Archive for martie, 2011

Tema zilei – 31 martie 2011: Astazi, la miezul noptii, iesim – in mod oficial – din recesiune(?!). Dar maine, oficial sau nu, incotro mergem?

joi, martie 31st, 2011

Economia a primit ordin strasnic:  in aceasta noapte vom iesi – in mod oficial, spune primul-ministru – din recesiune! Parca si vad multimile imbulzite pe strazi, privind catre cer, cu ochii dilatati, si racnind, ca in noaptea Anului Nou: “zece…noua…opt…sapte…sase…cinci…patru…trei…doi…unu…zero!!!!” Romanii se vor imbratisa, cuprinsi de o bucurie smintita, sampania va tasni din sticle, artificiile vor instela cerul! Calendarele vor deschide o pagina noua, istoria se va scrie cu litere luminoase. Am iesit din recesiune!

Rar mi-a fost dat sa vad atata tembelism. (more…)

Tema zilei – 29 martie 2011: O acuzatie de-a dreptul cretina: PNL, partid moscovit!

marți, martie 29th, 2011

In sfarsit, mastile au fost smulse de pe fetele politicii romanesti! Acum stim ce hram poarta fiecare: pedistii sunt proamericani, deci buni, in timp ce penelistii sunt filorusi, adica rai.

Cei care au furnizat argumente pentru aceasta revelatie sunt – nici macar asta nu e sigur –  unii functionari  de la Ambasada Statelor Unite. Acestia au demascat pe unii dintre membrii marcanti ai guvernului liberal ca au dorit imbunatatirea relatiilor cu Rusia. Ceea ce, imediat, a dat ideologilor pedisti – daca poate exista asa ceva – si samurailor (femininul nu stiu cum e) shogunului presidential apa la moara sa califice in fel si chip PNL. (more…)

Tema zilei – 28 martie: Propaganda PD, neavand sa dea romanilor paine, le da Wikileaks.

luni, martie 28th, 2011

 

Am aflat de la televizor ca, potrivit unor surse ale Ambasadei Statelor Unite ale Americii, materializate intr-o informare confidentiala, as fi dus o politica filorusa. Am citit si eu cu atentie acest text din care m-am straduit sa inteleg de unde rezulta asa ceva si, in general, ce rezulta din acest text. Intai, apare ca sunt o voce puternica in apelurile mele pentru imbunatatirea relatiilor cu Rusia. Am doua comentarii. Cel dintai e, de fapt, o intrebare: daca as fi fost o voce atat de puternica in privinta asta, cum de nimeni nu a auzit-o in timpul mandatului meu si nici dupa aceea si singurul care a auzit a fost un functionar (sau student in practica, ma rog) al Ambasadei SUA? In al doilea rand, ce e rau sa vrei sa imbunatatesti relatiile economice (caci numai despre ele putea fi vorba, dat fiind ca eu eram ministru al economiei) cu un stat cu care deficitul comercial e de cateva miliarde de euro? Eu am lansat conceptul de diplomatie economica, in care am propus dezvoltarea relatiilor comerciale pentru reducerea deficitului comercial si recastigarea unor piete, ceea ce insemna si Rusia, si China, si India, si Orientul. Din pacate, nu am fost decat trei luni ministrul comertului exterior (decembrie 2006 – martie 2007), iar conceptul nu a fost promovat. (more…)

Tema zilei – 26 martie 2011: Institutul de Cercetari pentru Calitatea Vietii: un studiu necrutator despre realitatile romanesti

sâmbătă, martie 26th, 2011

Acest blog, cu postarile sale, pare un  barometru util al modului in care opinia publica  se raporteaza la temele de dezbatere publica. Daca luam in considerare frecventa accesarilor, numarul de comentarii si reluarile pe alte portaluri ori ziare online, rezulta ca subiectele economice nu se bucura de prea multa atentie. Si aceasta in ciuda apelurilor permanente pe care aceeasi opinie publica le face la gasirea de solutii, la abandonarea temelor conjuncturale, anecdotice, ori patimas-politicianiste. S-ar parea ca ne aflam intr-un cerc vicios, in care, pe de o parte,interesul auditoriului – rating-ul, cum s-ar zice – indeamna la subiecte mai la indemana si cultiva emitatori mai zavergii, iar, pe de alta parte, oferta de subiecte si zaverile indruma interesul auditoriului. (more…)

Tema zilei – 23 martie 2011: Precizari cu privire la lipsa de relevanta a cresterii economice de 0,1% pe trim. IV 2010

miercuri, martie 23rd, 2011

Potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica, in trimestrul IV 2010 s-a inregistrat, fata de  trimestrul III, o crestere economica de 0,1%. Guvernul a trambitat aceasta crestere ca pe un moment de cotitura in evolutia crizei economice prefigurand, odata cu o previziune similara pentru trim. I 2011,  depasirea recesiunii si intrarea, in mod oficial, pe crestere economica.

