Archive for mai, 2014

Din nou despre unificarea dreptei

miercuri, mai 28th, 2014

În legătură cu demararea dialogului dintre PNL şi PDL, pe care îl salut, nu am nimic în plus de adăugat faţă de comentariul meu din 7 mai, “Cum se poate uni dreapta politică”. Cei care socotesc că unificarea dreptei este un posibil vehicul politic pentru actualul preşedinte şi pentru apropiaţii săi se înseală. Demararea dialogului dintre PNL şi PDL nu e semnul că PNL s-a apropiat de Traian Băsescu, ci că PDL s-a îndepărtat de acesta.

Unificarea dreptei este singura opţiune posibilă, în acest moment, pentru normalizarea şi echilibrarea spectrului politic. Câtă vreme PSD poate face majoritate în Parlament şi fără PNL, noi nu ne putem întoarce în USL şi la guvernare.Şi acesta nu e singurul motiv.  În plus, rezultatele alegerilor europene arată clar că PNL are nevoie de o schimbare radicală de atitidune şi nu cred că a fi radical în atitudine înseamnă să te întorci de unde tocmai ai plecat.

Vom mai vorbi despre toate astea.

Liberali şi populari

miercuri, mai 28th, 2014

Dat fiind ca nu am participat la votul care a decis aderarea europarlamentarilor liberali la grupul PPE, vreau sa-mi spun opinia cu privire la această chestiune, cu atât mai mult cu cât pe blogul nostru ea a devenit o importantă temă de dezbatere.

Am intrat în PNL în 2003, odată cu Uniunea Forţelor de Dreapta, al cărei membru eram. Am pus încă de atunci, ca nou membru al conducerii PNL, problema aderării la PPE. Argumentele mele erau legate de apropierea ideologică dintre PNL, ca partid de dreapta, şi PPE. De altfel, încă de când se înfiinţase, Uniunea Forţelor de Dreapta, ca partid conservator, îşi manifestase intenţia aderării la grupul popularilor europeni. (more…)

La cald

duminică, mai 25th, 2014

Cum mai toate reacţiile prietenilor blogului au acelasi continut şi neputând să repet acelaşi lucru pentru fiecare, am să dau un răspuns comun. Iată câteva concluzii “la cald”:

1. Între reprezentarea PNL în Parlament şi în administraţia locală, pe de o parte, şi scorul obţinut la europarlamentare, pe de alta, e o diferenţă uriaşă.

2. PNL trebuie să-şi dovedească sieşi şi românilor că rezultatele obţinute la locale şi la parlamentare se datorează forţei sale şi nu alianţei cu PSD.

3. Rezultatele alegerilor europene arată clar că membrii PNL nu au înţeles motivele ieşirii de la guvernare şi nu au fost implicaţi în respectiva decizie.

4. A socoti (doar) pe Crin Antonescu vinovat de ceea ce s-a întâmplat e o soluţie la fel de lipsită de curaj ca şi atitudinea docilă de până acum faţă de deciziile sale.

5. Cei care au provocat demisia lui Mircea Diaconu din PNL trebuie să-şi asume această eroare. PNL trebuie să ceară scuze lui Mircea Diaconu şi să-l felicite public pentru reuşită.

6. Sper că nu-l va mai jigni nimeni pe Călin Tăriceanu şi nu-i va refuza reintegrarea în PNL.

7. PNL trebuie să-şi reafirme vocaţia de partid al bunei guvernări, vocaţie pe care a abandonat-o în timpul guvernării USL.

 

Să fie într-un ceas bun!

duminică, mai 25th, 2014

Mă aflu la Erevan, la o întâlnire cu lideri ai diasporei armene. Astfel încât mi-am exercitat sublimul drept cetăţenesc de a vota la Ambasada României din capitala Armeniei. Dacă socotim că membrii delegaţiei noastre au fost în număr de trei, că eu am fost, la orele 14,45, al optulea votant, şi că toţi am votat PNL, înseamnă că, cel puţin până la acea oră, secţia de votare nr.13 din străinătate avea, pentru PNL, un procent mult peste 20%.

Salutări din campanie

sâmbătă, mai 17th, 2014

Am lipsit de cateva zile de pe blog si asta pentru ca am colindat ţara în lung şi-n lat. Nici nu mai ştiu să număr a câta campanie electorală este, pentru mine, cea de-acum. În orice caz, n-am scăpat, din 1990 şi până acum, niciuna. Îmi amintesc de primele campanii, când lumea striga după noi, atunci când nu ne lua, de-a dreptul, cu reteveiul la goană. Când spuneai că eşti cu liberalii şi cu ţărăniştii parcă pomeneai de Ucigă-l toaca. Vremurile s-au schimbat. Reteveiele s-au împuţinat, dar s-au înmulţit sudalmele. Campaniile electorale sunt mult mai costisitoare – mai exact, ameninţător de costisitoare – mijloacele de comunicare s-au diversificat şi, culmea, interesul alegătorilor a evoluat invers proporţional, adică pe măsură ce instrumentele electorale sporesc, interesul alegătorilor scade. (more…)

Un exerciţiu de imaginaţie

sâmbătă, mai 10th, 2014

Nu am intenţionat, prin postarea precedentă, să arăt cât de bine ştiu să vorbesc armeneşte. La urma urmei, e limba mea maternă şi e normal să o cunosc. Obiectivul postării este, însă, dacă pot să spun aşa, românesc şi nu armenesc. (more…)

Pentru cei care vor sa vada cum e sa vorbesti armeneste

vineri, mai 9th, 2014

http://www.araratonline.com/interviu-cu-varujan-vosganian-la-chant-tv-din-armenia/

Emisiunea este dedicata personalitatilor diasporei armene. Moderatorul spune, in introducere: “Daca este sa evocam personalitatile diasporei armene implicate in politica, cel dintai nume pe care trebuie sa-l rostim este cel al lui Varujan Vosganian”.

Cum se poate uni dreapta politică

miercuri, mai 7th, 2014

Pe arena politică românească există, simplificând,  trei feluri de atitudini. Interesant este că fiecare are, într-un fel sau altul, legătură cu Partidul Naţional Liberal. (more…)

Pretenţiile româneşti de la Krivoi-Rog? Victime colaterale ale situaţiei din Ucraina…

sâmbătă, mai 3rd, 2014

In luna august a anului trecut, am semnat, la Kiev, un protocol cu reprezentanţii Guvernului ucrainean privind investiţia de la Krivoi-Rog. Cu această ocazie am prezentat punctul de vedere al Guvernului României şi propunerile noastre, ca bază de negociere. Urma ca in luna octombrie, odata cu lucrările comisiei mixte româno-ucarinene, GUvernul de la Kiev să prezinte propriile sale propuneri şi să trecem la negocieri. (more…)