrificiu” pentru coagularea dreptei politice!.

   http://vosganian.ro/?p=5225#comments

   citeste si comentariile diversilor

   • Nu am ascuns niciodata ca am dorit aderarea la PPE. Impreuna cu Crin Antonescu i-am propus asta lui Stolojan inca din 2003. Ce are asta cu ce se intampla acum in politica romaneasca?!? Sorin, degeaba incerci sa ma faci raspunzator pentru ce se intampla azi, sigur, daca vrei cu tot dinadinsul, nu te poate opri nimeni. Dar e nedrept si cred ca, in adancul sufletului, si tu o stii. Eu nu incerc sa te conving, dar macar nu spune neadevaruri sau nu le rastalmaci. Faptul ca am vrut la PPE nu inseamna ca tolerez accentele basiste. Inainte de a leca, prin decembrie – ianuarie am avut cateva polemici destul de aspre cu Blaga in sedintele PNL. Nimeni, din pacate, nu mi s-a alaturat. Cand Blaga jignea fostul PNL, pe fetele alor mei nu tresarea niciun muschi. Eu nu am suportat si am vorbit. Dar asta nu inseamna ca trebuia sa alerg si la televiziuni cu subiectul asta. Eu, Sorin, am un altfel de educatie, imi pare rau. De asta, da, sunt vinovat.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   si mai ia de aici:

   http://vosganian.ro/?p=5117&cpage=1#comment-245895

   si mai gaseste-ti si singur, ca sunt vreo tona!

 24. Mihail spune:

  @ duduia elenik,

  vezi ca eu mi-s unic ! Daaaa ?
  Hai fugi la gradinitza !

 25. Mihail spune:

  @ emi,

  Nu fac apologia Alinei Gorghiu, dar nu cred ca poate fi atat de redusa mintal, incat sa-si arunce privirea catre un mosneag.
  Ce naiba sa faca cu “bilutele” ???
  Iarta-ma, era cat pe ca sa uit ca pe tine te excita si parul dizgratios de la pavioanele unei urechi.
  …Amu…am si eu o curiozitate, tu cu “bilutzele” iti rezolvi necesitatile hormonale ? Zi drept, cum faci ?

 26. vasile a. spune:

  @Mihail,
  Eu am lucrat 3 ani in Raducaneni. Doar 30% sunt catolici.Si chiar daca cunosc despre MCV nu asta constituie preocuparea lor principala.Cit priveste atitudia lor fata deVV mai intereseaza-te.Ai sa ramii uimit de valul de simpatie.Cit despre marele licurici supralicitezi.Dupa ce au pierdut Bulgaria,Ungaria,Serbia si cu Spania,Franta si Italia dominate de sentimente antiamericane Polonia si Romania capata o importanta strategica.Asa ca sunt obligati sa-si schimbe atitudinea.

  • elenick spune:

   ha, ha, Vasile! L-ai prins pe ipochimen cu minciuna pe “teritoriul sau” Ce sa mai minta si el acuma? :)

   • Mihail spune:

    @ elenick,

    nu prea esti mobilata intelectual…ori te grabesti ca sa tragi concluzii tendentioase.
    30% catolici este imens intr-o tara unde peste 90% sunt ortodocsi. Ca tine. Sper ca restul sa fie macar ceva mai inteligenti, acolo…un minim.

  • Mihail spune:

   @ vasile a,

   nu stiu daca sunt 30% , mai multi sau mai putin, insa pot sa-ti spun exacti cati credinciosi romano-catolici sunt. La noi sunt evidente stricte.
   Insa, nu asta este important.
   Oricum, 30% sunt foarte multi intr-o tara iminamente ortodoxa.
   Bun, tu ai lucrat trei ani aici, eu ajung cam o data la doua saptamani.
   Cat despre “interogatorii” nu am o preocupare in acest sens, insa evident) discut cu cei care intru in contact.
   Okay, fiecare cu nivelul personal de apreciere, de cantarire….insa eu zic (in acest caz) ca visezi frumos.
   Buna dimineata !