Nu stiu daca economia reala este atat de sensibila la propaganda guvernamentala. Noi, insa, suntem datori sa oferim opiniei publice o imagine corecta astfel incat, oficial sau neoficial, fiecare sa poata judeca in cunostinta de cauza. (more…)

Noi nu suntem un tribunal ca sa condamne ceea ce e o problema de constiinta individuala. Dar nici nu putem permite ca cineva care are astfel de probleme de constiinta sa vorbeasca in numele nostru.

luni, martie 21st, 2011

In urma comentariului meu din data de 10 martie 2011, ” Care ar trebui sa fie pozitia PNL in cazuri precum cel al domnului Dan Voiculescu”, am primit sute de reactii pe blog. Nu toate impartaseau punctul meu de vedere. Unii dintre membrii Clubului nostru socoteau ca tema fostilor informatori nu mai e de actualitate si ca n-ar trebui sa compromitem o alianta menita sa salveze tara de PD cu astfel de chestiuni nesemnificative. (more…)

Tema zilei – 20 martie 2011: ” Teama de a fi patrioti” – Comentariu la un articol scris de Mircea Eliade in 1935.

duminică, martie 20th, 2011

Iata ce spune Mircea Eliade, in articolul “Romania in eternitate” scris in 1935, dar la fel de actual: “Am ajuns de pomina; si, pana ce vom fi cunoscuti peste hotare prin capodoperele noastre sau prin romanismul nostru, suntem cunoscuti prin politica si dezmatul nostru intern. Nu stiu daca fiecare dintre dumneavoastra isi da seama cat de grav suntem compromisi. Numai cativa pasi si intram in iremediabil – de unde nimeni nu ne va mai scoate. …Se spune despre bulgari ca sunt prosti, despre polonezi ca sunt ingamfati si despre spanioli ca sunt grozavi in dragoste – tot asa se va spune si despre romani ca sunt hoti. A si inceput sa se spuna: nu nmai prin gazetele si cercurile politice europene, ci si prin proverbe. Ascultati unul din ele: “Quand quelqu’un vole, c’est la cleptomanie. Quand plusieurs volent, c’est un manie. Quand tout un peuple vole, c’est la Roumanie!” Nu va plesneste obrazul de rusine? Aceasta e eternitatea care ni se pregateste.” Si in finalul articolului: “Trebuie sa iubesti Romania cu frenezie, s-o iubesti si sa crezi in ea impotriva tuturor evidentelor – ca sa poti uita gradul de descompunere in care am ajuns.” (more…)

Tema zilei – 17 martie 2011: “Nimeni nu va fi mai respectat de ceilalti decat se respecta pe sine insusi!”

joi, martie 17th, 2011

Asumarea catre fericire este o asumare individiala. Nimeni nu poate fi mai fericit decat isi doreste sa fie. Nimeni nu poate fi mai presus decat misiunea pe care si-o asuma in viata. De asemenea, nimeni nu va fi respectat de ceilalti mai mult decat se respecta pe sine insusi. (more…)

Tema zilei – 15 martie 2011: “Mai este nevoie de un proiect nuclear romanesc?”

marți, martie 15th, 2011

Situatia critica in care se afla centrala nucleara Fukushima Daichi a reaprins dezbaterea privind oportunitatea utilizarii energiei nucleare in scopul producerii de energie electrice. Centrala nucleara in cauza, cu cele sase reactoare ale sale, se afla la numai 240 kilometri de Tokyo. Deja, pe o raza de 30 km. populatia (cca 140 000 de locuitori) a fost evacuata. In Tokyo nivelul radiatiilor, chiar daca se afla inca in zona admisa, a crescut de zece ori. Se considera ca este cel mai grav accident nuclear dupa cel inregistrat la Cernobyl ( Ucraina) in 26 aprilie 1986. (more…)

Tema zilei – 14 martie 2011: “Nu putem avea inflatie de peste 5% si relansare economica, in acelasi timp”.

luni, martie 14th, 2011

Hotarat lucru, Romania este o tara care depaseste capacitatea de intelegere a institutiilor care se ocupa cu prognoza si modelarea economica. Daca cercetam proiectiile realizate de Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Comisia Europeana, Banca Nationala a Romaniei si Comisia National de Prognoza de la inceputul crizei si pana acum si le comparam cu realitatea, ne ingrozim, pur si simplu.  Diferenta dintre PIB-ul prognozat si cel efectiv realizat in 2009 a fost de 13% din PIB, adica de peste 15 miliarde de euro!!! Diferentele in 2010 au fost de “numai” 3% din PIB, destul, insa ca sa transforme preconizata relansare in recesiune cronica. (more…)