 27. elenick spune:

  @all,

  O vorba romaneasca spune ca “fiecare pasare pe limba ei piere!” Eu numai asa pot intelege gestul sinucigas al DNA – daca stirea o fi corecta! – de a se juca cu dosarele grele gen Microsoft de-a “infractorul rau/infractorul bun”! Adica SuperHotii Pescariu si Florica sunt numai buni de “iertat”, cu buzunarele pline probabil, fiindca au “colaborat”. Mai sa fie!

  Cred ca li s-a urcat celebritatea la cap si au pierdut de tot instinctul de conservare, altfel nu-mi explic cum de nu se tem de “mania polpulara”, cand dupa ce ii faci pe oameni sa te laude, ii scuipi in fata!!!

  http://www.cotidianul.ro/decizie-rar-intilnita-a-dna-legata-acuzatiile-fata-de-dinu-pescariu-si-de-claudiu-florica-258749/

  • emi spune:

   Au colaborat dupa ce a inceput urmarirea lor penala, deci colaborarea nu se poate lua in considerare. Asa spune Legea. Probabil ca nu au fost judecati inca si de aceea au fost deocamdata lasati in pace.

   • elenick spune:

    Mie mi se pare de un tembelism nebun ca in plina cruciada anticoruptie tu, DNA sa-i absolvi de vina TOCMAI PE CORUPTII ALFA!

    Practic dai un semnal pentru toti hotii – prezenti sau viitori- ca, daca vor sa fure de adevaratelea, cu “cisterna” nu frimituri, conditia necesara si suficienta este ca tu, Hotul Sef, sa iti iei pe langa tine diversi agarici, pe care, la un moment dat, sa ii denunti la DNA cu lux de amanunte si… practic agaricii vor plati “nota” in locul tau!
    Aaaa, si e musai sa fii “securist” de bine, intre timp ( gen Pascariu, Florica, Bittner, dir. Scop Computers, dir Omnilogic, etc, etc…)

    Manual pentru succes la furat tara in continuare, nu alta!!

    • emi spune:

     Poate încearcă şi ei marea cu degetul, poate le iese.
     Să rămânem vigilenţi! :)
     Totuşi pentru TB cred că e mai sigur după gratii, la câţi duşmani şi-a făcut, nu mai moare în patul lui…

 28. emi spune:

  Am primit email de la Polirom cu invitatie de a semna petitia contra timbrului literar. M-am dezabonat si le-am spus ca nu e frumos sa ma indemne sa le sustin evaziunea fiscala.

  • Mihail spune:

   @ emi,

   iti dai seama daca “editura de casa” a armeanului procedeaza astfel, ce opinie are ? Realizezi pe care mal al raului sunt ei ?
   Ca protestul tau sa fie consistent, eu, iti sugerez ca sa mergi in zona industriala a Iasului(platesc eu avionul) si sa-ti dai foc in fata portii lor.
   Era sa uit, achit si benzina ! :P

   • emi spune:

    Este suficienta o singura copie e-book si o promovare serioasa pe internet, si isi pot da ei singuri foc.

  • Adam Mares spune:

   Cica nu mai era in firma de avocatura, zice Gorghiu.

  • Adam Mares spune:

   Cica nu mai era in firma de avocatura, zice Gorghiu.

   • elenick spune:

    “palpitanta” analogia din Senat intre cazul Sova vs. cazul Gorghiu – Dej. Se stia despre “aventurile” financiare ale Alinutei (sub paravanul retragerii din firma de avocatura) in mandatul colegului Atanasiu, la AVAS. Pana acum nu au fost luate la “scarmanat” aceste contracte deoarece Alinuta nu a fost in primplanul politicii ci, mai degraba, o profitoare de “duzina”. Cred ca ar fi indicat sa se acorde mai multa atentie asupra actiunilor – trecute si prezente – ale acestei ipocrite roase de ambitia de a sta pe val, acum ca nu se stie daca mai apuca vreodata! :)

    • Adam Mares spune:

     O vor scărmana mai încolo, când vor vrea să scape de ea. Deocamdată e un pion util. Cere biluțele la vedere. :P

 29. Adam Mares spune:

  @VV
  Nu stiu de ce imi iese dublu, stergeti dublura. :-)

 30. Adam Mares spune:

  VV la adevarul LIVE
  draguuuuuuuuuuuuuuut :-)

 31. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Vreau sa lamuresc citeva lucruri.

  1) Eu n-am scris nicaieri ca nu v-ati certat cu Blaga, asta a spus-o elenik ca sa ma convinga ca ati fost impotriva fuziunii. Si tot el mi-a mai zis ca ati fi votat impotriva fuziunii, ceea ce este neadevarat. E ca si aia: nu l-am lovit nici in plex cu pumnul, nici in fata cu pumnul. O-ti fi votat ceva impotriva, dar nu impotriva fuziunii cu PD-ul. Problema dumneavoastra nu era cu fuziunea, ci cu anumite persoane. Fuziunea ati sustinut-o si in dunga! Si direct, si indirect, si cu manipulari de toate felurile. In sensul asta sta marturie insasi arhiva blogului, si nici nu cred ca o sa negati asta. Sintagma era unificarea dreptei, ceea ce eu am si numit-o imediatunificarea hotilor.

  2) Eu n-am reprosat niciodata aderarea la PPE, chiar am zis ca nu ma pricep la politica din UE, si desi am observat o serie intreaga de lucruri negative cu referire la PPE n-am reprosat aderarea niciodata. Altceva am reprosat: minciuna! Electoratului nu i-ati zis (ma refer la PNL in ansamblu) nicio secunda ca PNL-ul planuieste in secret aderarea la PPE, dimpotriva, ati jurat pe toate planurile ca ceea ce vedem noi … nu e adevarat! Daca PNL-ul era un partid corect asa cum se pretindea, trebuia sa informeze electoratul cu privire la aderarea la PPE inainte de europarlamentare! Ceea ce a facut PNL-ul este o teapa ordinara data sustnatorilor, si v-am avertizat in legatura cu minciuna asta cu mult inainte de europarlamentare, plus ca am prevazut absolut exact procentul pe care il va obtine PNL-ul in urma sirului de minciuni ordinare cu care credea ca si-a prostit votantii.

  3) Mircea Diaconu n-a plecat din PNL exclusiv pentru faptul ca nu a fost pus pe lista de la europarlamentare. E o alta minciuna pe care doriti sa o inoculati. Nepunerea lui Mircea Diaconu pe lista de la europarlamentare a fost doar picatura care i-a umplut paharul omului, si ne-a umplut si noua paharul. Iar la deciziile care au dus PNL-ul la 14% la europarlamentare ati participat si dumneavoastra in calitate de vicepresedinte PNL, fapt pentru care v-am reprosat fiecare decizie gresita, uneori chiar inainte de a fi luate deciziile (pe baza analizei mele anticipate). Dar dumneavoastra (si aici ma refer la dumneavoastra personal) ati preferat sa acoperiti toate deciziile gresite ale PNL-ului, si vi le-at asumat. Nu tinea de nicio buna educatie sa va certati in interior, iar pe noi sa ne mintiti pe blog ca totul e pe calea cea buna dupa cum dumneavoastra personal recunosteati intr-o postare unde ziceati ca daca pina si Tiberiu zice ca e directa cea buna, atunci inseamna ca asa si este. Cind insa pina si Tiberiu s-a scarbit de minciuni si s-a sucit, dumneavoastra n-ati mai revenit asupra spuselor anterioare.

  4) Vad ca tot incercati sa va delimitati azi de halul in care a ajuns PNL-ul. Va informez un lucru simplu: ati fost parte direct implicata in toate deciziile PNL din vremea respectiva, chiar si in deciziile pentru care nu ati votat, deoarece postul de vicepresedinte pe care l-ati detinut v-a conferit acest rol. Deci, pentru faptul ca PNL-ul a devenit din partid istoric o uniune de hoti nu e responsabila nici mama nici tata, e responsabila conducerea PNL-ului din acea perioada, din care ati facut si dumneavoastra parte.

  5) Acum e mult prea tirziu pentru acte de vitejie, ati avut privilegiul sa detineti o functie foarte importanta in PNL, iar daca PNL-ul cu dumneavoastra parte din conducere a luat-o cu oistea-n gard asta e tot ce conteaza! Daca vroiati sa aveti un rol benefic pentru PNL trebuia s-o faceti atunci cind ati avut ocazia.

  6) Nu mai incercati sa-mi vindeti mie gogosi despre modul cum v-ati luptat dumneavoastra in interior (si dintr-o buna educatie ne-ati mintit pe noi cu privire la ceea ce e in interior)… ca nu tine! Spuneti-i lui elenik, sau cui vreti, dar nu mie!

  7) Sa nu intelegeti cumva ca prin ceea ce am spus in punctele anterioare va subestimez calitatea dumneavoastra de om. Stiu, am stiut dintotdeauna, ca sunteti un om de buna credinta. Asta e si singurul motiv pentru care am scris si mai scriu inca pe blog (pina voi pleca definitiv din tara). N-o sa va compar niciodata calitatea de om nici macar cu cel mai nevinovat PD-ist. Asta e ceea ce dumneavoastra nu reusiti sa faceti diferenta, si asta e si motivul pentru care nemernicii va pot pacali foarte usor cu privire la intentiile lor. Ceea ce ma supara insa este faptul ca nu va asumati esecul personal cu privire la perioada in care PNL-ul a luat-o cu oistea-n gard. Oamenii pot gresi. Poate si eu sau altii mai dotati ca mine daca ar fi fost pusi in situatia dvs n-ar fi observat anumite situatii periculoase si ar fi decis gresit in consecinta. Dar omul trebuie sa-si recunoasca gresala, asta e primul pas pentru oricine doreste sa obtina iertarea celorlalti.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV

   si inca ceva, extrem de important: fuziunea cu PD-ul era planificata de catre grupul care a si realizat-o inca din august 2012 cind noi electoratul trebuia chipurile sa credem ca PNL-ul vrea dreptate pina la capat, detronarea lui basescu, etc… Conducerea PNL din acea vreme a facut noncombat. Eu ma miram ca prostul pe vremea aceea de ce nu iese conducerea PNL sa mobilizeze cum se cuvine electoratul sa voteze pentru demiterea lui basescu la referendum. Puteam eu sa astept pina la pastele cailor, pentru ca fuziunea cu PD-ul era deja stabilita. Frunzaverde deja inregistrase la OSIM noile nume ale PNL-ului, iar Blaga insinua ca probabil pe Frunzaverde il dor matele in PNL si vrea sa-si faca el alt partid… Toti ati ascuns fuziunea, eu am prevazut-o inca de atunci, si in ciuda la tot ce am spus am fost atacat si mintit in permanenta ca pina la urma sa reiasa ca am avut dreptate: fuziunea s-a realizat!

   http://www.ziare.com/articole/sorin+frunzaverde+inregistrare+partid+osim

   • elenick spune:

    Sorin,

    1. esti prea patimas si revansard. Putin echilibru si introspectie/ analiza in lucruri aparent “clare” ti-ar da o viziune mai nuantata decat “filmul” sf pe care il vizionezi tu Eu nu ii vad pe “pitpalacii” astia din PNL sa fi avut un plan asa de bine pus la punct si minutios urmat, inseland pe toata lumea! Ii crezi prea destepti! In realitate cred ca evenimentele derulate au fost in mare parte jocul hazardului si a intamplarilor care i-au determinat sa REACTIONEZE si nu sa ACTIONEZE dupa un plan elaborat. Cred ca povestea fuziunii a fost un plan de rezerva pt Antonescu, aproape neluat in calcul pana in moomentul cand a vazut ca a pierdut partida in USL, ca psedeul i-a incalecat definitiv pe PNL-isti iar Ponta l-a mintit cu seninatate si tupeu (pe care noi i le cunoastem, dar Antonel a zis ca nu i se poate intampla lui, ca sunt prieteni!)

    Asadar planul B a fost un fel de razbunare gen “stai ca ti- trag si EU tie”, si nu o lupta doctrinara, asta e opinia mea.

    2. In rest , ramane cum am stabilit, fuziunea e o catastrofa pentru PNL, care se vede din nou incalecat si asociat cu infractorii, de data asta de mafia portocalie in plin proces de “dezvaluiri” la DNA! care va trage PNL-ul in jos, volens-nolens. Stai ca apar si date noi legate de Mos Blaga si tonele de bani negri/furati/ bagati in campania lui Basescu – TATAL hotilor. Pe pariu ca Predoiu se va infige si mai tare, cu pretentia de a fi PM!? n-ar fi basist de frunte daca n-ar avea atata tupeu! :)
    Da, doamne, sa-l fi turnat si pe el cineva la DNA!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Da, asta am zis si eu: a mers la 2 capete inca din august 2012… Dar cit de prost sa fie cineva ca sa reuseasca sa darime un PNL pe val in 2012 si sa-l aduca la ruine in mai putin de un an, cind tocmai ei ziceau ca e suficient sa nu se ia decizii catastrofale? Pai daca nu mai faceau absolut nimic (insemnind absolut nimic) cistigau la pas toate alegerile.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Iti mai zic ceva, si consider-o ca si cum as fi scris-o cu litere de aur: singurul motiv cu adevarat real pentru realizarea fuziunii este faptul ca portocalii detin un mecanism prin care pot fura absolut oricit si orice. Dovada este insusi usurinta modului cu care au furat un partid istoric. Pe oricine ai fi intrebat acum 3 ani despre asta ti-ar fi spus ca e un lucru imposibil. Ei, uite ca nu e imposibil. Ei pot.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     iarta-ma, te-ntreb, in ce tara stai?

     • elenick spune:

      in aceeasi ca si tine! dar la mine speranta moare ultima!

      si experienta mi-a relevat ca viata “raspunde” mai divers /e mai simpla decat o complica oamenii, oricat se straduiesc acestia! Pur si simplu le “strica” combinatiile elaborate cu greu… de aici spectacolul!

      Ei, eu nu incetez sa ma minunez de acest spectacol!!! :)

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      inseamna ca esti mai tinar… La mine speranta a murit.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV

   si inca ceva:

   Daca in decembrie 2012 s-ar fi eliminat votul uninominal asa cum promisese initial Crin Antonescu prin aprilie 2012… asta ar fi insemnat stergerea din istorie a PD-ului. Dar ce sa vezi, prin vara apare acelasi Crin Antonescu si spune: Daaaa, vom reveni la votul pe liste… dar de data asta mergem totusi pe uninominal! Deci, PD-ul a fost salvat cu buna stiinta (pentru oricine are mai mult de un neuron).

   Apropos: ce parere aveti despre Alina Gorghiu zilele astea? O mai recunoasteti? Daca nu, va spun ca asa nu am mai recunoscut nici eu pe multi din conducerea PNL in perioada mai 2012 – mai 2014… Am tot ramas socat vazind cum conducerea PNL a luat decizii sinucigase, si judecind retroactiv mi-am dat seama ca sinuciderea era singura cale prin care s-ar fi justificat o fuziune cu PD-ul… Adica mai simplu spus, pentru votantii PNL din 2012 era imposibil sa le bagati pe git fuziunea cu PD-ul, dar in 2014 cu un PNL darimat de decizii aiurea a fost chiar usor…

  • cris spune:

   @ Sorin

   Am aceeasi convingere ca si tine, ca s-au facut niste jocuri pe sub masa foarte urite. In februarie 2013 a fost si o delegatie a PDL chemata la ordine la berlin la discutii cu Merkel ( aparent niste coferinte prin KAS – au fost toti acolo, blaga, vass, predoiu, si au refuzat sa dea ulterior orice detaliu intrebati despre ce au discutat – cauta in presa in februarie 2013). E aceeasi perioada in care Antonescu tot disparea in calatorii prin Europa si nu se stia pe unde e – inainte de europarlamentare, si se parea ca e o nebunie completa tot ce se intimpla. Nu se putea sa ramina Antonescu si sa devina presedinte, era nevoie de o figura noua si una care sa nu fi fost “compromisa” la referendum. drept care s-a aranajat si retragerea lui Antonescu.

   Hai sa nu mai discutam ce presiuni si interesele cui, Romania e colonie, si are guvernator… si s-a aranjat schimbarea guvernatorului. Pdl, cap de pod al PPE aici, nu putea sa dispara electoral, de aici diverse aranjamente. Nu esti nebun, nici eu nu am innebunit – e suficient sa te mai uiti o data la ce jocuri se fac in jurul Romaniei si de cind ca sa iti dai seama. Si fii convins ca s-a hotarit in PNL in cerc foarte restrins – bag mina in foc ca VV nu a stiut nimic, Antonescu deja isi luase apropiati din cei importati din pdl gen frunza verde. apoi pe unii i-au aburit cu unirea dreptei, pe altii cu urgentza si cu “nu se poate altfel”.

   Asta e , mortul de la groapa nu se mai intoarce. Nu mai conteaza decit ce se mai poate face, putinul care se mai poate face, si asta este ca daca mai e un numar infim de oameni care au capul pe umeri sa nu mai stea fiecare imbufnat si singur pe craca lui si sa-si aduna fortele cumva – e inutil un Ghise singur , un Diaconu singur, O Weber sau o Norica hotarind ca ele sunt la ALde, un Tariceanu hai hui, un Vosganian care dumnezeu stie pe unde mai e. Pentru tara asta e important sa existe un partid real liberal, si ancorat in familia europeana. Asa ca ar trebui sa inceteze dumnealor sa-si linga ranile si sa se gindeasca la mai mult decit propriile persoane. Nu e sansa de succes pe timp scurt, e miscare de rezistentza mai degraba, dar e nevoie de ea: si libertatea are propria ei spirala.

   Asta e parerea mea, si cred ca au nevoie de suport, cit suport putem da, oricit de mic. Ca asa e in viatza daca ai coloana vertebrala cu adevarat: sperantza nu e acelasi lucru cu optimismul, cu increderea ca te-ai pus in barca victorioasa, sperantza e credintza, si aceea pusa in practica, efortul cit de mic pentru aceasta, ca ceea ce faci e just, indiferent de sansele de succes.

   PS: adica e o prostie asta cu speranta moare ultima – imi pare rau elenick, sperantza nu e acelasi lucru cu spiritul de conservare, sperantza este o alegere, e vointza, se poate trai si fara sperantza, multi traiesc fara sperantza si bine merci, ca molustele. ( asa si tu Sorin, lasa prostiile, sperantza ai, poate alta, poate acum gasesti just sa iti determini viatza singur in felul tau, plecind, luind viatza de la zero – solutia individuala, dar sa spui ca nu mai ai sperantza, nici gind. Ba nici cu sperantza legat de ce se intimpla nu te cred – daca ai fi pierdut-o nu ai mai vorbi: opusul iubirii nu e ura dragule, ci indiferentza, asa si tu, daca nu ai mai avea o urma de sperantza ca justete nu ai mai discuta nu ai mai reprosa nimic, ai considera ca e inutil si indiferent)

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Ai dreptate, ca de obicei de altfel…

    Esti o analista fina, riguroasa, exacta, inteligenta si energica, si te-as vota in orice post ai dori sa candidezi. Pe VV nu l-as mai vota nici pe post de presedinte de bloc, pentru ca as putea avea surpriza pe care am avut-o cu un presedinte de bloc care decisese el cu comitetul sa schimbe toate tevile fara sa-i intrebe pe locatari daca au bani sa le si plateasca…

    Referitor la partea cu speranta, cel putin in ce ma priveste pe mine personal e foarte greu sa fiu darimat, am trecut in viata peste lucruri extrem de grele si sunt calit. Pentru mine personal n-am vrut niciodata nimic de la politicieni, desi am avut parte de foarte multe nedreptati comise de ei. Deci, poate ca m-am exprimat gresit cind ziceam ca mi-am pierdut speranta, trebuia sa spun ca s-a indepartat cu mult luminita de la capatul tunelului si ca vor mai trece niste generatii pina sa se vada cu ochiul liber. Democratiile toate au trecut prin faze de-astea mai mult sau mai putin, si viteza cu care au rezolvat problemele a fost direct proportionala cu inteligenta locuitorilor ei. Si din moment ce eu am ajuns la o virsta pina la care m-am chinuit degeaba in tara asta, mi se pare normal sa urmez sfatul lui basescu, sa uzitez de libera circulatie!

   • elenick spune:

    Cred ca m-am exprimat simplist, eu numesc “speranta” acea incredere (si rezistenta) in a determina lucrurile pe drumul care duce la reusita, sunt unul dintre romanii care imping zilnic bolovanul la deal, incercad sa ii gaseasca traiectorii “optime”, spre a ajunge in varf. Dar am trecut suficient prin viata sa observ ca uneori cele mai bune “retete” vin singure, ca viata iti ajuta efortul pentru scopuri juste si iti imgreuneaza drumul atunci cand calci pe alaturi… de asta spuneam ca ma bucur, de posibilitatea de a “vedea” si partea surprinzatoare sau neobisnuita, frumoasa sau trista a vietii; aceasta surpriza/noutate e ca o “descoperire” care imi provoaca placere, o astept, o numesc optimism…

  • Am fost singurul din doua mii de oameni de la Congres care nu am votat programul politic al noului partid. Singurul. Sigur ca pentru tine nu e de ajuns. Ar fi trebuit, probabil, sa-mi dau foc in fata prezidiului.

  • Cand am avut ocazia, am avut un rol benefic in PNL. In 2014 nu mai aveam aceasta posibiulitate. Decat daca as fi facut ca Ghise sau ca Sorin Iliesiu. Nu e genul meu.

 32. Adam Mares spune:

  Dl. VV a creat o modă cu mirul? :P N-am vazut imagini, dar am citit ca Șova a fost miruit de o madamă??!!

 33. elenick spune:

  femeia asta e papagalita rau, rau de tot! a murit Udrea, a aparut “justa” asta!

  http://www.stiripesurse.ro/pnl-reac-ie-exploziva-la-cazul-ova-vrem-alegeri-parlamentare-anticipate_950942.html

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   :) cind eu ziceam prin februarie 2012 (dupa manifestatiile din piata universitatii) ca USL ar trebui sa insiste si sa faca presiuni pentru alegeri anticipate… atunci nimeni din tot USL-ul ala n-a percutat. Si macar ca atunci era o justificare reala, se schimbase radical raportul de sustinere populara pentru PD!

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Asta e efectul presiunii flaminzilor care n-au mai ajuns demult la ciolan… Acelorasi tip de presiuni a cedat si Crin Antonescu de a ajuns sa faca toate gafele alea..

   • elenick spune:

    nu e, bre sorin, e prostie si ipocrizie in stare pura! stiu a nu e nici o sansa dar se baga in vorbe, sa-i auda “ambasadele” !

    politicianism ieftin, de 2 lei! Pai cu fufe din astea vrem noi sa “reconstruim” Romania? Sa facem lucruri “bine facute”???
    pe prostuta asta o duce Blaga de zgarda unde vrea!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     si inca ceva: inainte sa ajunga presedinte aveam numarul ei de mobil, cind a devenit presedinte… l-am sters. Inainte chiar ne dadeam mesaje prin emisiuni.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Nu e de vina ea. E de vina cine a ajutat-o sa ajunga acolo. Pur si simplu unele palarii vin prea mari pentru unii, ea era chiar ok pe post de purtator de cuvint :)

    • emi spune:

     Se viseaza Presedintele Romaniei, si e dispusa la orice sacrificiu pentru asta. Dar mult mai grav este ca-i paralela cu liberalismul.